Fatsio: Ο φάρος της σταθερής γεύσης στο Παγκράτι εδώ και 53 χρόνια!

Fatsio: Ο φάρος της σταθερής γεύσης στο Παγκράτι εδώ και 53 χρόνια! Facebook Twitter
Ήταν από τα αγαπημένα του Μάνου Χατζιδάκι που οργάνωσε εκεί και τα συνέδρια για την Πνευματική Ιδιοκτησία, εκεί γύρω στο 1982-83, και το αγαπημένο μιας ολόκληρης αθηναϊκής γενιάς που πήγαινε τα μεσημέρια για φαγητό στο Corfu της Ζαλοκώστα, στον Γεροφοίνικα, τον Γιατρό της Πείνας και το Ελληνικόν στην πλατεία Κολωνακίου... Φωτό: TwoMinutes Angie
1

Βρίσκεται στο ίδιο σημείο της πόλης, Ευφρονίου 5 στο Παγκράτι, από το 1969. Το εστιατόριο «Fatsio» σηματοδοτεί αναμνήσεις κυριακάτικων οικογενειακών εξόδων για φαγητό, χορταστικά διαλείμματα σε μεσημεριανές συναντήσεις και ένα σταθερό σημείο απόλαυσης (μια και λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στο μενού όλα αυτά τα χρόνια) για πολλούς καλλιτέχνες, πολιτικούς, εργαζόμενους εκεί κοντά, τους πιστούς καθημερινούς πελάτες του και τους γείτονες. 

Όλα αυτά τα χρόνια που το επισκέπτομαι για να φάω το χορταστικό φαγητό που σερβίρει με ανακούφιση διαβάζω και ξαναδιαβάζω το μενού: ποτέ δεν εμφανίστηκε η καρμπονάρα, δεν θυμάμαι τσίζκεϊκ, ούτε μοντέρνες εκδοχές κλασικών φαγητών, παρά μόνο τα ίδια ορεκτικά, τα μαγειρευτά, τα λαδερά και της ώρας που εναλλάσσονται καθημερινά! 

Το πολύ σπάνιο στις μέρες μας, η μακροβιότητα και η σταθερότητα των γεύσεων, το κάνουν έναν σταθερό «φάρο» επιλογής: όταν πας εκεί είσαι σίγουρος ότι οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και οι κρέπες σπανάκι θα έχουν την ίδια γεύση όπως και τότε που τα πρωτοδοκίμασες, δεκαετίες πριν, χωρίς καθόλου να σε απογοητεύσουν, μια και όλα τα υλικά της μαγειρικής είναι προσεκτικά ζυγιασμένα, χωρίς εξάρσεις και περιττές εκπλήξεις. 

Εδώ έρχεσαι για να φας –σε καλοστρωμένα τραπέζια με λευκά τραπεζομάντηλα– το κλασικό μοσχαράκι με τις μελιτζάνες ή αγκινάρες αλά πολίτα, παπουτσάκια μελιτζάνας ή μουσακά, ξιφία αλά σπετσιώτα, σαρδελάκια στον φούρνο λαδορίγανη με ντοματούλα και πιπεριά, μπάμιες στον φούρνο, λαζάνια με σπανάκι, μπέικον και παρμεζάνα, εσκαλόπ πανέ με κροκέτες πατάτας, σαλάτα εποχής με βραστά λαχανικά, μαρούλι σος ροκφόρ, φιλέτο σφυρίδας, αρνάκι φρικασέ και ψάρια και κρεατικά της ώρας. Το σαραγλί και το καταΐφι τους με άρωμα Κωνσταντινούπολης και κρέμα ή παγωτό το καλοκαίρι και ρυζόγαλο φούρνου.

Το Φάτσιο είναι πολλά παραπάνω από αυτά. Ο Κώστας Φάτσιο ξεκίνησε το εστιατόριο με το ίδιο όνομα το 1948 στην Πρίγκηπο, έφτασε στην Αθήνα το 1964, συνεργάστηκε, προσφέροντας τη μαγειρική του τέχνη, με το θρυλικό εστιατόριο «Γεροφοίνικας» που βρισκόταν στην Πινδάρου, έμαθε τη δουλειά στον γιο του και δυο χρόνια μετά άνοιξε το Φάτσιο στο Παγκράτι. Τον διαδέχθηκε στην κουζίνα ο γιος Γιώργος – που ακόμα μαγειρεύει καθημερινά. Ο εγγονός Κώστας κρατά το μαγαζί για τρίτη συνεχή γενιά και σερβίρει. 

Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie

Ήταν από τα αγαπημένα του Μάνου Χατζιδάκι που οργάνωσε εκεί και τα συνέδρια για την Πνευματική Ιδιοκτησία, εκεί γύρω στο 1982-83, και το αγαπημένο μιας ολόκληρης αθηναϊκής γενιάς που πήγαινε τα μεσημέρια για φαγητό στο Corfu της Ζαλοκώστα, στον Γεροφοίνικα, τον Γιατρό της Πείνας και το Ελληνικόν στην πλατεία Κολωνακίου...

Το Fatsio λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, τα κινητά τηλέφωνα «είναι στο σιγανό», οι επισκέπτες μιλούν σχεδόν ψιθυριστά και στο εστιατόριο δεν παίζει μουσική. Οι τακτικοί του πελάτες γνωρίζουν και χαιρετούν τους ιδιοκτήτες όταν μπαίνουν, διαλέγουν από τις αχνιστές προθήκες με τα μαγειρευτά φαγητά το πιάτο ημέρας της προτίμησής τους και κατευθύνονται στο συνηθισμένο τους τραπέζι με το ατομικό πορτατίφ (!) πάντα αναμμένο, σίγουροι για την οικεία, σταθερή γεύση, ρίχνοντας ματιές από τα τεράστια παράθυρά του στις νεραντζιές που στολίζουν ακόμα την οδό Ευφρονίου. 

Το πολύ σπάνιο στις μέρες μας, η μακροβιότητα και η σταθερότητα των γεύσεων, το κάνουν έναν σταθερό «φάρο» επιλογής: όταν πας εκεί είσαι σίγουρος ότι οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο και οι κρέπες σπανάκι θα έχουν την ίδια γεύση όπως και τότε που τα πρωτοδοκίμασες, δεκαετίες πριν, χωρίς καθόλου να σε απογοητεύσουν, μια και όλα τα υλικά της μαγειρικής είναι προσεκτικά ζυγιασμένα, χωρίς εξάρσεις και περιττές εκπλήξεις. 

Το Fatsio, αδιαφορώντας για τις περαστικές μόδες της γαστρονομίας, τα trends στα εστιατόρια και τα ετήσια βραβεία γεύσης, δεν άλλαξε, ούτε χάλασε, όπως άλλα μακρόβια στέκια της πόλης και αυτό, για ένα τόσο παλιό εστιατόριο, είναι σημαντικό. 

Η μπορεί να είναι σημαντικό για εμάς που το συνδέουμε με μια εποχή που το φαγητό έπρεπε απλώς να είναι τόσο καλό ώστε να μη σου χαλά την παρέα, αλλά να συνοδεύει την καλή σου διάθεση να βγεις, να συζητήσεις και να περάσεις ένα όμορφο μεσημέρι. 

 

FATSIO

Ευφρονίου5, Παγκράτι 210-7217421

Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Fatsio! Facebook Twitter
Φωτό: TwoMinutes Angie
Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Κατοικώ κοντά και πολλές φορές περνάω απ' έξω και παρατηρώ το εσωτερικό του. Ειδικά το βράδυ το βλέμμα πέφτει στα όμορφα επιτραπέζια φωτιστικά. Αποπνέει μία όμορφη-νοσταλγική και χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα «vintage»! Πολλές φορές σκέφτηκα να κάτσω να φάω. Τώρα που διάβασα και το άρθρο σας θα το κάνω οπωσδήποτε.