Ελληνικά ροφήματα βοτάνων και μερικά ακόμα ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ροφήματα βοτάνων; Facebook Twitter
Στο Daphnis and Chloe προμηθεύονται βότανα και ξεχασμένες ποικιλίες από μικρές βιολογικές φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ με ιδιόμορφη γεωγραφική κατανομή και μεταβλητό μικροκλίμα, το οποίο βοηθά να ευδοκιμήσουν τα πολλά και διαφορετικά μεσογειακά βότανα. Πέρασαν δέκα χρόνια απ’ όταν ένα ελληνικό brand που ξεκίνησε σε ένα μικρό εργαστήριο κάτω από την Ακρόπολη το έβαλε σκοπό να συστήσει τα εγχώρια terroir βότανα περιορισμένης παραγωγής στις κουζίνες των οικιακών μαγείρων σε όλο τον κόσμο.

Στο Daphnis and Chloe προμηθεύονται βότανα και ξεχασμένες ποικιλίες από μικρές βιολογικές φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ όσων προσφέρουν, θα βρείτε τη βερβένα που έχει γεύση εσπεριδοειδών και προέρχεται από μια οικογένεια καλλιεργητών βοτάνων στην Κρήτη, όπου όλα τα φυτά αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο και ξεφλουδίζονται με το χέρι στις αρχές του καλοκαιριού.

Βότανα του Αιγαίου, φλησκούνι Χίου, μαντζουράνα Σύρου, φασκόμηλο Αμοργού και δίκταμο Πάρου βιολογικής καλλιέργειας θα βρείτε στην Aegean Ηerbs. Χρήσιμο για τα πρώτα κρύα είναι το θυμάρι Λήμνου, αφού το αφέψημά του συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού, ενώ στην κουζίνα χρησιμοποιείται για μαρινάδες, στιφάδο και σούπες.

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ροφήματα βοτάνων; Facebook Twitter

Σύμμαχός μας τον χειμώνα, για να προλάβουμε ή να μαλακώσουμε το κρυολόγημα και το συνάχι, είναι η εχινάκεια του Grizo & Prasino. Μέσα στη συσκευασία βρίσκουμε ολόκληρα άνθη που, βάζοντάς τα κατευθείαν στο φλιτζάνι, ανοίγουν και να ζωντανεύουν μπροστά μας.

Με χαμομήλι και πασιφλόρα, το Organic Herbal Elixir Relax της Symbeeosis βοηθά στη μείωση του στρες και σε έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Ιδανικό ρόφημα για αποτοξίνωση, χάρη στη δύναμη της λουίζας, της μέντας, του μελισσόχορτου, του φασκόμηλου και του γλυκού χαρουπιού, είναι το βραβευμένο Detox Blend της Anthea. Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε διαθέσιμα στις σελίδες των brands καθώς και σε ενημερωμένα delicatessen της πόλης.

Μερικά ακόμα πολύ ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα που πρέπει να τσεκάρετε

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ροφήματα βοτάνων; Facebook Twitter
To Δώσε Γεύση είναι μια σειρά από φυσικές πούδρες ελληνικών φρούτων και λαχανικών που νοστιμίζουν εύκολα τα φαγητά μας.

Από τα αρωματικά σκόρδα και τα γλυκά κρεμμύδια μέχρι τα ολόκληρα πορτοκάλια και τις ώριμες ντομάτες, τo Δώσε Γεύση είναι μια σειρά από φυσικές πούδρες ελληνικών φρούτων και λαχανικών που νοστιμίζουν εύκολα τα φαγητά μας και μεταμορφώνουν πιάτα.

TOYMANIDHΈτοιμες κόκκινες σάλτσες, προϊόντα από τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη έως την Κρήτη και την Κύπρο, ντομάτα στον τρίφτη, σάλτσα πίτσας αλλά και σάλτσα μπουγιουρντί κάνει η οικογένεια Τουμανίδη.

Παραδοσιακό κίμτσι με ντόπιες πρώτες ύλες, λάχανο και παντζάρι καρυκευμένο με σπόρους κόλιανδρου, πίκλες κρεμμυδιού σε σαφράν και σπόρους μουστάρδας και άλλα προϊόντα άγριας ζύμωσης κάνει η Symbiosis Fermented Foods.

FORAGEΆγριο κρίταμο, μαριναρισμένο σε εσπεριδοειδή, και παραπούλια μαριναρισμένα προσφέρουν οι τροφοσυλλέκτες του Forage.

Σε ρυζόγαλα και παγωτά, κρέμες, γιαούρτια, αριάνι και τυριά μόνο από βουβαλινό γάλα έχει αφιερωθεί η οικογένεια Μπέκα.

WILD SOULSΌσο για τα βούτυρα καρπών που, έχουν μπει για τα καλά στις πρωινές μας διατροφικές συνήθειες, αυτά που πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε είναι όσα βγάζει το Wild Souls, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη. Έχει και ένα πολύ νόστιμο νέο το οποίο έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες η δική μου πρωινή συνήθεια. Με αλεσμένα ψημένα αμύγδαλα, χουρμάδες, βρόμη, σουσάμι, λιναρόσπορο και τζίντζερ, το τραγανό granola butter που δημιούργησε σε συνεργασία με την ομάδα του Madame Ginger μπορείτε να το αλείψετε στο ψωμί σας, να το ανακατέψετε με το γιαούρτι σας ή με λίγη βρόμη για να φτιάξετε μπισκότα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ