4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Ζητήσαμε από τον Φώτη Φωτεινόγλου, τον σεφ του εστιατορίου ΦΙΤΑ, να μοιραστεί μαζί μας συνταγές με πρωταγωνιστή το καλαμπόκι, τώρα που το λαχανικό βρίσκεται στη καλύτερη, πιο γλυκιά στιγμή του.


Η εποχή του καλαμποκιού ξεκινάει από τον Ιούνιο και διαρκεί μέχρι και τον Οκτώβριο, όμως ο Σεπτέμβριος θεωρείται η καλύτερη εποχή του.


Όταν επιλέγουμε καλαμπόκια θα πρέπει να κοιτάμε για καθαρά πράσινα φύλλα, με γυαλιστερή φούντα και πυκνές, σφιχτές σειρές σπόρων χωρίς κενά ενδιάμεσα. Από τη στιγμή που θα τα προμηθευτούμε θα πρέπει να τα καταναλώσουμε όσο το δυνατό πιο άμεσα, καθώς χάνουν γρήγορα σε ποιότητα. Αν δεν τα καταναλώσουμε αμέσως μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, με τη φλούδα τους, για περίπου 3 μέρες.

Όταν επιλέγουμε καλαμπόκια θα πρέπει να κοιτάμε για καθαρά πράσινα φύλλα, με γυαλιστερή φούντα και πυκνές, σφιχτές σειρές σπόρων χωρίς κενά ενδιάμεσα.

Σούπα βελουτέ με καλαμπόκι

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά (3-4 μερίδες)

400 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε κύβους

250 γρ. καλαμπόκι

4 κ.σ. λάδι

1 κ.σ. αλάτι

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. πιπέρι μαύρο

2 κ.σ. ξiνοτύρι

800 γρ. νερό

Λίγο σχοινόπρασο

Λίγο απάκι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις πατάτες, το κρεμμύδι και το καλαμπόκι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.


Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να διαλύονται εύκολα με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε νερό, αν χρειαστεί.


Περνάμε καλά όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ και έπειτα περνάμε τη σούπα μέσα από ένα κόσκινο, έτσι ώστε να έχει καλύτερη υφή.


Προσθέτουμε το απάκι και το γιαούρτι και σερβίρουμε.

Κρέμα καλαμπόκι με κοτόπουλο

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Για την κρέμα καλαμπόκι

250 γρ. καλαμπόκι

250 γρ. γάλα

100 γρ. κρέμα γάλακτος

1 lime (χυμός)

5 φύλλα βασιλικού

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Βάζουμε μαζί το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το καλαμπόκι (βρασμένο). Το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά.


Στη συνέχεια τοποθετούμε τον χυμό από ένα lime μαζί με τα 5 φύλλα βασιλικού.


Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10'.


Σουρώνουμε και αφαιρούμε τον βασιλικό και τα χτυπάμε στο μπλέντερ, με τη βοήθεια του γάλακτος από την κατσαρόλα.

Για το κοτόπουλο

250 γρ. κοτόπουλο μπούτι ξεκοκαλισμένο

10 γρ. ελαιόλαδο

Λίγο θυμάρι φρέσκο

Αλάτι

Πιπέρι λευκό

Εκτέλεση

Μαρινάρουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.


Έπειτα ψήνουμε σε δυνατή σχάρα.


Το κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.


Στήνουμε στο πιάτο την κρέμα καλαμπόκι, σερβίρουμε από πάνω το κοτόπουλο, με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, σταγόνες στυμμένο λεμόνι, γιαούρτι, κρεμμύδι και κομματάκια καλαμπόκι σχάρας.

Καλαμπόκι στο μπάρμπεκιου

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά (για 6 μερίδες)

6 κομμάτια καλαμπόκι

40 γρ. βούτυρο

2 κουταλάκια χοντρό αλάτι

2 κουταλιές κόλιαντρο ψιλοκομμένο

(Προαιρετικά: αλμύρα, γιαούρτι, lime)

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο ζεματιστό νερό κοχλάζουμε το καλαμπόκι για 5 λεπτά. Το αφαιρούμε απ' το νερό και το σκουπίζουμε καλά.

Το αλείφουμε με το βούτυρο και το βάζουμε κάτω απ' το γκριλ γυρίζοντας κατά διαστήματα, ή το ψήνουμε στην ψησταριά, αν έχουμε, για 5 λεπτά ή για όσο χρειαστεί.


Όσο είναι ζεστό το καλαμπόκι το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και σχοινόπρασο.


Σερβίρουμε πάνω σε γιαούρτι με φρέσκια αλμύρα, ελαιόλαδο και στυμμένο lime.

Burger καλαμπόκι με γκουακαμόλε

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά

Για τα πιτάκια καλαμποκιού

300 γρ. καλαμπόκι

40 γρ. κρεμμύδι ξερό

40 γρ. κρεμμύδι φρέσκο

Λίγο μαϊντανό

Λίγο φρέσκο κόλιαντρο

Λίγο δυόσμο

5 κ.σ. αλεύρι

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 αυγό

Λίγο αλάτι

Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ για 2-3 λεπτα.


Ψήνουμε τα πιτάκια καλαμποκιού σε αντικολλητικό τηγάνι και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λίγο χαρτί.

Για το γκουακαμόλε

2 αβοκάντο ώριμα

1 lime

Λίγο βασιλικό

1 ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη (χωρίς φλούδι)

Λίγο ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα σπάμε σε ένα μπολ με το πιρούνι.


Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί και όσο lime θέλουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.


Στήνουμε το burger με τα πιτάκια και το γκουακαμόλε ενδιάμεσα και προσθέτουμε φρέσκια σαλάτα αλμύρα στη μέση, μερικές ροδέλες κρεμμύδι καψαλισμένες στη σχάρα και φρέσκο αγουρέλαιο.

4 πρωτότυπες συνταγές με καλαμπόκι για λίγη ακόμα γεύση καλοκαιριού Facebook Twitter
Ο Φώτης Φωτεινόγλου, ο σεφ του εστιατορίου ΦΙΤΑ. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι συνταγές δημιουργήθηκαν στο ΦΙΤΑ (Ντουρμ 1, Νέος Κόσμος, 211 4148624). 

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Γεύση / Ένα πρωί με τον Τάσο Μαντή και τον μαστρο-Μπάμπη στο μποστάνι που προμηθεύει τη «Hytra»

Μαζί με τον Τάσο Μαντή και την ομάδα του περάσαμε ένα πρωινό στο περιβόλι όπου ο πατέρας του σεφ καλλιεργεί και φροντίζει αδιάκοπα λαχανικά, φρούτα, άνθη και βότανα για τη βραβευμένη «Hytra».
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά

Γεύση / Proveleggios: Το κερδισμένο στοίχημα του Σωτήρη Κοντιζά

Ο πεζόδρομος της Παραμυθίας, εκεί όπου το υπέροχο κτίριο του Αριστομένη Προβελέγγιου στέγαζε μέχρι πριν από μερικούς μήνες μια αποθήκη παιχνιδιών, είναι πλέον συνεχώς γεμάτος με κόσμο που έρχεται να δοκιμάσει το «όχι-εστιατόριο» του Σωτήρη Κοντιζά.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Γεύση / Περπατώντας στη φάρμα του Ναρλή, εκεί όπου φύεται η σιφναίικη γαστρονομία

Σε ένα αγρόκτημα που καλλιεργείται άνυδρα τα τελευταία εκατό χρόνια και σήμερα τροφοδοτεί ένα από τα γαστρονομικά εστιατόρια του νησιού μπορείτε να αγγίξετε, να μυρίσετε, να δοκιμάσετε και να μαγειρέψετε όσα έχουν κάνουν τη λιτή κουζίνα της Σίφνου ξακουστή.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
(Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Γεύση / (Ξανα)βγαίνουμε στο Παγκράτι

Η πιο σταθερή πιάτσα εξόδου στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έχει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα νέα. Μια καινούργια σπριτζερία, μια abstract μπάρα που σερβίρει την καλύτερη διαφορετική μαργαρίτα της πόλης, ένας χώρος όπου κάτω τρώμε cinnamon buns και αυγά, ενώ πάνω κάποιοι κουρεύονται, και ένα new age ζαχαροπλαστείο που διπλοφουρνίζει τέλεια κρουασάν, ενώ παίζει ΛΕΞ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Γεύση / Πιάτα ιδανικά για «παπάρα»

Ιωδιούχοι χυμοί και πικάντικες σάλτσες, αυγά όπως τα κάνουν στον Λίβανο και στον Βοτανικό, λαδερά, κάρι, σαγανάκια θαλασσινών και κρύες σούπες. Η εθνική μας μπουκιά έχει την τιμητική της το καλοκαίρι, γι’ αυτό συγκεντρώσαμε πιάτα που μας κάνουν να αφήνουμε το πιρούνι στην άκρη και να τα «καθαρίζουμε» με ψωμί.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Μικροπράγματα / Μπουγατσάν: Η ιστορία του πρώτου ελληνικού food viral

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για το πολυσυζητημένο γλυκό που πόλωσε, στηλιτεύτηκε απ' τη Λιάνα Κανέλλη και τον Ριζοσπάστη, ένωσε τον Καραμανλή με τον Φλωρινιώτη κι έκανε δημοφιλές το brunch στην Ελλάδα.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Φαγητό και σινεμά

Pulp Fiction / Φαγητό και σινεμά: Το μεγάλο φαγοπότι

Στην αυλαία του αφιερώματος για τη γαστριμαργική επιρροή στον κινηματογράφο, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος θυμάται ταινίες όπου το φαγητό καταλαμβάνει όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά μεγάλο χώρο στην οθόνη, με την απολαυστική συντροφιά της Fischer.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ ΤΣΕΚ Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δύο συνταγές για να το γνωρίσετε καλύτερα

Γεύση / Το ΠΟΠ κελυφωτό φιστίκι Μεγάρων και δυο συνταγές που το αναδεικνύουν

Ο Μεγαρίτης Πάνος Κόλλιαλης καλλιεργεί κελυφωτό φιστίκι υψηλής ποιότητας και δημιουργεί προϊόντα για να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή και να κάνουμε ακόμα πιο νόστιμη τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική μας.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ