Γιγάντια μαύρη τρύπα «δίπλα» μας

black hole Facebook Twitter
Ομάδα αστρονόμων του πανεπιστημίου του Τέξας εντόπισε μια γιγάντια μαύρη τρύπα στην καρδιά ενός νάνου-γαλαξία, ονόματι Leo I, περιστρεφόμενου γύρω από τον Γαλαξία μας, η οποία ισοδυναμεί με 3,3 εκατομμύρια ήλιους, εντελώς υπέρμετρο μέγεθος σε σχέση με τον ξενιστή γαλαξία. (Φωτ. ESA/Gaia/DPAC)
0

ΣΥΓΧΥΣΗ ΡΟΛΩΝ

Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χάσει πολύ πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Είτε από πικρία για την ανατροπή του από την πρωθυπουργία ή από εσφαλμένη άποψη για τα πολιτικά πράγματα, είτε και για τα δύο, δεν μπόρεσε να διαχωρίσει στο μυαλό του ότι υπάρχουν διαφορετικοί ρόλοι. Υπάρχει ο ρόλος του πρωθυπουργού και ο ρόλος του τέως πρωθυπουργού. 

Όλοι οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί μετά τη μεταπολίτευση, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, παρέμειναν πολιτικά ενεργοί, πράγμα απολύτως φυσιολογικό. Ουδείς, όμως, εξ αυτών διανοήθηκε να επανακάμψει μέσω της τριβής με εκλογικές διαδικασίες. Οι δημόσιες παρεμβάσεις τους ήταν λίγες, επικεντρωμένες σε κρίσιμα θέματα, και οπωσδήποτε μιάς κάποιας βαρύτητας τουλάχιστον σε ένα ακροατήριο. Με τον τρόπο αυτό, διασφάλιζαν το κύρος και την υστεροφημία τους.

Απεναντίας, η εικόνα ενός τέως πρωθυπουργού που τρέχει να μαζέψει ψήφους για να μπει το κόμμα που ίδρυσε στη Βουλή εξ ορισμού είναι μίζερη και προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς. Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να την εξωραΐσει λέγοντας ότι «παλεύει για τις ιδέες του», το αποτέλεσμα είναι ένα: τέως πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν πολιτικός της σειράς.

Αυτή η αυτοκαταστροφική τάση του διογκώθηκε με την υποψηφιότητά του, που προήλθε από ένα θλιβερό και αναπάντεχο γεγονός, και όχι από στρατηγική επιλογή του. Μετά την άρνηση των συνυποψηφίων να περάσει θριαμβευτής άνευ αντιπάλου — έμπρακτη απόδειξη ότι δεν ασκούσε την παραμικρή ηγεμονία στον χώρο — έκανε ένα σωρό σφάλματα στην προεκλογική περίοδο που συνεχώς επιδείνωναν τη θέση του. 

Η αίσθηση που έμενε ήταν από τη μια ένας τέως πρωθυπουργός που λειτουργεί αφ’ υψηλού το πρωί· και από την άλλη, κλασικός υποψήφιος το βράδι που χρησιμοποιεί γνωστά πολιτικάντικα μέσα. Με άλλα λόγια, σύγχυση ρόλων και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά στο τετράγωνο. 

• • •

ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ

Η Ευρώπη τείνει να γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο της παραλλαγής Όμικρον, και ειδικότερα το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία, που διαθέτουν το καλύτερο σύστημα ανάλυσης της γονιδιακής ακολουθίας. 

Χθες Κυριακή, το HB κατέγραψε 1.239 κρούσματα, υπερδιπλάσια από το Σάββατο, το δε σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.137. Το Σάββατο, η Δανία κατέγραψε 1.840 κρούσματα, ήτοι 44% περισσότερα από την Παρασκευή.

Το Ισραήλ πρόσθεσε την Κυριακή τις δύο αυτές χώρες (αρχικά και το Βέλγιο, αλλά αργότερα το αφαίρεσε) στην κόκκινη λίστα των απαγορευμένων προορισμών.

Σημειωτέον, δεν έχει καν συμπληρωθεί μήνας από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της Όμικρον. Συνεπώς, τα δεδομένα είναι λίγα και όλες οι σχετικές μελέτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη, κάτι που πρώτοι επισημαίνουν σοβαροί επιστήμονες για τις δικές τους. 

Τούτου δοθέντος, σύμφωνα με τα δύο ακραία σενάρια, εξαρτώμενα από την αυστηρότητα των μέτρων που θα ληφθούν, μελέτης ερευνητικής ομάδας του The London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) της Αγγλίας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, αναμένονται τα εξής μέχρι 30 Απριλίου:

Αισιόδοξο (απαισιόδοξο) σενάριο: 20,9 (34,2) εκατομμύρια μολύνσεις – 175.000 (492.000) εισαγωγές σε νοσοκομεία – 24.700 (74.900) θάνατοι.

Παράλληλα, η Health Security Agency (UKHSA) ανακοίνωσε ότι η Όμικρον (α) θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή στα μέσα Δεκεμβρίου στο ΗΒ, (β) στα τέλη Δεκεμβρίου θα υπάρχουν 1.000.000 κρούσματα στο ΗΒ, και (γ) η τρίτη δόση αυξάνει κατά πολύ την άμυνα σε συμπτωματική μόλυνση. Παρομοίως, και στη Δανία εκτιμούν ότι η Όμικρον θα κυριαρχήσει μέσα στον Δεκέμβριο.

Ο υπουργός Παιδείας, Ναντίμ Ζαχάουι, επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει εισαγωγές σε νοσοκομεία και ότι στο Λονδίνο η Όμικρον είναι η κυρίαρχη παραλλαγή, η δε επικεφαλής των ιατρικών συμβούλων στο ΗΒ, Σούζαν Χόπκινς, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία διαγιγνώσκουν την Όμικρον σε αυξανόμενο αριθμό ασθενών που καταφεύγουν στα επείγοντα. 

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει «παλιρροϊκό κύμα» της Όμικρον, τα δύο εμβόλια δεν επαρκούν, και έθεσε στόχο τον εμβολιασμό με ενισχυτική δόση όλων των άνω των 18 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, έκθεση του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, αναφέρει ότι από τα 43 κρούσματα της Όμικρον, οι 34 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Από αυτούς, 14 είχαν δεχθεί και την ενισχυτική, μολονότι 5 από αυτούς είχαν μολυνθεί σε λιγότερες από 14 μέρες.

Τα ανωτέρω επιβεβαίωσε χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η Όμικρον καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά και μεταδίδεται ταχύτερα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από την Όμικρον, τα δε τα συμπτώματα μοιάζουν «ελαφρά έως μέτρια». Ωστόσο, προσθέτει ότι τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουν περάσει μόνο δύο βδομάδες από τον εντοπισμό της Όμικρον στο ΗΒ, επισημαίνουν ειδικοί, και κανονικά υπάρχει χρονική υστέρηση 3 με 4 βδομάδων μεταξύ μόλυνσης και θανάτου. Συνεπώς, είναι νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα είπε η Χόπκινς. 

Πάντως, οι περισσότεροι φαίνεται ότι αποδέχονται πλέον τον κανόνα ότι ένας «ήπιος, αλλά ταχύτερος» ιός σκοτώνει και βλάπτει περισσότερους από «οξύτερο, αλλά βραδύτερο» ιό. Όπως είπε η επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ για τις νέες αναδυόμενες ασθένειες, Μαρία Βαν Κέρκχοουβ: «Το να λέμε ‘είναι μόνον ήπια’ είναι πολύ επικίνδυνο. Ειναι πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, θα υπάρχουν περισσότερα κρούσματα, περισσότερες νοσηλείες και περισσότεροι θάνατοι».

Πηγή: BBC, Reuters, The Guardian, New Scientist, The Times of Israel

• • •

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Ασφαλώς συνέβαιναν πάντοτε, αλλά ουδέποτε ίσως τόσο προκλητικά. 

Δύο μέρες μετά την ανάδειξή της σε υποψήφια του κόμματος της δεξιάς «Οι Ρεπουμπλικάνοι» για τις προεδρικές εκλογές, η Βαλερί Πεκρές αύξησε το ποσοστό της στον πρώτο γύρο κατά 11% ή κατά 5 εκατομμύρια ψήφους (!), σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe. Η ίδια μάλιστα δημοσκόπηση την αναδεικνύει νικήτρια με 52% στον δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Εμ. Μακρόν. Λεπτομέρεια: Η Elabe ανήκει στον επί 12 χρόνια φίλο και σύμβουλό της, Μπερνάρντ Σανανέ.

Τις ίδιες μέρες, η Mediapart αποκάλυψε ότι η Πεκρές, με τη βοήθεια συνεργάτη της, έγραψε στο κόμμα εκατοντάδες μη-Γάλλους, λίγες βδομάδες πριν τις προκριματικές εκλογές, που συνεισέφεραν στη νίκη της. Το «περίεργο» είναι ότι ότι η Πεκρές, όπως και το κόμμα της, είναι εναντίον της ψήφου στους ξένους.

Πάντως, το κρίσιμο ερώτημα για τον πρώτο γύρω είναι, αν καταρρεύσει δημοσκοπικά ο Ερίκ Ζεμούρ, προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του: στη Λεπέν ή στην Πεκρές. Αυτό εξηγεί τα ανοίγματα της Πεκρές στην ακροδεξιά. Ασφαλώς, η ήττα της ακροδεξιάς είναι ευπρόσδεκτη, αλλά όχι και η αλλοίωση των θέσεων της παραδοσιακής δεξιάς.

valerie pecresse Facebook Twitter
Η υποψήφια του κόμματος της δεξιάς «Οι Ρεπουμπλικάνοι» για τις προεδρικές εκλογές, Βαλερί Πεκρές.

• • •

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ;

«Πρόκειται για πραγματικό άνοιγμα στη φιλοσοφία και την κριτική σκέψη; Ή είναι μόνο για... δημόσιες σχέσεις; Δεν είμαι σίγουρος. Ο χρόνος θα δείξει». Αυτό αναρωτήθηκε ο πιο διάσημος Αμερικανός φιλόσοφος και αγαπητός στη χώρα μας, Μάικλ Σαντέλ, σε συνέντευξη μετά τη συμμετοχή του στο πρώτο συνέδριο φιλοσοφίας στην ιστορία της Σαουδικής Αραβίας.

Εξορισμένη από τα σαουδαραβικά πανεπιστήμια, η φιλοσοφία πιθανόν χρησιμοποιείται σαν λίφτινγκ τού διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του οποίου η εικόνα στραπατσαρίστηκε από καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Καμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αφού ανέφερε ότι η νεότερη γενιά στη χώρα φαίνεται να διψάει για φιλοσοφικές συζητήσεις, ο Σαντέλ συμπλήρωσε «πιστεύω, αξίζει τουλάχιστον να επιχειρήσουμε την προώθηση της κριτικής σκέψης», η οποία θα προσδιορίσει αν οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν θα πετύχουν.

Οτιδήποτε προωθεί την κριτική σκέψη είναι ευπρόσδεκτο, αλλά θα χρειαστεί μπόλικη από δαύτη και πολύ χρόνος για να έχει κάπως αισθητά αποτελέσματα στη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: Reuters

michael sandel Facebook Twitter
Ο Αμερικανός φιλόσοφος, Μάικλ Σαντέλ, συνομιλεί με νέους Σαουδάραβες στο πρώτο συνέδριο φιλοσοφίας που οργανώθηκε στη Σαουδική Αραβία.

• • •

Ο ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΟΠΙΩΝ

Διακόσια χρόνια από τη γέννησή του, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ (12.12.1821 – 08.05.1880) συνεχίζει να διαβάζεται, να μεταφράζεται και να σχολιάζεται. 

Πανόραμα των στερεοτύπων, προκαταλήψεων, κοινοτοπιών, ανοησιών της αστικής τάξης του 19ου αιώνα, «Το Λεξικό των Κοινών Τόπων» του (Le Dictionnaire des Idées Reçues), που επρόκειτο να πλαισιώσει το ημιτελές «Μπουβάρ και Πεκυσέ», δημοσιεύτηκε το 1913. Ιδού μερικά λήμματα:

Διασημότητα — Οι διασημότητες: ενδιαφερόμαστε για την παραμικρή λεπτομέρεια της ιδιωτικής τους ζωής, για να τις δυσφημήσουμε.

Ελευθερία — Ο! πόσα εγκλήματα έγιναν στο όνομά σου! Έχουμε όλες όσες είναι απαραίτητες. Η ελευθερία δεν είναι ασυδοσία (φράση του συντηρητικού).

Λογοτεχνία — Απασχόληση των τεμπέληδων.

Μεταφορές — Υπάρχουν πάντα υπερβολικά πολλές στο στυλ.

Ποιητική έμπνευση — Πράγματα που την προκαλούν: η θέα της θάλασσας, ο έρωτας, η γυναίκα, κ.λπ.

Συγγραφέας — Πρέπει «να γνωρίζουμε συγγραφείς»· άχρηστο το όνομά τους. 

Ωμέγα — Δεύτερο γράμμα του ελληνικού αλφάβητου, διότι λέμε πάντα το άλφα και το ωμέγα. 

Θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τι ισχύει σήμερα από το «Λεξικό» του, ποια είναι τα στερεότυπα και οι κοινοτοπίες της εποχής μας, και να ελεγχθεί η εύλογη υπόθεση ότι το ΦΒ και το Twitter έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις ανοησίες που κατέγραφε ο Φλωμπέρ στην εποχή του.

flaubert house Facebook Twitter
Η οικία του Φλωμπέρ στα περίχωρα της Ρουέν.

• • •

ΤΟ ΡΗΤΟ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το 1922, η Πορτογαλία γιορτάζει την εκατονταετηρίδα από τη γέννηση του σπουδαίου συγγραφέα της, Ζοζέ Σαραμάγκου (16 Νοεμβρίου 1922 – 18 Ιουνίου 2010).

«Είναι δύσκολο να καταλάβεις αυτούς τους ανθρώπους που συμμετέχουν δημοκρατικά στις εκλογές και δημοψηφίσματα, αλλά κατόπιν είναι ανίκανοι να αποδεχτούν το αποτέλεσμα της λαϊκής βούλησης».

nobel Facebook Twitter
 Στις 10 Δεκεμβρίου 1988, ο Ζοζέ Σαραμάγκου δέχεται στη Στοκχόλμη το βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας.

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ