Fatsio: Ο φάρος της σταθερής γεύσης στο Παγκράτι εδώ και 53 χρόνια!

Fatsio: Ο φάρος της σταθερής γεύσης στο Παγκράτι εδώ και 53 χρόνια! Facebook Twitter
Ήταν από τα αγαπημένα του Μάνου Χατζιδάκι που οργάνωσε εκεί και τα συνέδρια για την Πνευματική Ιδιοκτησία, εκεί γύρω στο 1982-83, και το αγαπημένο μιας ολόκληρης αθηναϊκής γενιάς που πήγαινε τα μεσημέρια για φαγητό στο Corfu της Ζαλοκώστα, στον Γεροφοίνικα, τον Γιατρό της Πείνας και το Ελληνικόν στην πλατεία Κολωνακίου... Φωτό: TwoMinutes Angie
1

Βρίσκεται στο ίδιο σημείο της πόλης, Ευφρονίου 5 στο Παγκράτι, από το 1969. Το εστιατόριο «Fatsio» σηματοδοτεί αναμνήσεις κυριακάτικων οικογενειακών εξόδων για φαγητό, χορταστικά διαλείμματα σε μεσημεριανές συναντήσεις και ένα σταθερό σημείο απόλαυσης (μια και λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο μενού όλα αυτά τα χρόνια) για πολλούς καλλιτέχνες, πολιτικούς, εργαζόμενους εκεί κοντά, τους πιστούς καθημερινούς πελάτες του και τους γείτονες. 

Όλα αυτά τα χρόνια που το επισκέπτομαι για να φάω το χορταστικό φαγητό που σερβίρει με ανακούφιση διαβάζω και ξαναδιαβάζω το μενού: ποτέ δεν εμφανίστηκε η καρμπονάρα, δεν θυμάμαι τσίζκεϊκ, ούτε μοντέρνες εκδοχές κλασικών φαγητών, παρά μόνο τα ίδια ορεκτικά, τα μαγειρευτά, τα λαδερά και της ώρας που εναλλάσσονται καθημερινά! 

Το πολύ σπάνιο στις μέρες μας, η μακροβιότητα και η σταθερότητα των γεύσεων, το κάνουν έναν σταθερό «φάρο» επιλογής: όταν πας εκεί είσαι σίγουρος ότι οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και οι κρέπες σπανάκι θα έχουν την ίδια γεύση όπως και τότε που τα πρωτοδοκίμασες, δεκαετίες πριν, χωρίς καθόλου να σε απογοητεύσουν, μια και όλα τα υλικά της μαγειρικής είναι προσεκτικά ζυγιασμένα, χωρίς εξάρσεις και περιττές εκπλήξεις. 

Εδώ έρχεσαι για να φας –σε καλοστρωμένα τραπέζια με λευκά τραπεζομάντηλα– το κλασικό μοσχαράκι με τις μελιτζάνες ή αγκινάρες αλά πολίτα, παπουτσάκια μελιτζάνας ή μουσακά, ξιφία αλά σπετσιώτα, σαρδελάκια στον φούρνο λαδορίγανη με ντοματούλα και πιπεριά, μπάμιες στον φούρνο, λαζάνια με σπανάκι, μπέικον και παρμεζάνα, εσκαλόπ πανέ με κροκέτες πατάτας, σαλάτα εποχής με βραστά λαχανικά, μαρούλι σος ροκφόρ, φιλέτο σφυρίδας, αρνάκι φρικασέ και ψάρια και κρεατικά της ώρας. Το σαραγλί και το καταΐφι τους με άρωμα Κωνσταντινούπολης και κρέμα ή παγωτό το καλοκαίρι και ρυζόγαλο φούρνου.

Το Φάτσιο είναι πολλά παραπάνω από αυτά. Ο Κώστας Φάτσιο ξεκίνησε το εστιατόριο με το ίδιο όνομα το 1948 στην Πρίγκηπο, έφτασε στην Αθήνα το 1964, συνεργάστηκε, προσφέροντας τη μαγειρική του τέχνη, με το θρυλικό εστιατόριο «Γεροφοίνικας» που βρισκόταν στην Πινδάρου, έμαθε τη δουλειά στον γιο του και δυο χρόνια μετά άνοιξε το Φάτσιο στο Παγκράτι. Τον διαδέχθηκε στην κουζίνα ο γιος Γιώργος – που ακόμα μαγειρεύει καθημερινά. Ο εγγονός Κώστας κρατά το μαγαζί για τρίτη συνεχή γενιά και σερβίρει. 

Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie

Ήταν από τα αγαπημένα του Μάνου Χατζιδάκι που οργάνωσε εκεί και τα συνέδρια για την Πνευματική Ιδιοκτησία, εκεί γύρω στο 1982-83, και το αγαπημένο μιας ολόκληρης αθηναϊκής γενιάς που πήγαινε τα μεσημέρια για φαγητό στο Corfu της Ζαλοκώστα, στον Γεροφοίνικα, τον Γιατρό της Πείνας και το Ελληνικόν στην πλατεία Κολωνακίου...

Το Fatsio λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, τα κινητά τηλέφωνα «είναι στο σιγανό», οι επισκέπτες μιλούν σχεδόν ψιθυριστά και στο εστιατόριο δεν παίζει μουσική. Οι τακτικοί του πελάτες γνωρίζουν και χαιρετούν τους ιδιοκτήτες όταν μπαίνουν, διαλέγουν από τις αχνιστές προθήκες με τα μαγειρευτά φαγητά το πιάτο ημέρας της προτίμησής τους και κατευθύνονται στο συνηθισμένο τους τραπέζι με το ατομικό πορτατίφ (!) πάντα αναμμένο, σίγουροι για την οικεία, σταθερή γεύση, ρίχνοντας ματιές από τα τεράστια παράθυρά του στις νεραντζιές που στολίζουν ακόμα την οδό Ευφρονίου. 

Το πολύ σπάνιο στις μέρες μας, η μακροβιότητα και η σταθερότητα των γεύσεων, το κάνουν έναν σταθερό «φάρο» επιλογής: όταν πας εκεί είσαι σίγουρος ότι οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και οι κρέπες σπανάκι θα έχουν την ίδια γεύση όπως και τότε που τα πρωτοδοκίμασες, δεκαετίες πριν, χωρίς καθόλου να σε απογοητεύσουν, μια και όλα τα υλικά της μαγειρικής είναι προσεκτικά ζυγιασμένα, χωρίς εξάρσεις και περιττές εκπλήξεις. 

Το Fatsio, αδιαφορώντας για τις περαστικές μόδες της γαστρονομίας, τα trends στα εστιατόρια και τα ετήσια βραβεία γεύσης, δεν άλλαξε, ούτε χάλασε, όπως άλλα μακρόβια στέκια της πόλης και αυτό, για ένα τόσο παλιό εστιατόριο, είναι σημαντικό. 

Η μπορεί να είναι σημαντικό για εμάς που το συνδέουμε με μια εποχή που το φαγητό έπρεπε απλώς να είναι τόσο καλό ώστε να μη σου χαλά την παρέα, αλλά να συνοδεύει την καλή σου διάθεση να βγεις, να συζητήσεις και να περάσεις ένα όμορφο μεσημέρι. 

 

FATSIO

Ευφρονίου5, Παγκράτι 210-7217421

Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Κατοικώ κοντά και πολλές φορές περνάω απ' έξω και παρατηρώ το εσωτερικό του. Ειδικά το βράδυ το βλέμμα πέφτει στα όμορφα επιτραπέζια φωτιστικά. Αποπνέει μία όμορφη-νοσταλγική και χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα «vintage»! Πολλές φορές σκέφτηκα να κάτσω να φάω. Τώρα που διάβασα και το άρθρο σας θα το κάνω οπωσδήποτε.