Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
0
Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Δεν είναι τυχαίο ότι στο στέκι της κυρίας Αθανασίας έρχονται άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το καϊμάκι και το παγωτό τριαντάφυλλο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Cremino στην οδό Νίκης δεν χρειάζεται ταμπέλες, ούτε μόνιμο κατάλογο. Θυμίζει μάλλον κινητό παγωτατζίδικο που αραξοβόλησε κάτω απ’ την Πλάκα για να συνεχίσει αυτό που καλά ξέρει να κάνει: να φτιάχνει σπιτικό παγωτό, φορτωμένο αναμνήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο στέκι της κυρίας Αθανασίας έρχονται άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο για να δοκιμάσουν το καϊμάκι και το παγωτό τριαντάφυλλο. Δεν είναι όμως μόνο το παγωτό που φέρνει τον κόσμο στο Cremino. Είναι σίγουρα και το ταπεραμέντο της κυρίας Αθανασίας, τα άφθονα κεράσματα και η διάθεση να σε εξυπηρετήσει, να σε γνωρίσει καλύτερα. Στα παραπάνω πρόσθεσε και την μεγάλη γκάμα από ‘πειραγμένες γεύσεις’ που διαθέτει το Cremino, όπως αυτές με τα μπαχαρικά και το αλκοόλ. «Τις προάλλες έκανα έναν συνδυασμό που δεν είχα δοκιμάσει ξανά», άρχισε να μου διηγείται η κυρία Αθανασία «Σοκολάτα, αγριοκέρασο, μαύρο πιπέρι, κουρκουμά. Είχα στο μυαλό μου μια ιδέα για το τι γεύση θα έχει αλλά το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο απ’ ότι μπορεί να βάλει ο νους σου». Έτσι είπε και γέλασε συνωμοτικά, λες και άφησε να πλανάται στον αέρα ένας γρίφος άλυτος και ένα μυστικό.

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Εγώ όταν αποφάσισα να φτιάξω κατάστημα με παγωτά πήγα στην Ιταλία να εξειδικευτώ. Εκεί έμαθα την τεχνική του παγωτού και κράτησα μια συμβουλή από τον καθηγητή μου: να βάζω φαντασία, έμπνευση και πολύ καλό γάλα σε ό,τι φτιάχνω. Αν έχεις καλές πρώτες ύλες και φαντασία μπορείς να κάνεις τα πάντα... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Για την κυρία Αθανασία το παγωτό είναι αναμνήσεις. Η ίδια θυμάται τον παγωτατζή στην γειτονιά της στην Κυψέλη. «Περνούσε με το ποδήλατο και φορούσε στολή με καπέλο. Μην φανταστείς ότι είχε πολλές γεύσεις, παγωτό κρέμα μας έδινε. Πρόσφατα μάλιστα, είδα έναν τέτοιο παγωτατζή παλιάς σχολής, να κυκλοφορεί στο λιμάνι της Σαλαμίνας. Ήταν ένας παππούς ξεχασμένος απ’ τον χρόνο. Μου έφερε τόσες αναμνήσεις. Εκείνα τα χρόνια το παγωτό ήταν η χαρά του παιδιού». Σήμερα η κυρία Αθανασία είναι με την σειρά της η χαρά των παιδιών. «Έρχονται άφθονα πιτσιρίκια στο μαγαζί. Έρχονται επειδή με εμπιστεύονται οι γονείς γιατί φτιάχνω καθαρό παγωτό με καλό γάλα, χωρίς συντηρητικά ή χρωστικές ουσίες. Στα πιτσιρίκια αρέσουν φυσικά οι σοκολάτες, αλλά οι μαμάδες επιμένουν να τους δίνουν τις κρέμες. Τα πιο μεγάλα παιδιά, μπορεί να δοκιμάσουν και άλλες γεύσεις, όπως φράουλα, μπισκότο ή καραμέλα».

Eντυπωσιαστήκαμε από το δροσιστικό παγωτό Mohito με ούζο, το σορμπέ σοκολάτα-μπύρα με την έντονη επίγευση και την γρανίτα σαγκρία που ευφραίνει καρδία και ανοίγει την όρεξη για χορό.

Η ίδια έμαθε να παρασκευάζει παγωτό στην Ιταλία, όπου παρακολούθησε έναν κύκλο σεμιναρίων ζαχαροπλαστικής. «Πρέπει να επενδύεις στη γνώση» μου είπε εμφατικά. «Εγώ όταν αποφάσισα να φτιάξω κατάστημα με παγωτά πήγα στην Ιταλία να εξειδικευτώ. Εκεί έμαθα την τεχνική  του παγωτού και κράτησα μια συμβουλή από τον καθηγητή μου: να βάζω φαντασία, έμπνευση και πολύ καλό γάλα σε ό,τι φτιάχνω. Αν έχεις καλές πρώτες ύλες και φαντασία μπορείς να κάνεις τα πάντα».

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Έρχονται άφθονα πιτσιρίκια στο μαγαζί και τους αρέσουν φυσικά οι σοκολάτες, αλλά οι μαμάδες επιμένουν να τους δίνουν τις κρέμες... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην Ιταλία, η κυρία Αθανασία είχε την τύχη να δοκιμάσει και τα καλύτερα παγωτά της ζωής της. «Κάθε φορά που πηγαίνω στην Ιταλία, φροντίζω να περάσω από την Φλωρεντία για παγωτό. Η αγαπημένη μου gelateria είναι η Vivoli και η αγαπημένη μου γεύση το Zuppa Inglese (‘αγγλική σούπα’), ένα παγωτό με βάση την κρέμα και κομματάκια ψωμιού βουτηγμένα σε αλκοόλ». Αν και αγγλική σούπα δεν βρήκαμε στον κατάλογο γεύσεων του Cremino, σίγουρα εντυπωσιαστήκαμε από το δροσιστικό παγωτό Mohito με ούζο, το σορμπέ σοκολάτα-μπύρα με την έντονη επίγευση και την γρανίτα σαγκρία που ευφραίνει καρδία και ανοίγει την όρεξη για χορό. Μαζί τους μια γεύση από την Αγγλική επαρχία, το παγωτό καραμέλα με αλάτι και μια ανατολίτικη συνταγή, αυτή με το φυστίκι και τον κάρδαμο. Όλα μαζί ένα μωσαϊκό γεύσεων, υφών και χρωμάτων.

Με τόσα μπαχαρικά και μυρωδικά στα παγωτά της, δεν μπόρεσα να αντισταθώ να ρωτήσω αν η κυρία Αθανασία είναι εξίσου καλή μαγείρισσα όσο και ζαχαροπλάστης. «Α, είμαι πολύ καλή! Σπεσιαλιτέ μου είναι μακαρονάδα στο φούρνο, τα λαζάνια με κόκκινη σάλτσα. Πρόκειται για συνταγή που μου έδωσαν κάτι φίλες Ιταλίδες και εγώ την ακολουθώ με ευλάβεια». Τελικά η ζαχαροπλαστική δεν έχει τόσες διαφορές από την μαγειρική, παρατηρώ και εκείνη συμπληρώνει. «Και τα δύο θέλουν καλά υλικά, υπομονή, χρόνο διαθέσιμο και φαντασία. Οι βασικές αρχές είναι ίδιες. Πρέπει να έχεις εμπειρία, να αντιλαμβάνεσαι ποια υλικά δένουν μεταξύ τους και πάντα να προσέχεις την δοσολογία. Δεν μπορεί κάθε υλικό να είναι το ίδιο έντονο. Πρέπει να τηρείς τις ισορροπίες».

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΓΡΑΝΙΤΑ SANGRIA

Υλικά

250gr ζάχαρη κρυσταλλική

400ml νερό

500ml sangria (εμπορίου)

½ ξυλάκι κανέλας

Μισό λεμόνι (ο χυμός του)

¾ του φλιτζανιού, κοκτέιλ φρούτων (κονσέρβα)

Εκτέλεση

Βράζουμε σε σιγανή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το λεμόνι, για πέντε λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη sangria. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατεύουμε συχνά. Αδειάζουμε το μίγμα σε μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη να κρυώσει περίπου για μία ώρα. Το βγάζουμε και το χτυπάμε σε μίξερ σε σταθερή ταχύτητα και προσθέτουμε τα φρούτα. Το ξαναβάζουμε στη κατάψυξη και το αφήνουμε περίπου μία ώρα. Το βγάζουμε, το χτυπάμε στο μίξερ πάντα σε σταθερή ταχύτητα και μετά πάλι στην κατάψυξη και επαναλαμβάνουμε άλλες πέντε φορές. Μετά από την τελευταία φορά, το αφήνουμε να παγώσει στην κατάψυξη για δύο ώρες πριν το σερβίρουμε. Η γρανίτα μας πρέπει να σερβίρεται εύκολα και να μην έχει κομμάτια πάγων. Πρέπει να έχει μαλακή υφή. Αν θέλουμε μπορούμε να την παγώσουμε σε θήκες για παγωτό ξυλάκι.

Το Cremino σερβίρει νόστιμο, φρέσκο παγωτό με μπύρα, ούζο και σαγκρία Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ