ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

Όχι, δεν πάμε καλά με την πανδημία. Η κυβέρνηση χρειάζεται νέο, ειλικρινές και πειστικό αφήγημα

Όταν τα πάρει ο Μακρόν Facebook Twitter
Προκειμένου να σηματοδοτηθεί ότι οι γαλλο-ιταλικές σχέσεις είναι το ίδιο στενές με τις γαλλο-γερμανικές της συνθήκης του 1963, η συνθήκη Γαλλίας και Ιταλίας θα υπογραφεί σήμερα στο πανέμορφο και υψηλού συμβολισμού Παλάτι του Κυρινάλιου, επίσημη προεδρική κατοικία της Ιταλίας.
0

ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΜΑΚΡΟΝ

Κατανοητή η ανησυχία της κυβέρνησης για την οικονομία, κατανοητή η προσπάθειά της να εξισορροπήσει αντίρροπες δυνάμεις, κατανοητή και η βούλησή της να εμπνεύσει αισιοδοξία.

Ωστόσο, είναι ακατανόητη η (πανικόβλητη) απόπειρά της να πείσει ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο. Η θεωρία ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα εξαερώθηκε, και αντικαταστάθηκε με το ακατανόητο εφεύρημα ότι τώρα έχουμε «επιδημία ανεμβολίαστων».

Η κυβέρνηση χρειάζεται νέο, ειλικρινές και πειστικό αφήγημα που θα συνοδεύεται από άμεσα μέτρα.

Παρά τις στατιστικές αλχημείες που ακούγονται από επίσημα χείλη, οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων είναι εκκωφαντικοί.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, εκδίδει οδηγία για περικοπή τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80%, και αργότερα έρχεται ο (στο διπλανό της γραφείο) υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, να τη διαψεύσει.

Στο ερώτημα σε παρέες «πότε και ποια μέτρα θα ληφθούν», μια συνήθης απάντηση είναι «όταν τα πάρει ο Μακρόν». Δεν είναι κακό να παρακολουθείς τι γίνεται διεθνώς. Είναι, όμως, πολύ κακό να σε θεωρούν ετερόφωτο, και πολύ περισσότερο αναποφάσιστο.

Όταν τα πάρει ο Μακρόν Facebook Twitter
Στο ερώτημα σε παρέες «πότε και ποια μέτρα θα ληφθούν», μια συνήθης απάντηση είναι «όταν τα πάρει ο Μακρόν».

• • •

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ

Δύο ευρωπαϊκές χώρες, η Ολλανδία και η Πορτογαλία, με τα υψηλότερα ποσοστά διπλοεμβολιασμένων παγκοσμίως, αντιστοίχως 85% και 87%, ανακοίνωσαν, χθες Πέμπτη, ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα προκειμένου να χαλιναγωγήσουν την έξαρση της πανδημίας.

Μολονότι τα μέτρα δεν έχουν οριστεί ακόμη, ο Ολλανδός υπουργός Υγείας, Hugo de Jonge, δήλωσε ότι «αυστηρά μέτρα απαιτούνται πέραν πάσης αμφιβολίας» και ότι «το σημείο καμπής δεν θα έρθει από μόνο του». Σημειωτέον, η χώρα έκανε μερικό λοκντάουν.

Παρομοίως, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, επισήμανε ότι «δεν έχει σημασία πόσο επιτυχημένος υπήρξε ο εμβολιασμός, πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι εισερχόμαστε σε φάση μεγαλύτερου κινδύνου».

Δεν θα υφίσταται διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Ταξιδιώτες που επισκέπτονται την Πορτογαλία, και όσοι θα θέλουν να πάνε σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ θα πρέπει να επιδεικνύουν  αρνητικό τεστ Covid-19, έστω κι αν είναι διπλοεμβολιασμένοι.

Τα δραστικά αυτά μέτρα συνδυάζονται με μία βδομάδα υποχρεωτικής τηλεργασίας και κλειστά μπαρ και σχολεία μετά τις γιορτές. 

Πηγή: Reuters

Όταν τα πάρει ο Μακρόν Facebook Twitter
Νέα αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση.

• • •

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΒΙΑΣΜΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ

Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν σκοτεινά μέρη μετά το ηλιοβασίλεμα ή χώρους διασκέδασης, διότι αυτοί «προκαλούν βίαιες συμπεριφορές», και επιπλέον δεν πρέπει «να δίνουν αμφίσημα σεξουαλικά μηνύματα (φλερτ, χαμόγελο, κλείσιμο του ματιού, κ.λπ.) και να προκαλούν χωρίς λόγο».

Αυτές ήταν οι οδηγίες της σλοβακικής αστυνομίας στην ιστοσελίδα της χθες, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η απάντηση ήρθε από εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων που επισήμαναν ότι οι απόψεις της αστυνομίας ενισχύουν το στερεότυπο ότι «ο βιασμός γίνεται από έναν αλήτη κρυμμένο στους θάμνους», ενώ μελέτες δείχνουν ότι μόνο στο 12% των περιπτώσεων οι γυναίκες δεν γνωρίζουν τον βιαστή.

Επιπλέον, η μεταφορά της ευθύνης στις γυναίκες συμβάλλει στον μεγάλο αριθμό θυμάτων που δεν καταγγέλουν τον βιασμό. Μία στις πέντε γυναίκες αναφέρουν ως αιτία την έλλειψη εμπιστοσύνης στην αντιμετώπιση της καταγγελίας από την αστυνομία — το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   

Πηγή: EURACTIV

• • •

Η «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ» ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΑΙΜΑ 

Η αυτοαποκαλούμενη «Βασίλισσα του Καναδά» του συνωμοσιολογικού κινήματος QAnon, Romana Didulo, κάλεσε τους 70.000 ακολουθούς της στο Telegram να σκοτώσουν αυτούς που εμβολιάζουν παιδιά.

Η Didulo έγραψε ότι «η περίοδος του κυνηγιού της πάπιας ξεκίνησε», και αυτοί οι «κυνηγοί πάπιας», οι «στρατιώτες» της, θα πρέπει να στοχεύσουν υγειονομικούς που εμβολιάζουν παιδιά, πολιτικούς, δημοσιογράφους, και όσους αποτελούν την κλίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνωμοσιολογικής θεωρίας του QAnon.

Καθόλου αστείο. Αστεία ακουγόταν και η συνωμοσιολογική θεωρία, αλλά βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες παλαβοί που την πίστεψαν. Επιστημονική φαντασία φαινόταν η εισβολή τους στο Καπιτώλιο, και όμως έγινε. Μια λεπτή κλωστή χωρίζει την παλαβομάρα τους από το αίμα. Όπως και τους δικούς μας παλαβούς από την άσκηση φυσικής βίας. 

Πηγή: Vice, Canadian Anti-Hate Network

Romana Didulo Facebook Twitter
Η αυτοαποκαλούμενη «Βασίλισσα του Καναδά» του συνωμοσιολογικού κινήματος QAnon, Romana Didulo.

• • •

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΙΒΜ

Το 1888, ακόμη δεν είχε τελειώσει η επεξεργασία των δεδομένων της απογραφής του 1880 στις ΗΠΑ. Το 1990 θα γινόταν νέα απογραφή, στην οποία θα έπρεπε να απογραφούν περίπου περισσότερα από 13 εκατομμύρια άτομα.

Η Υπηρεσία Απογραφής έκανε διαγωνισμό το 1888 για μια πιο αποτελεσματική μέθοδο καταχώρισης και επεξεργασίας των δεδομένων, τον οποίο κέρδισε εύκολα ο Χέρμαν Χόλεριθ (1860 - 1929). Ο Χόλεριθ είχε εμπνευστεί το σύστημά του από τις διάτρητες κάρτες που είχε εισαγάγει ο Ζακάρ στην υφαντουργία. 

Το 1896, ίδρυσε την Tabulating Machine Company, η οποία το 1924 μετονομάστηκε σε International Business Machines Corporation, δηλαδή στον μετέπειτα γίγαντα IBM.

Πηγή: US Census Bureau

holerith Facebook Twitter
Ο ηλεκτρονικός καταχωριστής του Χόλεριθ, 1902.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το μεν φύλλο συκής κατανοητό, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ο Αδάμ και η Εύα απεικονίζονται με οφαλό.

Cornelis van Haarlem, Αδάμ και Εύα, 1592. Facebook Twitter
Cornelis van Haarlem, Αδάμ και Εύα, 1592.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΦΩΤΙΑ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ