ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ Η ΤΥΧΗ

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, επιβεβαίωσε πως θα γίνουν κανονικά οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου.

 

Η παρέλαση, ανέφερε ο υπουργός, θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των πολιτών, όχι μόνο των εμβολιασμένων, και «με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και ισχυρή παρότρυνση για χρήση της μάσκας».  

 

Αυτή ήταν η αιτιολόγηση της απόφασης: «Έχουμε άνοιγμα των περισσότερων δραστηριοτήτων. Προφανώς αυτό γίνεται με κάποιους περιορισμούς. Δεν είναι δυνατόν να πούμε πως μόνο την παρέλαση δεν θα κάνουμε».

 

Η Νέα Δημοκρατία αυτοπροσδιορίζεται ως θεματοφύλακας του ορθολογισμού στη χώρα. Στη διαχείριση της πανδημίας το μότο της ήταν ότι αυτή μεν αποφασίζει, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των ειδικών. Το επιχείρημα του κ. Βορίδη, όμως, δεν στηρίζεται ούτε σε γνώμες ειδικών ούτε σε πραγματολογικά δεδομένα, και μάλιστα αφορά μια πόλη και τους πέριξ νομούς με έξαρση της πανδημίας, με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, και πριν ενδεχομένως υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης λόγω της διά ζώσης διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο.

 

Επειδή είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να διακρίνουμε τη λογική βάση της απόφασης, μάλλον θα πρέπει να ευχηθούμε ότι δεν θα οδηγήσει σε απευκταίες καταστάσεις. Με άλλα λόγια, στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι η τύχη.   

 

• • •

 

ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΓΕΡΙΑΣ

Η Αλγερία κατηγόρησε το Παρίσι για «γενοκτονία», ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Παρίσι και απαγόρευσε την πτήση γαλλικών πολεμικών αεροπλάνων από τον εναέριο χώρο της. Τα αεροπλάνα φθάνουν στην περιοχή Σαχέλ μέσω Αλγερίας, όπου γαλλικά στρατεύματα συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις. 

 

Θρυαλλίδα της κρίσης υπήρξαν οι μη διπλωματικοί χαρακτηρισμοί του Γάλλου προέδρου σε συνάντησή του, την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, με ομάδα νέων, απογόνων ανθρώπων που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο της Αλγερίας (1954 - 1962). 

 

Ο Εμ. Μακρόν μίλησε για «μνημονική πρόσοδο» του αλγερινού καθεστώτος, για ένα «κουρασμένο αλγερινό σύστημα», έφθασε μάλιστα να αναρωτηθεί αν υπήρξε αλγερινό έθνος πριν από την αποικιοκρατία, και ανακοίνωσε περιορισμούς στη χορήγηση βίζας, κυρίως σε αλγερινούς αξιωματούχους.

 

Πέρα από τις ανοικτές πληγές μεταξύ των δύο χωρών που δεν λένε να επουλωθούν, η εξήγηση που έδωσαν ορισμένοι σχολιαστές έχει μια κάποια σημασία και για τη χώρα μας. Ο Μακρόν εξέφρασε με τραχύ τρόπο τις διαψευμένες προσδοκίες από το αλγερινό καθεστώς, από το οποίο περίμενε πιο ενεργή συμμετοχή στο Σαχέλ. Παράλληλα, εναντιώθηκε στην αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας για την οποία επεσήμανε ότι ο ρόλος της στην Αλγερία σκόπιμα ξεχνιέται. Η μεθοδική προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στο Μαγκρέμπ ασφαλώς μόνο αδιάφορη δεν αφήνει τη Γαλλία.

 

Πηγή: Le Monde, L’OBS, France Inter

 

emmanuel macron
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, στο Αλγέρι το 2017.

 

• • •

 

ΤΕΛΟΣ ΤΟ «COVID ZERO» ΣΤΗ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Η Νέα Ζηλανδία αναγνώρισε ό,τι είχαν καταλάβει πριν από πολλούς μήνες οι περισσότερες χώρες: Δεν μπορείς να απαλλαγείς πλήρως από τον κορωνοϊό. 

 

Η πρωθυπουργός, Τζασίντα Άρντερν, ανακοίνωσε οριστική εγκατάλειψη της πολιτικής «covid zero», αίροντας ταυτόχρονα πολλούς από τους περιορισμούς στο Όκλαντ, παρά την ύπαρξη κρουσμάτων.

 

Από την αρχή της πανδημίας, η χώρα είχε υιοθετήσει την προσέγγιση «covid zero» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με αυστηρά λοκντάουν και σχολαστική καταγραφή των κρουσμάτων. Τον Αύγουστο επεβλήθη αυστηρό λοκντάουν, όταν είχε διαπιστωθεί μόνον ένα κρούσμα. 

 

Τώρα, η Νέα Ζηλανδία εστιάζεται στον εμβολιασμό προκειμένου να αποφύγει τα αυστηρά λοκντάουν. Πάντως, έχασε πολύ χρόνο. Με το 79% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και το 48% με δύο, θα χρειαστούν μήνες για να πειστεί το υπόλοιπο 20% να πάρει την πρώτη δόση.

 

Πηγή: The Daily Wire

 

 

• • •

 

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Όπως κι αν καταλαβαίνει κάποιος με τη λέξη «κεντροαριστερά», ένα είναι βέβαιο: πανευρωπαϊκά τα κόμματα της κεντροαριστεράς / σοσιαλδημοκρατικά είναι στα επάνω τους.

 

Μετά τη Νορβηγία και τη Γερμανία, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Ιταλία, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, επιβεβαιώνουν ότι το εκλογικό σώμα μετατοπίζεται προς τα αριστερά. 

 

Η κεντροαριστερά φαίνεται ότι κερδίζει από τον πρώτο γύρο το Μιλάνο (57 έναντι 32%), τη Νάπολη (64 έναντι 21%) και την Μπολόνια (62 έναντι 30%), και κατά πάσα πιθανότητα τη Ρώμη και το Τορίνο στις επαναληπτικές εκλογές μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών.

 

Τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση Ντράγκι. Ωστόσο, το μεγάλο πλήγμα που υπέστη ο Ματέο Σαλβίνι και η σύμμαχός του Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και η καθίζηση των Πέντε Αστεριών δείχνουν η κεντροαριστερά θα πάει στις εθνικές εκλογές με τον αέρα του νικητή.

 

Πηγή: Reuters, Le Monde

 

matteo salvini
Ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, αναγνώρισε τις ευθύνες του, τη Δευτέρα το βράδυ, για τη μεγάλη ήττα που υπέστη το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές.

 

• • •

 

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΚΑΥΣΙΜΑ

Φορώντας στολή υπηρεσίας, κάπου 200 στρατιωτικοί, οι μισοί εκ των οποίων οδηγοί, συμμετέχουν από χθες στην Επιχείρηση Escalin για την τροφοδοσία πρατηρίων υγρών καυσίμων του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Η Ένωση Πρατηριούχων Καυσίμων ανακοίνωσε ότι περίπου 22% των πρατηρίων στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά της χώρας είναι ακόμη δίχως καύσιμα, και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 7 με 10 μέρες για να επανέλθουν τα αποθέματα στα κανονικά επίπεδα.

 

Η κυβέρνηση προσπαθεί επίμονα να αποσυνδέσει την κρίση των καυσίμων από το Brexit με το επιχείρημα ότι η έλλειψη οδηγών είναι διεθνές πρόβλημα, μολονότι σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπήρξαν ουρές και ελλείψεις στα πρατήρια.

 

Εξάλλου, εκτροφείς προειδοποίησαν επανειλημμένως ότι η έλλειψη σφαγέων και προσωπικού στα σφαγεία θα τους αναγκάσει να μεταφέρουν στα εκτροφεία πάνω από 100.000 χοίρους που είχαν μεταφερθεί σε σφαγεία. 

 

Πηγή: Reuters, HullLive

 

army britain gas
Στρατός συμμετέχει στην προμήθεια καυσίμων σε πρατήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

• • •

 

ΛΕΟΝΕ ΚΑΙ ΜΟΡΙΚΟΝΕ

Σε κάθε ευκαιρία, ο Λεόνε τόνιζε ότι με τον Ένιο Μορικόνε ― τον συμμαθητή του στην 4η δημοτικού ― υπήρξαν αδιαχώριστο καλλιτεχνικό δίδυμο.

 

Η αλληλεξάρτησή τους αποδεικνύεται από την επόμενη εξομολόγησή του.

 

«Όταν ο Κιούμπρικ μού ζήτησε να πάρει τον Ένιο για το Κουρδιστό πορτοκάλι, μου έκανε μια δήλωση που με άγγιξε πολύ. Μου είπε: ‘Έχω μπροστά μου όλη τη μουσική του Ένιο Μορικόνε... Γιατί μου αρέσουν μόνο όλα τα κομμάτια που έγραψε για εσάς;’ Του απάντησα: Εγώ απεχθάνομαι τον Στράους, γιατί λοιπόν μου αρέσει πολύ ο Στράους στο ‘2001’; Επειδή συνδέεται με μια τόσο επακριβή απεικόνιση... είναι ένα τέλειο πάντρεμα με τη μουσική, δεν με νοιάζει για την ποιότητα της ενορχήστρωσης. Με τον Ένιο πρέπει να δουλεύετε έτσι. Αν έχετε τον χρόνο, την υπομονή να του εξηγείτε την ταινία, να μιλήσετε πολύ μαζί του, θα σας δώσει σίγουρα μυθικά κομμάτια».

 

Πηγή: France Culture

 

sergio leone ennio morricone kids
Ο Σέρτζιο Λεόνε και ο Ένιο Μορικόνε στην 4η δημοτικού (αντιστοίχως δεύτερος και τέταρτος από αριστερά στην επάνω σειρά).