11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους!

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Το Dine Athens είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης...
0

Όλοι δικαιούμαστε μια θέση στο όνειρο της υπέροχης γεύσης. Αυτό που ενίοτε μας στερεί η απαγορευτική τιμή μιας βραβευμένης κουζίνας, ακόμα και η ιδέα ή το ψυχολογικό δέος που μπορεί να μας καθηλώνει και να πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε μία νύχτα γεμάτη αστέρια Μισελέν.

Το Dine Athens που διοργανώνεται με την υπογραφή της Alpha Bank, είναι πια θεσμός, είναι η μεγάλη ετήσια γιορτή της γεύσης, ένα δημοκρατικό, τεράστιο τραπέζι που ενώνει στην πλατφόρμα του τα αστέρια Μισελέν, τη δημιουργική κουζίνα, τις γεύσεις του κόσμου, το κρασί και την μπίρα, 100 εστιατόρια συνολικά.

Με μενού των 15, των 30 και των 60 ευρώ κλείνεις το τραπέζι που ονειρεύεσαι κι έχεις και μια επιπλέον έκπτωση αν διαθέτεις κάρτα της Alpha Bank.

Πέρσι, 12.500 amateurs της νοστιμιάς πέρασαν από τις κρατήσεις τους και κάθε χρόνο η προσέλευση στο πάρτι δείχνει ολοένα και πιο ενθουσιώδης. Και η επιτυχία δεν είναι τυχαία.

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Μπορεί προσωπικά να είμαι μαλωμένη με τα βραβεία, ωστόσο η δημοσιότητα που δημιουργούν οι βραβεύσεις μαζί με τον γαστρονομικό Τύπο ανοίγει την όρεξη.

Θέλεις να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ένα εστιατόριο που πολυακούστηκε, θέλεις να γευτείς από πρώτο χέρι αν η Μισελέν κουζίνα έχει άλλη γεύση, πολύ θα ήθελες κάποτε να δοκιμάσεις πώς μαγειρεύει ο εθνικός μας σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος στις 8 Φλεβάρη θα μπει ο ίδιος στην κουζίνα για να ετοιμάσει ένα θαλασσινό σίκουελ 6 πιάτων ‒ κι εγώ μαζί σου!

Πολύ θα ήθελα να δω τι γεύση έχουν ο καπνός κέδρου και τα 3 αστέρια του Γερμανού Thomas Bühner που για 2 βραδιές (10-11) αφήνει τη δική του Ζωή (La Vie) στο Osnabrück για να μας μαγειρέψει καλεσμένος στη Σπονδή, αν και φοβάμαι ότι οι υποψήφιοι θα κάνουν ουρές.

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter
Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να δοκιμάσουν συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Μια εποχή που μπορεί η δημιουργικότητα να ζει την ακμή της, αλλά όχι απαραίτητα και το ελληνικό εστιατόριο, το οποίο υποφέρει από τα δεινά των φόρων, των υψηλών τιμών της πρώτης ύλης και του ΦΠΑ, το Dine Athens είναι μια παρηγοριά, μια τονωτική ένεση, η χαρά των γεμάτων τραπεζιών που δεν χρειάζεται να περιμένουν το Σαββατοκύριακο, είναι η γιορτή στη μέση της εβδομάδας, η ευκαιρία να βγεις ακόμη και το μεσημέρι, έστω κι αν δεν το συνηθίζεις.

Ανάμεσα σε 100 διαφορετικές επιλογές, όλοι μπορούν να βρουν τον δικό τους δρόμο, ο foodie ο νεότερος και ο μεγαλύτερος, ο εραστής της μπριζόλας και ο λάτρης του σούσι, κυρίως, όμως, εκείνος που θέλει να δοκιμάσει συγκεντρωμένο όλο το ρεπερτόριο των πιο πρωτοκλασάτων εστιατορίων της πρωτεύουσας.

Εγώ ακόμη ταλαντεύομαι ανάμεσα σε πολλά, ορεκτικά και προκλητικά πολλά υποσχόμενα: να δοκιμάσω τα νεφράκια και τις άψογες κοπές του Κρητικού, για τις οποίες τόσο μελάνι έχει χυθεί, το λεμονάτο κριθαρότο σουπιάς στον Λούτσο, το νέο hot ψαροφαγείο της Βούλας, να επιστρέψω (ξανά και ξανά) στην ψητή στρειδοσαλάτα του Ε/Γ Ταξιδεύοντας και στα κεφτεδάκια του Χριστόφορου Πέσκια στο Balthazar, στην αθάνατη ταραμοσαλάτα του Βασίλαινα ή μήπως να τυλιχτώ στη γλυκιά νοσταλγία του γαλλικού κλασικισμού και του στέικ ταρτάρ στο Abreuvoir;

11 μέρες και 100 εστιατόρια: Υψηλή γαστρονομία για όλους! Facebook Twitter

Το βέβαιο είναι πως θα επιστρέψω στο πιο ελληνικό-γκουρμέ-brunch του Artisanal, θα μπω στον πειρασμό να δοκιμάσω ένα γεύμα του Δανού Ρόνι Έμποργκ με όλες μου τις αισθήσεις στο All Senses, να φάω μεξικάνικο στο Coyoacan, new age πολίτικα και γκλαμουράτα στο Mutfak και να εξακριβώσω αν όντως ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης είναι το ταλέντο που όλοι διατείνονται ότι είναι!

Κάπου θα συναντηθούμε και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό με το φαγητό: οι συναντήσεις, τα σχόλια, η κουβέντα γύρω από την εστίαση, όταν γίνεται πρωταγωνίστρια μέσα από ένα φεστιβάλ νοστιμιάς.

Και όπως φαίνεται, αυτό το φεστιβάλ νοστιμιάς ήρθε για να μείνει!

Πληροφορίες στο www.dineathens.gr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM