«Η ηλικία δεν μετράει, εκτός κι αν είσαι τυρί»

lava from space Facebook Twitter
Ο Ρώσος κοσμοναύτης, Oleg Novitskiy, φωτογράφισε νύχτα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τη λάβα που έρρεε από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα. Φωτ.: Twitter / Oleg Novitskiy
0

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Σύμφωνα με την έκθεση Σοβέ, περίπου 330.000 παιδιά έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας τα τελευταία 70 χρόνια, εκ των οποίων 216.000 κακοποιήθηκαν από ιερείς και κληρικούς.

Δίνοντας έμφαση στον «μαζικό» και «συστημικό» χαρακτήρα της κακοποίησης των παιδιών, η επιτροπή Σοβέ αμφισβητεί τις ίδιες τις δομές της Καθολικής Εκκλησίας, τη λειτουργία της, ακόμη και δόγματά της. Επί παραδείγματι, προτείνει ότι το ποινικό δίκαιο πρέπει να υπερτερεί του κανονικού δικαίου, θέτει το ζήτημα της αγαμίας του κλήρου και της θέσης των γυναικών στους κόλπους της Εκκλησίας. Οι αντιστάσεις, όμως, είναι πολύ μεγάλες.

Μία μόλις μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης και παρότι ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για «ντροπή της Καθολικής Εκκλησίας», ο πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων Γαλλίας, Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, έτριξε τα δόντια δηλώνοντας ότι «η μυστικότητα της εξομολόγησης είναι ισχυρότερη από τους νόμους της Δημοκρατίας».

Η φράση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και σχόλια, και χαρακτηρίστηκε «αντιδραστική», διότι ένα έγκλημα που μπορεί να αποτραπεί, πρέπει να αποτρέπεται, όπως επιβάλλει η κοινή μας αντίληψη του δικαίου.

Η φράση αυτή, επίσης, που λέει ουσιαστικά ότι ο νόμος του Θεού είναι ανώτερος από τους νόμους του ανθρώπου, θα πρέπει να μας κάνει να αναλογιστούμε το τι ακούστηκε και ακούγεται όταν οι μουσουλμάνοι λένε ακριβώς το ίδιο... 

Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Συνόδου των Επισκόπων Γαλλίας, Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, δήλωσε ότι «η μυστικότητα της εξομολόγησης είναι ισχυρότερη από τους νόμους της Δημοκρατίας».

• • •

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία έχουν ακούσει πλειστάκις το «τόπο στα νιάτα». Μπορεί μάλιστα να το έχουν πει και οι ίδιοι, όταν ήταν νεότεροι.

Για παράδειγμα, διάβασα αυτές τις μέρες, που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου επικεφαλής στο ΚΙΝΑΛ, ότι ο υποψήφιος, Νίκος Ανδρουλάκης, θα φέρει το νέο, επειδή είναι ηλικιακά ο νεότερος.

Μπορεί να το φέρει, αλλά το νέος στην ηλικία ως εγγύηση για νέες, φρέσκες ιδέες δεν έχει καμιά απολύτως βάση.

Ασφαλώς, πρέπει να υπάρξει ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ασφαλώς, πρέπει να στηριχθούν οι νέοι. Αλλά, αδιαμφισβήτητα, επίσης, αυτή η ανανέωση θα πρέπει να βασίζεται σε αξιολόγηση των ατομικών προσόντων, και όχι σε κοινωνιολογικές κατηγορίες.

Ούτε αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη αποτελεί η ηλικία για την επιτυχία. Δεν είναι αναγκαία, διότι υπήρξαν πολιτικοί σε σχετικά προχωρημένη ηλικία που άφησαν σημαντικό έργο· και δεν είναι ικανή, διότι σχετικά νέοι απέτυχαν οικτρά.  

Άλλωστε, είναι γνωστό παλαιόθεν και τοις πάσι ότι το «νέος, άρα καλύτερος» είναι μπαρούφα. 

Το είπε ωραία ο Λουίς Μπουνιουέλ: «Η ηλικία είναι κάτι που δεν μετράει, εκτός κι αν είσαι τυρί».

• • •

ΑΔΙΚΗΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΟΙ «ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ»

Η γαλλική Βουλή ψήφισε ομόφωνα, την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, πρόταση νόμου του κόμματος του Εμ. Μακρόν LRM (La République en marche) που απαγορεύει τις «θεραπείες μεταστροφής (conversion)», οι οποίες επιδιώκουν «να αλλάξουν ή να καταπιέσουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου» ενός ατόμου και «έχουν ως αποτέλεσμα να μεταβάλλουν τη σωματική ή ψυχική υγεία του».

Οι πρακτικές αυτές, πνευματικές ή ψευδο-ιατρικές, επιδιώκουν να επιβληθεί αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+, και φυσικά πρόκειται για τσαρλατανισμό.

Μέλη της συλλογικότητας «Τίποτα για θεραπεία» («Rien à Guérir»), η οποία εργάστηκε επί χρόνια για την ανάδειξη του φαινομένου, εξέφρασαν την ανακούφισή τους, και τον ενθουσιασμό τους για τον ισχυρό συμβολισμό της ομοφωνίας.

Το κείμενο, που διαβιβάστηκε στη Γερουσία προς επικύρωση, προβλέπει δύο χρόνια φυλάκιση και 30.000 ευρώ πρόστιμο στους λεγόμενους «θεραπευτές» ή σε θρησκευτικά άτομα που ισχυρίζονται ότι «θεραπεύουν» την ομοφυλοφιλία.  

Οι πρακτικές αυτές, που ήρθαν στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ, είναι δύσκολο να απαριθμηθούν, κατέληξε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, αλλά κατέγραψε μια εκατοντάδα περιπτώσεων, καθώς και αύξηση των σχετικών περιπτώσεων. Η επιτροπή ανέφερε, επίσης, διάφορες «θεραπείες» που χρησιμοποιούνται: «ύπνωση», «ορμόνες», «ηλεκτροσόκ», και θρησκευτικές προσεγγίσεις («πρόσκληση σε αποχή», «εξορκισμό», «αναγκαστικοί γάμοι»).

Μολονότι αυτές οι πράξεις καλύπτονται από άλλους νόμους, οι βουλευτές έκριναν αναγκαίο να υπάρξει ειδική διάταξη, ούτως ώστε να προσδιοριστεί ειδικό αδίκημα προκειμένου να ξεπεραστούν οι σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα θύματα στην κατάθεση μηνύσεων.  

Στη Γαλλία, οι δύο κύριες ομάδες που προωθούν τέτοιες πρακτικές είναι οι ευαγγελικοί προτεστάντες και οι χαρισματικοί καθολικοί. Ωστόσο, σημειώνει η επιτροπή, δεν αφορούν μόνον τους χριστιανούς, αλλά και τους μουσουλμάνους ― η πρακτική αποβολής κακών πνευμάτων ρόκια (roqya) ― και εβραίους.

Πηγή: Marianne, Le Monde

french parliament Facebook Twitter
Η γαλλική Βουλή ψήφισε ομόφωνα, με 115 ψήφους υπέρ και τρεις που δήλωσαν «παρών», πρόταση νόμου που απαγορεύει τις «θεραπείες μεταστροφής».

• • •

Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΟΒΕΙ ΜΗΔΕΝΙΚΑ

Την περασμένη Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, η Βενεζουέλα εισήγαγε τη νέα εντός τριών ετών νομισματική αναδιαμόρφωση, κόβοντας 6 μηδενικά από το μπολιβάρ ως απάντηση στον υπερπληθωρισμό που μαστίζει τη χώρα ― το χαρτονόμισμα του 1.000.000 μπολιβάρ θα αντικατασταθεί με κέρμα του 1 μπολιβάρ. 

Η πάλαι ποτέ ευημερούσα χώρα είδε το ΑΕΠ της να μειώνεται κατά 80% από το 2013, εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, των αμερικανικών κυρώσεων και της κακής διαχείρισης.

Ο πληθωρισμός, που τρέχει με 1.743% ετησίως σύμφωνα με το Venezuelan Finance Observatory, κατατρώγει τα εισοδήματα, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειονότητα (πάνω από το 76% σύμφωνα με το ENCOVI) να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και κάπου 5 εκατομμύρια άτομα να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Η αλλαγή αυτή δεν πρόκειται να έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι οι οικονομικές ανισορροπίες είναι οξύτατες, και συνεπώς τα μηδενικά θα επιστρέψουν σύντομα, δήλωσε ο οικονομολόγος Χοσέ Μανιουέλ Πουέντε.

Πηγή: Forbes, Reuters

bolivar Facebook Twitter
Χαρτονομίσματα του μπολιβάρ ανάμεσα σε απορρίματα στο Πουέρτο Κόνχα της Βενεζουέλας, τον Σεπτέμβριο 2021.

• • •

Η ΣΤΙΓΜΗ ΜΟΝΡΟΕ ΤΗΣ ΝΤΕΝΕΒ

Δεν ήταν κακοκαιρία σαν την «Αθηνά» που μας προειδοποιούν ότι θα έχει θυελλώδεις ανέμους. 

Ένα κάπως δυνατό αεράκι ήταν στον γάμο της Κατρίν Ντενέβ με τον Ντέιβιντ Μπέιλι το 1965, και η Γαλλίδα ηθοποιός άθελά της έκανε copy-paste τη διάσημη σκηνή της Μέριλιν Μονρόε στο «Επτά χρόνια φαγούρας» του Μπίλι Γουάιλντερ.

catherine deneuve bride Facebook Twitter
Η Κατρίν Ντενέβ με τον Ντέιβιντ Μπέιλι στο γάμο τους το 1965. Φωτ.: KEYSTONE-FRANCE/Gamma-Rapho via Getty Images

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία»: Στη Βουλή η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής

Διεθνή / «Δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Νέα Ζηλανδία»: Στη Βουλή η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής

«Οι πρακτικές μεταστροφής εδράζονται στην εσφαλμένη αντίληψη πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου ή η έκφραση φύλου ενός ατόμου είναι χαλασμένη και χρειάζεται φτιάξιμο»
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ