Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Για τις παλιές οικογένειες της Κηφισιάς, επέτειοι, αποφοιτήσεις, γιορτές και οικογενειακά κυριακάτικα γεύματα δεν έχουν θέση αλλού παρά μόνο στο γαλλικό αυτό «ρεστοράν»-θεσμό που έχει μείνει απαράλλαχτο μέσα στα χρόνια. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
0

Αν θέλεις να ταξιδέψεις στη δεκαετία του '60 σαν αστός που βγήκε βόλτα στην εξοχική Κηφισιά για μοδάτη γαλλική κουζίνα, το Blue Pine σού επιτρέπει ακόμα να το κάνεις.

Για τις παλιές οικογένειες της Κηφισιάς, επέτειοι, αποφοιτήσεις, γιορτές και οικογενειακά κυριακάτικα γεύματα δεν έχουν θέση αλλού παρά μόνο στο γαλλικό αυτό «ρεστοράν»-θεσμό που έχει μείνει απαράλλαχτο μέσα στα χρόνια ‒ από τον μοναδικό κήπο με τα πεύκα, τα ψηλά μπαμπού, τα λευκά, καλοϊσιωμένα τραπεζομάντιλα και τις φερφορζέ μέχρι την entrecôte de Paris με τις λεπτοκομμένες τηγανητές πατάτες και τα bitok à la russe του μενού.

Οι σερβιτόροι με τα παπιγιόν και τα γιλέκα ‒ευγενείς και παλιοί όσο το ντεκόρ‒ κινούνται με απαλή θεατρικότητα, μοιράζουν τους πανέμορφους, ρετρό καταλόγους με τη γαλάζια γραμματοσειρά, ψιλοκόβουν το ταρτάρ ή φλαμπάρουν θεαματικά τις crêpes suzette μπροστά στα μάτια σου. Αν ρωτήσεις, μπορούν να σου δείξουν το αγαπημένο τραπέζι του Ωνάση δίπλα στο τζάκι ή εκείνο στο οποίο καθόταν ο Κωνσταντίνου όταν γύριζε την περίφημη σκηνή με το προφιτερόλ (που σερβίρεται ακόμα).

Κρατάμε ακόμα τις γεύσεις που είχαμε πάντα, παραδοσιακή γαλλική κουζίνα. Το ταρτάρ φτιάχνεται μπροστά στον πελάτη. Το ίδιο και το ζεστό φουαγκρά, το ίδιο και η crêpe suzette. Ο χασάπης μας είναι ο ίδιος που είχαμε πάντα. Πρώτα είχαμε συνεργάτη τον παππού, μετά τον πατέρα και τώρα τον εγγονό. Στο προσωπικό υπάρχει άνθρωπος, που δουλεύει πλέον μόνο τα Σαββατοκύριακα, ο οποίος είναι από το '63 στο μαγαζί. Ο «σερ Τζον», ο κυρ-Γιάννης.

Και αν θες να μάθεις την ιστορία του Blue Pine από την αρχή, οι τωρινοί του ιδιοκτήτες την αφηγούνται κάπως έτσι:

«Η αρχή έγινε το 1961. Τότε η Κηφισιά ήταν εξοχή, προορισμός παραθεριστικός. Τριγύρω υπήρχαν μόνο ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν όσους έφταναν εδώ με άμαξες ή με το "θηρίο" για να κάνουν διακοπές.

Ο Αλέξανδρος Γλωσσώτης, που έμενε εδώ δίπλα, έχτισε αρχικά το κτίριο σε στυλ σαλέ, προορίζοντάς το για σπίτι, ο χώρος όμως λειτούργησε από την αρχή ως εστιατόριο. Επιστρέφοντας από τις σπουδές του στην Αμερική, είχε πειστεί πως το εστιατόριο της μόδας που θα δούλευε ήταν το γαλλικό. Τότε δεν υπήρχαν πολλά εστιατόρια. Ειδικά εδώ στην εξοχή υπήρχαν αποκλειστικά ταβέρνες.

To Βlue Pine πήρε το όνομά του από το δέντρο που υπάρχει ακόμα στην αυλή. Τον χειμώνα με το πολύ κρύο παίρνει χρώμα οινοπνευματί. Ο αδερφός του κ. Γλωσσώτη το είχε φέρει από τον Καναδά. Καθώς τότε δεν υπήρχε τίποτα να εμποδίζει τη θέα, το πεύκο ήταν ορατό από μακριά και αποτελούσε σημείο αναφοράς και συνάντησης για όσους έρχονταν από την Κηφισίας και κάτω. Έδιναν όλοι ραντεβού στο blue pine.

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Το ταρτάρ φτιάχνεται πάντα μπροστά στον πελάτη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Το '64, που έγιναν οι γάμοι του βασιλιά Κωνσταντίνου, η δεξίωση έγινε στο Τατόι. Εκεί ήταν καλεσμένη η μητέρα του κ. Γλωσσώτη, η Ειρήνη (που ήταν κυρία επί των τιμών στο παλάτι), και επειδή ήταν χήρα, τη συνόδευσε ο γιος της. Εκεί ο Αλέξανδρος είδε τις φερφορζέ καρέκλες και τρελάθηκε. Έβαλε λυτούς και δεμένους για να τις αποκτήσει. Μεσολάβησε κάποιος και του έδωσαν μερικές από τις 3.500 χιλιάδες που υπήρχαν εκεί εκείνη τη μέρα και αυτές είναι που έχουμε μέχρι σήμερα εδώ στον κήπο.

Το 1992, επειδή δεν είχε παιδιά, κάλεσε τον κ. Σωτήρη Κώτση να έρθει να αναλάβει το Blue Pine. Εκείνος είχε ξεκινήσει με ένα εστιατόριο στα Άσπρα Σπίτια, στην "Πεσινέ", στο "χωριό του Δοξιάδη". Στο εργοστάσιο δούλευαν πολλοί Γάλλοι και έτσι είχε προκύψει το γαλλικό εστιατόριο. Αργότερα, μαζί με τον αδερφό του, τον Αλέξανδρο, έκανε το Abreuvoir στο Κολωνάκι, για να έρθει στη συνέχεια εδώ, μαζί με την αδερφή του, Ελένη. Ο τωρινός σεφ είναι ο γιος του.

Έχουν περάσει από δω οι πάντες από τον πολιτικό κόσμο, τον επιχειρηματικό, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία. Υπάρχουν πολλοί σταθεροί πελάτες και κάποιες φορές τυχαίνει να γίνονται γεύματα στα οποία θα δεις μέχρι και τέσσερις γενιές θαμώνων μας στο ίδιο τραπέζι.

Υπήρχαν άνθρωποι, ειδικά από περασμένες γενιές, που είχαν ο καθένας το τραπέζι του. Ο Καραμανλής, ο Ζολώτας, ο Παπανδρέου, έμπαιναν μέσα και κάθονταν χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουν. Το πρώτο τηλέφωνο του μαγαζιού το έφερε ο Καραμανλής. Είχε έρθει κάνα δυο φορές και δεν έβρισκε τραπέζι, γιατί δεν υπήρχε στον χώρο τηλέφωνο να πάρει και να κάνει κράτηση. Έφερε, λοιπόν, τηλέφωνο για να παίρνει και να κλείνει. Μπορεί να ήταν και το πρώτο τηλέφωνο στην Κηφισιά εκείνο.

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Το θρυλικό προφιτερόλ από τη χαρακτηριστική σκηνή με τον Γιώργο Κωνσταντίνου στην ταινία «Χτυποκάρδια στο θρανίο» σερβίρεται ακόμη. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Ο λόγος που ξεχώρισε το Blue Pine; Eίναι οι άνθρωποι, ο ίδιος ο κ. Σωτήρης (και η Ελένη όσο ζούσε) είναι εμβληματικές φιγούρες. Το επάγγελμα που κάνει έχει σχεδόν εκλείψει από την ελληνική πραγματικότητα. Είναι εστιάτορας, όχι επιχειρηματίας. Φιλοξενεί τους ανθρώπους που μας κάνουν την τιμή και έρχονται, σαν να παραθέτει ο ίδιος δείπνο.

Κρατάμε ακόμα τις γεύσεις που είχαμε πάντα, παραδοσιακή γαλλική κουζίνα. Το ταρτάρ φτιάχνεται μπροστά στον πελάτη. Το ίδιο και το ζεστό φουαγκρά, το ίδιο και η crêpe suzette. Ο χασάπης μας είναι ο ίδιος που είχαμε πάντα. Πρώτα είχαμε συνεργάτη τον παππού, μετά τον πατέρα και τώρα τον εγγονό. Στο προσωπικό υπάρχει άνθρωπος, που δουλεύει πλέον μόνο τα Σαββατοκύριακα, ο οποίος είναι από το '63 στο μαγαζί. Ο «σερ Τζον», ο κυρ-Γιάννης.
Δεν κάναμε ποτέ αλλαγές στον χώρο ούτε και έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Ό, τι και να βάλεις, θα τον κάνει να μοιάζει με κάτι άλλο, ενώ τώρα δεν μοιάζει με τίποτα.

Προσαρμοζόμαστε στις επιθυμίες του πελάτη και δεν προσπαθούμε να κάνουμε το αντίστροφο. Αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ δεν είχαμε "επώνυμο" σεφ. Εκείνοι βάζουν όρους: τι θα έχει στο μενού, πώς θα φάει ψημένο κρέας του ο πελάτης κ.λπ. Εμείς, πάνω απ' όλα, σεβόμαστε τα γούστα του πελάτη. Μια φορά κάποιος μας είχε στείλει πέντε φορές πίσω το ψωμί γιατί το ήθελε "καλοψημένο". Στο τέλος καταλάβαμε ότι το ήθελε σχεδόν κάρβουνο και τον μάθαμε. Όπως του αρέσει, δεν θα του πούμε εμείς πώς θα το φάει.

Υπάρχει ακόμα αυτή η παλιά αστική ευγένεια. Κρατάμε πάντα τους τύπους και αυτό δεν δημιουργεί απόσταση, όπως πιστεύουν πολλοί, δημιουργεί σχέση εμπιστοσύνης. Οι τύποι δεν είναι προσχηματικοί, είναι ουσιαστικοί, σε αντίθεση με μια ψευτοοικειότητα με την οποία κάποιοι θεωρούν πως κερδίζεις τους πελάτες. Είναι σημαντικό να εξυπηρετείς με τον σωστό τρόπο, να δίνεις στον πελάτη αυτό που θέλει, να τον ακούς πραγματικά. Δεν έχει να κάνει με το αν είναι φτηνό ή ακριβό το εστιατόριο, έχει να κάνει με την ουσία».

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Ο ρετρό κατάλογος με τη γαλάζια γραμματοσειρά. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
To Βlue Pine πήρε το όνομά του από το δέντρο που υπάρχει ακόμα στην αυλή. Τον χειμώνα με το πολύ κρύο παίρνει χρώμα οινοπνευματί. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO
Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine: Η ιστορία του πιο παλιού γαλλικού εστιατορίου της Κηφισιάς Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν / LiFO

Blue Pine, Τσαλδάρη 37, Κηφισιά, 210 8077745

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s

Γεύση / Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s

Σπιτική μαγιονέζα, ενισχυμένη με λαχανικά, και βραστό ψάρι συνθέτουν ένα πιάτο που ξυπνά αναμνήσεις: ο σεφ Δημήτρης Νίκολης παρουσιάζει το αυθεντικό και τρεις παραλλαγές
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Γεύση / Γιατί όλοι μιλάνε για το Kitschen, το dim sum bar του Πειραιά;

Σερβίροντας μικρά πιάτα και κλασικά κοκτέιλ με twists, έχοντας δημιουργήσει έναν χώρο με ζεστό και χαλαρό κλίμα, το μικρό σε τετραγωνικά, αλλά μεγάλο σε γεύση ασιατικό εστιατόριο του λιμανιού συζητιέται πολύ και δικαίως.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Lucinda

Γεύση / Lucinda: Η νέα πίτσα της Αθήνας έχει την υπογραφή τριών ηχηρών ονομάτων της γεύσης

Ο Δημοσθένης Κουβαράκης του Juicy Grill, o Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou και ο Κυριάκος Λιοδάκης της Granello pizza αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μαγαζί για να τρώνε επιτέλους καλή πίτσα στον Χολαργό. Για να είμαστε ακριβείς, ο Αντώνης Δρακουλαράκος ήταν εκείνος που επέμενε ότι δεν είχε βρει κάτι που να τον ικανοποιεί στη γειτονιά του και οδηγούσε μέχρι την Καισαριανή για βρει πίτσα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ