"Εγκατέλειψα τα ετοιμοθάνατα παιδιά μου"

Facebook Twitter
0

Την ώρα που οι Έλληνες πιστεύουν ότι βρίσκονται στο κέντρο του κόσμου, στην Αφρική οι άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα.

Είναι τόσο χιλιοειπωμένη αυτή η φράση ώστε το «στην Αφρική οι άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα»  μοιάζει τελείως φυσιολογική συνέχεια, όπως συμβαίνει στις παροιμίες – αντιθέτως, το σοκ μας όταν βλέπουμε ανθρώπους κάτω από το σπίτι μας να ψάχνουν στα σκουπίδια είναι τεράστιο, λες και η πείνα είναι κολλητική ασθένεια που δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει από την Αφρική, όπου περιέργως ευδοκιμεί εδώ και χρόνια. Λες και δεν είναι και η δικιά μας ζωή, αυτή που τώρα θεωρούμε ότι περνάει τεράστια κρίση, μέρος του προβλήματος.

Το πρόβλημα όχι μόνο υπάρχει, όχι μόνο συνεχίζουμε να ζούμε «δυτικά» στο βάρος άλλων ενώ με φρίκη συγκρίνουμε την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, αλλά δεν τιθασεύεται καν, αντιθέτως γιγαντώνεται. Από το 2008 και μετά η κρίση είχε ως αποτέλεσμα χαμένα σπίτια, χαμένες συντάξεις, χαμένες καριέρες, όλα αυτά όμως είναι για τους τυχερούς. Για τους άτυχους το αποτέλεσμα είναι ο θάνατος ή έτσι νόμιζα ως τώρα. Υπάρχει και χειρότερη μοίρα από αυτή: να βλέπεις τους αγαπημένους σου να πεθαίνουν και η μόνη σου λύση είναι να τους εγκαταλείψεις.

Ζούμε την καταστροφική κατάρρευση της παγκόσμιας συλλογικής ευθύνης. 3.500 πρόσφυγες την ημέρα εγκαταλείπουν τη Σομαλία και φτάνουν στην Αιθιοπία και στην Κένυα, οι οποίες διανύουν την πιο άνυδρη χρονιά εδώ και έξι δεκαετίες. Όταν τα Ηνωμένα Έθνη μιλούν για λιμό σημαίνει ότι ήδη έχει χαθεί τεράστιος αριθμός ανθρώπινων ζωών. Ο Collins Odhiambo, εθελοντής της ActionAid Κένυας, βρέθηκε στον καταυλισμό Dadaab και περιέγραψε σκηνές που δε χωρούν εύκολα σε λόγια:

«Μόνο οι δυνατοί θα ζήσουν για να πουν την ιστορία τους.  Ο 35χρονος Adeka Ibrahim περπάτησε 450 χιλιόμετρα από τη Σομαλία μέχρι το Daada. Ούτε πεινάει, ούτε είναι κουρασμένος. Ο πόνος και οι ενοχές του επειδή εγκατέλειψε την ετοιμοθάνατη γυναίκα του και γιο του είναι ξεπερνούν την αγωνία της πείνας και της κούρασης. Με δάκρια στα μάτια, εμφανώς αδύναμος και τραυματισμένος ψυχολογικά, μας διηγείται την ιστορία του στο νοσοκομείο των Γιατρών χωρίς σύνορα, όπου βρίσκονται οι δύο γιοι του που τελικά επέζησαν.

Κουβαλώντας τη γυναίκα του και τα τρία του παιδιά στα χέρια για εκατοντάδες χιλιόμετρα εξαντλήθηκε εντελώς. «Ήταν πολύ αδύναμοι.  Δεν μπορούσα να τους κουβαλήσω άλλο. Ήμασταν πολύ αργοί και μείναμε πολύ πίσω», είπε σκουπίζοντας τα μάτια του.»

Δεν έχω παιδιά, όπως δεν έχει και ο Collins, αλλά δε χρειάζεται να έχω για να καταλάβω την εξωπραγματική φρίκη της ιστορίας. Εμείς χάνουμε δουλειές. Αυτοί χάνουν κάτι χειρότερο από τη ζωή τους.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, ναι. Αλλά ακόμα και το ελάχιστο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα. Εγώ ξέρω μόνο τα κορίτσια της ActionAid (είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν και αγόρια, απλώς δεν είδα κανένα, συγνώμη αγόρια!) τα οποία είναι τα πιο οργανωμένα, τα πιο σοβαρά και τα πιο αποτελεσματικά που έχω γνωρίσει. Σας λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι η προσφορά σας θα πιάσει τόπο. Αν δε μπορείτε να δώσετε λεφτά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει κανείς. Για περισσότερες πληροφορίες, ActionAid εδώ, ή ρωτήστε απευθείας στα σχόλια, τα κορίτσια διαβάζουν και θα σας λύσουν όλες τις απορίες (και είναι και κούκλες!)

Οι φωτογραφίες του καταυλισμού Dadaab είναι από το the Big Picture

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρύσανθος Πανάς

Γεύση / Χρύσανθος Πανάς: «Η διασκέδαση χωρίς γεύση, χωρίς αισθητική, χωρίς καλό φαγητό δεν έχει νόημα»

Ο άνθρωπος που επέμενε να μιλά για «αθηναϊκή Ριβιέρα» όταν η ιδέα ακουγόταν ουτοπική επιστρέφει τώρα στις ρίζες της οικογένειάς του μέσα από τη «Ζαΐρα», ένα βιβλίο για τη μνήμη, την απώλεια και την ανάγκη να αφήσεις πίσω σου κάτι που να αντέχει στον χρόνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το κρασί έχει μέσα του και επιστήμη, αλλά το μεγάλο κρασί ανήκει στην τέχνη»

Το κρασί με απλά λόγια / Ο Πάρις Σιγάλας δεν μιλά μόνο για κρασί.

Ο Πάρις Σιγάλας δεν μιλά μόνο για κρασί. Μιλά για τη Σαντορίνη, τη μνήμη, τα μαθηματικά, την τέχνη και τον χρόνο. Είναι ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν για πάντα την ιστορία του ελληνικού κρασιού. Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης τον συναντούν και ακούνε τη συναρπαστική διαδρομή ενός Πειραιώτη μαθηματικού που ερωτεύτηκε ξανά τον τόπο του μέσα από το αμπέλι.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
78’ με τον Ματίγια Μπάμπιτς, τον ιδρυτή του TasteAtlas

Γεύση / «Μην εμπιστεύεστε καμία λίστα απόλυτα»: Ο κύριος TasteAtlas μιλά στη LifO

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη, ο ιδρυτής του TasteAtlas, Ματίγια Μπάμπιτς, μιλά για τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας από τις πιο επιδραστικές παγκόσμιες πλατφόρμες γαστρονομικής χαρτογράφησης και εξηγεί γιατί το φαγητό είναι για εκείνον, πάνω απ’ όλα, μια μορφή μνήμης και πολιτισμού.
M. HULOT
Το κοτόπουλο ως πατρίδα: Aπό το pollo a la brasa στο καζάνι της ajiaco

Nothing Days / Το κοτόπουλο ως πατρίδα: Aπό το pollo a la brasa στο καζάνι της ajiaco

Με αφορμή μια λίστα του TasteAtlas, ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική ξεδιπλώνει την ιστορία δύο εμβληματικών πιάτων, του περουβιανού pollo a la brasa και της ajiaco, που ενώνουν τη λαϊκή απόλαυση με την πολιτισμική κληρονομιά, μετατρέποντας το φαγητό σε ζωντανή αφήγηση.
M. HULOT
«Αν το κρασί μοιάζει ίδιο παντού, κάτι έχει πάει λάθος»

Το κρασί με απλά λόγια / «Αν το κρασί μοιάζει ίδιο παντού, κάτι έχει πάει λάθος»

O Στεφάν Ντερενονκούρ, ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους οινοποίησης στον κόσμο, μιλά για τον κόσμο του κρασιού πέρα από το marketing, την εμπειρία του από το Μπορντό μέχρι τη Συρία και εξηγεί γιατί σήμερα το πιο δύσκολο δεν είναι να φτιάξεις καλό κρασί αλλά να παραμείνεις αυθεντικός.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Από το ψητό της Κυριακής στο ντελίβερι: Η ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας

Ιστορία μιας πόλης / Από το ψητό της Κυριακής στο ντελίβερι: Αυτή ειναι η ιστορία της αθηναϊκής κουζίνας

Η αθηναϊκή κουζίνα αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με τις ορέξεις και τα γούστα των κατοίκων της. Είναι ο καθρέφτης της κοινωνικής και πολιτισμικής εξέλιξης της πόλης. Στο νέο του βιβλίο, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος, καταγράφει αυτήν τη συναρπαστική ιστορία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ