Fake news για την Κούβα

Λούβρο ποδηλάτες Facebook Twitter
Την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε η τελευταία διαδρομή του Γύρου της Γαλλίας μέσα στους δρόμους του Παρισιού.
0

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ

Η Τυνησία αντιμετωπίζει έκρηξη της covid. Tην περασμένη Πέμπτη, κατέγραψε 157 θανάτους, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από την έναρξη της πανδημίας. Συνολικά, οι θάνατοι ανέρχονται σε 17.000 και τα καταγεγραμμένα κρούσματα σε 500.000.

Το σύστημα υγείας της χώρας κατέρρευσε, και η κυβέρνηση ζητάει απεγνωσμένα βοήθεια.

Στο βίντεο, ο απελπισμένος διευθυντής στο δημόσιο νοσοκομείο του Mateur, μια πόλη στα βορειοδυτικά, καταρρέει και βάζει τα κλάματα. Το νοσοκομείο δεν έχει οξυγόνο.

• • •

ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΣ

Κηδεύτηκε στη Βομβάη ο Danish Siddiqui, ο πρώτος δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν, αφότου οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους άρχισαν να αποχωρούν από τη χώρα. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Ινδός φωτορεπόρτερ του Reuters σκοτώθηκε, ενώ κατέγραφε τις συγκρούσεις του στρατού με τους Ταλιμπάν.

Μεταξύ άλλων, συλλυπητήρια προς την οικογένειά του απέστειλαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αφγανός Πρόεδρος και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ακόμη και οι Ταλιμπάν εξέφρασαν επίσης τη λύπη τους, αρνούμενοι ότι εμπλέκονται στον θάνατο του Siddiqui.

Οι μόνοι που δεν εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους ήταν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η κυβέρνηση. Απόδειξη των εντάσεων μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων που βασανίζουν την Ινδία: ο Siddiqui ήταν μουσουλμάνος. 

Πηγή: Hindustan Times

siddiqui Facebook Twitter
Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Ινδός φωτορεπόρτερ του Reuters, Danish Siddiqui, σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν, ενώ κατέγραφε τις συγκρούσεις του στρατού με τους Ταλιμπάν.

• • •

FAKE NEWS ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

Εκτός των άλλων, οι πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κούβα αποτελούν τυπική περίπτωση διάδοσης μαζικών fake news.

Ο Ραούλ Κάστρο πήγε στη Βενεζουέλα, οι διαδηλωτές απήγαγαν τον επικεφαλής του κομμουνιστικού κόμματος σε μια επαρχία, το Καράκας στέλνει στρατεύματα. Η κουβανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτά και πολλά άλλα διαδόθηκαν από τους αντεπαναστάτες, ενώ οι αντίπαλοι ότι τα διοχέτευσε η κυβέρνηση προκειμένου να τα καταγγείλει ως ψευδείς ειδήσεις.

Κατά τεκμήριο σοβαρές εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια δημοσίευσαν φωτογραφίες από φιλοκυβερνητικά συλλαλητήρια ως αντικυβερνητικά. Αναρτήσεις με εκατοντάδες κοινοποιήσεις ήταν σκόπιμα ψευδείς. Τυπικό παράδειγμα: διαδήλωση από την Αίγυπτο το 2011 εμφανίστηκε σαν αντικυβερνητική διαδήλωση. 

   

Δεν πρόκειται για κάτι το πρωτοφανές. Συνειδητή διοχέτευση fake news και ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή τους υπήρξε σε κοινωνικές εντάσεις στη Γαλλία, ΗΠΑ, Βολιβία, Χιλή και σε άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια. Διόλου πρωτοφανές φαινόμενο, αλλά το αν και πότε θα περιοριστεί είναι παντελώς άγνωστο. 

Πηγή: Reuters 

κούβα fake news Facebook Twitter
Ανάρτηση που χρησιμοποιεί διαδήλωση από την Αίγυπτο το 2011 δήθεν σαν αντικυβερνητική διαδήλωση στην Κούβα.

• • •

WE CHOOSE TO GO TO THE MOON

Σαν σήμερα το 1969, το Απόλλων 11 προσγειώθηκε στη Σελήνη και ύστερα από 6,5 ώρες ο πρώτος άνθρωπος θα πατούσε στο έδαφός της, πραγματοποιώντας ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρώπινης ιστορίας.

Αυτή η φράση έμεινε στην Ιστορία: «We choose to go to the Moon!» (Τ. Φ. Κένεντι, Ομιλία στο Χιούστον, 12 Σεπτεμβρίου 1962).

Με τη φράση αυτή επισημοποιήθηκε το διαστημικό πρόγραμμα Απόλλων με στόχο την αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη.

Το κόστος του ήταν υπέρογκο. Αναφέρονται οι αριθμοί 28 δισ. δολάρια, τα οποία προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό αντιστοιχούν περίπου σε 290 δισ. σημερινά δολάρια. 

Καμιά ανάλυση οφέλους-κόστους δεν θα κατέληγε στην έγκριση του προγράμματος. Η απόφαση, όμως, ελήφθη στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, και συναρτάται άμεσα με αυτόν. 

Προηγήθηκε το τεράστιο σοκ των Αμερικανών από τις διαστημικές επιτυχίες της ΕΣΣΔ — Σπούτνικ (4 Οκτωβρίου 1957) και Γιούρι Γκαγκάριν (12 Απριλίου 1961) — στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί και το φιάσκο της εισβολής στον κόλπο των Χοίρων (17 Απριλίου 1961).

Έτσι αιτιολογήθηκε η απόφαση της αποστολής ανθρώπου στη Σελήνη, παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος της:

«... αν είναι να κερδίσουμε τη μάχη που τώρα άρχισε στον κόσμο μεταξύ ελευθερίας και τυραννίας, τα δραματικά επιτεύγματα των τελευταίων εβδομάδων στο διάστημα θα πρέπει να έχουν καταστήσει πρόδηλη σε όλους μας, όπως ο Σπούτνικ το 1957, την επίδραση αυτής της περιπέτειας στα μυαλά των ανθρώπων... οι οποίοι προσπαθούν να προσδιορίσουν τον δρόμο που πρέπει να διαλέξουν...» (Τ. Φ. Κένεντι, «Διάγγελμα στο Κογκρέσο για τις Επείγουσες Εθνικές Ανάγκες», 25 Μαΐου 1961).

Εκ των υστέρων, η απόφαση φαίνεται όντως ως απολύτως δικαιολογημένη.

Τζον Κένεντι Facebook Twitter
Ο Τζον Κένεντι εκφωνεί το «Διάγγελμα στο Κογκρέσο για τις Επείγουσες Εθνικές Ανάγκες», 25 Μαΐου 1961.

• • •

Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ 

Όταν ρώτησαν τα παιδιά τού Πωλ Βαλερύ (30.10.1871 - 20.07.1945), «Πόσες ώρες δούλευε ο πατέρας σας τη μέρα;», απάντησαν: «Όλη μέρα, η Κυριακή ήταν σαν όλες τις μέρες, όλες οι μέρες ήταν ίδιες».

Επί πενήντα έτη ανελλιπώς, από τις πέντε το πρωί, με πολλούς καφέδες, ο Βαλερύ αφηνόταν στην «απόλαυση της σκέψης». Οι είκοσι επτά χιλιάδες σελίδες των Cahiers του, αδημοσίευτες ενόσω ζούσε, μαρτυρούν τη σπάνια διανοητική ηθική και το υγιές πνεύμα του. 

Στην είσοδο αυτού του αυστηρά προσωπικού διανοητικού εργαστηρίου, διάβαζες την επιγραφή: «Εδώ δεν σκοπεύω να αρέσω σε κανέναν».

Πωλ Βαλερύ Facebook Twitter
Ο Πωλ Βαλερύ στο γραφείο του. 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ