Food Daily: Γκάμπια

Facebook Twitter
0

Ποια είναι τα βασικά συστατικά του φαγητού της Γκάμπια;

Τα βασικά υλικά στο φαγητό της χώρας μου είναι το ρύζι, το οποίο τρώμε σχεδόν κάθε μέρα. Άλλα συστατικά είναι το ψάρι, το λάχανο, η κασάβα, το κρεμμύδι, η μελιτζάνα.

H Awa

Περίγραψε μας το αγαπημένο σου φαγητό:

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι το Benachin, που είναι πολύ αγαπητό στη Γκάμπια.  Στη Νιγηρία το λένε Jollof rice.  "Bena" σημαίνει στη γλώσσα μας «ένα» και “chin” σημαίνει κατσαρόλα. Το όνομα του φαγητού βγαίνει από το γεγονός ότι για να το φτιάξεις χρειάζεται μόνο μία κατσαρόλα. Το βασικό συστατικό είναι το ρύζι, ψάρι, αλλά όχι υποχρεωτικά, κι άλλες επιλογές είναι κρέας ή κοτόπουλο. Τα άλλα συστατικά είναι λάδι, μελιτζάνα, καρότα, πουρές ντομάτας αν θέλεις να αλλάξεις το χρώμα, σκόρδο, πιπεριές μικρές και μεγάλες.  Το Benachin είναι πολύ βασικό πιάτο στη Γκάμπια και ο κόσμος το μαγειρεύει στις βαφτίσεις ή ακόμα και στις κηδείες επειδή είναι εύκολο να μαγειρευτεί.

Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση σχετική με φαγητό;

Η εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εξής: είχα την τύχη να επισκεφτώ μία άλλη χώρα για εκπαίδευση. Περίμενα το ταξίδι με ανυπομονησία γιατί ήταν μία αφρικανική χώρα και περίμενα ότι το φαγητό της θα έχει ομοιότητες με το φαγητό της δικής μου. Όμως η γεύση του φαγητού και η προετοιμασία ήταν εντελώς διαφορετικές. Για μερικές μέρες λιμοκτονούσα, τρώγοντας  μόνο φρούτα, ψωμί και νερό για να γεμίσω το στομάχι μου και να αντέχω. Έχανα συνέχεια βάρος και τελικά συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να ψωνίζω και να μαγειρεύω για τον εαυτό μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ πόσο διαφορετικό είναι το φαγητό σε άλλες χώρες.

Τι τρώνε στους γάμους στη Γκάμπια;

Το φαγητό στους γάμους εξαρτάται από την οικονομική άνεση της οικογένειας και από τις προτιμήσεις της νύφης. Συνηθισμένες επιλογές είναι το τηγανιτό ψάρι και κοτόπουλο με μπαχαρικά και πουρές πατάτας. Μερικοί προτιμούν μεγάλα πιάτα γύρω από τα οποία κάθονται οι καλεσμένοι και τρώνε μαζί. Το φαγητό συνοδεύεται από πίτα με ψάρι, ποπ κορν, και τοπικοί χυμοί από wongo και baobab.

Ξέρεις να μαγειρεύεις;

Ναι! Ξέρω να μαγειρεύω. Είναι μέρος της ζωής μιας γυναίκας από την Αφρική. Στη χώρα μου οι γυναίκες που πραγματικά ξέρουν να μαγειρεύουν αντιμετωπίζονται με μεγάλο σεβασμό.

Είμαι περήφανη που η μητέρα μου μου έμαθε να μαγειρεύω όταν ήμουν 12 χρονών. Το πρώτο μάθημα ήταν το πώς βράζουμε ρύζι μέχρι να το κάνω τέλεια, και μετά προχώρησε σε άλλα φαγητά. Το πρώτο πιάτο που έμαθα να μαγειρεύω  ήταν το Benachin.

Ο Πρόεδρος της Γκάμπια Γιάχια Τζαμέ ανήλθε στην εξουσία με ένα αιματηρό πραξικόπημα το 1994, ενώ ο τρόπος διακυβέρνησής του έχει χαρακτηριστεί ως δεσποτικός.

Η σταθερότητα δεν μεταφράστηκε σε ευημερία. Παρά την παρουσία του ποταμού Γκάμπια, που διασχίζει σχεδόν τη μισή χώρα, μόνο το 1/6 της γης είναι καλλιεργήσιμο ενώ το κακής ποιότητας έδαφος επέβαλε μία και μοναδική καλλιέργεια τις φιστικιές.

Η Γκάμπια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εξαγωγή φιστικιών, ενώ έγινε όμηρος των διακυμάνσεων της παραγωγής και των παγκόσμιων τιμών. Ως αποτέλεσμα, η χώρα βασίζεται στην βοήθεια από το εξωτερικό, προκειμένου να καλύψει τα κενά στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ο Πρόεδρος Τζαμέ θέλει να μετατρέψει τη Γκάμπια σε μία πετρελαιοπαραγωγό χώρα, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ένα «νέο μέλλον.» Παρ' ολ' αυτά, στην Γκάμπια δεν έχουν βρεθεί ακόμα κοιτάσματα αργού πετρελαίου.

Από το Pathfinder

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ