Ο καλός εαυτός του Έλληνα

ELK TIRE NECK Facebook Twitter
Το περασμένο σαββατοκύριακο υπάλληλοι του Colorado Parks and Wildlife απάλλαξαν ένα μεγάλο ελάφι (wapiti), ηλικίας 4,5 ετών και βάρους 272 κιλά, από ένα ελαστικό αυτοκινήτου περασμένο στον λαιμό του τουλάχιστον επί δύο χρόνια.
0

Ο ΚΑΛΟΣ ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

Η χθεσινή μέρα έβγαλε τον καλό εαυτό τού Έλληνα στην επιφάνεια. Η ξαφνική επιδείνωση της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, συνοδεύτηκε από καθολικές ευχές του πολιτικού κόσμου για ταχεία ανάρρωση, και παρόμοιες υπήρξαν οι αντιδράσεις των πολιτών στα κοινωνικά μέσα.

Άπαντες, επίσης, προσπέρασαν την απολύτως κατανοητή απόφασή της να μη συμμετάσχει ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Η στάση αυτή είναι δείγμα υγείας της ελληνικής κοινωνίας, και φυσικά είναι παντελώς αδιάφορο, αν κάποιοι μετρημένοι στα δάκτυλα μίλησαν άσχημα. Ούτε μπορεί να αποτελεί μομφή το στερεότυπο ότι ο Έλληνας αντιδρά συναισθηματικά. Η ξερή απάντηση είναι ότι ευτυχώς που αντέδρασε έτσι. 

Πάντως, ομολογώ ότι δεν πολυκαταλαβαίνω δηλώσεις συνυποψηφίων της περί αναστολής της προεκλογικής τους εκστρατείας. Η κα Γεννηματά ξεκινάει μια σκληρή μάχη, την οποία όλοι ευχόμαστε να κερδίσει, και να επιστρέψει σύντομα στην οικογενειακή και πολιτική της ζωή. Είναι εδώ και παλεύει, και δεν ταιριάζουν αυτή τη στιγμή αποφάσεις, απολύτως δικαιολογημένες σε άλλη περίπτωση. 

Fofi Gennimata Facebook Twitter
Η κα Γεννηματά ξεκινάει μια σκληρή μάχη, την οποία όλοι ευχόμαστε να κερδίσει, και να επιστρέψει σύντομα στην οικογενειακή και πολιτική της ζωή. Φωτ.: Eurokinissi
 

• • •

ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Χθες στη Γαλλική Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ξεκαθάρισε ότι οι ομολογίες κακοποίησης ανηλίκων πρέπει να εξαιρούνται από τη μυστικότητα της εξομολόγησης. Η τοποθέτησή του αποτελεί σαφή απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου της Συνόδου των Επισκόπων Γαλλίας, Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, ότι «η μυστικότητα της εξομολόγησης είναι ισχυρότερη από τους νόμους της Δημοκρατίας». 

«Η μυστικότητα της εξομολόγησης, εδώ και σχεδόν 200 χρόνια στο δίκαιό μας, αναγνωρίζεται ως επαγγελματικό μυστικό, όπως των γιατρών ή των δικηγόρων. Ωστόσο, υπόκειται σε εξαιρέσεις, όταν πρόκειται για εγκλήματα σε ανήλικους κάτω των 15 ετών», είπε ο υπουργός. 

Η υπουργός, Μαρλέν Σιαπά, σε ραδιοφωνική συνέντευξη ήταν απόλυτη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «εξαίρεση» στον σεβασμό των νόμων της Δημοκρατίας.

Η Καθολική Εκκλησία βρίσκεται σε δεινή θέση, και το πολιτικό σύστημα δεν φαίνεται διατεθειμένο να κάνει παραχωρήσεις, όταν μάλιστα πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μαζικές παραιτήσεις επισκόπων «ως σημάδι ανανέωσης και ελπίδας».

Πηγή: Le Monde

• • •

Η ΝΕΑΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΓΙΑΚ

Τελικά βρέθηκε λύση στη διαμάχη που ξέσπασε για το άγαλμα του Κολόμβου στην Πόλη του Μεξικού.

H κυβερνήτης της πρωτεύουσας του Μεξικού, Claudia Sheinbaum Pardo, δήλωσε ότι το μνημείο θα μεταφερθεί από την κεντρική λεωφόρο σε άλλη, πιο απόμερη τοποθεσία.

Στη θέση του θα τοποθετηθεί ένα, τριπλάσιου μεγέθους, αντίγραφο της «Νεαρής Γυναίκας από το Αμαγιάκ» ― ένα δίμετρο λίθινο γλυπτό ιθαγενούς που βρέθηκε μόλις τον περασμένο Ιανουάριο.

Σημειωτέον, η απόφαση ελήφθη χθες, 12 Οκτωβρίου, επέτειο της άφιξης του Κολόμβου στην Αμερική το 1492, γνωστή ως η «Ημέρα του Κολόμβου», την οποία η κυβέρνηση αποφάσισε να μετονομάσει σε «Ημέρα του Πολυπολιτισμικού Έθνους», επιδιώκοντας να ικανοποιήσει το αίτημα των 70 ιθαγενών εθνοτήτων.  

AMAJAC STATUE Facebook Twitter
Η «Νέα Γυναίκα από το Αμαγιάκ», το λίθινο γλυπτό μιας ιθαγενούς που βρέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Μεξικό θα αντικαταστήσει το άγαλμα του Κολόμβου.

• • •

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

Η προχθεσινή επίσκεψη του Ανάς Χακάνι στο μαυσωλείο του σουλτάνου Μαχμούτ της Γκάζι προκάλεσε αντιδράσεις των Ινδών. Νεότερος αδελφός του προσωρινού υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής του Δικτύου Χακάνι, Σιρατζουντίν Χακάνι, ο Ανάς Χακάνι είναι από τα κορυφαία στελέχη του δικτύου, που θεωρείται η πιο εξτρεμιστική ομάδα των Ταλιμπάν.

Δεν ήταν η επίσκεψη που εξόργισε τους Ινδούς, αλλά η δήλωσή του ότι ο Μαχμούτ επέβαλε αυστηρό μουσουλμανικό νόμο και κατέστρεψε το είδωλο του ινδουϊστικού Ναού του Σομάθ.  

Από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος των Ινδών, ο Ναός του Σομάθ καταστράφηκε πολλές φορές από μουσουλμάνους εισβολείς στο παρελθόν.

Περιορισμένης μεν σημασίας γεγονός, αλλά η επίσκεψη και οι δηλώσεις του Ανάς Χακάνι αποκτούν νόημα αν ενταχθούν στο ευρύτερο πλαίσιο του διωγμού των μουσουλμάνων της Ινδίας από τους Ινδουϊστές, και των στενών δεσμών του Δικτύου Χακάνι με το μουσουλμανικό Πακιστάν.

somnath temple Facebook Twitter
Ο Ναός του Σομάθ, σύμβολο του Ινδουϊσμού, αποκαταστάθηκε μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας.

• • •

ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΡΙΑ 

Χθες ήταν η Ημέρα της Άντα Λάβλεϊς (Ada Lovelace Day), ημέρα εορτασμού των γυναικείων επιτευγμάτων στα STEM: επιστήμη (Science), τεχνολογία (Technology), μηχανοτεχνία (Engineering) και μαθηματικά (Mathematics). Γιορτάζεται τη δεύτερη Τρίτη του Οκτωβρίου κάθε έτους, και σκοπός της είναι αφενός να στηρίξει όσες γυναίκες εργάζονται στα STEM και αφετέρου να ενθαρρύνει νέες κοπέλες να εργαστούν στα STEM.

Σωστά τη βάπτισαν έτσι. Μοναδικό νόμιμο τέκνο του Λόρδου Βύρωνα, η Άντα Λάβλεϊς θεωρείται ότι έγραψε το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή — για την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ.

Είναι βέβαιο ότι ο Μπάμπατζ έγραψε πολλούς αλγόριθμους πριν από αυτή, τους οποίους ουδέποτε δημοσίευσε. Ωστόσο, η Λάβλεϊς δεν ήταν απλώς η πρώτη που έγραψε έναν τόσο εκλεπτυσμένο αλγόριθμο (για τον υπολογισμό των αριθμών των Μπερνούϊγ), αλλά κατανόησε ότι η υπολογιστική μηχανή ήταν μηχανισμός που, συνδυάζοντας απεριόριστη ποικιλία συμβόλων, θα μπορούσε να κάνει οτιδήποτε με τις κατάλληλες εισροές και πρόγραμμα.

Όπως έγραψε: «... οι θεμελιώδεις σχέσεις των ηχητικών τόνων στην επιστήμη της αρμονίας και της μουσικής σύνθεσης επιδέχονται τέτοιες εκφράσεις και προσαρμογές, η μηχανή θα μπορούσε να συνθέτει περίτεχνα και επιστημονικά μουσικά κομμάτια οποιουδήποτε βαθμού πολυπλοκότητας ή έκτασης» και θα μπορούσε επίσης «να πλέκει αλγεβρικά σχέδια όπως ακριβώς ο αργαλειός του Ζακάρ πλέκει άνθη και φύλλα».

Θα περάσουν 100 χρόνια για να πραγματοποιήσουν οι επιστήμονες ό,τι η Άντα Λάβλεϊς κατάλαβε πως είναι εφικτό.

ada lovelace Facebook Twitter
Η οραματίστρια των δυνατοτήτων του υπολογιστή, Άντα Λάβλεϊς.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ