ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

Κάποτε, όποιος τολμούσε να βάλει τη σημαία στο μπαλκόνι του θεωρούνταν αυτομάτως από εθνικιστής έως φασίστας.

 

Σήμερα, αν δεν βάλεις τη σημαία στο μπαλκόνι σου θεωρείσαι αυτομάτως από εθνομηδενιστής έως ανθέλληνας.

 

Η περίπτωση να είσαι πατριώτης και να μη βάζεις τη σημαία σου για να το διαλαλήσεις απορρίπτεται. Είναι υπερβολικά περίπλοκη για τα μανιχαϊστικά μυαλά. Και δεν «πουλάει».

 

ελληνική σημαία μπαλκόνι
Φωτ.: Eurokinissi

 

• • •

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ οδεύει προς νέες εκλογές; Μετά από αναπροσαρμογές στα exit polls, κανένα από τα δύο μπλοκ μέχρι στιγμής δεν δείχνει να πετυχαίνει πλειοψηφία στην Κνεσέτ.

 

Κρίσιμης σημασίας είναι το αν το κόμμα Yamina του Naftali Bennett θα υποστηρίξει μια νέα συμμαχία υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αργά χθες, αρνήθηκε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, αρκούμενος στη δήλωση ότι «προέχει η θεραπεία της χώρας». 

 

Το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» εκτιμάται ότι θα πάρει 6 ή 7 έδρες. Το κόμμα αυτό θεωρείται νέα ενσάρκωση του κινήματος Kahanist, το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου ως τρομοκρατικό από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες.

 

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν η μεγαλύτερη από το 2009.

 

Μπενιαμίν Νετανιάχου
Στην ομιλία του αργά χθες, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν χρησιμοποίησε τη λέξη «νίκη».

 

• • •

 

ΝΑ ΕΥΛΟΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη με βουλευτές, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε το πνεύμα του Γκόρντον Γκέκο από τη μακρινή δεκαετία του ’80: «Ο λόγος που έχουμε την επιτυχία του εμβολιασμού είναι εξαιτίας του καπιταλισμού, εξαιτίας της απληστίας φίλοι μου».

 

Πέραν της κακόγουστης και προσβλητικής δήλωσης τη στιγμή που η χώρα του μετράει 126.000 θανάτους, τα λόγια του αποτελούν εξωφρενική διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Το εμβόλιο της AstraZeneka χρηματοδοτήθηκε από τον δημόσιο κορβανά με ποσό που αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο λιρών, τόσο για την έρευνα και ανάπτυξή του όσο και για την παραγωγή του.

 

Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και άμεσες, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, και ο Τζόνσον έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας ότι «λυπάται» για τη δήλωση και ζητώντας να την ξεχάσουν.

 

Είναι άγνωστο αν αυτή η δήλωση στρεφόταν εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά στη μεταξύ τους αντίθεση όσον αφορά τη διάθεση των εμβολίων. Όπως και να είναι, το να μιλάει κανείς ότι η απληστία θα μας σώσει από την πανδημία δεν είναι μόνον ανακριβές: πάνω απ’ όλα είναι αηδιαστικό.

 

Μπόρις Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι στην απληστία οφείλεται η επιτυχία του εμβολιασμού.  Φωτ.: EPA

 

• • •

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΛΑΟΙ;

Στις 25 Μαρτίου 1957 στη Ρώμη, υπογράφηκε η Συνθήκη περί ιδρύσεως της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), ο πρόγονος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ποιοι είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί; 

 

Λοιπόν, θα θεωρούσα ως ευρωπαϊκούς όλους τους λαούς που υπέστησαν στο διάβα της Ιστορίας τις τρεις επιδράσεις για τις οποίες θα μιλήσω.

 

Η πρώτη είναι εκείνη της Ρώμης. [...] Κατόπιν έρχεται ο Χριστιανισμός. [...]

 

Αυτό που οφείλουμε στην Ελλάδα είναι ίσως εκείνο που μας ξεχώρισε βαθύτερα από την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Της χρωστάμε την πειθαρχία του Πνεύματος [...]. Της χρωστάμε μια μέθοδο του σκέπτεσθαι, η οποία τείνει να επαναφέρει όλα τα πράγματα στον άνθρωπο, στον πλήρη άνθρωπο [...]. Από τούτη την πειθαρχία έπρεπε να γεννηθεί η επιστήμη, η επιστήμη μας, δηλαδή το πιο χαρακτηριστικό προϊόν, το πιο βέβαιο και πιο προσωπικό μεγαλείο του πνεύματος μας. Η Ευρώπη είναι πάνω απ' όλα η δημιουργός της επιστήμης. Τέχνες υπήρξαν σε όλες τις χώρες, δεν υπήρξε αληθινή επιστήμη παρά μόνον στην Ευρώπη.

 

Πωλ Βαλερύ, Variété I, Extraits des Essais quasi politiques, "La crise de l’esprit", Deuxième lettre.

 

• • •

 

Ο ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΕΙΚΟΣΤΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ

Ένα κτίριο στην περιοχή Prenzlauer Berg του Βερολίνου αποτελεί σύνοψη του σύντομου εικοστού αιώνα.

 

Το κτίριο σε στυλ της Νέας Αντικειμενικότητας ανεγέρθη το 1928-29, από δύο Εβραίους, του Hermann Golluber και του Hugo Halle, οι οποίοι που επένδυσαν στο πολυκατάστημα, στο οποίο μπορούσε κανείς να αγοράσει με δόσεις. Σε λίγα χρόνια, όμως, η ιδιοκτησία τους κατασχέθηκε από τους Ναζί, και να αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα.

 

Οι νέοι Άρειοι ιδιοκτήτες, πουλήθηκε στο καθεστώς, το οποίο από το 1942 στέγασε τα κεντρικά γραφεία της νεολαίας του ναζιστικού κόμματος.

 

Μετά τον πόλεμο, το κτίριο βαπτίστηκε «Το Σπίτι της Ενότητας», και έγινε η έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας, τη δεκαετία 1946-56. Αργότερα, στέγασε τα αρχεία του ΚΚΑΓ και το Ιστορικό Ινστιτούτο της Κεντρικής Επιτροπής.

 

Tι διαβάζουμε σήμερα
Τα κεντρικά γραφεία της νεολαίας του ναζιστικού κόμματος (αριστερά) και η έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας (δεξιά).

 

Μετά την επανένωση της Γερμανίας, επί πολλά χρόνια παρέμεινε κενό, οι τοίχοι ξεφλούδισαν, τα πατώματα σάπισαν, και η ηλεκτρική εγκατάσταση καταστράφηκε. Το κτίριο επανήλθε στην ιδιοκτησία των απογόνων των αρχικών ιδιοκτητών, που ήσαν διασκορπισμένοι σε πολλές χώρες, οι οποίοι αποφάσισαν να το πουλήσουν σε έναν Βρετανό επενδυτή.

 

Με 30.000.000 ευρώ επένδυση, το κτίριο μετετράπη σε ένα υπερπολυτελές «Soho House Media Club», στο οποίο επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε μέλη του κλαμπ, που πληρώνουν ετήσια συνδρομή γύρω στα 1.000 ευρώ, και προσκεκλημένους επισκέπτες.

 

Κάποιος είπε ότι θα μπορούσε να γραφεί ένα ογκώδες μυθιστόρημα για όσα συνέβησαν στο κτίριο αυτό, και μάλλον έχει δίκιο.

 

Soho House Media Club
Το Soho House Media Club στο Βερολίνο.

 

• • •

 

Ο ΣΟΥΜΑΝ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ

Επιστολή του φοιτητή Ρόμπερτ Σούμαν στους γονείς του.

 

Ζω σαν το σκυλί. Τα μαλλιά μου είναι ένα μέτρο μακριά και θέλω να τα κόψω, αλλά δεν μου περισσεύει δεκάρα. Το πιάνο μου είναι φοβερά ξεκούρδιστο, αλλά δεν έχω την πολυτέλεια να πάρω ένα τιούνερ. Δεν έχω καν χρήματα να αγοράσω ένα πιστόλι να αυτοκτονήσω...

Ο τρισάθλιος γιός σας

Ρόμπερτ Σούμαν

 

Ρόμπερτ και Κλάρα Σούμαν
Ο Ρόμπερτ και η Κλάρα Σούμαν. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image