Με αφορμή το φουα-γκρα: H βίαιη γλώσσα προκαλεί βία

Facebook Twitter
0

Η ιστορία στην Καλιφόρνια έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια: ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων προσπαθούν να απαγορεύσουν την παραγωγή, την πώληση και την κατανάλωση του φουά-γκρα. Οι πιο φανατικοί έχουν προσπαθήσει να απαγορεύσουν ακόμα και τα συστατικά του φουά-γκρα καθώς και τα παράγωγά τους και πράγματι αυτός ο νόμος ψηφίστηκε χωρίς να συζητηθεί ιδιαίτερα και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2012. Σε μια πολιτεία με γαλλικές επιρροές, με πολλά αξιόλογα εστιατόρια και σχετική κουλτούρα, πολλοί σεφ προσπαθούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του νόμου. Μόνο που η μάχη έχει ξεφύγει εδώ και χρόνια από την απλή λεκτική αντιπαράθεση, ωθώντας και τις δύο πλευρές και ασυνήθιστα εμπρηστικές δηλώσεις. Ακτιβιστές που μάχονται για τα δικαιώματα των ζώων έχουν απειλήσει σεφ, έχουν βανδαλίσει εστιατόρια και φάρμες, έχουν απειλήσει και με θάνατο.

Το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα από τον Mark Pastor, σεφ και ιδιοκτήτη του εστιατορίου Incanto στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος έγραψε στην San Francisco Chronicle τα εξής, που πάνε πολύ πέρα από τα δικαιώματα των ζώων.

Δυστυχώς, δεν καταλαβαίνουν όλοι τη διαφορά μεταξύ ρητορικής και πράξης. Οι επιθέσεις κατά κλινικών που κάνουν εκτρώσεις, οι δολοφονίες γιατρών που πραγματοποιούν εκτρώσεις, σ’ όλα αυτά έχουν προηγηθεί βίαιη ρητορική. Δε μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο χρησιμοποιώντας βίαιη γλώσσα προκειμένου να πετύχουμε τους πολιτικούς μας στόχους. Αυτό δημιουργεί μια συνέχεια μίσους, όχι ανθρωπιάς.

 

Ας το θυμόμαστε κι εμείς, τώρα που φάνηκαν οι διαφωνίες μας: η λεκτική βία οδηγεί σε σωματική. Η βίαιη γλώσσα δεν δικαιολογείται, ακόμα και όταν οι πολιτικοί στόχοι είναι αγνοί – όπως τους θεωρεί ο καθένας.

O Άντονι Μπουρντέν σχολίασε:

Το καταπληκτικό site Timothy McSweeney’s είχε άλλη μια καταπληκτική ιδέα: κινέζικα φαγητά που μοιάζουν με τίτλους από τραγούδια των Cocteau Twins

Crackling Prawns In Orange Flavor
Mermaid’s Tresses
Pistachio Honey and Aspic
Manila Clams On Broccoli Bed
Ginger Angelica
Sugar Vinegar Hairtail
The Palace Quick-Fries a Bean Curd
Bitter Gourd Grasping
Sour Sour Pinecone Fish
Strange Flavor Curd Thread
Abalone Legend
Slip Away the Chicken Slice
Side of Pickled Lantern Chillies
Taihu Ozymandias
The Three Freshnesses of Earth
Firecracker Cod In Soy-Sherry Sauce
Our Aromatic Lychee Sorbet
God With Vanilla

Ένα αληθινό τραγούδι που θα μπορούσε να προστεθεί στη λίστα:

Blue Bell Knoll

Όλοι πιστεύουν ότι έχουν την καλύτερη μαμά του κόσμου, αλλά κάνουν λάθος, γιατί την έχουμε εγώ και η αδερφή μου

Αύριο είναι η γιορτή της Μητέρας. Πηγαίνετε να την δείτε, αν μπορείτε, αν όχι, πάρτε τη τηλέφωνο, πείτε της γιατί είναι η καλύτερη – γιατί είναι, κατάφερε να σας αντέξει όλα αυτά τα χρόνια. Σκεφτείτε μια θυσία που δεν ξέρετε αν θα κάνατε για το παιδί σας και θυμίστε την – είναι σίγουρο ότι η ίδια την έχει ξεχάσει. Ο χρόνος που έχετε μαζί της είναι πολύ λίγος – μην καθυστερείτε να της πείτε αυτά που νομίζετε ότι ξέρει, μπορεί να τα φαντάζεται αλλά δεν είναι σίγουρη μέχρι να τα ακούσει. Για εσάς που οι μητέρες σας είναι πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση, να είσαστε σίγουροι ότι ήξεραν πόσο πολύ τις αγαπούσατε. 

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ