Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Από τον μοναδικό συνδυασμό σιτσιλιάνικης εξωστρέφειας και κωνσταντινουπολίτικης αλεγρίας προκύπτει ο Μπενίτο! Με ρίζες από το Παλέρμο, αλλά έχοντας ζήσει κι εργαστεί με τον πατέρα του πολλά χρόνια στην Πόλη, ο Benito Sanzoni βρέθηκε στο Φάληρο τη δεκαετία του '80... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Η πολυπολιτισμικότητα της Αθήνας αντικατοπτρίζεται πια απόλυτα στον τομέα των πρώτων υλών εστίασης. Μικρές επιχειρήσεις με συγκεκριμένο κόνσεπτ ξεπηδούν στο κέντρο και τις συνοικίες και οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι το δίπτυχο «προσεκτικό focus στον προσανατολισμό - εντυπωσιακό, χωρίς φανφάρες, ντιζάιν του μαγαζιού» είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ο Αθηναίος foodie μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει από ενημερωμένα ντελικατέσεν, όπως το κολωνακιώτικο Nora's deli ή το Παραδοσιακό Μπακάλικο σε Παγκράτι και Ηλιούπολη, έθνικ σούπερ μάρκετ στο εμπορικό τρίγωνο, απ' όπου μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα από τις πιο μακρινές εξωτικές κουζίνες, μέχρι τα one of a kind disco χασάπικα του Δρακούλη σε Νέα Σμύρνη και Βούλα.

Από τον μοναδικό συνδυασμό σιτσιλιάνικης εξωστρέφειας και κωνσταντινουπολίτικης αλεγρίας προκύπτει ο Μπενίτο! Με ρίζες από το Παλέρμο, αλλά έχοντας ζήσει κι εργαστεί με τον πατέρα του πολλά χρόνια στην Πόλη, ο Benito Sanzoni βρέθηκε στο Φάληρο τη δεκαετία του '80. Μετά από μερικά χρόνια εργασίας σε αντίστοιχο κατάστημα, ξεκίνησε το δικό του ομώνυμο ντελικατέσεν, που αποτελεί γνωστή σταθερά των Φαληριωτών foodies εδώ και 23 χρόνια. Τώρα τα ηνία έχουν πάρει οι γιοι του, ενώ και η τέταρτη γενιά κάνει δειλά την εμφάνισή της στην οικογενειακή επιχείρηση, με την εγγονή του Μπενίτο να εργάζεται μερικώς σε αυτήν. Εδώ θα βρεις επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, ιταλικά και γερμανικά αλλαντικά των σημαντικότερων οίκων, των οποίων οι Sanzoni είναι μόνιμοι αντιπρόσωποι (Fiorucci, Ponnath κ.ά.), τυριά από Γαλλία και Ολλανδία, ζυμαρικά από Ιταλία και πολλά άλλα, ενώ υπάρχει και η απαραίτητη τουρκική γωνιά με τα τουρσιά, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Πολίτες κατοίκους του Φαλήρου.

Πάντως, βρίσκεις περιποιημένα και "ψαγμένα" μαγαζιά. Για εμάς, σημείο αναφοράς παραμένει η Κωνσταντινούπολη, που ανέκαθεν ήταν χωνευτήρι πολιτισμών και γεύσεων.

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οι μυρωδιές που με τυλίγουν όταν φτάνω στου Μπενίτο μου θυμίζουν όντως αντίστοιχο μαγαζί από τα στενά του Γαλατά. Η απλή, ζεστή και χειροποίητη διαρρύθμιση με τις τάβλες από ξύλο οξιάς βοηθάει. Ο υιός Απόστολος Sanzoni ξεμαντάρει ένα καπνιστό χοιρινό μπούτι, το σκουπίζει, το τοποθετεί με πατρική φροντίδα στη βιτρίνα, ενώ η ανιψιά του φροντίζει επιμελώς τη γωνιά με τις σαλάτες και τα τουρσιά. Ο ίδιος μόλις γύρισε από μεγάλο food conference του εξωτερικού – πηγαίνει σταθερά σε δύο ετήσιες σχετικές συναντήσεις κάθε χρόνο, σε Παρίσι και Κολωνία, αλλά και μικρότερες, άλλων πόλεων. Μας εξηγεί ότι η διαδικασία επιλογής των προϊόντων που εμπορεύονται ξεκινά πάντα από την προσωπική δοκιμή και περνά απαραιτήτως από «παζάρεμα» και κοστολόγηση που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του αθηναϊκού κοινού. Εκτός από τα εισαγόμενα, υπάρχει και το πιστοποιημένο με ISO εργαστήρι του Benito, που ασχολείται με την καθημερινή παραγωγή σαλατών και άλλων εδεσμάτων. «Απαραιτήτως χωρίς συντηρητικά, από σπιτικές οικογενειακές συνταγές της μάνας μου και της γυναίκας μου», τονίζει ο Απόστολος, «γι' αυτό η μελιτζανοσαλάτα μας κρατά 5-6 μέρες το μέγιστο – και το λέμε στον πελάτη». Τα σαρακοστιανά έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, γι' αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και σταφίδα, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με καραμελωμένο κρεμμύδι, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την πολίτικη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά αλλά και γνήσιο τουρκικό πικάντικο εσμέ.

«Ο Αθηναίος το ψάχνει πολύ περισσότερο πια με το φαγητό» καταλήγει ο Απόστολος. «Σε πολλές περιοχές, όπως η Γλυφάδα, το Φάληρο, η Νέα Σμύρνη, η Ερυθραία προς τα πάνω, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι, έχουμε μεγάλη ανάπτυξη, είτε με στροφή προς το παραδοσιακό, είτε προς το πολύ μοντέρνο. Πάντως, βρίσκεις περιποιημένα και "ψαγμένα" μαγαζιά. Για εμάς, σημείο αναφοράς παραμένει η Κωνσταντινούπολη, που ανέκαθεν ήταν χωνευτήρι πολιτισμών και γεύσεων. Ζούσαμε μαζί με Αρμένιους, Έλληνες, Γάλλους, Ιταλούς. Αυτήν τη μείξη την έχουμε μεταφέρει εδώ – το παλιό συναντά το καινούργιο και προσπαθούμε να εξελισσόμαστε συνέχεια».

Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Εδώ θα βρεις επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα, ιταλικά και γερμανικά αλλαντικά των σημαντικότερων, τυριά από Γαλλία και Ολλανδία, ζυμαρικά από Ιταλία και πολλά άλλα, οίκων... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Το Benito στο Παλαιό Φάληρο είναι ίσως το πιο όμορφο και ενημερωμένο delicatessen της πόλης Facebook Twitter
Τα σαρακοστιανά έχουν την τιμητική τους αυτή την εποχή, γι' αυτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τους εξαιρετικούς λαχανοντολμάδες με κουκουνάρι και σταφίδα, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με καραμελωμένο κρεμμύδι, την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, την πολίτικη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά αλλά και γνήσιο τουρκικό πικάντικο εσμέ... Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Benito, Θέτιδος 22, Π. Φάληρο, 210 9837677 & 210 9855252, www.benitodelicatessen.gr

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ