Οι άμαχοι τίθενται σε άσκοπο κίνδυνο

Οι άμαχοι τίθενται σε άσκοπο κίνδυνο Facebook Twitter
Παρά την εθνικιστική και αντιμεταναστευτική πολιτική τού πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, η Ουγγαρία ανοίγεται αθόρυβα στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, κυρίως Ασιατών, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
0

ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΕ ΑΣΚΟΠΟ ΚΙΝΔΥΝΟ
Η δημοσιευθείσα χθες έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία υποστηρίζεται ότι οι ουκρανικές τακτικές μάχης θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την ουκρανική πλευρά.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κούλεμπα, κατηγόρησε τη ΜΚΟ ότι εξισώνει το θύμα με τον θύτη, και ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντολιάκ, ότι μετέχει σε «εκστρατεία παραπληροφόρησης και προπαγάνδας» εξυπηρετώντας τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, απάντησε με τουίτ της: «Ουκρανικές και ρωσικές ορδές και τρολ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: όλοι τους επιτίθενται σήμερα στις έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας. Αυτό ονομάζεται πολεμική προπαγάνδα, παραπληροφόρηση, κακοπληροφόρηση. Αυτό δεν θα πλήξει την αμεροληψία μας και δεν θα αλλάξει τα γεγονότα». 

Επισήμανε, επίσης, ότι «η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει ακούραστα την επιθετικότητα της Ρωσίας, τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία: Σήμερα αναφέρουμε τις τακτικές της Ουκρανίας που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους. Σε όσους μας επιτίθενται ισχυριζόμενοι μεροληψία κατά της Ουκρανίας, λέω: ελέγξτε τη δουλειά μας. Στεκόμαστε στο πλευρό όλων των θυμάτων. Αμερόληπτα».

«Σήμερα είδαμε μια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δυστυχώς προσπαθεί να αμνηστεύσει το τρομοκρατικό κράτος και να μεταθέσει την ευθύνη από τον επιτιθέμενο στο θύμα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία το βράδυ της Πέμπτης.

Σε παρόμοια συμπεράσματα με τη Διεθνή Αμνηστία καταλήγει, επίσης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) σε πρόσφατη έκθεσή του («Russian, Ukrainian Bases Endangering Civilians», 21.07.2022). Η έρευνά του δείχνει πώς «οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις έχουν θέσει τους αμάχους σε άσκοπο κίνδυνο, τοποθετώντας τις δυνάμεις τους σε κατοικημένες περιοχές», χωρίς να απομακρύνουν τους κατοίκους σε ασφαλέστερες θέσεις, οδηγώντας σε θανάτους, τραυματισμούς και καταστροφές σπιτιών.

Πηγή: Human Rights Watch, Le Figaro

Οι άμαχοι τίθενται σε άσκοπο κίνδυνο Facebook Twitter
Ένα εγκαταλελειμμένο ρωσικό τεθωρακισμένο όχημα, σταθμευμένο δίπλα σε ένα σπίτι στο χωριό Yahidne, στις 17 Απριλίου 2022. (Φωτο: Human Rights Watch)

• • •

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ή ΤΡΟΦΙΜΑ
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια με το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων 27 ετών, χθες Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τον πληθωρισμό που προβλέπεται να ξεπεράσει το 13%.

Ακολουθώντας τη FED και την ΕΚΤ, η ΤτΑ αύξησε το τραπεζικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 1,75%, το υψηλότερο από τα τέλη του 2008. Δεν αποκλείονται περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα εισέλθει σε ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, και δεν θα εξέλθει από αυτήν πριν από τις αρχές του 2024.

Την Τετάρτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών ανακοίνωσε ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά δεν θα έχει αποταμίευση το 2024, και ότι υπολογίζει πως περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πρέπει σύντομα να επιλέξουν μεταξύ της θέρμανσης και της αγοράς αρκετών τροφίμων.

Πηγή: Reuters, ΑΡ

• • •

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Όπως κι αν το δει κανείς, η αντίδρασή της Κίνας στην επίσκεψη μιας πολιτικού στην Ταϊβάν ήταν υπερβολική. Υπερβολική μεν, αλλά όχι και ανορθολογική.

Όπως και πολλοί άλλοι, οι Κινέζοι γνωρίζουν ότι «η φήμη της δύναμης είναι δύναμη» (Χομπς, Λεβιάθαν). Με άλλα λόγια, η διατήρηση της φήμης της δύναμης μιας χώρας (ή ενός ατόμου) απέναντι σε μια πρόκληση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της πραγματικής της δύναμης· συνεπώς, μια ενέργεια εναντίον της τιμής και της φήμης μιας χώρας προκαλεί ζημία στην πραγματική της δύναμη.

Το ίδιο λέει ο Περικλής στους Αθηναίους σχετικά με την απαίτηση της Σπάρτης να ανακληθεί το περί Μεγαρέων Ψήφισμα: «Καθόσον, εάν υποχωρήσετε απέναντι των, θα ευρεθήτε ενώπιον νέας και επαχθεστέρας απαιτήσεως, διότι θα νομίσουν ότι και εις τούτο θα υποκύψετε ένεκα φόβου. Ενώ, εάν αρνηθήτε αποφασιστικώς, θα τους δώσετε να εννοήσουν καθαρά ότι οφείλουν να συμπεριφέρονται απέναντι σας ως ίσοι προς ίσους μάλλον» (Θουκυδίδου Ιστορίαι, Μετάφραση Ελ. Βενιζέλου, Α:140).

Έναν μήνα πριν από το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο αναμένεται να εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη θητεία ο Σι Τζινπίνγκ — μια μείζων αλλαγή στο προεδρικό σύστημα —, ουδείς Κινέζος ήταν διατεθειμένος να παραβλέψει την «προσβολή», και πρωτίστως ο Σι.

Η Κίνα πραγματοποιεί ήδη μεγάλης κλίμακας ασκήσεις με πραγματικά πυρά, αδιανόητες μέχρι σήμερα, οι οποίες θεωρούνται μοντέλο μιας μελλοντικής εισβολής στην Ταϊβάν. Παρά ταύτα, άπαντες είναι «ευχαριστημένοι» που δεν ξεκίνησε πόλεμο...

• • •

ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΟ
Το μέγεθος του σύμπαντος λέγεται ότι είναι ένας κύβος με πλευρές ίσες με 30 δισ. έτη φωτός. Οπότε ο όγκος του είναι 2,7x1031 κυβικά έτη φωτός. 

Σύμφωνα με διάφορες υπολογιστικές τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες, η μάζα του σύμπαντος είναι περίπου 1,6x1060 χιλιόγραμμα.

Αν υποθέσουμε ότι μπορούμε να στριμώξουμε ολόκληρο το σύμπαν ομοιόμορφα ώστε να έχει παντού την πυκνότητα του ήλιου (1.410 χιλιόγραμμα / κυβικό μέτρο), τότε υπάρχουν 1,1x1057 κυβικά μέτρα ύλης στο σύμπαν.

Ένα κυβικό έτος φωτός περιέχει περίπου 1x1048 κυβικά μέτρα. Έτσι, όλη η ύλη στο σύμπαν θα χωρούσε σε περίπου 1 δισ. κυβικά έτη φωτός, ή σε έναν κύβο που έχει περίπου 1.000 έτη φωτός σε κάθε πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο περίπου το 0,00000000000000000000000042% του σύμπαντος περιέχει ύλη. 

Το συμπέρασμα είναι απελπιστικά απλό: Το σύμπαν είναι απελπιστικά κενό.

Πηγή: HowStuffWorks

• • •

«ΕΛΑΤΕ ΓΡΗΓΟΡΑ, ΠΙΝΩ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ»
Στις 4 Αυγούστου 1693, σύμφωνα με την παράδοση, ο Γάλλος μοναχός Dom Pierre Pérignon εφηύρε τη σαμπάνια.

Είναι μεν σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι ο εφευρέτης της σαμπάνιας, αλλά σίγουρα συνετέλεσε αποφασιστικά στην τεχνική της παραγωγής της.

Ακόμη και η διάσημη φράση του, «Ελάτε γρήγορα, πίνω τα αστέρια», ουδέποτε ειπώθηκε από τον Dom Pierre Pérignon. Η φράση εμφανίστηκε σε μια διαφήμιση σαμπάνιας τη δεκαετία του 1880, αλλά δεν έχει εντοπιστεί νωρίτερα, και σίγουρα όχι στον 17ο αιώνα.

O Dom Pierre Pérignon εφευρίσκει τον αφρό. Facebook Twitter
O Dom Pierre Pérignon εφευρίσκει τον αφρό.

• • •

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Οι άμαχοι τίθενται σε άσκοπο κίνδυνο Facebook Twitter
Ton Dubbeldam (1957–), «Λιμνούλα του καλοκαιριού»,

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ