ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

«Ενώ η BioNTech/Pfizer και η Moderna ανταποκρίθηκαν στις συμβατικές υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η AstraZeneca παρέδωσε μόνο 30 από τα 90 εκατομμύρια της σύμβασης στο πρώτο τρίμηνο και 70 από τα 180 εκατομμύρια στο δεύτερο».

 

Αυτό δήλωσε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απειλώντας ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές των εμβολίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αν δεν υπάρξει «αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις εξαγωγές». Το ποσοστό των εμβολιασμένων στην ΕΕ είναι 11,81%, ενώ του ΗΒ 39,04%. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες υπήρξαν 10 εκατομμύρια εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ στο ΗΒ.

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί δίκαιη διανομή των εμβολίων, και ότι θα προτείνει στους ηγέτες της ΕΕ να είναι έτοιμοι ώστε να διασφαλίσουν ότι θα επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Η σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και ΗΒ πιθανόν να οξυνθεί περαιτέρω, διότι θα υπάρξει «σημαντική μείωση», από τις 29 Μαρτίου και επί τέσσερις εβδομάδες, στις εβδομαδιαίες παραδόσεις της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

 

ursula von der leyen
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απείλησε ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές των εμβολίων προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

• • •

 

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΑΣΙΑΤΕΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΙΣΟΥΣ

Ένας 21-χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία οκτώ ανθρώπων, οι έξι των οποίων γυναίκες ασιατικής καταγωγής, την Τρίτη 16 Μαρτίου στην Ατλάντα.

 

Η αστυνομία της Ατλάντα ανακοίνωσε ότι οι δολοφονίες δεν είχαν ρατσιστικό κίνητρο. Απεναντίας, Αμερικανο-ασιάτες πολιτικοί ισχυρίστηκαν ότι είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με ρατσισμό.

 

Ένας αστυνομικός που δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος «είχε κακή μέρα», αποκαλύφθηκε ότι είχε αναρτήσει στο Facebook ένα ρατσιστικό μπλουζάκι που κατηγορούσε την Κίνα για την πανδημία.

 

Έκθεση της οργάνωσης «Stop AAPI Hate», που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη, αναφέρει ότι καταγγέλθηκαν σχεδόν 3.800 επιθέσεις μίσους εναντίον Αμερικανο-ασιατών, στο διάστημα 19/3/20 – 28/2/21, το 68% των οποίων αφορά λεκτική παρενόχληση και το 11% φυσική βία. Οι επιθέσεις σε γυναίκες είναι δύο φορές περισσότερες από εκείνες σε άντρες.

 

Σημειωτέον, ο Ντ. Τραμπ συχνά χαρακτήριζε την covid-19 «κινεζικό ιό» και «κουνγκ φλου» (Kung Flu) στη διάρκεια της πανδημίας.

 

racist covid t shirt
Το ρατσιστικό μπλουζάκι που ανάρτησε στο Facebook αστυνομικός της Ατλάντα, το οποίο κατηγορεί την Κίνα για την πανδημία.

 

• • •

 

XΙV ή 14;

O Λουδοβίκος ΧΙV απέθανε. Ζήτω ο Λουδοβίκος 14ος.

 

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το μουσείο Carnavalet αποφάσισε να αλλάξει όλους τους ρωμαϊκούς αριθμούς. Εφεξής, ο Λουδοβίκος ΧΙV θα είναι 14ος, και ο XVIος αιώνας 16ος αιώνας στο μουσείο της ιστορίας του Παρισιού.

 

Απεναντίας, το Λούβρο επέλεξε μια μεσοβέζικη λύση: ο Λουδοβίκος θα εξακολουθεί να είναι ΧΙV, όπως όλοι οι βασιλείς και βασίλισσες, αλλά για τους αιώνες θα χρησιμοποιούνται τα αραβικά ψηφία.

 

Η ιταλική εφημερίδα βλέπει στις αλλαγές αυτές μια ακόμη υποχώρηση στις σειρήνες του μάρκετινγκ και του τουρισμού και μια απομάκρυνση από την κλασική παιδεία.

 

Σημειώνει μάλιστα ότι η αρίθμηση των τελικών του αμερικανικού ποδοσφαίρου (Super Bowl) γίνεται με ρωμαϊκούς αριθμούς, και γράφοντας ειρωνικά ότι οι ρωμαϊκοί αριθμοί βγαίνουν από τα μουσεία αλλά παραμένουν στα αμερικανικά στάδια. Ο τελευταίος τελικός τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν το Super Bowl LV. Αν δεν το καταλάβατε, είναι ο 55ος τελικός.

 

Για τους Έλληνες βασιλείς δεν υπάρχει πρόβλημα πάντως: αρκούν το Α και το Β. Ωστόσο, τα πράγματα περιπλέκονται κάπως με τους ξένους, βλέποντας τον Λουδοβίκο άλλοτε ως 14ο και άλλοτε ΙΔ΄.

 

Πηγή: Courrier International, FranceInfo

 

Carnavalet museum
Πρόσοψη του μουσείου Carnavalet στο Παρίσι.

 

• • •

 

ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ

Το επισκέπτονται τουλάχιστον 1.000.000 άτομα ετησίως. Με το δίκιο τους, διότι το βιβλιοπωλείο των αδελφών Λελό στο Πόρτο της Πορτογαλίας είναι από τα ομορφότερα του κόσμου.

 

Η λευκή πρόσοψή του, συνδυασμός νεο-γοτθικών και αρ νουβό στοιχείων, είναι το πρώτο που ελκύει τους περαστικούς, όπως και οι δύο μορφές, η Τέχνη και η Επιστήμη, που περιβάλλουν το παράθυρο του πρώτου ορόφου.

 

Lello bookstore exterior
Η πρόσοψη του βιβλιοπωλείου των αδελφών Lello στο Πόρτο της Πορτογαλίας

 

Προερχόμενοι από την αστική διανόηση του Πόρτο, οι αδελφοί Χοσέ και Αντόνιο Λελό ζήτησαν από τον αρχιτέκτονα Ξαβιέ Εστέβες να κατασκευάσει ένα νέο βιβλιοπωλείο στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όταν οι δουλειές τους είχαν ανοίξει. Το βιβλιοπωλείο εγκαινιάστηκε το 1906, και αμέσως έγινε τόπος συνάντησης της διανόησης του Πόρτο.

 

Πέρα από τον πλούτο των βιβλίων, στο εσωτερικό δεσπόζουν μια εκπληκτική σκάλα που οδηγεί στον δεύτερο όροφο και οι σκαλιστές μπουαζερί. Ο χώρος φωτίζεται από μια τζαμαρία στην οροφή, διακοσμημένη με το λατινικό ρητό του βιβλιοπωλείου: Decus in Labore («Η αξιοπρέπεια μέσα στην εργασία»).

 

Lello bookstore interior
Το εσωτερικό του βιβλιοπωλείου των αδελφών Lello στο Πόρτο της Πορτογαλίας

 

Πηγή: Beaux Arts

 

• • •

 

ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕ 35 ΔΟΛΑΡΙΑ, ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ 722.000

Κάποιος στο Κονέκτικατ βρήκε ένα μπολ στον κήπο του. Το πούλησε για 35 δολάρια.

 

Σε χθεσινή δημοπρασία, το μπολ πουλήθηκε 722.000 δολάρια.

 

Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνιο κομμάτι του 15ου αιώνα, κατασκευασμένο στη δυναστεία των Μινκ. Από τα συνολικά έξι γνωστά, τα πέντε βρίσκονται σε μουσεία.

 

Συμπέρασμα: Δεν ξεφορτωνόμαστε ανέμελα πράγματα που βρήκαμε κρυμμένα στην κατοικία μας...

 

chinese bowl
Το κινεζικό μπωλ που αγοράστηκε 35 δολάρια και πουλήθηκε 722.000 δολάρια στις 16 Μαρτίου 2021. Φωτ: Sotheby's