ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Μετά τη συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, κανένας δεν περίμενε ότι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου και οι ακροδεξιοί θα αποδέχονταν την προοπτική άλλης διακυβέρνησης της χώρας.

 

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τον κυβερνητικό συνασπισμό τη «μεγαλύτερη εκλογική απάτη στην ιστορία της δημοκρατίας» και ενθάρρυνε τους πολίτες να αντιδράσουν, και παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλα στελέχη του Λικούντ.

 

Μέσα στο κλίμα αυτό, εθνικιστικές, ακροδεξιές ομάδες σχεδιάζουν, την προσεχή Πέμπτη, πορεία με ισραηλινές σημαίες στο Δυτικό Τείχος, περνώντας από την Πύλη της Δαμασκού και τη συνοικία των Μουσουλμάνων, αλλά η αστυνομία είναι επιφυλακτική στη χορήγηση άδειας φοβούμενη αναζωπύρωση της βίας του περασμένου μήνα. Πάντως, από την αστυνομία ειπώθηκε ότι η εισήγησή της θα είναι θετική προς την κυβέρνηση, η οποία θα λάβει την τελική απόφαση.

 

Ενδεικτικό του κλίματος έντασης είναι το μήνυμα από το γραφείο του υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντζ, ότι, μετά από ειδική αξιολόγηση της ασφάλειας από τις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία, ο Γκαντζ «θα ζητήσει η παρέλαση των σημαιών να μην πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ» αυτή την εβδομάδα. Παράλληλα, ο συνταξιούχος πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ, Arieh Amit, δήλωσε ότι, αν το αίτημα της παρέλασης βρισκόταν στο γραφείο του, θα το απέρριπτε επειδή συνιστά «πραγματικό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», κι αυτό όχι λόγω της Χαμάς.  

 

Πηγή: The Jerusalem Post

 

israel
Νεαροί με ισραηλινές σημαίες στα τείχη της Παλιάς Πόλης τη Δευτέρα.

 

• • •

 

ΟΧΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΛΟΙΑ

Μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού, το πρώτο κρουαζερόπλοιο — το 92.000 τόννων MSC Orchestra — απέπλευσε από τη Βενετία με προορισμό την Κροατία και την Ελλάδα.

 

Εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης, είτε στη στεριά είτε σε μικρά σκάφη, διαδήλωσαν κρατώντας σημαίες με το σύνθημα «Όχι μεγάλα πλοία», καταγγέλοντας ότι τα θηριώδη πλοία απειλούν την ιστορική πόλη.

 

Η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε πρόσφατα τα κρουαζερόπλοια να δένουν κοντά στην πόλη, αλλά η απαγόρευση δεν ισχύει μέχρι να κατασκευαστούν οι νέοι τερματικοί σταθμοί.

 

 

• • •

 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ

Την 5η Ιουνίου 1944, παραμονή της απόβασης στη Νορμανδία, ο αρχιστράτηγος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ έγραψε το παρακάτω σημείωμα, το οποίο ευτυχώς δεν χρειάστηκε να βγει από το συρτάρι του γραφείου του.

 

«Οι αποβάσεις μας στην περιοχή Χερβούργου - Χάβρης απέτυχαν να εδραιωθούν ικανοποιητικά, και απέσυρα τα στρατεύματα. Η απόφασή μου να επιτεθώ στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο βασίστηκε στις καλύτερες διαθέσιμες πληροφορίες. Τα στρατεύματα, η αεροπορία και το ναυτικό, έπραξαν ό,τι η ανδρεία και η αφοσίωση στο καθήκον επέβαλλαν. Αν κάποια κατηγορία ή σφάλμα αποδίδεται στην επιχείρηση, είναι μόνο δική μου ευθύνη».

 

Σε πιάνει μια κάποια μελαγχολία, όταν αρχίζεις τις συγκρίσεις με σημερινούς «ηγέτες».

 

omaha
Μία από τις «Υπέροχες Έντεκα» (φωτογραφίες) του Ρόμπερτ Κάπα από την απόβαση στην ακτή Ομάχα.

 

• • •

 

ΔΥΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Πριν από 54 χρόνια, στις 5 Ιουνίου 1967, ξεκίνησε ο πόλεμος των Έξι Ημερών (05-10.06.1967), στον οποίον οι Ισραηλινοί κατήγαγαν μια εκπληκτική σε μέγεθος και ταχύτητα νίκη, απέναντι σε αντίπαλο με πολλαπλάσιες δυνάμεις.

 

Η καταστροφή στο έδαφος των εχθρικών αεροπλάνων υπήρξε καθοριστικής σημασίας για τη νίκη. 

 

Ο πόλεμος άλλαξε τη γεωγραφία του Ισραήλ, εδαφικά και πληθυσμιακά, δεδομένου ότι ήλεγχε πλέον την ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τα υψίπεδα του Γκολάν και τη χερσόνησο του Σινά, και εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι αποχώρησαν ή εκδιώχθηκαν από τα εδάφη τους.

 

Έναν χρόνο μετά, πάλι στις 5 Ιουνίου, ο Παλαιστίνιος χριστιανός Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι στο Λος Άντζελες, διότι ήθελε να εκφράσει την οργή του για την ήττα στην πρώτη επέτειο του πολέμου των Έξι Ημερών. Έκτοτε, δεν έχει κοπάσει η συζήτηση αν έδρασε μόνος ή αν υπήρχε και συνεργάτης — είχε οκτάσφαιρο περίστροφο, αλλά σύμφωνα με ορισμένους ισχυρισμούς υπήρξαν 13 πυροβολισμοί.

 

Ο Ρ. Κένεντι άφησε την τελευταία του πνοή την επόμενη μέρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της Καλιφόρνιας, είχε αναδειχθεί υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

 

Οι ΗΠΑ εισέρχονται σε περίοδο αστάθειας, η οποία ουσιαστικά θα λήξει με την επικράτηση του Ρήγκαν.

 

parachuters
Η διάσημη φωτογραφία του David Rubinger των αλεξιπτωτιστών μπροστά στο Τείχος των Δακρύων, λίγο μετά την είσοδό τους στην Ιερουσαλήμ.

 

• • •

 

40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΟΥΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Αυτό είναι ένα «κανονικό» βιβλίο, το οποίο τυπώθηκε στο Πεκίνο το 1410, 40 χρόνια πριν από τον Γκούτενμπεργκ. 

 

Τυπωμένο με κόκκινη μελάνι σε παχύ λευκό χαρτί, περιέχει θιβετιανά βουδιστικά κείμενα. Η αριστερή σελίδα περιέχει το ίδιο κείμενο με τη δεξιά, ούτως ώστε να διαβάζεται γυρνώντας τις σελίδες από δεξιά στα αριστερά (ινδο-θιβετιανός τρόπος) ή από αριστερά στα δεξιά (κινεζικός τρόπος). 

 

Πηγή: Incunabula

 

chinese book
Βιβλίο τυπωμένο στο Πεκίνο το 1410, 40 χρόνια πριν από τον Γκούτενμπεργκ.

 

• • •

 

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

«Love loves to love love».

Τζέιμς Τζόις, Οδυσσέας