ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ

Μετά την ακύρωση του συνεδρίου γονιμότητας, ουδέποτε θα μάθουμε 

 

(α) πώς οι Απόδημοι Έλληνες μειώνουν την υπογεννητικότητα διεθνώς, και πώς στα πάτρια εδάφη (ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Βλάσης, «Αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Η Ελλάδα διεθνής πρωτοστάτης. Ο ρόλος των Αποδήμων Ελλήνων»), 

 

(β) πώς το υπουργείο Τουρισμού αποτελεί παράδειγμα στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας (Χάρης Θεοχάρης, «Υπουργείο Τουρισμού: Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα για άλλες χώρες»), 

 

(γ) πώς η ανθρωπότητα θα έρχεται στη χώρα μας για να πάρει ιδέες σχετικά με το πώς γίνονται τα παιδιά (Αγγελική Γκερέκου, «Η Ελλάδα ως προορισμός ιδεών, γονιμότητας και Ιατρικού Τουρισμού»).

 

Σοβαρά τώρα, το συνέδριο είχε έντονο ιδεολογικο-πολιτικό προσανατολισμό. Η πρόσκληση του συνεδρίου αναφέρει ότι θα παρουσιαστούν οι στρατηγικές «που πρέπει να διαμορφωθούν τόσο σε ιατρικό, όσο και σε οικονομικό, πολιτικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο». 

 

Ωστόσο, είναι τουλάχιστον περίεργο γιατί απουσίαζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Δεν προσκλήθηκαν; Προσκλήθηκαν αλλά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν;) θαρρείς και η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής ανήκει σε έναν και μόνον έναν πολιτικό σχηματισμό. 

 

Είναι, επίσης, εξωφρενικό για επιστημονικό συνέδριο να συμμετέχουν μεν εκπρόσωποι της Εκκλησίας (να δεχτώ ότι καλώς συμμετέχουν), αλλά να αγνοούνται προκλητικά επιστημονικές ειδικότητες απολύτως συναφείς με το θέμα του συνεδρίου. 

 

Όταν οι οργανωτές νοιώθουν «την ανάγκη μιας κοσμοθεωρειακής σύγκλισης», το πρώτο που φροντίζεις να κάνεις είναι να ακούς διαφορετικές απόψεις. Όταν εσκεμμένα ή μη δεν τις θεωρείς αξιόλογες, το συνέδριο γίνεται μια ιδεολογικο-πολιτική καρικατούρα και ακυρώνεται. Για την ακρίβεια, ευτυχώς που υπήρξε το διαφημιστικό σποτ, ειδάλλως θα είχαμε τους επόμενους μήνες να ασχολούμαστε με την κοσμοθεωρία που θα είχε αναδείξει το συνέδριο. Όχι ότι θα μαθαίναμε τίποτα καινούργιο, τις γνωρίζουμε παλαιόθεν αυτές τις απόψεις χάρη στο ευσύνοπτο «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».   

 

• • •

 

ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ;

Αποδίδουμε σε πολιτικούς ρήσεις που ακούστηκαν σε ομιλίες τους, πολλάκις μάλιστα δεκαετίες μετά την αποχώρησή τους από τον δημόσιο βίο. Ουδείς αποδίδει μια ενδιαφέρουσα σκέψη στους λογογράφους τους.

 

Θεωρούμε επίσης σημαντική τη συμμετοχή, άμεση ή έμμεση, ενός πολιτειακού παράγοντα σε δημόσιες εκδηλώσεις, στον ίδιο πιστώνονται οι αποφάσεις του. 

 

Θα πρέπει, όμως, να συμφωνήσουμε ότι αν κάποιος πολιτικός εκφώνησε μια ανοησία, ευθύνεται ο ίδιος και όχι ο λογογράφος του. Και αν δήλωσε συμμετοχή π.χ. σε ένα συνέδριο ευθύνεται ο ίδιος και όχι κάποιος συνεργάτης του που τον «παρέσυρε». Ας τα βρει με τους συνεργάτες του. Πάντως, τα σωστά δικά του και τα σφάλματα των άλλων, δεν γίνεται.

 

• • •

 

ΠΕΜΠΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ενώ η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca περιθωριοποιείται, τόσο στη χώρα μας όσο και πανευρωπαϊκά, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου η αμερικανική εταιρεία Novavax ανακοίνωσε ότι, μετά τις δοκιμές της τρίτης φάσης στην οποία συμμετείχαν περίπου 30.000 εθελοντές, το εμβόλιό της NVX-CoV2373 είναι λίαν αποτελεσματικό. Το εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα 90,4%, στις δε μεταλλάξεις 93% σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας.

 

Μετά τα εμβόλια της Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca, το δύο δόσεων NVX-CoV2373 είναι το πέμπτο εμβόλιο δυτικής χώρας για την covid-19 που θα διεκδικήσει έγκριση των αρχών. Η σχετική αίτηση θα κατατεθεί το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

 

Στο δελτίο τύπου, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα μπορεί να κατασκευάζει 100 εκατομμύρια δόσεις μηνιαίως στο τέλος του τρίτου τριμήνου και 150 εκατομμύρια στο τέλος του τετάρτου τριμήνου του 2021.

 

Το εμβόλιο, που δεν ανήκει στην οικογένεια των mRNA εμβολίων, μπορεί να αποθηκευτεί σε κοινά ψυγεία και να παρασκευαστεί με υπάρχοντα εξοπλισμό. Τα δύο αυτά πλεονεκτήματα το καθιστούν κατάλληλο για χώρες χαμηλού εισοδήματος, στις οποίες προσανατολίζεται η εταιρεία. Το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας ήδη έχει συμφωνήσει με τη Novavax για την παραγωγή του.

 

Πηγή: Quartz, AP  

 

novavax
Το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Novavax που χρησιμοποιήθηκε στις κλινικές δοκιμές.

 

• • •

 

«Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΝΟΥΑΛΗΣ»

Το λεγόμενο «Πάνελ Οικονομικής Ανθεκτικότητας των G7» εισηγήθηκε σειρά προτάσεων στους αρχηγούς των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο της Κορνουάλης.

 

Καθώς η διεθνής κοινότητα πασχίζει να υλοποιήσει βιώσιμους αναπτυξιακούς στόχους, να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, και να διασφαλίσει σε όλους τους πολίτες όφελος από την αυξανόμενη ευημερία, οι G7 πρέπει να δράσουν για να ενδυναμώσουν και, όπου απαιτείται, να μεταρρυθμίσουν τις αγορές και τους θεσμούς. 

 

Ειδικότερα, θα πρέπει να δεσμευτούν στους εξής άξονες που περιλαμβάνει «η συναίνεση της Κορνουάλης»: Αλληλεγγύη, Καλύτερη διαχείριση κινδύνων, Βιώσιμο και στοχευμένο εφοδιασμό, Καλύτερη διακυβέρνηση, Συμπερίληψη (Inclusion).

 

Έφθασε η ώρα, γράφει η Μαριάνα Ματσουκάτο, να αντικατασταθεί «Η Συναίνεση της Ουάσινγκτον» που παρήγαγε τόσες κακές πολιτικές (π.χ. λιτότητα, ιδιωτικοποιήσεις, κ.λπ) με μια καλύτερη πολιτική. 

 

g7 economic
Το «Πάνελ Οικονομικής Ανθεκτικότητας των G7» που πρότεινε τη Συναίνεση της Κορνουάλης.

 

• • •

 

ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΑ 102 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ

«Μισή-Εβραία» από τη μητέρα της, η Ingeborg, «Inge», Syllm, μετέπειτα Rapoport (1912 – 2017) κατέθεσε τη διδακτορική διατριβή το 1938 στην Ιατρική σχολή του Αμβούργου, αλλά δεν της επετράπη να την υποστηρίξει εξαιτίας των ναζιστικών ρατσιστικών νόμων.

 

Έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου ειδικεύτηκε στην παιδιατρική, γνώρισε τον Εβραίο σύζυγό της, βιοχημικό Samuel Rapoport με τον οποίο θα αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Αμφότεροι κομμουνιστές, θα αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ το 1950, όταν ο μακαρθισμός τούς έβαλε στο στόχαστρό του.

 

Επιχείρησαν να εργαστούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στην επικρατούσα ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα καμιά δεν ήθελε κομμουνιστές μετανάστες που ζητούσαν άσυλο. Ούτε το Ισραήλ τούς δέχθηκε επειδή ήταν δεδηλωμένοι αντισιωνιστές.

 

Τελικά, κατέληξαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου διέπρεψαν. Η Syllm-Rapoport έγινε η πρώτη καθηγήτρια Νεογνολογίας στην Ευρώπη.

 

Το 2015, η Ιατρική σχολή του Αμβούργου αποφάσισε να εξοφλήσει το χρέος της απονέμοντας στην Syllm-Rapoport τον τίτλο του διδάκτορα για την κατατεθείσα διατριβή της. Ωστόσο, η Inge απαίτησε να εξεταστεί, και μάλιστα φρόντισε να ενημερωθεί για όλες τις νεότερες έρευνες σχετικά με τη διφθερίτιδα. 

 

Η εξεταστική επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις καθηγητές, την επισκέφθηκε στο σπίτι της στο Βερολίνο, και αφού την εξέτασαν επί 45 λεπτά, ενέκριναν τη διατριβή της. Η Inge ήταν 102 ετών — το πιο ηλικιωμένο πρόσωπο στην ιστορία που απέκτησε διδακτορικό.

 

Ingeborg Syllm-Rapoport
Η Ingeborg Syllm-Rapoport στις ΗΠΑ, το 1938, λίγο μετά την αναχώρησή της από τη ναζιστική Γερμανία.