Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Kις με γλυκοπατάτα, τυρί ροκφόρ και καρύδι. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
0

«Το καλοφτιαγμένο γαλλικό φαγητό είναι σαν το καταφύγιο στο οποίο αναζητάς θαλπωρή και ανάπαυλα κάθε φορά που κουράζεσαι από την περιπέτεια της περιήγησης σε διάφορα γευστικά μονοπάτια, τα οποία μπορεί να αποδειχτούν λιγότερο ή περισσότερο δύσβατα». Την άποψη αυτή που είχε διατυπώσει ένας καλός σεφ και φίλος, προφανώς θιασώτης της γαλλικής κουζίνας, έφερα στη μνήμη μου, μελετώντας το εμφανώς γαλλικής έμπνευσης μενού του του Brasserie Lorraine. Ambiance γαλλική. Απόλυτα ταιριαστοί με τη γαλλική φινέτσα και οι στυλάτοι περιποιητές με λευκό γιλέκο.

Θα ξεκινήσεις με ταρτάρ μοσχάρι με σπιτική πάστα τσίλι που συνοδεύεται με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί (€16). Καλοφτιαγμένο, με πλούσια κρεατένια και πικάντικη γεύση ‒ πολύ του πάει η πάστα τσίλι. Οπωσδήποτε θα δοκιμάσεις το ζεστό φουαγκρά, ένα πιάτο που θεωρείται εμβληματικό για τη γαλλική κουζίνα, το οποίο σερβίρεται με γλυκιά κολοκύθα και πιπέρι Σετσουάν (€19). Η καραμελωμένη γλυκιά κολοκύθα σε μέγεθος ζαριού και το πιπέρι είναι σαν άσπονδοι φίλοι.

Εμπιστευτείτε τον σομελιέ Θάνο Σαφλαγιούρα που θα επιλέξει το ιδανικό ποτήρι κρασί για να συνοδεύσετε τα πιάτα σας. Η οινική λίστα προσφέρει ενδιαφέρουσες γαλλικές και αμερικανικές ετικέτες και θα φιλοξενεί κρασιά από δύο Έλληνες οινοπαραγωγούς, που θα ανανεώνονται. Στο μενού προτείνονται τα σπαράγγια σε δύο εκδοχές: ζεστά gratin, με το εξαιρετικό τυρί Comté, ή κρύα, με βινεγκρέτ φουντούκι. Επιλέξαμε τη δεύτερη εκδοχή και απολαύσαμε τα τραγανά σπαράγγια με δροσερές πρασινάδες, ξηρούς καρπούς και αρκετή δόση οξύτητας από τη βινεγκρέτ (€13).

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ταρτάρ μοσχάρι με σπιτική πάστα τσίλι που συνοδεύεται με λεπτές φέτες φρυγανισμένο ψωμί. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ambiance γαλλική. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου

Ο σεφ Παναγιώτης Ζώγας ετοιμάζει αρκετά πιάτα και η λίστα με τα ορεκτικά προσφέρει πολλές επιλογές, όπως ψητό μεδούλι με λεπτές φέτες βοδινού φιλέτου και persillade (€19), κις με γλυκοπατάτα, τυρί ροκφόρ και καρύδι (€11) αλλά και επιλογή από γαλλικά τυριά (€16).

Από τα κυρίως, η πάπια à l' orange (€16) είναι εξαιρετικά γευστική, ζουμερή και σωστά ψημένη. Η σάλτσα πορτοκάλι που τη συνοδεύει είναι φτιαγμένη από τον ζωμό από τα κόκαλα της πάπιας και, ενισχυμένη με χυμό και ξύσμα πορτοκάλι, καραμελωμένη ιδανικά, ανεβάζει πολλά σκαλοπάτια τη γευστική απόλαυση. Οι συνοδευτικές τηγανητές πατάτες, κομμένες σε μέγεθος σπιρτόξυλου (€4), είναι εθιστικές. Η entrecôte Βlack Αngus ενισχύεται με μία από τις κλασικές σος, μπεαρνέζ, poivre ή café de Ρaris (€28), τις οποίες μπορείς να επιλέξεις. Ιδανικά ψημένο ήρθε το κρέας και απολαυστικός ο βελούδινος πουρές πατάτας που ακομπανιάρει το πιάτο. Κρατήστε χώρο για επιδόρπιο: Paris-Brest με πραλίνα φουντουκιού (€8).

Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ψητό μεδούλι με λεπτές φέτες βοδινού φιλέτου και persillade. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Paris-Brest με πραλίνα φουντουκιού. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου
Brasserie Lorraine: Γαλλική φινέτσα στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Πάπια à l' orange. Φωτο: Κατερίνα Καλίνογλου

Brasserie Lorraine, Σπευσίππου 1Α, 210 7243009

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ