El Bulli: Cooking In Progress

Facebook Twitter
0

Τη Δευτέρα πήγα και είδα το ντοκιμαντέρ “El Bulli: Cooking In Progress” στις Νύχτες Πρεμιέρας και πέρασα δύο ώρες με το στόμα ανοιχτό.

Το El Bulli και ο εγκέφαλος πίσω από αυτό, ο Ferran Adria, είναι συνδεδεμένο με τον γενικό όρο «μοριακή γαστρονομία» ο οποίος έχει κακοποιηθεί πολύ και τελικά έχει ταυτιστεί με το περίπλοκο που μπορεί και να μην έχει ουσία. Το αστείο είναι ότι όλοι μας, όταν φτιάχνουμε βινεγκρέτ, διαλύοντας το λάδι στο ξίδι, που είναι μοριακά αντίπαλοι, είμαστε μικροί μάγοι μοριακής γαστρονομίας-η μαγειρική ΕΙΝΑΙ μοριακή. Το μαγείρεμα είναι αυτό που αλλάζει την σύσταση των ωμών φαγητών, κάνοντάς τα πιο εύπεπτα και πιο θρεπτικά, αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς, ή το ρομπότ μέσα μας ως «πιο νόστιμα».

Τι περισσότερο έκανε λοιπόν ο Ferran Adria και επηρέασε τους σεφ παγκοσμίως; Δεν έχω φάει δυστυχώς από τα χεράκια του (ή από τα χεράκια των αμέτρητων σεφ που δουλεύουν γι’ αυτόν) αλλά από αυτά που διαβάζω και καταλαβαίνω είναι ότι έχει πάρει παραδοσιακές τεχνικές, και με διαφορετική σύσταση καυσίμου, τις έστειλε στο διάστημα. Και μόνο γι’ αυτό, θα του άξιζε μία θέση μεταξύ των σπουδαίων.

Αυτό που κατάλαβα όμως επιπλέον, παρακολουθώντας την ταινία, είναι ότι το θέμα του, από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι πάντα η γεύση. Κάθε χρόνο, κατά τη λειτουργία του εστιατορίου, οι έξι μήνες ήταν αποκλειστικά αφιερωμένοι στην έρευνα. Ο στενός πυρήνας της ομάδας επικεντρωνόταν σε ορισμένα υλικά, προσπαθώντας να βρει τεχνικές που θα αναδείκνυαν την ουσία τους, το χρώμα τους και την υφή τους, με δοκιμές εξαντλητικές, με αμέτρητες παραλλαγές, οι οποίες καταγράφονταν με φωτογραφίες σε αρχεία. Όταν ένας συνδυασμός τεχνικής και υλικού περνούσε στο επόμενο στάδιο, καταγραφόταν σε άλλες λίστες, κάπως σαν ένα τεράστιο ριάλιτι με συνεχείς αποχωρήσεις.

Τους υπόλοιπους έξι μήνες το εστιατόριο μετακόμιζε πάλι από τη Βαρκελώνη στον χώρο του El Bulli, όπου με βάση τις περσινές συνταγές, άρχιζε να δημιουργείται το μενού της νέας χρονιάς, με σταδιακές προσθήκες των νέων πιάτων. Το αποτέλεσμα σταθεροποιούνταν μετά από δοκιμές του Ferran Adria μέχρι να φτάσει τα 35 ή και 44 πιάτα, δημιουργώντας μία πορεία, όπως θα ήταν η εξέλιξη μίας συναυλίας ορχήστρας.

Ό,τι και να πιστεύει κανείς για τον συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης του φαγητού (σνομπ; ελιτίστικος;) δε μπορεί να παραβλέψει ότι η επιτυχία δεν έρχεται χωρίς σκληρή δουλειά. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα εστιατόριο που για χρόνια βρισκόταν στην κορυφή, δε μπορεί να μιλήσει για μάρκετινγκ ή για τύχη. Μόνο για σκληρή, ατελείωτη, επίμονη δουλειά.

Τι ακόμα δεν περίμενα:

  • Ότι ο Μεγάλος Μάγος, Ferran, θα ήταν τόσο δεκτικός στις προτάσεις των συνεργατών του. Δεν φαινόταν να επεμβαίνει στις προσπάθειες, αυτό που έκανε ήταν να εγκρίνει ή να απορρίψει το τελικό αποτέλεσμα.
  • Ότι ο Μεγάλος Μάγος θα έλεγε στο τέλος της ταινίας «εντάξει, θα τη βγάλουμε κι αυτή τη χρονιά.» Καμία έπαρση, μόνο μία ταπεινή δήλωση. Και ότι σε όλη την ταινία είχε το ίδιο μολύβι, το οποίο προς το τέλος είχε γίνει μικροσκοπικό. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έκανε παρατήρηση για την σπατάλη στο χαρτί, αναρωτήθηκα αν έχει μεγαλώσει φτωχικά (κάτι που επιβεβαίωσα).
  • Ότι ένα ντοκιμαντέρ χωρίς voice over, χωρίς επεξηγήσεις, χωρίς καμία εισαγωγή, μπορεί να γίνει απολύτως κατανοητό, χάρη στο μοντάζ.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ