Η γενιά του Πολυτεχνείου δεν ευθύνεται για το φωτοστέφανο «ήρωες» που της φόρεσαν

Η γενιά του Πολυτεχνείου δεν ευθύνεται για το φωτοστέφανο «ήρωες» Facebook Twitter
Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τα σχολεία στο Νέο Δελχί, ενώ εξετάζεται η εφαρμογή «λοκντάουν ρύπανσης» για να προστατευθεί ο πληθυσμός από το τοξικό νέφος, που είναι τέσσερις φορές πάνω από το επίπεδο ασφαλείας.
0

ΟΥΡΑΝΟΜΗΚΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑ

Αναπόφευκτα, θα επαναληφθεί και φέτος η ουρανομήκης ανοησία ότι οι «ήρωες του Πολυτεχνείου» εκμεταλλεύτηκαν τους αγώνες τους για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.  

Προσπερνώ τις άναρθρες κραυγές του ακροδεξιού νεαντερταλισμού, και την ανυπόφορα συμπλεγματική στάση πολλών απόντων για το Πολυτεχνείο. Η μομφή της εξαργύρωσης των αγώνων είναι αποτέλεσμα διανοητικής νωθρότητας, σκοπιμοτήτων και φανατισμού, και ως τέτοια εξορισμού εσφαλμένη.

Η λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου δεν ευθύνεται για το φωτοστέφανο «ήρωες». Ο χαρακτηρισμός επινοήθηκε στη μεταπολίτευση, τον αποδέχθηκε μια κοινωνία με ενοχές και τον απένειμε με περηφάνια στο «σπλάγχνο των σπλάγχνων» της μια ανερχομένη μεσαία τάξη. 

Ουδείς έκανε ανάλυση οφέλους-κόστους προκειμένου να συμμετάσχει στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Ευτυχώς, ειδάλλως τίποτε δεν θα γινόταν. Ήταν μια αυτοδέσμευση, η οποία είχε ένα χειροπιαστό κόστος (από τη σωματική βία μέχρι την καταστροφή του προσωπικού μέλλοντος) και κανένα ορατό όφελος (προπαντός τη μετέπειτα εξαργύρωση), εκτός ίσως από τα έντονα συναισθήματά μας. Μάταια θα προσπαθήσει κάποιος να τα περιγράψει, μάταια θα προσπαθήσει να αναπαραγάγει την ηθική και συναισθηματική ατμόσφαιρα της εποχής, και εξαιτίας αυτής της αδυναμίας, εύκολα μπορεί να οδηγηθεί στο μελόδραμα. Από την άλλη, πώς να μη χαμογελάς διαβάζοντας κείμενα που «καταρρίπτουν» τους μύθους με μια μεγαλοστομία που τους αναπαράγει;

Όποιος καλοπροαίρετα μιλάει για μετέπειτα εκμετάλλευση, αποδεχόμενος τη φιλολογία περί «ηρώων», χρησιμοποιεί το στερεότυπό του, απαιτώντας κανονικοί άνθρωποι με σάρκα και οστά να συμπεριφέρονται στη ζωή τους ως ήρωες ιπποτικών μυθιστορημάτων. Σκόπιμα ή μη, αγνοεί το προφανές: Νέοι ήμασταν, των οποίων τα φοιτητικά χρόνια συνέπεσαν με μια στρατοκρατική χούντα, έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας και μια γενικευμένη αθλιότητα. Νέοι, που δεν είχαν πλήρη συναίσθηση των κινδύνων και που πήραν μέρος σε έναν αγώνα γιατί πραγματικά αυτό ένιωσαν ότι έπρεπε να κάνουν, και καλά έκαναν.

Από εκεί και πέρα, καθένας τράβηξε τον δρόμο του, με τα καλά και τα κακά του. Όποιος ηθικολογεί ασύστολα εναντίον τους, καλά θα κάνει να σκεφτεί πρώτα ότι το να σηκώνει το δάκτυλο κατά κανόνα κρύβει σκοπιμότητες. Η ανθρώπινη ιστορία έχει αναρίθμητα παραδείγματα αυτής της (ύποπτης) συμπεριφοράς.

polytexneio Facebook Twitter
Νέοι ήμασταν, που δεν είχαν πλήρη συναίσθηση των κινδύνων και που πήραν μέρος σε έναν αγώνα γιατί πραγματικά αυτό ένιωσαν ότι έπρεπε να κάνουν, και καλά έκαναν.

• • •

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ακόμη και στη χώρα με περίπου 86% του πληθυσμού διπλοεμβολιασμένους, ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως ποσοστά, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε χθες Τρίτη ότι ενδέχεται να επανέλθουν μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η ταχύτητα διασποράς της covid-19 οδεύοντας προς την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη. Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφθασε στο ρεκόρ διμήνου με 1.816 κρούσματα το περασμένο Σάββατο.

Την προσεχή Παρασκευή θα συνεδριάσουν υπουργοί και ειδικοί για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Πάντως, ο Κόστα δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν μόνον «αυστηρώς απαραίτητα» μέτρα.

Η μάσκα απαιτείται στις δημόσιες μεταφορές, στα σούπερ μάρκετ και σε μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, το δε πιστοποιητικό εμβολιασμού στα κέντρα διασκέδασης, στα ταξίδια και σε σημαντικές εκδηλώσεις.

Πηγή: Reuters, Euractiv

antonio costa Facebook Twitter
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, συγκάλεσε συνεδρίαση την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, και ενδεχομένως να εφαρμοστούν μόνον «αυστηρώς απαραίτητα» μέτρα. Φωτ.: ΑΡ

• • •

ΝΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού — η λεγόμενη «κογκολέζικη», επειδή αναγνωρίστηκε πρώτα στο Κονγκό τον Σεπτέμβριο — εντοπίστηκε στη Βρετάνη της Γαλλίας, τον Οκτώβριο.

Είκοσι τέσσερα άτομα, 18 μαθητές ενός σχολείου και 6 ενήλικες, προσβλήθηκαν από αυτή τη μετάλλαξη που δεν μοιάζει με καμιά από τις γνωστές.

Μετά από ιχνηλάτηση των επαφών αυτής της συστάδας, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται μάλλον για «παραλλαγή», αλλά για «σποραδική μετάλλαξη», δεδομένου του «πολύ μικρού αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν διεθνώς». 

Απεναντίας, οι επιστήμονες είναι λιγότερο κατηγορηματικοί γι’ αυτή την παραλλαγή, που την ονόμασαν B.1.640 και μελετούν τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της.

Αν μη τι άλλο, το συμβάν αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο τον παγκόσμιο εμβολιασμό. Η μετάδοση της παραλλαγής έγινε από κάποιον επισκέπτη, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αφρική. Αν ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν εμβολιαστεί, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και θα εμφανίζονται νέες παραλλαγές του, ιδίως στην Αφρική, όπου έχει εμβολιαστεί μέχρι σήμερα μόνον το 6% του πληθυσμού της. 

Πηγή: Le Télégramme, HUFFPOST

• • •

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Στο βιβλίο του Cybermania (δεν έχει ακόμη μεταφραστεί από τα εβραϊκά), ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, Eviatar Matania, αφηγείται πώς το Ισραήλ κατάφερε μέσα σε μια δεκαετία να αναδειχθεί παγκόσμιος ηγέτης στην κυβερνοασφάλεια.

Πρόκειται για μοναδική περίπτωση. Το Ισραήλ βρίσκεται ψηλά παγκοσμίως στον τομέα της τεχνολογίας ως προς κάποιους δείκτες (π.χ. επιστημονικές δημοσιεύσεις, ποσοστό της εθνικής δαπάνης για Έρευνα και Ανάπτυξη), αλλά με σχετικούς όρους, δηλαδή σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων ή το μέγεθός του. 

Απεναντίας, το Ισραήλ έγινε «παγκόσμια υπερδύναμη στην κυβερνοασφάλεια με απόλυτους όρους»: 40% των παγκόσμιων ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας επενδύονται στο Ισραήλ, και μία στις τρεις start-up αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι ισραηλινές. 

Εξάλλου, η κυβερνοασφάλεια αντιπροσωπεύει το 15% των ισραηλινών εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες αποτελούν το μισό των συνολικών εξαγωγών του Ισραήλ. 

Η επιτυχία αυτή πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον καθηγητή Matania, που ίδρυσε και διεύθυνε το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ισραήλ, «το πρώτο αυτού του τύπου στον κόσμο», και διετέλεσε υπεύθυνος της εθνικής κυβερνοασφάλειας στο πρωθυπουργικό γραφείο το διάστημα 2012-2018.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνατότητες του Ισραήλ στον τομέα του κυβερνοχώρου, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και στα αμυντικά συστήματα, το εξυπηρετούν επίσης στον πολιτικό τομέα. «Όταν το Ισραήλ υπογράφει μια συμμαχία κυβερνοάμυνας με την Κύπρο και την Ελλάδα, αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται αυτές τις χώρες για να βελτιώσει την κυβερνοάμυνά του, αλλά μπορεί να αποκτήσει άλλα πράγματα σε άλλους τομείς. Το Ισραήλ έχει καταστεί συνώνυμο της κυβερνοασφάλειας, σε τέτοιο σημείο σήμερα, ώστε στηριζόμαστε σε αυτόν τον τομέα στη διεθνή σκηνή».   

Πηγή: Association Française de l’Université de Tel-Aviv (AFAUTA)

tel aviv horse Facebook Twitter
Το κυβερνο-άλογο του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

• • •

ΜΙΑ ΡΑΦΙΕΡΑ ΧΑΡΤΗΣ

Μεταξύ των προς πώληση έργων σε δημοπρασία που θα γίνει στη Στοκχόλμη, σήμερα και αύριο, υπάρχει μια σπάνια ραφιέρα του Ζόζεφ Φρανκ (1885-1967), η οποία κατασκευάστηκε στο διάστημα 1937-1943.

Η ραφιέρα, επονομαζόμενη «Χάρτης του Παρισιού από πτήση πτηνού», καλύπτεται από έναν δερμάτινο χάρτη του Παρισιού που το απεικονίζει όπως ήταν το 1920. Ο Γάλλος χαρτογράφος, Ζωρζ Πελτιέ, λέγεται ότι χρειάστηκε 30.000 ανθρωποώρες έρευνας και σχεδίασης για να ολοκληρώσει τον λεπτομερή χάρτη. 

rafiera Facebook Twitter
Ζόζεφ Φρανκ, η ραφιέρα «Χάρτης του Παρισιού από πτήση πτηνού».
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολυτεχνείο και Μεταπολίτευση: τόσο κοντά, τόσο μακριά

Guest Editors / Πολυτεχνείο και Μεταπολίτευση: τόσο κοντά, τόσο μακριά

Η περίοδος 1974-1981 ήταν γεμάτη στοιχήματα που αφορούσαν την περαιτέρω πορεία της χώρας, την οικονομική ανάπτυξη, τον εκδημοκρατισμό, τη σχέση με την Ευρώπη. Αυτά τα στοιχήματα αναμετρήθηκαν με τις προσδοκίες χιλιάδων ανθρώπων.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
πολυτεχνείο

Νικόλας Σεβαστάκης / Τα πρόσωπα του Νοέμβρη

Εκείνες οι μέρες είχαν τα πάντα. Και κομματικά διλήμματα, και τακτικές κινήσεις και συναίσθημα που γινόταν αποκοτιά και θάρρος ή έξαρση. Είχε, πάνω απ' όλα, μια νεότητα, ένα πάθος, μια χρήση της πόλης ως τόπου όπου κάποιοι χιλιάδες ανακάλυψαν αυτό που άλλαξε, έκτοτε, τη ζωή τους.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ