Αmore Spritzeria στον Νέο Κόσμο: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς

Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Ο χώρος του Amore spritzeria θυμίζει μαγαζί φιορεντίνικο, έχει αυτή την καλτιά από άποψη και τη ζεστασιά που βγάζει το ραμποτέ και μια κομψότατη μπάρα με επιφάνεια από κασσίτερο που είναι το καμάρι του μαγαζιού.. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Απευθύνομαι στους 30κάτι και στους 40κάτι, ιδιαίτερα σε αυτούς στους 40κάτι που βγαίνουν τα βράδια και λένε «είμαστε και πενήντα χρονών άνθρωποι πια, πόσο να αντέξουμε;», σε όσους έχουν φτάσει σε αυτή την ηλικία που η μεγάλη κουβέντα που ανοίγουν πια όταν κάθονται σε ένα τραπέζι είναι το πώς θα καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από τα ραντεβού, τα μίτινγκ, τα πρότζεκτ. Όλοι αυτοί συνηθίζουν να βγαίνουν καπάκια μετά το γραφείο – μπορεί αυτό να συνέβαινε και παλιότερα, αλλά εγώ τώρα το διαπιστώνω. Πριν από μερικές μέρες που κανονίζαμε με έναν φίλο να βγούμε μου έγραψε «πάμε κατά τις 20:00, μη μας πάρει και η άγρια νύχτα». Συμφώνησα.  

Για τους γείτονες Ιταλούς τα ποτά από νωρίς είναι μια συνήθεια, κομμάτι του lifestyle τους, που, όπως και πολλά άλλα που έχουν να κάνουν με την καλή ζωή, τα έχουν πουλήσει καλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Τα απεριτίβο, τα ποτά που έχουν χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς και καταναλώνονται νωρίς, τα έχουν πιστωθεί· είναι μια ιστορία που ξεκινάει (μάλλον) στα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα - αρχές δέκατου ένατου στη Βενετία.

Η Αθήνα έμαθε τα spritz στο Drupes & Drips (ή στου Αρτέμη, όπως είναι γνωστό) στο Κουκάκι και το Νegroni στα μπαρ που πια το έχουν πάει σε άλλο επίπεδο και το σερβίρουν και σε παραλλαγές.

Το Amore spritzeria είναι ό,τι λέει το όνομά του, σερβίρει απεριτίβο, spritz με Αperol, Campari και Cynar, και όλα εκείνα τα κλασικά ποτά που έχουν για βάση τους το Campari, δηλαδή Americano, Sbagliato, Negroni και Garibaldi, που εύχομαι να διαδοθεί και να το συναντάμε σε περισσότερα μπαρ.

Μέρη που να σερβίρουν μόνο απεριτίβο στην Αθήνα είναι ελάχιστα, οριακά φτάνουν να καλύψουν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Amore spritzeria που εμφανίστηκε στον δρόμο της Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο, δίπλα στους Επτά Μάρτυρες και απέναντι από το Annie Fine Cooking, στη γνωστή μικρή πιάτσα δηλαδή που είναι μόλις είκοσι λεπτά με τα πόδια από το Σύνταγμα.

Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Μεζέδες για το garibaldi: πηχτή - καππαρόμηλο - μίνι φρυγανιά melba, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ψητά αμύγδαλα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
H Σκεύη Ερωτοκρίτου έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία, την ξέρει, της αρέσει, αρέσει και σ’ εμάς ό,τι ιταλικό τρώγεται και πίνεται. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Aν έχετε πιει στο Blue Bird του κέντρου, μάλλον θα γνωρίζετε και τη Σκεύη Ερωτοκρίτου που το ξεκίνησε και το έτρεξε, μέχρι που το έδωσε πριν από περίπου δύο χρόνια. Έλεγε ότι θα μείνει παραπάνω μακριά από τα μπαρ, αλλά δεν το τήρησε. Η φωτογράφος που έφτασε πρώτη κάποτε στον πολυσύχναστο πια πεζόδρομο της Ηπίτου μπήκε στα τριάντα της στον χώρο και από τότε πέρασαν δεκατρία χρόνια. Αλλά, επειδή της αρέσει αυτή η δουλειά, την προσαρμόζει πάνω της, τη φέρνει στα μέτρα της γενιάς της, φτιάχνοντας κάτι μικρό και χαλαρό που ανοίγει νωρίς και κάνει last call πριν από τα μεσάνυχτα.  

Έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Ιταλία, την ξέρει, της αρέσει, αρέσει και σ’ εμάς ό,τι ιταλικό τρώγεται και πίνεται, μας τραβάνε αυτά τα κόνσεπτ σε αυτήν τη πόλη. Το Amore spritzeria έχει αυτό το όνομα που βγάζει κάτι το παλιακό και το τόσο-όσο cheesy από άποψη, έχει και κάτι ελληνικό («θα βγεις με το αμόρε;»). Ο χώρος του θυμίζει μαγαζί φιορεντίνικο, έχει αυτή την καλτιά από άποψη και τη ζεστασιά που βγάζει το ραμποτέ και μια κομψότατη μπάρα με επιφάνεια από κασσίτερο που είναι το καμάρι του μαγαζιού.

Το Amore spritzeria είναι ό,τι λέει το όνομά του, σερβίρει απεριτίβο, spritz με Αperol, Campari και Cynar, και όλα εκείνα τα κλασικά ποτά που έχουν για βάση τους το Campari, δηλαδή Americano, Sbagliato, Negroni και Garibaldi, που εύχομαι να διαδοθεί και να το συναντάμε σε περισσότερα μπαρ. Κάνει και Dry Martini και ένα έξτρα dirty που έχει ελιά, αντζούγια και πίκλα. Mη ζητήσετε βότκα λεμόνι και ρούμι, δεν έχει στην κάβα του τέτοια πράγματα· έχει δύο τζιν που χρειάζονται για τα απεριτίβο και δύο ετικέτες ουίσκι επειδή αρέσει στη Σκεύη.   

Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αmore Spritzeria: Για garibaldi και αυγοτάραχο από νωρίς Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υπάρχουν λίγες και καλές επιλογές σε κρασί από τον εγχώριο αμπελώνα, οι οποίες θα ανανεώνονται ανά διαστήματα, δύο ντόπιες μπίρες και ένα βιολογικό τσίπουρο – αυτά από ποτά. Όλα αυτά θέλουν τον μεζέ τους και στο Amore τα πιατάκια είναι κι αυτά απλά, αλλά προσεγμένα: βγάζουν δαμασκηνοελιές, ντοματίνια βελανίδια Κρήτης, banderillas, που στα ισπανικά σημαίνει «μικρές σημαίες» και στον Νέο Κόσμο φτιάχνονται με αντζούγια, πίκλα, ελιά με πιπεριά και κρεμμυδάκι τουρσί, όλα περασμένα σε ξυλάκι. Θα βρείτε coppa Κέρκυρας, προσούτο πρόβειο Δράμας αλλά και ένα chorizo iberico bellota, λίγα ελληνικά τυριά και δύο συνδυασμούς που μέσα στην απλότητά τους είναι τέλειοι: πηχτή - καππαρόμηλο - μίνι φρυγανιά melba, αυγοτάραχο του Τρικαλινού και ψητά αμύγδαλα.  

Όσο για τη μουσική, θα ακούμε παλιά ιταλικά κομμάτια και λίγο πιο μπιτάτα, τα ρεμίξ της Μίλβα, λίγα γαλλικά και ισπανικά και ελληνικά ακόμα, όμως όλα θα παίζουν χαμηλά για να μπορούμε να μιλήσουμε χωρίς να φωνάζουμε.  

Amore spritzeria, Μεναίχμου 1-3, 210 9217306 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Γεύση / Felicità: Η νέα άφιξη στο Ρουφ απογειώνει την έννοια του απεριτίβο

Σε ένα off Broadway σημείο αλλά και πολύ κοντά στην Τεχνόπολη, σε ένα χαλαρό μέρος που τα προσφέρει όλα προσεγμένα, θα πίνουμε απογευματινά ποτά που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, θα δοκιμάζουμε διαφορετικά negroni και κρασιά, θα τρώμε βενετσιάνικες μπρουσκέτες και πατάτες τηγανητές. Στο Ρουφ θα μάθουμε επιτέλους τι πάει να πει apericena. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Living / Εκεί που είναι η φάση τώρα στην Αθήνα

Μετά την πανδημία η Αθήνα έχει εξελιχθεί σε μια πόλη όπου καθημερινά συμβαίνει κάτι καινούργιο. Η ομάδα της LiFO διαλέγει 100 μπαρ, εστιατόρια, πάρτι, χώρους τέχνης και όλα τα σημεία της πόλης που είναι πάντα γεμάτα με κόσμο, και πάντα κάτι παίζει.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ