Aπειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

venezuela new bills Facebook Twitter
Για να αντιμετωπίσει τον υπερπληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας έθεσε σε κυκλοφορία τρία νέα χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 200.000, 500.000 και 1.000.000 μπολιβάρ, το τελευταίο των οποίων ισοδυναμεί με «50 σεντς του δολαρίου».
0

ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

«Ενώ η BioNTech/Pfizer και η Moderna ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η AstraZeneca παρέδωσε μόνο 30 από τα 90 εκατομμύρια της σύμβασης στο πρώτο τρίμηνο και 70 από τα 180 εκατομμύρια στο δεύτερο».

Αυτό δήλωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απειλώντας ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές των εμβολίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν υπάρξει «αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις εξαγωγές». Το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ΕΕ είναι 11,81%, ενώ του ΗΒ 39,04%. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες υπήρξαν 10 εκατομμύρια εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ στο ΗΒ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί δίκαιη διανομή των εμβολίων, και ότι θα προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ να είναι έτοιμοι ώστε να διασφαλίσουν ότι θα επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων πολιτών.

Η σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ πιθανόν να οξυνθεί περαιτέρω, διότι θα υπάρξει «σημαντική μείωση», από τις 29 Μαρτίου και επί τέσσερις εβδομάδες, στις εβδομαδιαίες παραδόσεις της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

ursula von der leyen Facebook Twitter
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απείλησε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές των εμβολίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

• • •

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΑΣΙΑΤΕΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΙΣΟΥΣ

Ένας 21-χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων, οι έξι των οποίων γυναίκες ασιατικής καταγωγής, την Τρίτη 16 Μαρτίου στην Ατλάντα.

Η αστυνομία της Ατλάντα ανακοίνωσε ότι οι δολοφονίες δεν είχαν ρατσιστικό κίνητρο. Απεναντίας, Αμερικανο-ασιάτες πολιτικοί ισχυρίστηκαν ότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με ρατσισμό.

Ένας αστυνομικός που δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος «είχε κακή μέρα», αποκαλύφθηκε ότι είχε αναρτήσει στο Facebook ένα ρατσιστικό μπλουζάκι που κατηγορούσε την Κίνα για την πανδημία.

Έκθεση της οργάνωσης «Stop AAPI Hate», που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη, αναφέρει ότι καταγγέλθηκαν σχεδόν 3.800 επιθέσεις μίσους εναντίον Αμερικανο-ασιατών, στο διάστημα 19/3/20 – 28/2/21, το 68% των οποίων αφορά λεκτική παρενόχληση και το 11% φυσική βία. Οι επιθέσεις σε γυναίκες είναι δύο φορές περισσότερες από εκείνες σε άντρες.

Σημειωτέον, ο Ντ. Τραμπ συχνά χαρακτήριζε την covid-19 «κινεζικό ιό» και «κουνγκ φλου» (Kung Flu) στη διάρκεια της πανδημίας.

racist covid t shirt Facebook Twitter
Το ρατσιστικό μπλουζάκι που ανάρτησε στο Facebook αστυνομικός της Ατλάντα, το οποίο κατηγορεί την Κίνα για την πανδημία.

• • •

XΙV ή 14;

O Λουδοβίκος ΧΙV απέθανε. Ζήτω ο Λουδοβίκος 14ος.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το μουσείο Carnavalet αποφάσισε να αλλάξει όλους τους ρωμαϊκούς αριθμούς. Εφεξής, ο Λουδοβίκος ΧΙV θα είναι 14ος, και ο XVIος αιώνας 16ος αιώνας στο μουσείο της ιστορίας του Παρισιού.

Απεναντίας, το Λούβρο επέλεξε μια μεσοβέζικη λύση: ο Λουδοβίκος θα εξακολουθεί να είναι ΧΙV, όπως όλοι οι βασιλείς και βασίλισσες, αλλά για τους αιώνες θα χρησιμοποιούνται τα αραβικά ψηφία.

Η ιταλική εφημερίδα βλέπει στις αλλαγές αυτές μια ακόμη υποχώρηση στις σειρήνες του μάρκετινγκ και του τουρισμού και μια απομάκρυνση από την κλασική παιδεία.

Σημειώνει μάλιστα ότι η αρίθμηση των τελικών του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Super Bowl) γίνεται με ρωμαϊκούς αριθμούς, και γράφοντας ειρωνικά ότι οι ρωμαϊκοί αριθμοί βγαίνουν από τα μουσεία αλλά παραμένουν στα αμερικανικά στάδια. Ο τελευταίος τελικός τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν το Super Bowl LV. Αν δεν το καταλάβατε, είναι ο 55ος τελικός.

Για τους Έλληνες βασιλείς δεν υπάρχει πρόβλημα πάντως: αρκούν το Α και το Β. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται κάπως με τους ξένους, βλέποντας τον Λουδοβίκο άλλοτε ως 14ο και άλλοτε ΙΔ΄.

Πηγή: Courrier International, FranceInfo

Carnavalet museum Facebook Twitter
Πρόσοψη του μουσείου Carnavalet στο Παρίσι.

• • •

ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Το επισκέπτονται τουλάχιστον 1.000.000 άτομα ετησίως. Με το δίκιο τους, διότι το βιβλιοπωλείο των αδελφών Λελό στο Πόρτο της Πορτογαλίας είναι από τα ομορφότερα του κόσμου.

Η λευκή πρόσοψή του, συνδυασμός νεο-γοτθικών και αρ νουβό στοιχείων, είναι το πρώτο που ελκύει τους περαστικούς, όπως και οι δύο μορφές, η Τέχνη και η Επιστήμη, που περιβάλλουν το παράθυρο του πρώτου ορόφου.

Lello bookstore exterior Facebook Twitter
Η πρόσοψη του βιβλιοπωλείου των αδελφών Lello στο Πόρτο της Πορτογαλίας

Προερχόμενοι από την αστική διανόηση του Πόρτο, οι αδελφοί Χοσέ και Αντόνιο Λελό ζήτησαν από τον αρχιτέκτονα Ξαβιέ Εστέβες να κατασκευάσει ένα νέο βιβλιοπωλείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όταν οι δουλειές τους είχαν ανοίξει. Το βιβλιοπωλείο εγκαινιάστηκε το 1906, και αμέσως έγινε τόπος συνάντησης της διανόησης του Πόρτο.

Πέρα από τον πλούτο των βιβλίων, στο εσωτερικό δεσπόζουν μια εκπληκτική σκάλα που οδηγεί στον δεύτερο όροφο και οι σκαλιστές μπουαζερί. Ο χώρος φωτίζεται από μια τζαμαρία στην οροφή, διακοσμημένη με το λατινικό ρητό του βιβλιοπωλείου: Decus in Labore («Η αξιοπρέπεια μέσα στην εργασία»).

Lello bookstore interior Facebook Twitter
Το εσωτερικό του βιβλιοπωλείου των αδελφών Lello στο Πόρτο της Πορτογαλίας

Πηγή: Beaux Arts

• • •

ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕ 35 ΔΟΛΑΡΙΑ, ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ 722.000

Κάποιος στο Κονέκτικατ βρήκε ένα μπολ στον κήπο του. Το πούλησε για 35 δολάρια.

Σε χθεσινή δημοπρασία, το μπολ πουλήθηκε 722.000 δολάρια.

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο κομμάτι του 15ου αιώνα, κατασκευασμένο στη δυναστεία των Μινκ. Από τα συνολικά έξι γνωστά, τα πέντε βρίσκονται σε μουσεία.

Συμπέρασμα: Δεν ξεφορτωνόμαστε ανέμελα πράγματα που βρήκαμε κρυμμένα στην κατοικία μας...

chinese bowl Facebook Twitter
Το κινεζικό μπωλ που αγοράστηκε 35 δολάρια και πουλήθηκε 722.000 δολάρια στις 16 Μαρτίου 2021. Φωτ: Sotheby's
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ