To cocktail της Κυριακής: η Πράσινη Νεράιδα

Facebook Twitter
0

Καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, όλοι όσοι βρέθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα έγιναν δέσμιοι της Πράσινης Νεράιδας, όταν το αψέντι είχε συσχετιστεί με εγκληματικότητα, επιληψία, ακόμα και φυματίωση, ενώ όταν πρωτοκυκλοφόρησε λεγόταν ότι θεραπεύει την ελονοσία.

Γεγονός είναι ότι τώρα, που ξανακυκλοφορεί μετά από πολλά χρόνια απαγόρευσης, είναι επικίνδυνο όσο είναι το αλκοόλ γενικώς: με ποσοστό 47%-75%, είναι σίγουρο ότι αν ξεγελαστείτε από την γεύση του όταν ανακατευτεί με ζάχαρη, η Πράσινη Νεράιδα θα σας επισκεφτεί σίγουρα, τουλάχιστον στον ύπνο σας, όπως συνέβη στην Κ.

Το όνομα Πράσινη Νεράιδα προέρχεται από το γοητευτικό χρώμα του ποτού (αν και υπάρχει αψέντι σε διάφορα χρώματα, ακόμα και άχρωμο) αλλά αυτό το πράσινο – κατά τη γνώμη μου – δε συγκρίνεται με τίποτα. Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη, με πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα οπτικά (και γενικότερα).

  • 1 σφηνάκι Αψέντι
  • 1 σφηνάκι νερό
  • 1 σφηνάκι χυμός λεμονιού
  • 2 ή 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ασπράδι αβγού

Φαίνεται λίγο αλλόκοτος συνδυασμός αλλά πιστέψτε με, ταιριάζει. Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα  σέικερ με πάγο, χτυπήστε πολύ καλά για πολύ ώρα – πιθανόν το μπλέντερ να είναι καλύτερο - στραγγίξτε σε ποτήρι μαρτίνι.

Αλλιώς, διαλύστε πρώτα τη ζάχαρη στο νερό με ένα κουταλάκι. Προσθέστε το αψέντι, το λεμόνι και τον πάγο, και χτυπήστε στο σέικερ, στραγγίξτε σε ένα ποτήρι μαρτίνι. Χτυπήστε το ασπράδι (ένα ανά δύο ποτά είναι καλά) με ένα πηρούνι, σα να φτιάχνετε ομελέτα, μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε το στο ποτήρι.

Το αβγό δεν προσθέτει γεύση – προσθέτει όμως υφή και κάνει το χρώμα ονειρικό. Χωρίς αυτό η υφή του είναι σιροπένια. Αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε. Για πολύ τολμηρούς: αντικαταστήστε το σφηνάκι νερό με βερμούτ ή τζιν. Σ’ αυτή την περίπτωση πιείτε αυστηρά ένα.

(Συνήθως προτείνουν και μία δόση Ανγκοστούρα. Δεν το έχω δοκιμάσει για να σας πω.)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM