Να πληρώσουν οι πάμπλουτοι

female judges egypt Facebook Twitter
Η ορκωμοσία 98 γυναικών ως δικαστές στο Συμβούλιο Επικρατείας της Αιγύπτου, για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 1946, χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα για τη χειραφέτηση των γυναικών στη χώρα. Φωτ.: ΑΡ
0

Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕ 500 ΧΡΟΝΙΑ

Μισή χιλιετία πριν αποβιβαστεί ο Κολόμβος στην Αμερική το 1492, οι Βίκινγκς βρίσκονταν ήδη εκεί. Αυτό αποκάλυψε χθεσινή δημοσίευση στο περιοδικό Nature («Evidence for European presence in the Americas in ad 1021», 20.10.2021), η οποία προκάλεσε αίσθηση τόσο λόγω της ακρίβειάς της όσο και του έτους 1021 μ.Χ. που αναφέρει.

Οι Σκανδιναβοί είχαν αποβιβαστεί στην καναδική νήσο Νέα-Γη (Newfoundland), σε μια τοποθεσία γνωστή σήμερα ως l’Anse aux Meadows, η οποία συμπεριελήφθη το 1978 στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Έζησαν επίσης εκεί, όπως έδειξαν οι ανασκαφές του 1960, που έφεραν στο φως οικοδομήματα από τύρφη και επεξεργασμένη ξυλεία. Αφετηρία των αρχαιολογικών ερευνών για την παρουσία των Σκανδιναβών στην αμερικανική Ήπειρο υπήρξαν τα ισλανδικά σάγκα των Βίκινγκς, τα οποία μιλούν για μια γη, μακρύτερα από την Γροιλανδία, όπου έφθασαν αυτοί οι θαλασσοπόροι.

Σε τρία από τα επεξεργασμένα ξύλινα αντικείμενα με μεταλλικά εργαλεία που βρέθηκαν το 1960, οι Ολλανδοί, Καναδοί και Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν κορύφωση στα επίπεδα ραδιοάνθρακα στους ομόκεντρους αυξητικούς δακτύλιους των δέντρων.

Πριν από αυτούς, δεντροχρονολογήσεις στον πλανήτη (Γερμανία, Ιρλανδία, Αριζόνα και Ιαπωνία) είχαν δείξει ότι το 993 μ.Χ., μια θύελλα κοσμικών ακτίνων ηλιακής προέλευσης βομβάρδισε τη Γη και αύξησε τα ατμοσφαιρικά επίπεδα ραδιενεργού άνθρακα.

Βάσει αυτών, μετρώντας τα δακτυλίδια σε κάθε ξύλινο αντικείμενο από το έτος 993, οι ερευνητές βρήκαν την ίδια ηλικία 1021 και στα τρία.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη προσδιορίζει μεν την παρουσία των Βίκινγκς στην Αμερική το 1021 μ.Χ., αλλά δεν προσδιορίζει ούτε πότε έφθασαν οι Βίκινγκς ούτε πόσο χρόνο έμειναν εκεί. 

Πηγή: Nature, Smithsonian Magazine, ScienceNews

vikings cabin Facebook Twitter
Μια αναπαράσταση καλύβας των Βίκινγκς στον αρχαιολογικό χώρο l’Anse aux Meadows του Καναδά, στον οποίον η παρουσία των Σκανδιναβών χρονολογήθηκε επακριβώς το έτος 1021 μ.Χ.

• • •

ΤΟ «ΘΗΡΙΟ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ

Τελικά, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσημα χθες το βράδυ την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Εφεξής, τον λόγο έχουν οι κάλπες.

Ουδείς αμφισβητεί ούτε τις θεσμικές καινοτομίες που πραγματοποίησε στην πρωθυπουργική του θητεία, ούτε τον πολιτικό πολιτισμό του.

Έχει να παλέψει, όμως, με ένα «θηρίο» και με ένα καταστροφικό ενδεχόμενο.

Το «θηρίο» είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη δυσπιστία για τις ηγετικές του ικανότητες. Η αμφισβήτηση αυτή εδράζεται, πρώτον, στο ότι είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τη μεταπολίτευση έως σήμερα· και, δεύτερον, στην πλήρη αποτυχία του να κάνει ένα βιώσιμο κόμμα (το ΚΙΔΗΣΟ).

Το καταστροφικό ενδεχόμενο θα συμβεί αν αναδειχτεί νικητής με μικρό ποσοστό (υπάρξει δεύτερος γύρος, μικρή διαφορά από τον δεύτερο, κ.ο.κ.). Σε μια τέτοια περίπτωση, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να παλέψει το «θηρίο», και σίγουρα όχι μέχρι τις εκλογές.   

• • •

ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΗΣ

Η γη δεν είναι επίπεδη. Σε αυτό συμφωνεί το 100% των επιστημόνων. 

Η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Σε αυτό συμφωνεί το 99,9% των επιστημόνων. 

Ο λίαν περιορισμένος σκεπτικισμός του παρελθόντος (κάπου 3%) έχει πλέον εξαχνωθεί.

Αυτό έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε προχθές στο περιοδικό Environmental Research Letters («Greater than 99% consensus on human caused climate change in the peer-reviewed scientific literature, 19.10.2021).

Από τα 88.125 σχετικά επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν από το 2012, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 3.000. Στο δείγμα αυτό, εντόπισαν μόνον 4 άρθρα που αμφισβητούσαν, άμεσα ή έμμεσα, τον ανθρωπογενή χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής / κρίσης.

Επιπλέον, έψαξαν λέξεις-κλειδιά στα 88.125 άρθρα που πρόδιδαν κλιματική αμφισβήτηση, και βρήκαν μόνον 28.

Το θέμα έχει κλείσει οριστικά. Κάποιοι, μετρημένοι στα δάκτυλα, κατά τεκμήριο σοβαροί δημοσιολογούντες θα πρέπει να επανεξετάσουν τις θέσεις τους.

Πηγή: Environmental Research Letters

no planet b Facebook Twitter
Το 99,9% των επιστημόνων συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή / κρίση οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

• • •

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΙ

Οι απόψεις αλλάζουν.

Ενώ εντείνεται η διαμάχη στο Κογκρέσο για το νομοσχέδιο που προβλέπει δημόσια δαπάνη 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η λαϊκή στήριξή του είναι πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Vox, το 71% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την αύξηση της φορολόγησης στο πλουσιότερο 2% των Αμερικανών. Το 86% των  Δημοκρατικών και το 50% των Ρεπουμπλικανών τη στηρίζουν.

Ένα 65% υποστηρίζει, επίσης, ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και πρόσθετη φορολόγηση των πλουσίων, όπως αύξηση στη φορολόγηση των εταιρειών.

Τέτοια ποσοστά πριν δυο-τρεις δεκαετίες θα ήταν αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας στις ΗΠΑ.

Πηγή: Vox

tax the rich Facebook Twitter
Πολύ μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών θέλουν να αυξηθεί η φορολόγηση των πάμπλουτων συμπατριωτών τους. 

• • •

Ο ΙΑΠΩΝΙΚΟΣ ΑΡΑΧΝΟΚΑΒΟΥΡΑΣ

Ο ιαπωνικός αραχνοκάβουρας (Macrocheira kaempferi) είναι από τα μεγαλύτερα είδη κάβουρα στη γη. Ζει κοντά στα νησιά της Ιαπωνίας, το μήκος από το καύκαλο μέχρι την άκρη της δαγκάνας μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα, και το βάρος του 16 με 20 κιλά. Οι ενήλικες διαβιούν σε βάθος 100 – 400 μέτρα, οι νεαροί στα 50 μέτρα. Βιολόγοι εκτιμούν ότι ζουν 100 έτη.

Μύθοι λένε ότι αυτοί οι γιγάντιοι κάβουρες άρπαζαν ψαράδες και τους έτρωγαν στον βυθό. Δεν αποκλείεται να έχουν μια βάση, δεδομένου ότι οι αραχνοκάβουρες είναι σαπροφάγοι, και να αλίευαν πτώματα στην επιφάνεια της θάλασσας.

japanese crab Facebook Twitter
Ο ιαπωνικός αραχνοκάβουρας (Macrocheira kaempferi) είναι από τα μεγαλύτερα είδη κάβουρα στη γη.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ