Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Από τον μοναδικό συνδυασμό σιτσιλιάνικης εξωστρέφειας και κωνσταντινουπολίτικης αλεγρίας προκύπτει ο Μπενίτο! Με ρίζες από το Παλέρμο, αλλά έχοντας ζήσει κι εργαστεί με τον πατέρα του πολλά χρόνια στην Πόλη, ο Benito Sanzoni βρέθηκε στο Φάληρο τη δεκαετία του '80... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Η πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας αντικατοπτρίζεται πια απόλυτα στον τομέα των πρώτων υλών εστίασης. Μικρές επιχειρήσεις με συγκεκριμένο κόνσεπτ ξεπηδούν στο κέντρο και τις συνοικίες και οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι το δίπτυχο «προσεκτικό focus στον προσανατολισμό - εντυπωσιακό, χωρίς φανφάρες, ντιζάιν του μαγαζιού» είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ο Αθηναίος foodie μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει από ενημερωμένα ντελικατέσεν, όπως το κολωνακιώτικο Nora's deli ή το Παραδοσιακό Μπακάλικο σε Παγκράτι και Ηλιούπολη, έθνικ σούπερ μάρκετ στο εμπορικό τρίγωνο, απ' όπου μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα από τις πιο μακρινές εξωτικές κουζίνες, μέχρι τα one of a kind disco χασάπικα του Δρακούλη σε Νέα Σμύρνη και Βούλα.

Από τον μοναδικό συνδυασμό σιτσιλιάνικης εξωστρέφειας και κωνσταντινουπολίτικης αλεγρίας προκύπτει ο Μπενίτο! Με ρίζες από το Παλέρμο, αλλά έχοντας ζήσει κι εργαστεί με τον πατέρα του πολλά χρόνια στην Πόλη, ο Benito Sanzoni βρέθηκε στο Φάληρο τη δεκαετία του '80. Μετά από μερικά χρόνια εργασίας σε αντίστοιχο κατάστημα, ξεκίνησε το δικό του ομώνυμο ντελικατέσεν, που αποτελεί γνωστή σταθερά των Φαληριωτών foodies εδώ και 23 χρόνια. Τώρα τα ηνία έχουν πάρει οι γιοι του, ενώ και η τέταρτη γενιά κάνει δειλά την εμφάνισή της στην οικογενειακή επιχείρηση, με την εγγονή του Μπενίτο να εργάζεται μερικώς σε αυτήν. Εδώ θα βρεις επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, ιταλικά και γερμανικά αλλαντικά των σημαντικότερων οίκων, των οποίων οι Sanzoni είναι μόνιμοι αντιπρόσωποι (Fiorucci, Ponnath κ.ά.), τυριά από Γαλλία και Ολλανδία, ζυμαρικά από Ιταλία και πολλά άλλα, ενώ υπάρχει και η απαραίτητη τουρκική γωνιά με τα τουρσιά, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Πολίτες κατοίκους του Φαλήρου.

Πάντως, βρίσκεις περιποιημένα και "ψαγμένα" μαγαζιά. Για εμάς, σημείο αναφοράς παραμένει η Κωνσταντινούπολη, που ανέκαθεν ήταν χωνευτήρι πολιτισμών και γεύσεων.

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι μυρωδιές που με τυλίγουν όταν φτάνω στου Μπενίτο μου θυμίζουν όντως αντίστοιχο μαγαζί από τα στενά του Γαλατά. Η απλή, ζεστή και χειροποίητη διαρρύθμιση με τις τάβλες από ξύλο οξιάς βοηθάει. Ο υιός Απόστολος Sanzoni ξεμαντάρει ένα καπνιστό χοιρινό μπούτι, το σκουπίζει, το τοποθετεί με πατρική φροντίδα στη βιτρίνα, ενώ η ανιψιά του φροντίζει επιμελώς τη γωνιά με τις σαλάτες και τα τουρσιά. Ο ίδιος μόλις γύρισε από μεγάλο food conference του εξωτερικού – πηγαίνει σταθερά σε δύο ετήσιες σχετικές συναντήσεις κάθε χρόνο, σε Παρίσι και Κολωνία, αλλά και μικρότερες, άλλων πόλεων. Μας εξηγεί ότι η διαδικασία επιλογής των προϊόντων που εμπορεύονται ξεκινά πάντα από την προσωπική δοκιμή και περνά απαραιτήτως από «παζάρεμα» και κοστολόγηση που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του αθηναϊκού κοινού. Εκτός από τα εισαγόμενα, υπάρχει και το πιστοποιημένο με ISO εργαστήρι του Benito, που ασχολείται με την καθημερινή παραγωγή σαλατών και άλλων εδεσμάτων. «Απαραιτήτως χωρίς συντηρητικά, από σπιτικές οικογενειακές συνταγές της μάνας μου και της γυναίκας μου», τονίζει ο Απόστολος, «γι' αυτό η μελιτζανοσαλάτα μας κρατά 5-6 μέρες το μέγιστο – και το λέμε στον πελάτη». Τα σαρακοστιανά έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, γι' αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και σταφίδα, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με καραμελωμένο κρεμμύδι, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την πολίτικη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά αλλά και γνήσιο τουρκικό πικάντικο εσμέ.

«Ο Αθηναίος το ψάχνει πολύ περισσότερο πια με το φαγητό» καταλήγει ο Απόστολος. «Σε πολλές περιοχές, όπως η Γλυφάδα, το Φάληρο, η Νέα Σμύρνη, η Ερυθραία προς τα πάνω, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι, έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, είτε με στροφή προς το παραδοσιακό, είτε προς το πολύ μοντέρνο. Πάντως, βρίσκεις περιποιημένα και "ψαγμένα" μαγαζιά. Για εμάς, σημείο αναφοράς παραμένει η Κωνσταντινούπολη, που ανέκαθεν ήταν χωνευτήρι πολιτισμών και γεύσεων. Ζούσαμε μαζί με Αρμένιους, Έλληνες, Γάλλους, Ιταλούς. Αυτήν τη μείξη την έχουμε μεταφέρει εδώ – το παλιό συναντά το καινούργιο και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε συνέχεια».

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Εδώ θα βρεις επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, ιταλικά και γερμανικά αλλαντικά των σημαντικότερων, τυριά από Γαλλία και Ολλανδία, ζυμαρικά από Ιταλία και πολλά άλλα, οίκων... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Τα σαρακοστιανά έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, γι' αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και σταφίδα, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με καραμελωμένο κρεμμύδι, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την πολίτικη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά αλλά και γνήσιο τουρκικό πικάντικο εσμέ... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Benito, Θέτιδος 22, Π. Φάληρο, 210 9837677 & 210 9855252, www.benitodelicatessen.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ