ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ;

Καταργούνται τα περισσότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία από την 19η Ιουλίου, σύμφωνα με δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

 

Ούτε η μάσκα ούτε η φυσική απόσταση θα είναι υποχρεωτικές, και τα εστιατόρια, μπαρ, θέατρα, κινηματογράφοι θα μπορούν να λειτουργούν στο μέγιστο της δυναμικότητάς τους.

 

Ειδικοί θα κρίνουν πόσο λογική ή πόσο απερίσκεπτη είναι αυτή η απόφαση.

 

Πάντως, η ιδεολογική της διάσταση φαίνεται πως δεν είναι αμελητέα. Όπως έγραψε η Daily Telegraph, οι αποφάσεις αυτές σηματοδοτούν μιαν αλλαγή στην κυβερνητική προσέγγιση της πανδημίας: επιστροφή στην ατομική ευθύνη από την κρατική παρέμβαση. 

 

Θα είναι εξαιρετικά θλιβερό αν οι αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων υπαγορεύονται από ιδεολογικά προαπαιτούμενα, εξακοντίζοντας στο πυρ το εξώτερον ό,τι αποτελεί την πεμπτουσία της επιστήμης τους, δηλαδή τα γεγονότα.

 

• • •

 

ΓΙΓΑΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Δεν νοούνται ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) δίχως μπαταρίες, και δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί η προβλεπόμενη εκρηκτική αύξησή τους δίχως επαρκή αριθμό «γιγαεργοστασίων» παραγωγής μπαταριών (ο νεολογισμός είναι του Έλον Μασκ).

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση (Μάιος 2021) του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Transport & Environment, 38 γιγαεργοστάσια μπαταριών κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται στην Ευρώπη.

 

Από αυτά, 17 έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (περί τα 30 δισ. ευρώ), 10 άλλα 16,8 δισ. εξασφαλισμένη μερική χρηματοδότηση, και 11 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν έχουν επιβεβαιωμένη χρηματοδότηση.

 

Το κύριο σχήμα στα υπό υλοποίηση πρότζεκτ είναι οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Σημειωτέον, το γιγαεργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο χρηματοδοτήθηκε με 1,4 δισ. δολάρια από το γερμανικό δημόσιο. 

 

Αν τα εργοστάσια υλοποιηθούν όπως σχεδιάζονται, θα παράγουν μπαταρίες ικανότητας περί τα 462 GWh το 2025, και 1.144 GWh το 2030, επαρκής ισχύς για να καλύψει το 90% των νέων επιβατικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που εκτιμάται ότι θα πουληθούν αυτή τη χρονιά. 

 

Αυτή η ισχύς αντιστοιχεί σε μείωση 42% σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2025, 62% το 2027 και 91% το 2030, σύμφωνα με το Transport & Environment. 

 

Πηγή: Transport & Environment 

 

tesla factory
Έτσι θα μοιάζει το γιγαεργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του (Πηγή: Tesla).

 

• • •

 

ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Πέντε γυναικοκτονίες από τους συζύγους τους στο Ιράν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου 2021, προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στα κοινωνικά μέσα.

 

Η πιο φρικιαστική περίπτωση είναι η δολοφονία της 25χρονης δικηγόρου, Golaleh Sheikhi. Η Sheikhi είχε βγει με τον σύζυγό της να δειπνήσουν, φιλονίκησαν για την εργασία της και την επιθυμία της να συνεχίσει τις σπουδές της, την κτύπησε στο κεφάλι, πέφτοντας κτύπησε σε ένα αυτοκίνητο, και έχασε τις αισθήσεις της. Υποθέτοντας ότι είναι νεκρή, ο σύζυγός της τη μετέφερε σε ερημική περιοχή, την έκαψε, και την έθαψε.

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ενδοοικογενειακή βία στο Ιράν πολλαπλασιάστηκε επί 15 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και 375 με 450 γυναίκες δολοφονούνται από άντρες της οικογένειάς τους κάθε χρόνο.  

 

Πηγή: La commission des Femmes du CNRI

 

golaleh
Η 25χρονη Ιρανή δικηγόρος, Golaleh Sheikhi, που δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο από τον σύζυγό της.

 

• • •

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ

Μια ρωμαϊκή επιτυμβία στήλη, που οι πικραμένοι γονείς αφιέρωσαν στην αγαπημένη τους κόρη, κρύβει μια ιστορία αγάπης και προδοσίας.

 

Ο σπαραγμός των γονιών της Τζούνια Πρόκλα για τον πρόωρο θάνατό της αποτυπώνεται στη χαραγμένη φράση ότι έζησε «οκτώ χρόνια, έντεκα μήνες και 5 μέρες».

 

Το πλούσια διακοσμημένο πορτραίτο της Τζούνια συμπληρώνεται από μιαν ακόμη απόδειξη της αγάπης του πατέρα και της μητέρας της, που υπόσχονται ότι κάποτε «τα οστά των γονιών θα βρίσκονται στην ίδια θέση με της κόρης». 

 

Τζούνια Πρόκλα
Η επιτύμβια στήλη για τη Τζούνια Πρόκλα.

 

Το μνημείο αφιερώνεται από τους γονείς της κοπέλας Μάρκους Τζούνιους Ευφρόσυνους (πιθανόν Έλληνας απελεύθερος) και... το όνομα της μητέρας έχει διαγραφεί. Το μυστήριο λύνει η πίσω μεριά της στήλης στην οποία διαβάζουμε: 

 

Ό,τι γράφεται ας παραμείνει ως αιώνια κατάρα πάνω στην απελεύθερη Ακτή, σατανική και άκαρδη δηλητηριάστρια και απατεώνισσα: καρφιά και μια θηλιά από σπαρτίνη να δένουν τον λαιμό και καυτή πίσσα να καίει το μοχθηρό στήθος της. Ελευθερώθηκε δίχως πληρωμή, όχι εναντίον της θέλησής της, και έφυγε με τον ερωμένο της· εξαπάτησε τον κύριό της και ενόσω αυτός βρισκόταν άρρωστος στο κρεβάτι, πήρε μακριά την υπηρέτριά του και τον νεαρό σκλάβο που τον βοηθούσε, προκαλώντας τέτοια βάσανα ώστε ο γέρος άντρας, μένοντας μόνος, εγκαταλελειμμένος και κλεμμένος, αποκαρδιώθηκε. Η ίδια κατάρα ας πέσει πάνω στον Ύμνο και σε όσους ακολούθησαν τον Ζώσιμους.

 

Μια ανθρώπινη ιστορία αγάπης και πίστης, που μετά ένα τραγικό γεγονός μεταβλήθηκε σε μίσος και προδοσία.

 

Τζούνια Πρόκλα
Το πίσω μέρος της επιτύμβιας στήλης της μικρής Τζούνια Πρόκλα με τις κατάρες του πατέρα της προς τη μητέρα της.

 

Πηγή: Uffizi Galleries, Φλωρεντία

 

• • •

 

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Ο Γάλλος κινηματογραφιστής και συγγραφέας Κλοντ Λανζμάν (27 Νοεμβρίου 1925 – 5 Ιουλίου 2018), σκηνοθέτης τού ντοκυμαντέρ «Shoah» (Ολοκαύτωμα), υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της μεταπολεμικής πνευματικής Γαλλίας.

 

Ένα βράδυ, και ενώ ήταν πολύ εξασθενημένος από τον καρκίνο του, ο Μιτεράν παρακάλεσε τον Κλοντ Λανζμάν να πάει να τον δει στο Ελυζέ. 

 

«Κλοντ, τι είναι ο θάνατος;», τον ρώτησε. 

 

«Το απόλυτο σκάνδαλο, κύριε Πρόεδρε».

 

miteran
Ο Κλοντ Λανζμάν (αριστερά) με τον Φρανσουά Μιτεράν (κέντρο).