Σημαία στο μπαλκόνι

Σημαία στο μπαλκόνι Facebook Twitter
Ασθενής ψηφίζει στο ιατρικό κέντρο Sourasky του Τελ Αβίβ στις χθεσινές εκλογές της 23ης Μαρτίου 2021. Φωτ.: Courtesy of Tel Aviv Sourasky Medical Center
0

ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Κάποτε, όποιος τολμούσε να βάλει τη σημαία στο μπαλκόνι του θεωρούνταν αυτομάτως από εθνικιστής έως φασίστας.

Σήμερα, αν δεν βάλεις τη σημαία στο μπαλκόνι σου θεωρείσαι αυτομάτως από εθνομηδενιστής έως ανθέλληνας.

Η περίπτωση να είσαι πατριώτης και να μη βάζεις τη σημαία σου για να το διαλαλήσεις απορρίπτεται. Είναι υπερβολικά περίπλοκη για τα μανιχαϊστικά μυαλά. Και δεν «πουλάει».

ελληνική σημαία μπαλκόνι Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi

• • •

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ οδεύει προς νέες εκλογές; Μετά από αναπροσαρμογές στα exit polls, κανένα από τα δύο μπλοκ μέχρι στιγμής δεν δείχνει να πετυχαίνει πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

Κρίσιμης σημασίας είναι το αν το κόμμα Yamina του Naftali Bennett θα υποστηρίξει μια νέα συμμαχία υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αργά χθες, αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αρκούμενος στη δήλωση ότι «προέχει η θεραπεία της χώρας». 

Το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» εκτιμάται ότι θα πάρει 6 ή 7 έδρες. Το κόμμα αυτό θεωρείται νέα ενσάρκωση του κινήματος Kahanist, το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου ως τρομοκρατικό από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες.

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν η μεγαλύτερη από το 2009.

Μπενιαμίν Νετανιάχου Facebook Twitter
Στην ομιλία του αργά χθες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «νίκη».

• • •

ΝΑ ΕΥΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με βουλευτές, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε το πνεύμα του Γκόρντον Γκέκο από τη μακρινή δεκαετία του ’80: «Ο λόγος που έχουμε την επιτυχία του εμβολιασμού είναι εξαιτίας του καπιταλισμού, εξαιτίας της απληστίας φίλοι μου».

Πέραν της κακόγουστης και προσβλητικής δήλωσης τη στιγμή που η χώρα του μετράει 126.000 θανάτους, τα λόγια του αποτελούν εξωφρενική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Το εμβόλιο της AstraZeneka χρηματοδοτήθηκε από τον δημόσιο κορβανά με ποσό που αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο λιρών, τόσο για την έρευνα και ανάπτυξή του όσο και για την παραγωγή του.

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και άμεσες, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, και ο Τζόνσον έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας ότι «λυπάται» για τη δήλωση και ζητώντας να την ξεχάσουν.

Είναι άγνωστο αν αυτή η δήλωση στρεφόταν εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στη μεταξύ τους αντίθεση όσον αφορά τη διάθεση των εμβολίων. Όπως και να είναι, το να μιλάει κανείς ότι η απληστία θα μας σώσει από την πανδημία δεν είναι μόνον ανακριβές: πάνω απ’ όλα είναι αηδιαστικό.

Μπόρις Τζόνσον Facebook Twitter
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι στην απληστία οφείλεται η επιτυχία του εμβολιασμού.  Φωτ.: EPA

• • •

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΛΑΟΙ;

Στις 25 Μαρτίου 1957 στη Ρώμη, υπογράφηκε η Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), ο πρόγονος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοι είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί; 

Λοιπόν, θα θεωρούσα ως ευρωπαϊκούς όλους τους λαούς που υπέστησαν στο διάβα της Ιστορίας τις τρεις επιδράσεις για τις οποίες θα μιλήσω.

Η πρώτη είναι εκείνη της Ρώμης. [...] Κατόπιν έρχεται ο Χριστιανισμός. [...]

Αυτό που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι ίσως εκείνο που μας ξεχώρισε βαθύτερα από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Της χρωστάμε την πειθαρχία του Πνεύματος [...]. Της χρωστάμε μια μέθοδο του σκέπτεσθαι, η οποία τείνει να επαναφέρει όλα τα πράγματα στον άνθρωπο, στον πλήρη άνθρωπο [...]. Από τούτη την πειθαρχία έπρεπε να γεννηθεί η επιστήμη, η επιστήμη μας, δηλαδή το πιο χαρακτηριστικό προϊόν, το πιο βέβαιο και πιο προσωπικό μεγαλείο του πνεύματος μας. Η Ευρώπη είναι πάνω απ' όλα η δημιουργός της επιστήμης. Τέχνες υπήρξαν σε όλες τις χώρες, δεν υπήρξε αληθινή επιστήμη παρά μόνον στην Ευρώπη.

Πωλ Βαλερύ, Variété I, Extraits des Essais quasi politiques, "La crise de l’esprit", Deuxième lettre.

• • •

Ο ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ

Ένα κτίριο στην περιοχή Prenzlauer Berg του Βερολίνου αποτελεί σύνοψη του σύντομου εικοστού αιώνα.

Το κτίριο σε στυλ της Νέας Αντικειμενικότητας ανεγέρθη το 1928-29, από δύο Εβραίους, του Hermann Golluber και του Hugo Halle, οι οποίοι που επένδυσαν στο πολυκατάστημα, στο οποίο μπορούσε κανείς να αγοράσει με δόσεις. Σε λίγα χρόνια, όμως, η ιδιοκτησία τους κατασχέθηκε από τους Ναζί, και να αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα.

Οι νέοι Άρειοι ιδιοκτήτες, πουλήθηκε στο καθεστώς, το οποίο από το 1942 στέγασε τα κεντρικά γραφεία της νεολαίας του ναζιστικού κόμματος.

Μετά τον πόλεμο, το κτίριο βαπτίστηκε «Το Σπίτι της Ενότητας», και έγινε η έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, τη δεκαετία 1946-56. Αργότερα, στέγασε τα αρχεία του ΚΚΑΓ και το Ιστορικό Ινστιτούτο της Κεντρικής Επιτροπής.

Tι διαβάζουμε σήμερα Facebook Twitter
Τα κεντρικά γραφεία της νεολαίας του ναζιστικού κόμματος (αριστερά) και η έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας (δεξιά).

Μετά την επανένωση της Γερμανίας, επί πολλά χρόνια παρέμεινε κενό, οι τοίχοι ξεφλούδισαν, τα πατώματα σάπισαν, και η ηλεκτρική εγκατάσταση καταστράφηκε. Το κτίριο επανήλθε στην ιδιοκτησία των απογόνων των αρχικών ιδιοκτητών, που ήσαν διασκορπισμένοι σε πολλές χώρες, οι οποίοι αποφάσισαν να το πουλήσουν σε έναν Βρετανό επενδυτή.

Με 30.000.000 ευρώ επένδυση, το κτίριο μετετράπη σε ένα υπερπολυτελές «Soho House Media Club», στο οποίο επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε μέλη του κλαμπ, που πληρώνουν ετήσια συνδρομή γύρω στα 1.000 ευρώ, και προσκεκλημένους επισκέπτες.

Κάποιος είπε ότι θα μπορούσε να γραφεί ένα ογκώδες μυθιστόρημα για όσα συνέβησαν στο κτίριο αυτό, και μάλλον έχει δίκιο.

Soho House Media Club Facebook Twitter
Το Soho House Media Club στο Βερολίνο.

• • •

Ο ΣΟΥΜΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ

Επιστολή του φοιτητή Ρόμπερτ Σούμαν στους γονείς του.

Ζω σαν το σκυλί. Τα μαλλιά μου είναι ένα μέτρο μακριά και θέλω να τα κόψω, αλλά δεν μου περισσεύει δεκάρα. Το πιάνο μου είναι φοβερά ξεκούρδιστο, αλλά δεν έχω την πολυτέλεια να πάρω ένα τιούνερ. Δεν έχω καν χρήματα να αγοράσω ένα πιστόλι να αυτοκτονήσω...

Ο τρισάθλιος γιός σας

Ρόμπερτ Σούμαν

Ρόμπερτ και Κλάρα Σούμαν Facebook Twitter
Ο Ρόμπερτ και η Κλάρα Σούμαν. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ