Έφυγε στα 70 του ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου

 Έφυγε στα 70 του ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου Facebook Twitter
2

 Έφυγε στα 70 του ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου Facebook Twitter
Από αριστερά: Ο Στέλιος Μαινας, ο Βασίλης Δημητρίου, η Καρυοφιλλιά Καραμπέτη , ο Αργύρης Ξάφης, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γιάννης Καραχισαρίδης και ο Κώστας Μπάλας στην συνέντευξη που δόθηκε για την παράσταση ΟΡΕΣΤΗΣ του Ευριπίδη που έγινε τον Ιούνιο του 2005 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Φωτο: ΑΠΕ / ΦΥΛΑΚΤΟΥ ΕΥΗ

 

Θυμάμαι τον συνθέτη Βασίλη Δημητρίου πριν από μία 10ετία περίπου στα γραφεία της Lyra. Αν και χαρούμενος, που η εταιρεία είχε μόλις εκδώσει τις μουσικές του για αριστοφανικές παραστάσεις, μου την ''είπε'', εφόσον, όλο για τον Χατζιδάκι συνηθίζουμε ακόμη να γράφουμε οι μουσικογράφοι, ενώ υπάρχουν κι άλλοι συνθέτες με σοβαρή θητεία στη θεατρική μουσική. Τον κατάλαβα τότε! Ούτε ο ίδιος φυσικά είχε κανένα θέμα με τον Χατζιδάκι, τον οποίο αγαπούσε ιδιαίτερα - απ' όσο γνωρίζω -, ούτε εκείνη ήταν η πραγματική αιτία του ήπιου ξεσπάσματος του.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη ''Μαρία με τα κίτρινα'', μεγάλη επιτυχία της Δήμητρας Γαλάνη στη δεκαετία του 1970; Το ''Πεπρωμένο'' που λειτούργησε ως φιλί της ζωής στο ρεπερτόριο του Γιώργου Νταλάρα; Την υπέροχη μπαλάντα ''Αγάπη (Πόσο πολύ σ'αγάπησα)'' από τους τίτλους τηλεοπτικής σειράς με τη φωνή του Χρήστου Θηβαίου;

Διότι ο Βασίλης Δημητρίου, όση μουσική κι αν έγραψε για το θέατρο, όσα έργα σύγχρονης μουσικής κι αν κατέθεσε, όσους ποιητές - μεγάλους στιχουργούς κι αν μελοποίησε, η παρακαταθήκη που αφήνει σήμερα αφορά κυρίως την τραγουδοποιία του. Τραγούδια μεγάλης συνθετικής γκάμας, από μπαλάντες μέχρι καθαρόαιμα λαϊκά, που ερμήνευσαν οι σημαντικότεροι Έλληνες τραγουδιστές και αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο.

 Έφυγε στα 70 του ο συνθέτης Βασίλης Δημητρίου Facebook Twitter
Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Κακουλίδης και Βασίλης Δημητρίου

 

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τη ''Μαρία με τα κίτρινα'', μεγάλη επιτυχία της Δήμητρας Γαλάνη στη δεκαετία του 1970; Το ''Πεπρωμένο'' που λειτούργησε ως φιλί της ζωής στο ρεπερτόριο του Γιώργου Νταλάρα; Την υπέροχη μπαλάντα ''Αγάπη (Πόσο πολύ σ'αγάπησα)'' από τους τίτλους τηλεοπτικής σειράς με τη φωνή του Χρήστου Θηβαίου; Κι ακόμη, το χαρούμενο ''Ω, τι κόσμος μπαμπά'' με τον Γιάννη Καλατζή, τη μουσική του που έντυσε τους δημώδεις στίχους του ηπειρώτικου ''Χαλασιά μου'' ή το ομότιτλο ατμοσφαιρικό κομμάτι από το σήριαλ ''Βαμμένα κόκκινα μαλλιά'' πάλι με τον Νταλάρα - Τραγούδια, πολλά τραγούδια επιτυχημένα από καλλιτεχνικής και εμπορικής άποψης, φτιαγμένα από έναν πραγματικό μάστορα του είδους. Σχεδόν τριάντα προσωπικοί δίσκοι και περίπου τετρακόσια τραγούδια αποτελούν το έργο του Δημητρίου στο κοινό ταξίδι του με την αφρόκρεμα των ποιητών - στιχουργών αυτού του τόπου: Νίκος Γκάτσος, Μάνος Ελευθερίου, Νάνος Βαλαωρίτης, Βαγγέλης Γκούφας, Άκος Δασκαλόπουλος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Κατίνα Παΐζη κ.α.

Αξιομνημόνευτη και η προσφορά του στη σύνθεση μουσικής για τηλεοπτικές σειρές: ''Μεγάλος θυμός'', ''Καπνισμένος Ουρανός'', ''Ματωμένα χώματα'', ''Καρυωτάκης'', ''Βαμμένα κόκκινα μαλλιά'', ''Παλίρροια'' είναι μερικοί μόνο ενδεικτικοί τίτλοι από σήριαλ βασισμένα σε κλασικά λογοτεχνικά έργα τα περισσότερα.


Ο Χρήστος Θηβαίος ερμηνεύει την ''Αγάπη'' σε ποίηση Κατίνας Παΐζη από τη συναυλία - αφιέρωμα στον Βασίλη Δημητρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μάρτιος 2008)

 

Ο Βασίλης Δημητρίου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1945 στην Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο Ελληνικό Ωδείο και το 1966 εντάχθηκε στο τότε Νέο Κύμα. Οι πρώτες του εμφανίσεις ως συνοδός της Καίτης Χωματά στο πιάνο θα τερματιστούν την 21η Απριλίου του 1967 με το κλείσιμο της περίφημης μπουάτ ''Παράγκα''. Ακολουθεί η στρατιωτική θητεία του - ο ίδιος θεωρούσε την περίοδο αυτή ως τη χειρότερη της ζωής του - και με την απόλυση του από τις τάξεις του στρατού, στα τέλη του ΄68, αρχίζει να συνοδεύει όλους τους ανερχόμενους τραγουδιστές στις πλακιώτικες μπουάτ. Αφορμή για να υπογράψει το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με την εταιρεία ΕΜΙΑΛ-Columbia ήταν η συνεργασία του με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου το 1970 με το έργο ''Άστραψε η Ανατολή''. Ήταν η αρχή κατά κάποιο τρόπο, αφού έμελλε να ηχογραφήσει δύο δίσκους 45 στροφών με ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη. Ακολουθούν κύκλοι τραγουδιών και μεμονωμένα κομμάτια του με την πλειονότητα των ερμηνευτών του έντεχνου και του λαϊκού τραγουδιού.


''Η Μυγδαλιά'' (1974) του Βασίλη Δημητρίου και του Νίκου Γκάτσου με την ερμηνεία του Γιάννη Καλατζή

 

Ξεχωριστή θέση στην εργογραφία του καταλαμβάνουν οι μουσικές του για τα αριστοφανικά έργα ''Νεφέλες'' και ''Όρνιθες'' (Επίδαυρος, 1994), για την τριλογία του Μποστ ''Φαύστα'', ''Μήδεια'' και ''Ρωμαίος και Ιουλιέττα'', καθώς και για την τηλεόραση με τις προαναφερόμενες εργασίες του.

Τα τελευταία χρόνια ο Βασίλης Δημητρίου αντιμετώπιζε προβλήματα με το αναπνευστικό του. Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία ακριβώς 70 ετών και κηδεύτηκε από το Α΄Νεκροταφείο της Αθήνας.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

σχόλια

2 σχόλια
έγραψα σε ένα άρθρο για τον Ρουβά ότι όσο και να έψαξα στο ίντερνετ κάποια αναφορά πέραν την αναγγελία του θανάτου του Βασίλη Δημητρίου (δηλώσεις συναδέλφων, κάποιο αφιέρωμα, έστω η κλισέ αναφορά στην κηδεία-όπου γίνονται και οι παραπάνω δηλώσεις-), δεν υπήρχε καμία αναφορά. Αυτό είναι το πρώτο που βλέπω και μπράβο σου, χάρηκα ιδιαίτερα. Μάλλον η καλλιτεχνικά ανυπαρξία του Ρουβά είναι σημαντικότερη από το έργο ενός πραγματικού καλλιτέχνη
Αντίο κ Δημητρίου..Εγραψε εξαιρετικές μουσικές και πάρα πολύ καλά τραγούδια,το πεπρωμένο πχ είναι κορυφαίο,η δε εισαγωγή στο βαμμενα κόκκινα μαλλιά, υπέροχη! Αλλά και πολλά πολλά άλλα,Αξιολογότατος συνθέτης.Μου άρεσε,πολύ.