To cocktail της Κυριακής: η Πράσινη Νεράιδα

Facebook Twitter
0

Καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, όλοι όσοι βρέθηκαν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα έγιναν δέσμιοι της Πράσινης Νεράιδας, όταν το αψέντι είχε συσχετιστεί με εγκληματικότητα, επιληψία, ακόμα και φυματίωση, ενώ όταν πρωτοκυκλοφόρησε λεγόταν ότι θεραπεύει την ελονοσία.

Γεγονός είναι ότι τώρα, που ξανακυκλοφορεί μετά από πολλά χρόνια απαγόρευσης, είναι επικίνδυνο όσο είναι το αλκοόλ γενικώς: με ποσοστό 47%-75%, είναι σίγουρο ότι αν ξεγελαστείτε από την γεύση του όταν ανακατευτεί με ζάχαρη, η Πράσινη Νεράιδα θα σας επισκεφτεί σίγουρα, τουλάχιστον στον ύπνο σας, όπως συνέβη στην Κ.

Το όνομα Πράσινη Νεράιδα προέρχεται από το γοητευτικό χρώμα του ποτού (αν και υπάρχει αψέντι σε διάφορα χρώματα, ακόμα και άχρωμο) αλλά αυτό το πράσινο – κατά τη γνώμη μου – δε συγκρίνεται με τίποτα. Η παρακάτω συνταγή είναι εύκολη, με πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα οπτικά (και γενικότερα).

  • 1 σφηνάκι Αψέντι
  • 1 σφηνάκι νερό
  • 1 σφηνάκι χυμός λεμονιού
  • 2 ή 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλιές ασπράδι αβγού

Φαίνεται λίγο αλλόκοτος συνδυασμός αλλά πιστέψτε με, ταιριάζει. Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα  σέικερ με πάγο, χτυπήστε πολύ καλά για πολύ ώρα – πιθανόν το μπλέντερ να είναι καλύτερο - στραγγίξτε σε ποτήρι μαρτίνι.

Αλλιώς, διαλύστε πρώτα τη ζάχαρη στο νερό με ένα κουταλάκι. Προσθέστε το αψέντι, το λεμόνι και τον πάγο, και χτυπήστε στο σέικερ, στραγγίξτε σε ένα ποτήρι μαρτίνι. Χτυπήστε το ασπράδι (ένα ανά δύο ποτά είναι καλά) με ένα πηρούνι, σα να φτιάχνετε ομελέτα, μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε το στο ποτήρι.

Το αβγό δεν προσθέτει γεύση – προσθέτει όμως υφή και κάνει το χρώμα ονειρικό. Χωρίς αυτό η υφή του είναι σιροπένια. Αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε. Για πολύ τολμηρούς: αντικαταστήστε το σφηνάκι νερό με βερμούτ ή τζιν. Σ’ αυτή την περίπτωση πιείτε αυστηρά ένα.

(Συνήθως προτείνουν και μία δόση Ανγκοστούρα. Δεν το έχω δοκιμάσει για να σας πω.)

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ