24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Σιέστας εγκώμιον

Tο πρόβλημα των γενεθλίων Facebook Twitter
Από την 21η Ιουλίου, η πεταλούδα μονάρχης έχει μπει επίσημα στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Ο πληθυσμός των πεταλούδων μονάρχης, γνωστών για τα πορτοκαλί και μαύρα φτερά και τις εκπληκτικές ετήσιες μεταναστεύσεις τους, μειώθηκε πάνω από 99% μεταξύ 1980 και 2021.
0

ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
Μελετητές και σχολιαστές έχουν μοιραστεί σε δύο μεγάλες ομάδες όσον αφορά τις κυρώσεις. Η πρώτη ομάδα υποστηρίζει ότι στην καλύτερη περίπτωση η επίδρασή τους είναι μικρή και στη χειρότερη «η Ρωσία κερδίζει τον οικονομικό πόλεμο» (The Guardian). 

Στο άλλο άκρο, η δεύτερη ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις σακατεύουν τη ρωσική οικονομία και, ενόσω η Δύση παραμένει ενωμένη στη διατήρηση και αύξηση της πίεσης των κυρώσεων, δεν υπάρχει διέξοδος από τον οικονομικό αφανισμό της Ρωσίας («Business Retreats and Sanctions Are Crippling the Russian Economy», SSRN, 20 Ιουλίου 2022).

Τα επόμενα είναι ορισμένα πολύ πρόσφατα γεγονότα, ενδεικτικά των τάσεων σχετικά με τις κυρώσεις.

1. Η Λιθουανία ήρε την απαγόρευση της σιδηροδρομικής μεταφοράς προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις προς και από το ρωσικό έδαφος του Καλίνινγκραντ. Το κράτος της Βαλτικής είχε εμποδίσει τη Ρωσία να στέλνει σιδηροδρομικώς στο Καλίνινγκραντ προϊόντα για τα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις τον Ιούνιο. 

2. Ο Καναδάς ήρε τις κυρώσεις για την/τις τουρμπίνα/ες της Gazprom, παρά τη σφοδρή αντίδραση του Κιέβου και των Ουκρανών της διασποράς.

3. Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν γραπτώς τράπεζες, ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες ότι οι ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν θα παραβιάσουν τις κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά της Μόσχας. Η ΕΕ αποδέσμευσε δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια, αν χρησιμοποιούνται για εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Οι ενέργειες αυτές δεν αποτελούν τυπικό μέρος της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, αλλά αναπτύχθηκαν παράλληλα ως ρωσική προϋπόθεση.

4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλόκαρε την τελευταία στιγμή πρόταση επιβολής κυρώσεων στη ρωσική μεταλλουργική εταιρεία VSMPO-Avisma PJSC, διότι η Γαλλία και άλλα κράτη-μέλη διατύπωσαν αντιρρήσεις λόγω φόβων για πιθανή απαγόρευση από τη Ρωσία των εξαγωγών τιτανίου προς την ΕΕ ως αντίποινα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal (βλ. σχόλιο 1).

5. Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ είναι ήσσονος σημασίας (υπήρξε σκληρή αντίδραση του Ζελένσκι). 

6. Η μόνη αξιόλογη πρόταση περαιτέρω κυρώσεων που εκκρεμεί είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, αλλά δεν υπάρχουν νεότερα για την τύχη της. 

7. Η Ιαπωνία αποφάσισε να διατηρήσει τα συμφέροντά της στο έργο πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin-2 στη ρωσική Άπω Ανατολή. Στις 30 Ιουνίου, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας εκμετάλλευσης του Sakhalin-2, συνδεδεμένης με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom, θέτοντας το έργο ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της ρωσικής κυβέρνησης, με όλο το προσωπικό και τις επιχειρήσεις να μεταφέρονται από τον σημερινό φορέα εκμετάλλευσης Sakhalin Energy Investment Co (The Japan Times). 

8. Οι Βρετανοί τείνουν να υποστηρίζουν τη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ενόψει της κρίσης του κόστους ζωής, αλλά η υποστήριξη για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχει μειωθεί από την αρχή της εισβολής (δημοσκόπηση της YouGov, 28-29 Ιουνίου).

Δεν είναι ανεδαφική η εκτίμηση είναι ότι περνάμε σε νέα φάση στην οποία (1) η επιβολή νέων κυρώσεων θα έχει τριτεύουσα σημασία, ενώ (2) οι επιπτώσεις των κυρώσεων στις δυτικές, ουσιαστικά στις ευρωπαϊκές, οικονομίες θα αποκτήσουν πρωτεύουσα σημασία, με κατά περίπτωση χαλάρωσή τους. Κοντολογίς, ο «ιδεολογικός» χαρακτήρας των κυρώσεων εξαερώνεται και η αντιμετώπιση των πιέσεων στις δυτικές οικονομίες αποκτά πρωτοκαθεδρία.

Αν ισχύει αυτό, φαίνεται επίσης ότι εγκαινιάζεται συνολικά νέα φάση στον πόλεμο της Ουκρανίας, μια παράμετρος καθοριστική της οποίας θα είναι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση των Ουκρανών — αν και όποτε πραγματοποιηθεί. Πάντως, η αντεπίθεση με κύριο στόχο την απελευθέρωση της Χερσώνας, που αποτελεί το νέο «θετικό αφήγημα» της Ουκρανίας, επείγει και δεν μπορεί να καθυστερήσει επί πολλούς μήνες, η δε επιτυχία ή αποτυχία της θα αποτελέσει κομβικό σημείο εξελίξεων.

• • •

ΥΦΕΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ
Η Ευρώπη βαδίζει ολοταχώς προς ύφεση.

Η πρόβλεψη αυτή τείνει να καταστεί κοινός τόπος. Αλλά άλλο να λέγεται, και άλλο να τεκμηριώνεται.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή, Robin Brooks, οι εμπροσθοβαρείς παραγγελίες - αποθέματα για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζουν τα χαμηλά επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ένδειξη εντελώς αρνητική για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

εμπροσθοβαρείς παραγγελίες - αποθέματα Facebook Twitter
Οι εμπροσθοβαρείς παραγγελίες - αποθέματα για τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο πλησιάζουν τα χαμηλά επίπεδα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

• • •

ΜΝΗΜΕΙΩΔΗΣ ΔΗΛΩΣΗ
«Κατανοούμε καλύτερα πόσο λίγο κατανοούμε τον πληθωρισμό».

Η μνημειώδης αυτή δήλωση του Διοικητή της FED, Τζερόμ Πάουελ, έγινε στις 29 Ιουνίου 2022, 250 χρόνια μετά τη θεμελίωση της οικονομικής επιστήμης από τον Άνταμ Σμιθ και θα πρέπει να βρει μια θέση στα βιβλία εισαγωγής στην οικονομική επιστήμη...

• • •

ΕΝΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ
Αγνοούμε την ύπαρξη ορισμένων προσώπων, μολονότι τα επιτεύγματά τους έχουν επηρεάσει βαθιά την καθημερινότητά μας.

Στις 16 Ιουλίου πέθανε ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της πιστωτικής κάρτας Visa, Dee Hock (1929 - 2022).

O Hock δεν επινόησε την πιστωτική κάρτα. Υπήρξε, όμως, από τους ελάχιστους που κατάλαβε στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 ότι οι υπολογιστές και οι τηλεπικοινωνίες θα άλλαζαν σύντομα άρδην τον τρόπο πληρωμής αγαθών και υπηρεσιών. Πάνω από όλα, κατάλαβε ότι αυτό θα απαιτούσε μια νέα δομή στην οποία θα συνεργάζονταν ανταγωνιστικές εταιρείες προκειμένου να πετύχουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα πετύχαινε καθεμιά χωριστά. 

Ταπεινής καταγωγής, δίχως σπουδές σε διάσημα πανεπιστήμια, ο Dee ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε και σφυρηλάτησε έναν οργανισμό που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος πληρώνει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών. Ο αντίπαλός του ήταν τα μετρητά και το όραμά του ένας κόσμος στον οποίο καθένας, οπουδήποτε, θα μπορούσε να ανταλλάσσει αξία «24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, με απόλυτη αξιοπιστία... και ότι αυτό θα ξεπερνούσε τη γλώσσα, τον πολιτισμό, το νόμισμα».

Τα κατάφερε. Σήμερα, η Visa αποτελείται από 19.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε 240 χώρες και περιοχές, με 2,5 δισ. κατόχους καρτών που πραγματοποιούν 80 δισ. συναλλαγές συνολικής αξίας 8,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. 

Πηγή: VISA

Dee Hock Facebook Twitter
Ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της πιστωτικής κάρτας Visa, Dee Hock (1929 - 2022).

• • •

ΣΙΕΣΤΑΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ
Ο μεσημεριανός υπνάκος δεν είναι ούτε τεμπελιά ούτε απλώς ένα δωρεάν, μη συνταγογραφούμενο φάρμακο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το 50 - 70% του παγκόσμιου ενεργού πληθυσμού παραπονιέται για έλλειψη ύπνου. Κοιμόμαστε κατά μέσο όρο 6 ώρες και 42 λεπτά τη νύχτα, δηλαδή αφενός έχουμε χάσει 1,5 ώρα καθημερινού ύπνου τα τελευταία πενήντα χρόνια και, αφετέρου, σε μια βδομάδα χάνουμε το ισοδύναμο μιας ολόκληρης νύχτας ύπνου — το 7ωρο θεωρείται ως ο ελάχιστος συνιστώμενος χρόνος για καλή ανάκαμψη.

Οι ειδικοί του ύπνου συμφωνούν: η ανάγκη για ύπνο στη μέση της ημέρας είναι εγγενής στον οργανισμό μας, διότι πρόκειται για γενετικό φαινόμενο ανεξάρτητο από το γεύμα, έστω και αν το γεύμα ευνοεί τον ύπνο.

Οι ιστορικοί, επίσης συμφωνούν. Οι Ρωμαίοι έπαιρναν έναν υπνάκο την έκτη ώρα (η σιέστα προέρχεται από το λατινικό sexta), μετά το μεσημεριανό γεύμα. Πολλές προσωπικότητες ακολουθούσαν σχεδόν ευλαβικά τον κανόνα: ο Ναπολέων, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Αντρέ Ζιντ, η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. 

Οι θετικές επιπτώσεις στην υγεία, από τον περιορισμό των καρδιαγγειακών παθήσεων μέχρι τις μεταβολές της διάθεσης είναι αδιαμφισβήτητες. Η σιέστα λέγεται επίσης ότι αυξάνει την παραγωγικότητα κατά 20%, και αποτρέπει αστοχίες και ατυχήματα στη δουλειά. 

Και εν πάση περιπτώσει είναι γνωστό ότι ο ύπνος κάνει καλό στην επιδερμίδα...

Πηγή: Le Temps, Senioractivite, Le Monde

Βίνσεντ βαν Γκογκ Facebook Twitter
Βίνσεντ βαν Γκογκ, «Ο μεσημβρινός ύπνος ή η σιέστα», 1889-1890, Μουσείο ντ’ Ορσέ, Παρίσι. 

• • •

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ
Αν ρωτήσετε πόσο μεγάλη πρέπει να είναι μια ομάδα ατόμων ώστε δύο τουλάχιστον από αυτά να έχουν γενέθλια την ίδια μέρα, η συνήθης απάντηση 365/2, ή 183 άτομα. Αν πείτε ότι αρκούν μόνον 23 άτομα, μάλλον θα σας κοιτάξουν δύσπιστα.   

Ας υποθέσουμε ότι σε μια τάξη 23 μαθητών, καθένας ανακοινώνει τη μέρα των γενεθλίων του. Ο πρώτος μαθητής αποκαλύπτει τη μέρα γέννησής του. Κατόπιν, ο δεύτερος μαθητής λέει τη δική του. Η πιθανότητα να είναι διαφορετική από του πρώτου είναι μια από τις εναπομείνασες μέρες, ήτοι 364/365.

Όταν μιλήσει ο τρίτος μαθητής, απομένουν 363 μέρες, άρα η πιθανότητα να είναι διαφορετική από των άλλων δύο ισούται με 363/365. Έτσι, η πιθανότητα και οι τρεις ημέρες γέννησης να είναι διαφορετικές είναι 364/365 × 363/365.

Παρομοίως, η πιθανότητα τα τέταρτα γενέθλια να είναι επίσης διαφορετικά είναι η προηγούμενη απάντηση πολλαπλασιασμένη επί 362/365, και ούτω καθεξής μέχρι τον τελευταίο μαθητή. Έτσι, όταν ο 23ος μαθητής πει τα γενέθλιά του, οι πιθανότητες όλα τα γενέθλια να είναι διαφορετικά είναι 364/365 × 363/365 × 362/365 × 361/365 .... × 343/365. 

Αυτό το γινόμενο βγαίνει λίγο κάτω από το μισό. Με άλλα λόγια, η πιθανότητα να είναι όλα τα γενέθλια διαφορετικά είναι μικρότερη από το 50-50, ή η πιθανότητα να συμπίπτουν δύο γενέθλια είναι λίγο πάνω από το 50%.

Αν ο αριθμός των ατόμων είναι 70, τότε είναι σχεδόν βέβαιο (πιθανότητα 99,9%) ότι θα βρεθούν δύο τουλάχιστον άτομα με ίδια μέρα γενεθλίων.

Πηγή: Significance – Royal Statistical Society

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Όταν ο κόσμος είναι φουρτουνιασμένος και τα κακά που συμβαίνουν και τα χειρότερα που απειλούν είναι τόσο επείγοντα που αποκλείουν όλα τα άλλα από το οπτικό πεδίο, τότε πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα ισχυρά φρούρια του πνεύματος που έχουν χτίσει οι άνθρωποι ανά τους αιώνες.

— Edith Hamilton The Greek Way

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ