5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές!

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter
4

Συνεχίζουν τη παλιά παράδοση που θέλει τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, τα τσουρέκια και τις βασιλόπιτες να πωλούνται στους φούρνους και όχι σε ζαχαροπλαστεία. Ζυμώνουν και πλάθουν μόνοι τους καθημερινά και ο καθένας τους έχει μιά ιδιαίτερη συνταγή που χαρακτηρίζει τη γεύση των χριστουγενιάτικων αγαπημένων μας γλυκών. Είναι οι φούρνοι της Αθήνας που ξεχωρίζουν για τη ποιότητα , τα αγνά υλικά τους και για… κάποιες εκπλήξεις ακόμα! 

 

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

 

1. Σαχινίδης

Ο βασιλιάς του μελομακάρονου και του κουραμπιέ σε μίνι έκδοση για μιάμιση απολαυστική μπουκιά! Σωστά μελωμένα τα μελομακάρονα και τραγανοί με αρκετό αμύγδαλο οι κουραμπιέδες του. Βασιλόπιτα τύπου κέηκ με σωστή δόση από ξύσμα πορτοκαλιού ή τσουρεκάτη και πολύ καλό χριστόψωμο. Ανοικτός κάθε μέρα και στις γιορτές από τις 7πμ-9μμ καθώς και τις Κυριακές των γιορτών. Από εκεί θα προμηθευτείς και τα κράκερ που τον έκαναν δημοφιλή για να συνοδεύσεις τα ορεκτικά των ημερών.

Κατ/μα 1: Μαντζουράκη 2, Φιλοθέη – Ψυχικό, τηλ.: 210 6926286 

Κατ/μα 2: Κερασούντος 16 & Πόντου, Ιλίσια, τηλ.: 210 7713868

 

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

 

2. Δήμου

Πήγα "μιλημένη" για συναρπαστικό κουραμπιέ αλλά δοκίμασα το πιό μελωμένο μελομακάρονο, υγρό μέχρι το τελευταίο ψίχουλό του! Ο Ηπειρώτης Χρήστος Δήμος από τα χωριά της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία χρησιμοποιεί καλό αιγοπρόβειο βούτυρο για τους μικρούς οβάλ κουραμπιέδες του και εδώ και δύο δεκαετίες περίπου ξεσηκώνει την οδό Πουλοπούλου στο Θησείο με τις γλυκές μυρωδιές του φούρνου του. Απίστευτα εξυπηρετικά τα χαμογελαστά κορίτσια που θα σε σερβίρουν , χιουμοριστικές ταμπελίτσες σε κάθε ταψί της κυρίας Δήμου και πάντα παρών ο κ. Δήμος. Χριστόψωμα με μαστίχα και γλυκάνισο στις 24 και 31 Δεκεμβρίου και πολύ καλό τσουρέκι. Φεύγοντας πάρε μαζί σου και λίγα μικρά ψωμάκια με μαυροκούκι και παπαρουνόσπορο για το γιορτινό σου τραπέζι.

Πουλοπούλου 17, Θησείο, τηλ.: 210-3462131

 

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

 

3. Τάκης

Αξίζει να περάσεις από εκεί για τα μο-να-δι-κά χριστόψωμά του με κανελόζουμο και χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά της μυκονιάτισας γιαγιάς του Αρτέμη, της Ανουσώς! Θα προμηθευτείς εξαιρετικά μίνι και μάξι μελομακάρονα , κουραμπιέδες και τη καλύτερη ίσως τσουρεκάτη και μαστιχάτη βασιλόπιτα στην Αθήνα (λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι το τσουρέκι είναι ένα από τα πιό δημοφιλή αρτοσκευάσματα του φούρνου αυτού όλο το χρόνο). Εκπληξη η εγγλέζικη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα που αποφάσισε να φτιάχνει ο Αρτέμης μετά από τις πολλές που κουβαλούσε από το Λονδίνο. Μόνο τις γιορτές φουρνίζει και τα σπέσιαλ σοκολατοβουτυρένια του cookies. Προμηθεύσου και μία fougasse provencal με δενδρολίβανο και θαλασσινό αλάτι για το σάντουιτς με γαλοπούλα ή χοιρινό της επόμενης μέρας…

Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη , τηλ.: 210-9230052

 

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

 

4. Λυκαβητός

Ο Σταύρος Ισκιδάκης , φούρναρης εδώ και 25 χρόνια μπορεί να υπηρηφανεύεται ότι φτιάχνει το πιό μίνι από τα μίνι μελομακάρονα, μόλις δύο εκατοστά και ελάχιστα μελωμένο για να ξεκινάς να τα τρώς με το πρωινό καφέ! Δυνατό χαρτί του το ιταλικό πανετόνε με συνταγή από φίλο φούρναρη στη Τοσκάνη. Οι καθημερινοί πελάτες του προτιμούν το μαύρο ψωμί με προζύμι πιασμένο από σταφίδα αλλά τις γιορτές, εκτός από το σούπερ μίνι μελομακάρονο, αγοράζουν και χριστουγενιάτικο Στόλεν (φτιαγμένο με πάστα αμυγδάλου, αμύγδαλα, σταφίδες,  ρούμι αλλά και σοκολάτα) και απλά ή αλμυρά bagels με κουκουναρόσπορο για το χουζούρικο  πρωινό της επομένης μέρας

Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, τηλ.: 210-7211348 

 

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

5 Αθηναϊκοί φούρνοι με όλα όσα θα χρειαστείτε για τις γιορτές! Facebook Twitter

 

5. Αρτοποιείο Βενέτη

Τα δύο αδέλφια Απόστολος και Λάμπρος Βενέτης, τρίτη γενιά μάστορες, συνεχίζουν πιστά την παράδοση του παππού τους που άνοιξε αυτό το φούρνο το 1907 ψήνοντας τότε εκτός από ψωμί και όλα τα φαγητά της γειτονιάς. Τα Χριστούγεννα, το μοσχοβόλι στην οδό Σαρρή στου Ψυρρή έρχεται από το κέηκ με πορτοκάλι και καρύδια , την ιδιαίτερη σμυρνέικη βασιλόπιτα με γιαούρτι και λίγο … Grand Marnier και τα βαριά χριστόψωμα με γλυκάνισο και μαχλέπι ακριβώς όπως τα ορίζει η παράδοση. Μίνι μελομακάρονο της μιάς μπουκιάς κι εδώ. Αποκλείεται να μην αγοράσεις και προζυμένιο λευκό ή ολικής άλεσης ψωμί για το τραπέζι της γιορτής καθώς και τραγανά κριτσίνια για τα τυριά και τα ορεκτικά , τα ίδια ακριβώς που θα βρείς και στο καλαθάκι του ψωμιού στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία που προμηθεύουν τα αδέλφια Βενέτη

Σαρρή 13 και Αγίων Αναργύρων, τηλ.: 210-3214035

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Μέγιστη παράλειψη, κατά τη γνώμη μου, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα του Fresh... Δεν ξέρω αν είναι ακόμα αλυσίδα ή μεμονωμένα μαγαζιά. Μας έφεραν προχθές, δεν είχαμε δοκιμάσει, και φάγαμε και το κουτί! Μικρούτσικα, μια μπουκιά το καθένα και πεντανόστιμα, ίσως λίγο πιο γλυκείς οι κουραμπιέδες από όσο χρειαζόταν. Μετά από πολλές δοκιμές όμως, σας λέω ότι αξίζουν!