Σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, υπάρχουν άνθρωποι που ξεχωρίζουν για το ταλέντο, τη δημιουργικότητα και τη «φωνή» τους. Είναι οι άνθρωποι που μέσα από το έργο τους, «αγγίζουν» θέματα που μας αφορούν όλους. Μέσα από τη μουσική, την κωμωδία, τον ακτιβισμό, αλλά και μέσα από τη μοναδικότητα του χαρακτήρα τους παίρνουν θέση, δεν φοβούνται να μιλήσουν για όσα έχουν πραγματικά σημασία και δίνουν το έναυσμα στο κοινό τους να κάνει το ίδιο.

 

Φέτος, η Tommy Hilfiger και η LIFO φέρνουν την καμπάνια "Pass The Mic" στην Ελλάδα, «δίνοντάς» τους το μικρόφωνο για να ακουστούν οι φωνές τους ακόμα πιο δυνατά. Εκείνοι με τη σειρά τους, το δίνουν σε όλους όσους βρίσκονται εκεί έξω και θέλουν να φέρουν την αλλαγή, τη διαφορετικότητα, την προσωπική έκφραση και τη δημιουργική ισότητα.

 

Ο Kareem Kalokoh, ένας από τους πιο ανερχόμενους hip-hop artists και ταλαντούχους δημιουργούς στην Ελλάδα, παίρνει το μικρόφωνο και μας μιλά για την ελευθερία που νιώθει μέσα από τη μουσική, την αγάπη του για την street κουλτούρα της Αθήνας και τα όνειρά του για το μέλλον.

 

.

Kareem Kalokoh: «Από οπουδήποτε κι αν έχεις ξεκινήσει μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο»
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

.

—Τι σημαίνει για εσένα πραγματική ελευθερία έκφρασης;
 
Η μουσική μου. Να μπορώ να αποδίδω τον εσωτερικό μου κόσμο, μέσα από την μουσική μου.
—Τι είναι αυτό που σε έκανε να επιλέξεις τη hip-hop ως μέσο μουσικής έκφρασης;

Ήταν το πρώτο genre που ταυτίστηκα. Μικρός, άκουγα ό,τι έπαιζε η μάνα μου - Lucky Dube, Michael Jackson, Whitney Houston, Ub40 - και ό,τι άκουγα στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο. Όταν ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα μου βήματα σε αυτό το είδος μουσικής, ανακάλυψα ότι μπορώ να εκφράσω το ποιος είμαι μέσα από τη hip-hop. Fell in love with it. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κανόνες και μπορώ να εξωτερικεύσω εμπειρίες που έχω ζήσει, ήταν αρκετό για να επιλέξω αυτό το είδος μουσικής.

 

Το μήνυμα είναι ότι σε αυτόν τον κόσμο, από οπουδήποτε κι αν έχεις ξεκινήσει ή βρίσκεσαι μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο, με οδηγό την πίστη, την αποφασιστικότητα και την επιμονή.
—Υπάρχει μια εμπειρία στη ζωή σου που να καθόρισε αυτή σου την επιλογή;

Όταν ήμουν 15 χρόνων πήγαινα στα studio sessions που ηχογραφούσαν καλοί μου φίλοι και μέσα από αυτό μου ήρθε η έμπνευση να πάρω κι εγώ τον δικό μου δρόμο στη μουσική.

 

.

Kareem Kalokoh: «Από οπουδήποτε κι αν έχεις ξεκινήσει μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο»
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Kareem Kalokoh: «Από οπουδήποτε κι αν έχεις ξεκινήσει μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο»
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 

.

—Πώς έχει επηρεάσει η street κουλτούρα της Αθήνας τη μουσική σου;

Η ταυτότητα μου σαν καλλιτέχνης είναι βασισμένη στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, δηλαδή την Αθήνα. Από το πρώτο μου βίντεο, «New Flame», ήθελα να αναδείξω το street culture της Αθήνας το οποίο με έχει επηρεάσει σημαντικά μέχρι και σήμερα, λόγω της μοναδικότητας που έχει σαν πόλη. Αυτή την μοναδική περιεκτικότητα στο διαφορετικό.—Ποιες είναι οι μεγαλύτερες μουσικές σου επιρροές; Και γιατί;

Η μεγαλύτερες μουσικές μου επιρροές είναι οι Kanye West, Michael Jackson, Lil Wayne και 50 Cent. Ο λόγος που επηρεάστηκα από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι το γεγονός ότι έχουν «βάθος», όχι μόνο στο κομμάτι της μουσικής αλλά και στην πορεία της καριέρας τους ως δημιουργικά άτομα.

 

Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα σαν παιδί δεύτερης γενιάς, οι δυσκολίες, τα όνειρα και οι στόχοι που είχαμε φαίνονταν ακατόρθωτα.—Ποιο είναι το μήνυμα που θες να περάσεις μέσα από τα κομμάτια σου;

Το μήνυμα είναι ότι σε αυτόν τον κόσμο, από οπουδήποτε κι αν έχεις ξεκινήσει ή βρίσκεσαι μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο, με οδηγό την πίστη, την αποφασιστικότητα και την επιμονή. It's not about how bad you want it, it's about how hard you are willing to work for it.

 

.

Kareem Kalokoh: «Από οπουδήποτε κι αν έχεις ξεκινήσει μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο»
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

.

—Είσαι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της κολεκτίβας ATH Kids. Πώς ξεκίνησε η ομάδα αυτή και τι είναι αυτό που σας δίνει κίνητρο να δημιουργείτε;

Ξεκίνησε το 2015 από δυο άτομα που είχαν την ίδια ιδεολογία - το να δημιουργούν νέους ορίζοντες στο καλλιτεχνικό κομμάτι. Το κίνητρο είναι η ίδια η ζωή, γιατί το να δημιουργούμε μας κάνει να νιώθουμε ζωντανοί και να θέτουμε νέα όρια στην δημιουργικότητά μας έτσι ώστε, να μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά της επόμενες γενιές καλλιτεχνών και όλων των υπόλοιπων ανθρώπων.
—Πώς θα περιέγραφες την έννοια της «διαφορετικότητας»; Συνδέεται αυτή η έννοια με τη μόδα, για εσένα;

Η διαφορετικότητα είναι αυτό που μας κάνει αυτούς που είμαστε - και αυτό είναι το σημαντικό συστατικό που σε κάνει να ξεχωρίζεις από την μάζα. Η διαφορετικότητα συνδέεται με την μόδα και όχι μόνο - διότι η μόδα κατά κάποιον τρόπο συνδέεται με την ταυτότητα και τον τρόπο ζωής του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.

 

.

Kareem Kalokoh: «Από οπουδήποτε κι αν έχεις ξεκινήσει μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο»
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

.

—Ποια είναι τα όνειρά σου για μέλλον; Αν θα ήθελες να ξεχωρίσεις για κάτι, τι θα ήταν αυτό;
 
Να συνεχίσω να ζω μέσα από την μουσική μου και να συνεχίσω να δημιουργώ. Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα σαν παιδί δεύτερης γενιάς, οι δυσκολίες, τα όνειρα και οι στόχοι που είχαμε φαίνονταν ακατόρθωτα. Ζώντας μέσα από τη μουσική και δημιουργώντας, είναι αυτό θα με έκανε να ξεχωρίσω.—Τι θα έλεγες σε ένα νέο παιδί που τώρα ξεκινάει να κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο της hip-hop μουσικής σκηνής;

Να έχει ένα όραμα, έναν σκοπό. Να έχει γύρω του τους κατάλληλους συνεργάτες για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να μην το βάλει κάτω με την πρώτη δυσκολία. Να συνεχίσει να προσπαθεί μέχρι να τα καταφέρει.

 

.

Ο Kareem Kalokoh φοράει total look Tommy Hilfiger.

 

Styling: Παρή Ακριτίδη

 

Η νέα συλλογή Tommy Hilfiger είναι διαθέσιμη στα ομώνυμα καταστήματα, στο tommy.com και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης.