Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0




Το Erthe Concept Store βρίσκεται σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία του Αμαρουσίου και συγκεκριμένα ακριβώς δίπλα στην Κηφισίας, λίγο πριν μπεις στο «δαχτυλίδι» με τις πολλές επιλογές και κατευθύνσεις. Το αναφέρω γιατί αυτό που μου έκανε αρχικά εντύπωση ήταν το έντονο contrast της γαλήνιας ατμόσφαιράς του, με τη βουή και την αντάρα του δρόμου. Αν μου είχαν δείξει φωτογραφίες και με άφηναν να φανταστώ πού ακριβώς βρίσκεται, θα έλεγα πιθανότατα σε κάποιο προάστιo της πόλης, μακριά από τους κεντρικούς δρόμους, ή σε κάποιο κρυφό σημείο της Αθήνας. Παρ' όλα αυτά, το Erthe βρίσκεται δίπλα στον χαμό και το κυκλοφοριακό χάος και είναι σαν να βγάζει τη γλώσσα στους ξέφρενους ρυθμούς και στην αγωνία μας να καταφέρουμε όλο και περισσότερα μέσα στη μέρα, αδιαφορώντας για το κόστος που έχει αυτό.


Τι είναι, όμως, το Erthe Concept Store; Αν ήθελα να χωρέσει σε μια μικρή πρόταση, θα έλεγα πως είναι ένα μαγαζί που υμνεί τη γη, τα παράγωγά της αλλά και εκείνους που τη φροντίζουν. Αυτό πιστεύω ότι είναι το concept του και εναρμονίζεται ιδανικά με την τάση της εποχής, που μας θέλει να σκεφτόμαστε περισσότερο πριν επιλέξουμε την τροφή μας και τον τρόπο που την απολαμβάνουμε.

Στο Erthe έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις από ένα πλούσιο ενεργειακό πρωινό με εξαιρετικές αλμυρές και γλυκές πίτες, που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού, καθώς και μια μεγάλη γκάμα από wraps και σάντουιτς.


Γι' αυτό και το περιβάλλον του νέου μαγαζιού της Έλενας Τσαβαλιά είναι ειδικά διαμορφωμένο για να μας παρασύρει από την καθημερινότητα και να μας υπενθυμίζει βασικές αξίες και σημαντικές προϋποθέσεις για να διατηρήσουμε την υγεία μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.


Πίσω απ' όλο το concept βρίσκεται ο chef Ανδρέας Λαγός και αυτό σημαίνει πως ο Ανδρέας δεν έκανε μόνο το consulting του menu αλλά ασχολήθηκε με κάθε σημαντική λεπτομέρεια του Erthe, προσεγγίζοντας με την ευαισθησία του όλες τις συνιστώσες του.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Ο chef Μιχάλης Μόσχου, που βρίσκεται καθημερινά στο Erthe, δίνει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Έτσι, μπορεί το δημιουργικό κομμάτι να το υπογράφει η Saint of Athens και την εκτέλεσή του να την ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Dive Architects, αλλά ο Ανδρέας είχε την επιμέλεια και την επίβλεψη στο καθετί. Βρήκα εξαιρετικά όμορφο και ευρηματικό το μεγάλο τραπέζι που πρωταγωνιστεί στον χώρο, το οποίο έχει κεντρικά μια κατασκευή που φιλοξενεί βότανα και μυρωδικά. Τα minimal έπιπλα σε σκανδιναβικό σχεδιασμό και τα μεγάλα πράσινα φυτά, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φυσικά υλικά, ολοκληρώνουν το περιβάλλον που σου επιτρέπει να αναπνέεις και να απολαμβάνεις όμορφα το γεύμα σου.


Στο Erthe έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις από ένα πλούσιο ενεργειακό πρωινό με εξαιρετικές αλμυρές και γλυκές πίτες, που φτιάχνονται καθημερινά στην κουζίνα του μαγαζιού, καθώς και μια μεγάλη γκάμα από wraps και σάντουιτς. Όλα τα συστατικά είναι επιλεγμένα με αγάπη και προσοχή και προέρχονται ως επί το πλείστον από βιολογικές καλλιέργειες και μικρούς παραγωγούς. Η γευστική εμπειρία του πρωινού ολοκληρώνεται με σοκολάτες, smoothies, χυμούς αλλά και ζεστά ροφήματα με βότανα της ελληνικής γης που έχουν εξαιρετική δράση στον οργανισμό μας και διακρίνονται για την απαλότητα και την ανακούφιση που προσφέρουν.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Λεμονάτο κοτόπουλο με ροδέλες πατάτες στο φούρνο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Σαλάτα με φακές beluga, πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκοπατάτα, φέτα, κορφές κουνουπιδιού και πασατέμπο. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Εκεί, όμως, που το Erthe ξεπερνά τον εαυτό του είναι στις επιλογές που προσφέρει για ένα θρεπτικό και πλήρες γεύμα. Ο chef Μιχάλης Μόσχου, που βρίσκεται καθημερινά στο Erthe, δίνει πραγματικά τον καλύτερο εαυτό του και τα πιάτα που ισορροπούν τέλεια ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι εστιατορικού επιπέδου και πολύ μακριά απ' ό,τι έχουμε καταχωρίσει στη συνείδησή μας για τα μαγαζιά που δίνουν τη δυνατότητα για ένα γρήγορο γεύμα ή για take away.

Συγκεκριμένα, δοκίμασα μια δροσερή σαλάτα με κριθαράκι, πέστο βασιλικού, κοτόπουλο και ψητά λαχανικά που πραγματικά με ενθουσίασε γιατί δεν είχε τύχει ποτέ ξανά να δοκιμάσω κρύο το κριθαράκι και με εξέπληξε ευχάριστα το πόσο καλά πρωταγωνιστούσε σε μια σαλάτα. Το ίδιο νόστιμη και η σαλάτα με φακές beluga, πλιγούρι, καραμελωμένα κρεμμύδια, γλυκοπατάτα, φέτα, κορφές κουνουπιδιού και πασατέμπο. Η εξαιρετική εμφάνισή της, το άψογο μαγείρεμα των υλικών και το ιδανικό πάντρεμά τους με έκαναν να νιώθω πως κάθε πιρουνιά εκτός από απόλαυση, μου προσφέρει ενέργεια και υγεία.


Εκείνο, όμως, που αγάπησα πραγματικά ήταν το λεμονάτο κοτόπουλο με τις ροδέλες πατάτες στο φούρνο. Το κοτόπουλο είχε αληθινή γεύση και θύμιζε παλιά τραπεζώματα σε σπίτια γιαγιάς και οι πατάτες ήταν ροδαλές και πεντανόστιμες.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Pasta frolla με μαρμελάδα φράουλα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Συνέχισα δοκιμάζοντας δύο από τις γλυκές γεύσεις του Erthe. Εξάλλου, θα ήταν πολύ δύσκολο να αντισταθεί κάποιος στην απόλαυσή τους, αφού τα περισσότερα γλυκά βρίσκονται τακτοποιημένα στον πάγκο, πάνω σε γυάλινες πιατέλες ή μέσα σε φωτεινές βιτρίνες και σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις. Τόσο η pasta frolla με μαρμελάδα φράουλα όσο και το fontane από μαύρη σοκολάτα ήταν υπέροχα. Η pasta frolla πιστεύω ότι είναι αυτό που θέλεις να έχεις δίπλα σου πίνοντας ένα ζεστό αφέψημα και το δεύτερο είναι το πιο αφράτο κέικ που έχω γευτεί εδώ και καιρό.


Επίσης, στον χώρο του Erthe είναι στημένο ένα ευχάριστο και διακριτικό παντοπωλείο από το οποίο μπορεί κάποιος να προμηθευτεί επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα όπως μέλι, καρπούς, μαστίχα, γλυκά του κουταλιού, σοκολάτες, ταχίνι, φιστικοβούτυρο και άλλα προϊόντα που θα ανανεώνονται συχνά με σκοπό να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εμπειρία του Erthe και στο σπίτι τους.


Σε έναν από τους τοίχους του καταστήματος υπάρχει γραμμένο με γράμματα νέον το μότο «There Is No Planet B». Αυτό είναι που θέλει να μας θυμίσει το Erthe Concept Store και αυτό είναι που θα σκέφτομαι κάθε φορά που θα το επισκέπτομαι ή θα παραγγέλνω τα προϊόντα του. Όμορφες σκέψεις, απαραίτητες για να υπάρχουμε όμορφα.

Erthe Concept Store: Ένα καφέ που υμνεί τη γη και τα παράγωγά της Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Erthe Concept Store, Χειμάρρας 6, Μαρούσι, Τηλ. 21 06105288, Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM