Food Daily: Γκάμπια

Facebook Twitter
0

Ποια είναι τα βασικά συστατικά του φαγητού της Γκάμπια;

Τα βασικά υλικά στο φαγητό της χώρας μου είναι το ρύζι, το οποίο τρώμε σχεδόν κάθε μέρα. Άλλα συστατικά είναι το ψάρι, το λάχανο, η κασάβα, το κρεμμύδι, η μελιτζάνα.

H Awa

Περίγραψε μας το αγαπημένο σου φαγητό:

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το Benachin, που είναι πολύ αγαπητό στη Γκάμπια.  Στη Νιγηρία το λένε Jollof rice.  "Bena" σημαίνει στη γλώσσα μας «ένα» και “chin” σημαίνει κατσαρόλα. Το όνομα του φαγητού βγαίνει από το γεγονός ότι για να το φτιάξεις χρειάζεται μόνο μία κατσαρόλα. Το βασικό συστατικό είναι το ρύζι, ψάρι, αλλά όχι υποχρεωτικά, κι άλλες επιλογές είναι κρέας ή κοτόπουλο. Τα άλλα συστατικά είναι λάδι, μελιτζάνα, καρότα, πουρές ντομάτας αν θέλεις να αλλάξεις το χρώμα, σκόρδο, πιπεριές μικρές και μεγάλες.  Το Benachin είναι πολύ βασικό πιάτο στη Γκάμπια και ο κόσμος το μαγειρεύει στις βαφτίσεις ή ακόμα και στις κηδείες επειδή είναι εύκολο να μαγειρευτεί.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση σχετική με φαγητό;

Η εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εξής: είχα την τύχη να επισκεφτώ μία άλλη χώρα για εκπαίδευση. Περίμενα το ταξίδι με ανυπομονησία γιατί ήταν μία αφρικανική χώρα και περίμενα ότι το φαγητό της θα έχει ομοιότητες με το φαγητό της δικής μου. Όμως η γεύση του φαγητού και η προετοιμασία ήταν εντελώς διαφορετικές. Για μερικές μέρες λιμοκτονούσα, τρώγοντας  μόνο φρούτα, ψωμί και νερό για να γεμίσω το στομάχι μου και να αντέχω. Έχανα συνέχεια βάρος και τελικά συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να ψωνίζω και να μαγειρεύω για τον εαυτό μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ πόσο διαφορετικό είναι το φαγητό σε άλλες χώρες.

Τι τρώνε στους γάμους στη Γκάμπια;

Το φαγητό στους γάμους εξαρτάται από την οικονομική άνεση της οικογένειας και από τις προτιμήσεις της νύφης. Συνηθισμένες επιλογές είναι το τηγανιτό ψάρι και κοτόπουλο με μπαχαρικά και πουρές πατάτας. Μερικοί προτιμούν μεγάλα πιάτα γύρω από τα οποία κάθονται οι καλεσμένοι και τρώνε μαζί. Το φαγητό συνοδεύεται από πίτα με ψάρι, ποπ κορν, και τοπικοί χυμοί από wongo και baobab.

Ξέρεις να μαγειρεύεις;

Ναι! Ξέρω να μαγειρεύω. Είναι μέρος της ζωής μιας γυναίκας από την Αφρική. Στη χώρα μου οι γυναίκες που πραγματικά ξέρουν να μαγειρεύουν αντιμετωπίζονται με μεγάλο σεβασμό.

Είμαι περήφανη που η μητέρα μου μου έμαθε να μαγειρεύω όταν ήμουν 12 χρονών. Το πρώτο μάθημα ήταν το πώς βράζουμε ρύζι μέχρι να το κάνω τέλεια, και μετά προχώρησε σε άλλα φαγητά. Το πρώτο πιάτο που έμαθα να μαγειρεύω  ήταν το Benachin.

Ο Πρόεδρος της Γκάμπια Γιάχια Τζαμέ ανήλθε στην εξουσία με ένα αιματηρό πραξικόπημα το 1994, ενώ ο τρόπος διακυβέρνησής του έχει χαρακτηριστεί ως δεσποτικός.

Η σταθερότητα δεν μεταφράστηκε σε ευημερία. Παρά την παρουσία του ποταμού Γκάμπια, που διασχίζει σχεδόν τη μισή χώρα, μόνο το 1/6 της γης είναι καλλιεργήσιμο ενώ το κακής ποιότητας έδαφος επέβαλε μία και μοναδική καλλιέργεια τις φιστικιές.

Η Γκάμπια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή φιστικιών, ενώ έγινε όμηρος των διακυμάνσεων της παραγωγής και των παγκόσμιων τιμών. Ως αποτέλεσμα, η χώρα βασίζεται στην βοήθεια από το εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τα κενά στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ο Πρόεδρος Τζαμέ θέλει να μετατρέψει τη Γκάμπια σε μία πετρελαιοπαραγωγό χώρα, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ένα «νέο μέλλον.» Παρ' ολ' αυτά, στην Γκάμπια δεν έχουν βρεθεί ακόμα κοιτάσματα αργού πετρελαίου.

Από το Pathfinder

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ