Ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν

cruise ship Facebook Twitter
Μήκους 362 μέτρων και πλάτους 66, με ικανότητα μεταφοράς 6.988 επιβατές και 2.300 άτομα προσωπικό, το μεγαλύτερο κρουαζερόπλοιο του κόσμου, Wonder of the Seas, απέπλευσε την Παρασκευή 20 Αυγούστου από τα γαλλικά ναυπηγεία για δοκιμαστικό ταξίδι: ένα τεχνολογικό επίτευγμα που προκαλεί μεγάλες περιβαλλοντικές ανησυχίες.
0

ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η πολιτική κατάσταση είναι αβέβαιη, και στην περίπτωση που σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος μέχρι να βρει τον βηματισμό της.

Παράλληλα, η χώρα αντιμετωπίζει ήδη διατροφική ανασφάλεια, η οποία πολύ σύντομα μπορεί να εξελιχθεί σε οξεία κρίση, εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας που πλήττει τη χώρα και τις πολυπληθείς εσωτερικές μετακινήσεις που προκαλούν ελλείψεις τροφίμων σε ορισμένες περιοχές.

Επιτροπές του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι, λόγω του κλεισίματος του αεροδρομίου της Καμπούλ, η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει από τον επόμενο κιόλας μήνα μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και υγειονομικό υλικό, απαραίτητο εκτός των άλλων και για την πανδημία.

Είναι πολύ πιθανό η ξηρασία να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, κατά τον περιβαλλοντολόγο Φαχάντ Σαΐντ: «Το Αφγανιστάν είναι καλό παράδειγμα κλιματικής αδικίας. Ιστορικά, δεν έπαιξε τον παραμικρό ρόλο στην κλιματική αλλαγή, αλλά υφίσταται το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας της».

Εύλογα, επίσης, αναρωτιέται κανείς πού πήγαν τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν τα 20 τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των Αφγανών που ζουν σε φτώχεια διπλασιάστηκε, ενώ η γη για την καλλιέργεια παπαρούνας τριπλασιάστηκε.

Μένει να δούμε πώς η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα διαχειριστεί αυτή την επείγουσα κρίση, και τι επιπτώσεις θα έχει στη διακυβέρνησή της. Ανεξαρτήτως αυτών, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να βοηθήσει έμπρακτα, διότι η δυστυχία που προβλέπεται να πλήξει αυτή την ήδη βασανισμένη χώρα μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Πηγή: Reuters, Guardian

Ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι η ζωή ενός στους τρεις Αφγανούς κινδυνεύει από λιμό. Φωτ.: EPA

• • •

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

Την 1η Ιουνίου 2014 στο Κατάρ, πέντε Ταλιμπάν κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, οι επονομαζόμενοι «Taliban Five», ανταλλάχτηκαν με έναν Αμερικανό στρατιωτικό αιχμάλωτο των Ταλιμπάν από το 2009.

Στις 24 Οκτωβρίου 2018, ο Αμπντούλ Μπαραντάρ απελευθερώθηκε, ύστερα από 8 χρόνια φυλάκισης στο Πακιστάν, μετά από απαίτηση των ΗΠΑ.

Οι πέντε Ταλιμπάν έχουν περιγραφεί ως «οι πιο σκληροπυρηνικοί του σκληρού πυρήνα», ο δε Μπαραντάρ υπήρξε το νούμερο 2 των Ταλιμπάν και ο αγαπητός σύντροφος του θρυλικού, πρώτου ηγέτη των Ταλιμπάν, Μοχάμεντ Ομάρ.

Αυτοί οι «εξτρεμιστές», «τρομοκράτες» κάθησαν απέναντι από Αμερικανούς διπλωμάτες και στρατηγούς να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για να τελειώσει η σύγκρουση στο Αφγανιστάν και να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα. Όντως, κατέληξαν στη λεγόμενη «συμφωνία της Ντόχα». 

Αυτοί, που συγκρότησαν το γραφείο στη Ντόχα και διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, κατά πως φαίνεται θα αποτελέσουν ισχυρό πόλο στη διακυβέρνηση της χώρας.

Με τη συμφωνία της Ντόχα απέδειξαν ότι δεν στερούνται διπλωματικών δεξιοτήτων και με την αυστηρή εντολή να μην υπάρξουν βιαιοπραγίες έδειξαν ότι τιμούν την υπογραφή τους. Μένει να δούμε, αν οι διαπραγματεύσεις της Ντόχα άφησαν διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, καθώς και τι κυβέρνηση θα σχηματίσουν. Οι πρώτες ενδείξεις, πάντως, δείχνουν ότι οι νεο-ταλιμπάν είναι πολύ πιο «πολιτικοί» από τους παλαιο-ταλιμπάν.

• • •

Η ΔΕΞΙΑ, ΠΛΗΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση δημοσίευσε το Pew Research Center στις 29 Ιουλίου 2021 με αντικείμενο ποιοι στο πολιτικό φάσμα δεξιά – αριστερά πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί στην αντιμετώπιση της covid-19.

Η γενική διαπίστωση είναι ότι η ιδεολογική δεξιά πιστεύει περισσότερο πως θα έπρεπε να υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί. Ενδεικτικά (Δ: Δεξιά, Κ: Κέντρο, Α: Αριστερά):

ΗΠΑ: Δ-52%, Κ-19%, Α-7% (Επεξήγηση: το 52% των δεξιών-συντηρητικών πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί, όπως και το 7% των liberals)

Γερμανία: Δ-37%, Κ-26%, Α-17%

Ιταλία: Δ-29%, Κ-14%, Α-12%

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με αντίθετες τάσεις: Δ-34%, Κ-47%, Α-55%.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη πόλωση Δ-Α είναι οι ΗΠΑ (διαφορά +45), τη μικρότερη η Σουηδία (+7), και τη μεγαλύτερη αρνητική η Ελλάδα (-21).

Πηγή: Pew Research Center

• • •

ΚΥΚΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το μοναδικό γνωστό βιβλίο της Αναγέννησης με κυκλικό δέσιμο, ηλικίας άνω των 400 ετών, βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου τού Würzburg στη Γερμανία.

Το οικόσημο του πρίγκιπα-επισκόπου και ιδρυτή του πανεπιστημίου, Julius Echter von Mespelbrunn (1545 – 1617), φαίνεται στο επιχρυσωμένο και πολύχρωμα ζωγραφισμένο βιβλίο. Το εξώφυλλο είναι έργο του Gregor Schenk του Νεότερου, ο οποίος εργάστηκε ως βιβλιοδέτης για τον Julius Echter στο Würzburg από το 1572 έως το 1574 και στη συνέχεια ξανά από το 1585 έως το 1588. 

Ο ιδιοκτήτης του βιβλίου ήταν άγνωστος από το πρώτο τρίτο του 20ού αιώνα πριν εμφανιστεί ξανά ως μέρος μιας σημαντικής πολιτιστικής–ιστορικής συλλογής στις ΗΠΑ. Το πανεπιστήμιο κατάφερε να αποκτήσει το βιβλίο σε δημοπρασία του οίκου Christie's της Νέας Υόρκης στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Πηγή: Universität Würzburg

Το μοναδικό γνωστό βιβλίο με κυκλικό δέσιμο της Αναγέννησης, ηλικίας άνω των 400 ετών, βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Würzburg στη Γερμανία.
Το μοναδικό γνωστό βιβλίο με κυκλικό δέσιμο της Αναγέννησης, ηλικίας άνω των 400 ετών, βρίσκεται στην βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Würzburg στη Γερμανία.

• • •

ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΛΑΤΩΝ, Ο ΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙΣ ΘΕΟΣ

Δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτόν τον Βακτριανό αριστοκράτη. Δεν μνημονεύεται σε κείμενα, δεν υπάρχουν ούτε αγάλματα ούτε μνημεία από τη λησμονημένη ζωή του.

Το όνομά του μνημονεύεται άπαξ σε ένα νόμισμα. Παραμονές του δεύτερου Αφγανικού πολέμου, το 1871, εμφανίστηκε ένας πλανόδιος χρυσοχόος με ένα ασημένιο νόμισμα, το οποίο απέκτησε ο αρχαιοπώλης Chandra Mall, και τελικά κατέληξε στο Βρετανικό Μουσείο. 

Όλοι είχαν εκπλαγεί από το προερχόμενο από το Αφγανιστάν νόμισμα που έφερε το όνομα και τον τίτλο «Βασιλεύς Πλάτων, ο Εμφανισθείς Θεός». 

Τότε περίπου άρχισαν να καταγράφονται από ταξιδιώτες μαρτυρίες ντόπιων που βεβαίωναν ότι τα κατορθώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διατηρήθηκαν στη μνήμη των κατοίκων και ότι πρίγκιπες στην περιοχή θεωρούν τον εαυτό τους απόγονό του. Από αυτούς τους θρύλους ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ εμπνεύστηκε την ιστορία του «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς».  

Θα πρέπει να φθάσει η δεκαετία του ’70, όταν ο Γάλλος αρχαιολόγος Πωλ Μπερνάρντ θα αποκαλύψει μεγάλα τμήματα της πόλης Ai-Khanoum, της «Θεάς Σελήνης», που πιθανόν μετονομάστηκε αργότερα Ευκρατιδεία ― μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες αρχαιολογικές ανακαλύψεις κατά τον Frank Holt.

Ούτε οι διηγήσεις ούτε οι ανασκαφές πρόσθεσαν κάτι στον άγνωστο βασιλιά Πλάτωνα. Παραμένει λησμονημένος σαν τον Βασιλιά της Ασίνης του Γ. Σεφέρη.

Πηγή: Frank L. Holt, Into the Land of Bones - Alexander the Great in Afghanistan, University of California Press, 2005.

Ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν Facebook Twitter
Σύμφωνα με μελετητές η καυσία (αριστερά), το καπέλο των Μακεδόνων, είναι ο πρόγονος του πακόλ (δεξιά), το αγαπημένο καπέλο και σήμερα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. 

Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ