Η ρωσική οικονομία αντέχει προς το παρόν

Alena Analeigh Wicker Facebook Twitter
Η 13χρονη Alena Analeigh Wicker έγινε δεκτή σε ιατρική σχολή της Αλαμπάμα, καθώς ολοκληρώνει τις προπτυχιακές της σπουδές σε δύο πανεπιστήμια στις βιολογικές επιστήμες, γεγονός που την καθιστά τη νεότερη μαύρη μαθήτρια που έγινε ποτέ δεκτή σε ιατρική σχολή.
0

Η ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Ο καθηγητής οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί — γνωστός ως «Dr. Doom», διότι σε ανύποπτο χρόνο πρόβλεψε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08 και κανένας δεν τον πίστευε — δήλωσε χθες στο Bloomberg: «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα έχουμε μια σοβαρή ύφεση και μια σοβαρή κρίση χρέους και χρηματοπιστωτική κρίση. Η ιδέα ότι αυτή θα είναι σύντομη και ρηχή είναι εντελώς απατηλή».

Με λιγότερο δραματικούς τόνους, το World Economic Outlook του ΔΝΤ κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Προειδοποιώντας ότι είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» οι προβλέψεις στο τρέχον πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον, το ΔΝΤ αναπροσάρμοσε προς το χειρότερο τις προηγούμενες προβλέψεις του:

Η παγκόσμια ανάπτυξη φέτος θα είναι 3,2% από 3,6% που προέβλεπε τον Απρίλιο, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη 2,6% από 2,8%, και στη Γερμανία 1,2% από 2,1%.

Στις ΗΠΑ, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,3% φέτος και μόνον 1% το 2023, στην Κίνα 3,3% από 4,4% τον Απρίλιο, στη δε Ουκρανία συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου 45%, αλλά με μεγάλη αβεβαιότητα για την εκτίμηση αυτή.

Η πιο εντυπωσιακή ίσως πρόβλεψη αφορά τη ρωσική οικονομία για την οποία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 6% το 2022 και 3,5% το 2023, αντιστοίχως από 8,5% και 4,8% σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Απριλίου. 

«Αυτή εξακολουθεί να είναι αρκετά σημαντική ύφεση στη Ρωσία το 2022», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά.

Ένας βασικός λόγος που η ύφεση δεν υπήρξε τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν, εξήγησε ο Γκουρινσά, ήταν ότι «η ρωσική κεντρική τράπεζα και οι Ρώσοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατάφεραν να αποτρέψουν έναν τραπεζικό πανικό ή μια οικονομική κατάρρευση, όταν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά οι κυρώσεις». Επιπλέον, η άνοδος των τιμών της ενέργειας «προσφέρει ένα τεράστιο ποσό εσόδων στη ρωσική οικονομία» και, παρά τις κυρώσεις, η «εγχώρια ζήτηση της Ρωσίας δείχνει επίσης κάποια ανθεκτικότητα» λόγω της κυβερνητικής στήριξης, πρόσθεσε ο Γκουρινσά.

Πηγή: IMF, Bloomberg

• • •

ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΔΡΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ;
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί στη Ρωσία στις 5 Αυγούστου για να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι, ανακοίνωσε χθες η τουρκική προεδρία. 

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για τελευταία φορά στις 19 Ιουλίου στην Τεχεράνη. Δεν είναι το πιο συνηθισμένο πράγμα δύο συναντήσεις ηγετών μέσα σε ένα 15μερο.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος AK, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην Τεχεράνη, ο Πούτιν του ζήτησε μια συμφωνία με την τουρκική αμυντική εταιρεία, Baykar, αναφέρει το CNN Turkey. Η Baykar είναι γνωστή για την κατασκευή των πολεμικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (δρόνοι) Bayraktar που χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα από την Ουκρανία κατά του ρωσικού στρατού. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Haluk Bayraktar, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η εταιρεία του ποτέ δεν θα πουλούσε δρόνους στη Ρωσία, διότι «η Τουρκία υποστηρίζει την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης».

Είναι άγνωστο αν τα λεγόμενα του Ερντογάν προδιαγράφουν κάποια συνεργασία με τη Ρωσία ή αν ειπώθηκαν απλώς για εσωτερική κατανάλωση. Εν πάση περιπτώσει, η Τουρκία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η συμπεριφορά της είναι τουλάχιστον περίεργη για να χρησιμοποιήσω τον ηπιότερο όρο που μπορώ να φανταστώ, και η πολιτική της ανοχής (αμηχανίας;) του ΝΑΤΟ δεν είναι η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Πηγή: The Kyiv Independent

• • •

ΑΝΤΑΞΙΟΣ ΤΟΥ ΓΚΕΜΠΕΛΣ
Η επί σειρά ετών σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, Ζούζα Χέγκεντους, παραιτήθηκε, γράφοντας σε επιστολή της ότι «δεν ξέρω πώς δεν προσέξατε ότι μετατρέπατε τον προηγούμενο αντιμεταναστευτικό και αντιευρωπαϊσμό σας σε έναν καθαρά ναζιστικό λόγο αντάξιο του Γκέμπελς».

Γνωστός για την αντιμεταναστευτική και ακροδεξιά ρητορική του, ο Όρμπαν ξεπέρασε κάθε όριο μιλώντας κατά της «ανάμειξης των φυλών» το Σάββατο στο Tusnadfjord της Ρουμανίας. 

Στην ομιλία του, ο Όρμπαν είπε ότι η ανάμειξη μεταξύ Ευρωπαίων είναι αποδεκτή, αλλά οι Ευρωπαίοι που αναμειγνύονται με μη Ευρωπαίους δημιουργούν ανθρώπους «μικτής φυλής». «Είμαστε πρόθυμοι να αναμειχθούμε μεταξύ μας, αλλά δεν θέλουμε να γίνουμε λαοί μικτής φυλής», και πρόσθεσε ότι οι χώρες στις οποίες αυτό θεωρείται αποδεκτό «δεν είναι πλέον έθνη».

Απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό μετά από την 20ετη τους συνεργασία, η κοινωνιολόγος Χέγκεντους δήλωσε ότι «πρέπει τώρα να έρθω σε δημόσια ρήξη μαζί σας εξαιτίας των όσων είπατε στο Tusnadfjord» και «λυπάμαι ειλικρινά που μια τέτοια επαίσχυντη στάση με ανάγκασε να διακόψω τη σχέση μας».

Ο απροκάλυπτος ρατσισμός του Όρμπαν αποδοκιμάστηκε όπως αναμενόταν από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Όρμπαν «παραβίασε τον πολιτισμό ταυτιζόμενος με την ιδεολογία της λευκής ανωτερότητας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπόρν.

Ωστόσο, η παραίτηση της Χέγκεντους δημιούργησε αίσθηση, διότι οι παραιτήσεις είναι ασυνήθιστες στον κύκλο του Όρμπαν και η ανοιχτή διαφωνία από συνεργάτες του ακόμη πιο ασυνήθιστη.

Πηγή: Politico, The Guardian

Zsuzsa Hegedüs Facebook Twitter
Η επί μια 20ετια συνεργάτης του Όρμπαν, κοινωνιολόγος Zsuzsa Hegedüs, παραιτήθηκε κατηγορώντας τον Ούγγρο πρωθυπουργό για «καθαρά ναζιστικό λόγο αντάξιο του Γκέμπελς».

• • •

ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ ΡΩΣΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Ο 41χρονος βαρύτονος στο Λυρικό Θέατρο της Αγίας Πετρούπολης, Βαντίμ Τσελντιέφ, καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση στις 19 Ιουλίου, επειδή κάλεσε σε διαμαρτυρία κατά των μέτρων εγκλεισμού της ρωσικής κυβέρνησης στην πατρίδα του στη Βόρεια Οσετία.

Τον Απρίλιο του 2020, ο Τσελντιέφ δημοσίευσε ένα βίντεο που ενθάρρυνε τη συμμετοχή σε μια προγραμματισμένη διαδήλωση κατά των περιορισμών της covid-19 στο Βλαντικαβκάζ. Είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι η covid-19 δεν υπήρχε και ήταν απλώς πρόσχημα για να κρύψει «την κατάρρευση της οικονομίας και την επιθυμία να μην πληρώσουν τους ανθρώπους».

Στις 19 Ιουλίου, ο Τσελντιέφ καταδικάστηκε σε 10ετη φυλάκιση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας από το περιφερειακό δικαστήριο του Ροστόφ για διάφορες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση σε «εξτρεμιστικές» δραστηριότητες, η δημόσια διάδοση ψευδών πληροφοριών για περιστάσεις που απειλούν τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών και η συμμετοχή σε μαζικές ταραχές. Ο τραγουδιστής καταδικάστηκε επίσης για ξυλοδαρμό αστυνομικού όταν συνελήφθη μετά τη διαδήλωση των 2.000 ατόμων, κατηγορία την οποία αμφισβητεί ο δικηγόρος του.

Αντιεμβολιαστής μεν ο Τσελντιέφ, αλλά και 10ετης φυλάκιση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας δεν ακούγεται λογική.

Πηγή: Diapason, Le Figaro

Βαντίμ Τσελντιέφ Facebook Twitter
Ο βαρύτονος Βαντίμ Τσελντιέφ εγκατέλειψε τη σκηνή το 2019 για να επικεντρωθεί στη φιλανθρωπική οργάνωση που ίδρυσε στη γενέτειρά του.

• • •

ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΡΕΛΑ
«Πράσινος πυρετός» σαρώνει μια πόλη της Κεντρικής Αργεντινής, όπου οι κάτοικοι συγκέντρωσαν μια μικρή περιουσία μαζεύοντας χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων που παρασύρονταν στον αέρα σε μια χωματερή.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές για περισσότερα από 75.000 δολάρια, που συγκεντρώθηκαν στη χωματερή της πόλης Las Parejas τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει τέτοια φρενίτιδα ώστε οι αρχές αναγκάστηκαν να την κλείσουν.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα 6 ατόμων είδε ένα 100δολαρο, και βάζοντας στοίχημα ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα, μάζεψαν 10.000 δολάρια. Κατόπιν, ήρθε ένα παιδί και βρήκε 25.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τη θεωρία που κάνει τον γύρο των κοινωνικών μέσων τα χρήματα ήταν κρυμμένα σε ένα μυστικό διαμέρισμα μιας ντουλάπας, η οποία πετάχτηκε μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της χωρίς κληρονόμους.

Ο δήμαρχος της Las Parejas, Horacio Compagnucci, δήλωσε ότι η πόλη του είχε πληγεί από αυτό που αποκάλεσε «πράσινη τρέλα»: «Σε περίοδο που η χώρα περνάει δύσκολες στιγμές από οικονομική άποψη, η λέξη ‘δολάριο’ είναι στα χείλη όλων», δήλωσε στο AFP.

Πηγή: Buenos Aires Times, Barron’s

χωματερή Facebook Twitter
Περισσότερα από 75.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν στη χωματερή μιας πόλης της Κεντρικής Αργεντινής προκαλώντας τέτοια φρενίτιδα ώστε οι αρχές αναγκάστηκαν να την κλείσουν.

• • •

ΧΡΥΣΟ ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ 
Ένα μεγάλο, χρυσό δαχτυλίδι των Βίκινγκς, κατασκευασμένο από στριφτά μεταλλικά νήματα, βρέθηκε σε έναν σωρό φτηνών κοσμημάτων που αγόρασε μια Νορβηγίδα σε διαδικτυακή δημοπρασία. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το δαχτυλίδι είναι ηλικίας άνω των 1.000 ετών και κάποτε ανήκε σε έναν ισχυρό αρχηγό των Βίκινγκς. 

Η Mari Ingelin Heskestad, η οποία ζει στη δυτική Νορβηγία, είπε ότι αγόρασε διάφορα φτηνά κοσμήματα και μπιχλιμπίδια που δημοπρατούνταν μαζί στο διαδίκτυο, επειδή της άρεσε ένα άλλο κομμάτι. Όταν, όμως, άνοιξε το χαρτόκουτο μπανάνας στο οποίο είχαν συσκευάσει τα κοσμήματα, το δαχτυλίδι ξεχώρισε αμέσως. 

Τελικά, η Heskestad το έδειξε στην αρχαιολογική υπηρεσία της πόλης Μπέργκεν. Οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για χρυσό δαχτυλίδι της ύστερης Εποχής του Σιδήρου στη Σκανδιναβία (μετά το 550 μ.Χ. περίπου) και ίσως από την Εποχή των Βίκινγκς (μετά το 700 μ.Χ. περίπου).

Το δακτυλίδι θα εκτεθεί στο πανεπιστημιακό Μουσείο του Μπέργκεν σε λίγους μήνες.

Πηγή: Live Science, Artnet News

χρυσό δακτυλίδι Facebook Twitter
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το χρυσό δακτυλίδι κατασκευάστηκε πριν από 1.000 με 1.300, και ανήκε σε έναν ισχυρό αρχηγό των Βίκινγκς.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Explainer: Πώς μια νεοφασίστρια, εχθρός των ΛΟΑΤΚΙ+ ετοιμάζεται για πρωθυπουργός της Ιταλίας;

Οπτική Γωνία / Explainer: Πώς μια νεοφασίστρια, εχθρός των ΛΟΑΤΚΙ+ ετοιμάζεται για πρωθυπουργός της Ιταλίας;

Ποια είναι η Τζόρτζια Μελόνι, άλλοτε πολιτικό τέκνο του Μπερλουσκόνι που μισεί τα γκέι άτομα, είναι εναντίον των αμβλώσεων και κατά της ισλαμοποίησης της Ευρώπης;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ