ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αν θυμάμαι καλά, μία βασική αρχή της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η εξής: «Πρώτα η υγεία, μετά η οικονομία». 

 

Δεν γνωρίζω, αν εξακολουθεί να ισχύει ή όχι. 

 

Ένα πράγμα, όμως, γνωρίζω με σιγουριά: Όταν οι αρχές συγκρούονται με την πραγματικότητα, κερδίζει πάντα η πραγματικότητα. Ιδίως, όταν μια «αρχή» έχει εξαντλήσει τη ρητορική σκοπιμότητά της. 

 

• • •

 

ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ;

Μετά τη δημόσια ομολογία του Άντονι Φάουτσι, τον περασμένο Ιούνιο, το γνωρίζουμε: οι επιστήμονες είπαν ενσυνειδήτως ψέματα ότι δεν είναι αναγκαίες οι μάσκες. Το είπε ο ίδιος, το επανέλαβαν το αμερικανικό CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το είπαν και οι δικοί μας επιδημιολόγοι.

 

Ήταν ένα «έντιμο ψέμα», όπως ειπώθηκε. Εάν έλεγαν ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες, οι περισσότεροι θα συμπέραναν ότι οι μάσκες N95 είναι πιο ασφαλείς, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειψή τους για το υγειονομικό προσωπικό, η οποία θα υπονόμευε τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

 

Έντιμο ή καταστροφικό ψέμα; Η έλλειψη μασκών ασφαλώς θα δημιουργούσε προβλήματα. Από την άλλη, το ψέμα, ασφαλώς επίσης, συνετέλεσε στην ανάπτυξη του κινήματος κατά της μάσκας. Ακόμη χειρότερα υπονόμευσε την εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και μάλιστα στην ελίτ τους.

 

Όταν οι πολίτες ανακαλύπτουν ότι οι επιστήμονες ψεύδονται ενσυνειδήτως διαβρώνεται η εμπιστοσύνη τους στο μόνο σύστημα που διαθέτουμε για την εύρεση της αλήθειας. Το επόμενο βήμα είναι να το υποκαταστήσουν με δικές τους θεωρίες, που η άγνοιά τους μπορεί να τους οδηγήσει στην πιο εξωφρενική συνωμοσιολογία. Και φυσικά όλοι πληρώνουμε εν τέλει το κόστος.

 

man with mask
Φωτ.: Eurokinissi

 

• • •

 

ΤΟ TWITTER ΛΟΓΟΚΡΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

 Δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει η λογοκρισία.

 

Το Twitter χαρακτηρίζει «αποπροσανατολιστικά» και τουίτ διακεκριμένων επιστημόνων, που δεν συμφωνούν ή θεωρεί ότι δεν συμφωνούν με τη δεσπόζουσα άποψη. Και αφού επισημάνει το τουίτ, η άμεση συνέπεια είναι ο περιορισμός των λάικς και των ριτουίτς.

 

Το τελευταίο συμβάν αφορά ένα τουίτ τού καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Martin Kulldorff.

 

Το εξοργιστικό είναι ότι ο Kulldorff είναι επιδημιολόγος και ειδικός στην ασφάλεια των εμβολίων. 

 

Και το αστείο ότι ο Kulldorff συμμετέχει στην COVID-19 Vaccine Safety Technical (VaST) Subgroup, που λειτουργεί στο πλαίσιο του αμερικανικού CDC, του αρμόδιου θεσμού για τον έλεγχο των επιδημιών.

 

 

• • •

 

ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

Κουζίνα-φάντασμα, εικονικό εστιατόριο, ψηφιακό εστιατόριο, σκοτεινή κουζίνα, cloud κουζίνα, όποιο όνομα κι αν χρησιμοποιηθεί πρόκειται ουσιαστικά για εστιατόρια μόνο για παράδοση ή παραλαβή.

 

«Μια κουζίνα φάντασμα είναι ένας χώρος στον οποίο εικονικές επωνυμίες παράγονται δίχως φυσικό εστιατόριο. Πρόκειται για εξοπλισμό μόνον για την παραγωγή εικονικών επωνυμιών», σύμφωνα με το διάσημο σεφ Έρικ Γκρίνσπαν. Δύο σημαντικές εταιρείες του κλάδου είναι οι Kitchen United και Cloud Kitchens που ίδρυσε ο Τράβις Κάλανικ, ιδρυτής της Uber. 

 

Πρόκειται για αναμφισβήτηση τάση στον κλάδο της εστίασης, η οποία εκτινάχθηκε λόγω της πανδημίας της covid-19 έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις κάπου 100.000 εικονικά εστιατόρια υπάρχουν ήδη στις ΗΠΑ και γνώστες της αγοράς προβλέπουν ότι ο κλάδος θα έχει κύκλο εργασιών περί τα 400 δισεκατομμύρια στο τέλος της επόμενης δεκαετίας. 

 

Τα εικονικά εστιατόρια θα σκοτώσουν τα εστιατόρια όπως τα γνωρίζουμε; Το άνοιγμα ενός εικονικού εστιατορίου εκτιμάται σε περίπου 50.000 δολάρια, χοντρικά στο 5% του μέσου κόστους ενός κλασικού εστιατορίου, ενώ ένα υπάρχον εστιατόριο μπορεί να εισέλθει στον ψηφιακό κόσμο μόνο με 5.000 δολάρια. Από την άλλη, τα εστιατόρια πληρώνουν προμήθειες άνω του 20% στις διαδικτυακές εταιρείες διανομής για κάθε παραγγελία που γίνεται στην πλατφόρμα τους, μεγάλο ποσοστό που αν δεν ελεγχθεί θα μειώσει σημαντικά το όφελος του εστιατορίου.  

 

Πηγή: Lightspeed, Marker

 

Όλυμπος Νάουσα
Το εικονικό εστιατόριο θα σκοτώσει το κλασικό εστιατόριο; Φωτ.: Άρις Γεωργίου, από το φωτογραφικό λέυκωμα «Όλυμπος Νάουσα», εκδ. Άγρα

 

• • •

 

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΑΣΗ;

Πολιτικοί ηγέτες και προσωπικότητες του πολιτισμού στην Ιταλία υπερασπίστηκαν τον ποιητή τους Δάντη Αλιγκέρι, μετά το δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας που υποβάθμισε την αξία του, γράφοντας πώς ήταν έτη φωτός μακριά από τον Σαίξπηρ.

 

Αναμενόμενη αντίδραση σε ένα προκλητικό κείμενο, το οποίο σκόπιμα δημοσιεύτηκε την Ημέρα του Δάντη στις 25 Μαρτίου και στην 700η επέτειο του θανάτου του Δάντη. Ο Δάντης είναι συνυφασμένος με τον ιταλικό πολιτισμό και ειδικότερα την ιταλική γλώσσα. 

 

Μια απόδειξη είναι ο Γαλιλαίος που έδωσε δύο διαλέξεις για την Κόλαση, ύστερα από πρόσκληση της Ακαδημίας της Φλωρεντίας. Η πεποίθησή του ότι επιστήμη και κουλτούρα αποτελούν ενιαίο σύνολο θα αποτυπωθεί στην απόφασή του να γράψει τα επιστημονικά του κείμενα στην ιταλική γλώσσα παρά στα λατινικά, όπως επέβαλλε η παράδοση. 

 

Στις διαλέξεις του, ο Γαλιλαίος υποστήριξε ότι η κόλαση του Δάντη καταλάμβανε ένα κωνοειδές τμήμα της Γης με την Ιερουσαλήμ στο κέντρο του θόλου-βάσης του κώνου και την κορυφή του στο κέντρο της Γης. Το μοντέλο που παρουσίασε ήταν εσφαλμένο, και φαίνεται ότι το κατάλαβε γρήγορα, διότι επί πολλά έτη δεν αναφέρθηκε στις δύο διαλέξεις του.

 

Πηγή: Mario Livio, «Galileo: And the Science Deniers», Simon & Schuster, 2020 

 

Tι διαβάζουμε σήμερα
Σάντρο Μποτιτσέλι, «Ο χάρτης της κόλαση», βασισμένος στην Κόλαση του Δάντη.