Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Από τον μοναδικό συνδυασμό σιτσιλιάνικης εξωστρέφειας και κωνσταντινουπολίτικης αλεγρίας προκύπτει ο Μπενίτο! Με ρίζες από το Παλέρμο, αλλά έχοντας ζήσει κι εργαστεί με τον πατέρα του πολλά χρόνια στην Πόλη, ο Benito Sanzoni βρέθηκε στο Φάληρο τη δεκαετία του '80... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Η πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας αντικατοπτρίζεται πια απόλυτα στον τομέα των πρώτων υλών εστίασης. Μικρές επιχειρήσεις με συγκεκριμένο κόνσεπτ ξεπηδούν στο κέντρο και τις συνοικίες και οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι το δίπτυχο «προσεκτικό focus στον προσανατολισμό - εντυπωσιακό, χωρίς φανφάρες, ντιζάιν του μαγαζιού» είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ο Αθηναίος foodie μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει από ενημερωμένα ντελικατέσεν, όπως το κολωνακιώτικο Nora's deli ή το Παραδοσιακό Μπακάλικο σε Παγκράτι και Ηλιούπολη, έθνικ σούπερ μάρκετ στο εμπορικό τρίγωνο, απ' όπου μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα από τις πιο μακρινές εξωτικές κουζίνες, μέχρι τα one of a kind disco χασάπικα του Δρακούλη σε Νέα Σμύρνη και Βούλα.

Από τον μοναδικό συνδυασμό σιτσιλιάνικης εξωστρέφειας και κωνσταντινουπολίτικης αλεγρίας προκύπτει ο Μπενίτο! Με ρίζες από το Παλέρμο, αλλά έχοντας ζήσει κι εργαστεί με τον πατέρα του πολλά χρόνια στην Πόλη, ο Benito Sanzoni βρέθηκε στο Φάληρο τη δεκαετία του '80. Μετά από μερικά χρόνια εργασίας σε αντίστοιχο κατάστημα, ξεκίνησε το δικό του ομώνυμο ντελικατέσεν, που αποτελεί γνωστή σταθερά των Φαληριωτών foodies εδώ και 23 χρόνια. Τώρα τα ηνία έχουν πάρει οι γιοι του, ενώ και η τέταρτη γενιά κάνει δειλά την εμφάνισή της στην οικογενειακή επιχείρηση, με την εγγονή του Μπενίτο να εργάζεται μερικώς σε αυτήν. Εδώ θα βρεις επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, ιταλικά και γερμανικά αλλαντικά των σημαντικότερων οίκων, των οποίων οι Sanzoni είναι μόνιμοι αντιπρόσωποι (Fiorucci, Ponnath κ.ά.), τυριά από Γαλλία και Ολλανδία, ζυμαρικά από Ιταλία και πολλά άλλα, ενώ υπάρχει και η απαραίτητη τουρκική γωνιά με τα τουρσιά, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Πολίτες κατοίκους του Φαλήρου.

Πάντως, βρίσκεις περιποιημένα και "ψαγμένα" μαγαζιά. Για εμάς, σημείο αναφοράς παραμένει η Κωνσταντινούπολη, που ανέκαθεν ήταν χωνευτήρι πολιτισμών και γεύσεων.

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι μυρωδιές που με τυλίγουν όταν φτάνω στου Μπενίτο μου θυμίζουν όντως αντίστοιχο μαγαζί από τα στενά του Γαλατά. Η απλή, ζεστή και χειροποίητη διαρρύθμιση με τις τάβλες από ξύλο οξιάς βοηθάει. Ο υιός Απόστολος Sanzoni ξεμαντάρει ένα καπνιστό χοιρινό μπούτι, το σκουπίζει, το τοποθετεί με πατρική φροντίδα στη βιτρίνα, ενώ η ανιψιά του φροντίζει επιμελώς τη γωνιά με τις σαλάτες και τα τουρσιά. Ο ίδιος μόλις γύρισε από μεγάλο food conference του εξωτερικού – πηγαίνει σταθερά σε δύο ετήσιες σχετικές συναντήσεις κάθε χρόνο, σε Παρίσι και Κολωνία, αλλά και μικρότερες, άλλων πόλεων. Μας εξηγεί ότι η διαδικασία επιλογής των προϊόντων που εμπορεύονται ξεκινά πάντα από την προσωπική δοκιμή και περνά απαραιτήτως από «παζάρεμα» και κοστολόγηση που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του αθηναϊκού κοινού. Εκτός από τα εισαγόμενα, υπάρχει και το πιστοποιημένο με ISO εργαστήρι του Benito, που ασχολείται με την καθημερινή παραγωγή σαλατών και άλλων εδεσμάτων. «Απαραιτήτως χωρίς συντηρητικά, από σπιτικές οικογενειακές συνταγές της μάνας μου και της γυναίκας μου», τονίζει ο Απόστολος, «γι' αυτό η μελιτζανοσαλάτα μας κρατά 5-6 μέρες το μέγιστο – και το λέμε στον πελάτη». Τα σαρακοστιανά έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, γι' αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και σταφίδα, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με καραμελωμένο κρεμμύδι, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την πολίτικη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά αλλά και γνήσιο τουρκικό πικάντικο εσμέ.

«Ο Αθηναίος το ψάχνει πολύ περισσότερο πια με το φαγητό» καταλήγει ο Απόστολος. «Σε πολλές περιοχές, όπως η Γλυφάδα, το Φάληρο, η Νέα Σμύρνη, η Ερυθραία προς τα πάνω, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι, έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, είτε με στροφή προς το παραδοσιακό, είτε προς το πολύ μοντέρνο. Πάντως, βρίσκεις περιποιημένα και "ψαγμένα" μαγαζιά. Για εμάς, σημείο αναφοράς παραμένει η Κωνσταντινούπολη, που ανέκαθεν ήταν χωνευτήρι πολιτισμών και γεύσεων. Ζούσαμε μαζί με Αρμένιους, Έλληνες, Γάλλους, Ιταλούς. Αυτήν τη μείξη την έχουμε μεταφέρει εδώ – το παλιό συναντά το καινούργιο και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε συνέχεια».

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Εδώ θα βρεις επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, ιταλικά και γερμανικά αλλαντικά των σημαντικότερων, τυριά από Γαλλία και Ολλανδία, ζυμαρικά από Ιταλία και πολλά άλλα, οίκων... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Τα σαρακοστιανά έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, γι' αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και σταφίδα, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με καραμελωμένο κρεμμύδι, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την πολίτικη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά αλλά και γνήσιο τουρκικό πικάντικο εσμέ... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Benito, Θέτιδος 22, Π. Φάληρο, 210 9837677 & 210 9855252, www.benitodelicatessen.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM