Greek Food Facts

Facebook Twitter
0

Έχουμε μία σχιζοφρενική σχέση με τους «ξένους». Από τη μία αγανακτούμε με τις παραινέσεις τους, από την άλλη κάθε αναφορά της Ελλάδας στον ξένο τύπο γίνεται τεράστιο θέμα συζήτησης, όπως έγινε με το εξώφυλλο της Liberation. Φερόμαστε σαν ένα έθνος ανώριμων ενηλίκων – θέλουμε να κάνουμε επανάσταση ενάντια στους γονείς μας αλλά ταυτόχρονα ζητούμε απεγνωσμένα την αποδοχή τους. Δηλαδή όπως είμαστε και στην πραγματικότητα.

Μια βόλτα στο ίντερνετ αποκαλύπτει πως βλέπουν οι «ξένοι» το ελληνικό φαγητό. Άλλα είναι γεμάτα με κοινοτοπίες που ξεσήκωσαν από το “My big fat Greek Wedding” κι άλλα που φαίνεται ότι έχουν γραφτεί από κάποιον που, τουλάχιστον, έχει επισκεφτεί την Ελλάδα. Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά.

 

Ultimate guide to Greek food 

  • "H οικογενειακή έξοδος για φαγητό είναι αρκετά συνηθισμένη πρακτική και πολύ συχνά οι ελληνικές οικογένειες βγαίνουν μαζί με τα παιδιά τους. Τα παιδιά είναι καλοδεχούμενα και συμμετέχουν παντού. Δε θα δεις παιδιά να κάθονται σε ξεχωριστό τραπέζι αγνοημένα από τους μεγάλους. Αν τα παιδιά είναι μικρά και κουραστούν μπορεί να κοιμηθούν στα καρότσια τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι συνηθισμένα στο να μένουν μέχρι αργά, άλλωστε κοιμούνται το μεσημέρι, και γρήγορα μαθαίνουν στο πρόγραμμα των ενηλίκων."
  • "Οι Έλληνες ξεκινούν νωρίς για τη δουλειά τους, ειδικά το καλοκαίρι προκειμένου να γλιτώσουν τη ζέστη. Το πρωινό δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας όπως έχουμε μάθει εμείς από μικροί. Δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι κακό να παραβλέπεις αυτό το γεύμα. Το πρωινό τους είναι συνήθως ένα φλιτζάνι καφέ (και για τους περισσότερους συνοδεία τσιγάρου!).  Μερικές φορές μπορεί να φάνε μία φέτα γλυκού ψωμιού, όπως είναι το τσουρέκι."
  • "Οι Έλληνες δεν είναι γνωστοί για ήσυχη, διακριτική και επίσημη συμπεριφορά και το φαγητό δεν αποτελεί εξαίρεση. Έντονα συναισθήματα, δυνατή ομιλία, πολλά γέλια ξεσπούν στα τραπέζια, το φαγητό και το ποτό συνεχίζεται για ώρες. Όλοι είναι φιλικοί, χαρούμενοι, ακόμα μιλάνε και στα διπλανά τραπέζια. Η ατμόσφαιρα μπορεί να είναι ηλεκτρισμένη, το γέλιο και η χαρά κολλητική. Για μερικές ώρες μπορείς να ξεχάσεις όλα τα προβλήματα της ημέρας, να χαλαρώσεις και να απολαύσεις τη ζωή!"

Από κάποιον που μάλλον έχει δει την Ελλάδα μόνο σε αμερικάνικο σήριαλ, στο eHow:

  • "Το κρέας που τρώνε οι Έλληνες στα σπίτια και στα εστιατόρια είναι το αρνίσιο, που συνήθως είναι μαγειρεμένο στη σούβλα. Το αρνί τρώγεται ως κυρίως πιάτο στην κατσαρόλα με λαχανικά. Άλλα κρέατα είναι το κοτόπουλο, το χοιρινό, το μοσχάρι και το ψάρι. Όλα τα κρέατα γίνονται σουβλάκι, ένα από τα πιο αγαπημένα τυλιχτά σάντουιτς ."
  • "Η «πίτα» σερβίρεται στα περισσότερα ελληνικά γεύματα. Η πίτα συνδυάζεται με μία σάλτσα που αποτελείται από γιαούρτι με αγγούρια ή με ελαιόλαδο και λεμόνι και άλλα μπαχαρικά. Με την πίτα τυλίγουν και τα ελληνικά σάντουιτς όπως ο γύρος, ο οποίος περιέχει επίσης αρνί σε μικρά κομμάτια, ντομάτα, κρεμμύδι και ντρέσινγκ γιαουρτιού."

Από το In2Greece

  • "Το ελαιόλαδο  εμπλουτίζει και δίνει γεύση στις παραδοσιακές μεθόδους μαγειρέματος, ψησίματος και αργού βρασίματος. Το να τρως και να πίνεις έξω είναι μία υπέροχη και πολύ δημοκρατική διαδικασία. Νέοι και γέροι, πλούσιοι και όχι τόσο πλούσιοι, ο συνηθισμένος πολίτης και η διασημότητα, όλοι πηγαίνουν στην ίδια παραδοσιακή ταβέρνα της γειτονιάς, ρεστοράν ή καφέ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι περισσότερες οικογενειακές συγκεντρώσεις γίνονται σε ταβέρνες και όχι σε σπίτια, πράγμα που σημαίνει ότι εσύ, ως επισκέπτης, μπορείς να συμμετέχεις στο γλέντι το οποίο μπορεί να συμπεριλαμβάνει ζωντανή μουσική, χορό, ακόμα και πυροτεχνήματα!"
  • "Η χαρά, η απλότητα και οι καλοί έμπιστοι φίλοι ήταν το κέντρο αυτού του τρόπου ζωής. Οι Ρωμαίοι συνέχισαν αυτή την παράδοση στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αλλά την έφτασαν στα άκρα. Απόδειξη είναι τα πολλά διάσημα συμπόσια εκείνης της περιόδου. Αυτή η υπερβολή ήταν και είναι αντίθετη με το ελληνικό ταμπεραμέντο και μειώθηκε στην περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, συντηρώντας την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας για περισσότερο από χίλια χρόνια. Βασικά η διατροφή και οι τεχνικές μαγειρικής στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει από την αρχαιότητα, οι πρώτες γεύσεις και τα πρώτα συστατικά χρησιμοποιούνται ακόμα μαζί με το πιο σημαντικό συστατικό από όλα: το ελαιόλαδο."


Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ