Ελληνικά ροφήματα βοτάνων και μερικά ακόμα ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ροφήματα βοτάνων; Facebook Twitter
Στο Daphnis and Chloe προμηθεύονται βότανα και ξεχασμένες ποικιλίες από μικρές βιολογικές φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ με ιδιόμορφη γεωγραφική κατανομή και μεταβλητό μικροκλίμα, το οποίο βοηθά να ευδοκιμήσουν τα πολλά και διαφορετικά μεσογειακά βότανα. Πέρασαν δέκα χρόνια απ’ όταν ένα ελληνικό brand που ξεκίνησε σε ένα μικρό εργαστήριο κάτω από την Ακρόπολη το έβαλε σκοπό να συστήσει τα εγχώρια terroir βότανα περιορισμένης παραγωγής στις κουζίνες των οικιακών μαγείρων σε όλο τον κόσμο.

Στο Daphnis and Chloe προμηθεύονται βότανα και ξεχασμένες ποικιλίες από μικρές βιολογικές φάρμες σε όλη την Ελλάδα. Μεταξύ όσων προσφέρουν, θα βρείτε τη βερβένα που έχει γεύση εσπεριδοειδών και προέρχεται από μια οικογένεια καλλιεργητών βοτάνων στην Κρήτη, όπου όλα τα φυτά αποξηραίνονται με φυσικό τρόπο και ξεφλουδίζονται με το χέρι στις αρχές του καλοκαιριού.

Βότανα του Αιγαίου, φλησκούνι Χίου, μαντζουράνα Σύρου, φασκόμηλο Αμοργού και δίκταμο Πάρου βιολογικής καλλιέργειας θα βρείτε στην Aegean Ηerbs. Χρήσιμο για τα πρώτα κρύα είναι το θυμάρι Λήμνου, αφού το αφέψημά του συμβάλλει στην τόνωση του ανοσοποιητικού, ενώ στην κουζίνα χρησιμοποιείται για μαρινάδες, στιφάδο και σούπες.

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ροφήματα βοτάνων; Facebook Twitter

Σύμμαχός μας τον χειμώνα, για να προλάβουμε ή να μαλακώσουμε το κρυολόγημα και το συνάχι, είναι η εχινάκεια του Grizo & Prasino. Μέσα στη συσκευασία βρίσκουμε ολόκληρα άνθη που, βάζοντάς τα κατευθείαν στο φλιτζάνι, ανοίγουν και να ζωντανεύουν μπροστά μας.

Με χαμομήλι και πασιφλόρα, το Organic Herbal Elixir Relax της Symbeeosis βοηθά στη μείωση του στρες και σε έναν πιο ήρεμο ύπνο.

Ιδανικό ρόφημα για αποτοξίνωση, χάρη στη δύναμη της λουίζας, της μέντας, του μελισσόχορτου, του φασκόμηλου και του γλυκού χαρουπιού, είναι το βραβευμένο Detox Blend της Anthea. Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε διαθέσιμα στις σελίδες των brands καθώς και σε ενημερωμένα delicatessen της πόλης.

Μερικά ακόμα πολύ ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα που πρέπει να τσεκάρετε

Τι συμβαίνει με τα ελληνικά ροφήματα βοτάνων; Facebook Twitter
To Δώσε Γεύση είναι μια σειρά από φυσικές πούδρες ελληνικών φρούτων και λαχανικών που νοστιμίζουν εύκολα τα φαγητά μας.

Από τα αρωματικά σκόρδα και τα γλυκά κρεμμύδια μέχρι τα ολόκληρα πορτοκάλια και τις ώριμες ντομάτες, τo Δώσε Γεύση είναι μια σειρά από φυσικές πούδρες ελληνικών φρούτων και λαχανικών που νοστιμίζουν εύκολα τα φαγητά μας και μεταμορφώνουν πιάτα.

TOYMANIDHΈτοιμες κόκκινες σάλτσες, προϊόντα από τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη έως την Κρήτη και την Κύπρο, ντομάτα στον τρίφτη, σάλτσα πίτσας αλλά και σάλτσα μπουγιουρντί κάνει η οικογένεια Τουμανίδη.

Παραδοσιακό κίμτσι με ντόπιες πρώτες ύλες, λάχανο και παντζάρι καρυκευμένο με σπόρους κόλιανδρου, πίκλες κρεμμυδιού σε σαφράν και σπόρους μουστάρδας και άλλα προϊόντα άγριας ζύμωσης κάνει η Symbiosis Fermented Foods.

FORAGEΆγριο κρίταμο, μαριναρισμένο σε εσπεριδοειδή, και παραπούλια μαριναρισμένα προσφέρουν οι τροφοσυλλέκτες του Forage.

Σε ρυζόγαλα και παγωτά, κρέμες, γιαούρτια, αριάνι και τυριά μόνο από βουβαλινό γάλα έχει αφιερωθεί η οικογένεια Μπέκα.

WILD SOULSΌσο για τα βούτυρα καρπών που, έχουν μπει για τα καλά στις πρωινές μας διατροφικές συνήθειες, αυτά που πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε είναι όσα βγάζει το Wild Souls, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη. Έχει και ένα πολύ νόστιμο νέο το οποίο έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες η δική μου πρωινή συνήθεια. Με αλεσμένα ψημένα αμύγδαλα, χουρμάδες, βρόμη, σουσάμι, λιναρόσπορο και τζίντζερ, το τραγανό granola butter που δημιούργησε σε συνεργασία με την ομάδα του Madame Ginger μπορείτε να το αλείψετε στο ψωμί σας, να το ανακατέψετε με το γιαούρτι σας ή με λίγη βρόμη για να φτιάξετε μπισκότα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ