Tέλος στην πολιτική της μέγιστης απομόνωσης;

Αμφιλεγόμενη φουτουριστική πόλη Facebook Twitter
Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να χτίσει μια ολόκληρη πόλη, ονόματι «η Γραμμή», μήκους 160 χιλιομέτρων και πλάτους μόλις 200 μέτρων. Η μεγαδομή θα προσφέρει σε 9 εκατομμύρια κατοίκους εύκρατο κλίμα, εξαιρετικά σύντομες μετακινήσεις από το ένα άκρο στο άλλο, και θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
0

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ; 
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι σκοπεύει να μιλήσει «τις επόμενες μέρες» με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτή η τηλεφωνική συνομιλία, που προγραμματίζεται «τις επόμενες ημέρες (...) δεν θα είναι μια διαπραγμάτευση για την Ουκρανία», αλλά θα εστιαστεί κυρίως στους Αμερικανούς που κρατούνται στη Ρωσία και στην επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Καταθέσαμε μια ουσιαστική προσφορά στο τραπέζι πριν από αρκετές εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να απελευθερώσουν την μπασκετμπολίστρια, Μπρίτνεϊ Γκράινερ, και τον πρώην πεζοναύτη, Πολ Γουίλαν, που είναι φυλακισμένοι στη Ρωσία.

Ωστόσο, τόσο ο Μπλίνκεν όσο και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, δεν επιβεβαίωσαν δημοσίευμα του CNN σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε ανταλλαγή του καταδικασμένου Ρώσου έμπορου όπλων, Βίκτορ Μπουτ, με τους Γκρίνερ και Γουίλαν.

Η επικοινωνία αυτή θέτει τέλος στην πολιτική της μέγιστης απομόνωσης της Ρωσίας που ο Μπλίνκεν προωθούσε από την αρχή του πολέμου. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον συνεχιζόμενο πόλεμο λέγοντας: «Δυστυχώς, η Μόσχα δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι πρόθυμη να εμπλακεί ουσιαστικά και εποικοδομητικά, και δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα. Εάν και όταν έρθει η ώρα, θα επιστρατεύσουμε όλο το βάρος της αμερικανικής διπλωματίας».

Πηγή: The Washington Post, Politico, Le Monde

ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ Facebook Twitter
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να μιλήσει «τις επόμενες μέρες» με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

• • •

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 5ΕΤΙΑΣ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΣΙΤΗΡΩΝ
Οι αποδόσεις των βασικών καλλιεργειών στην Ευρώπη θα μειωθούν σημαντικά φέτος λόγω των καυσώνων και της ξηρασίας, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές των τροφίμων.

Όπως επισημαίνεται στο τελευταίο τεύχος του JRC MARS Bulletin, η περίοδος επισκόπησης (1 Ιουνίου έως 18 Ιουλίου 2022) χαρακτηρίστηκε από εξαιρετικά θερμές και ξηρές συνθήκες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Σε επίπεδο ΕΕ, οι προβλέψεις αποδόσεων για τον αραβόσιτο, τον ηλίανθο και τη σόγια μειώθηκαν πιο αισθητά (κατά 8 έως 9%) και είναι τώρα πολύ κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Οι προβλέψεις για τις χειμερινές καλλιέργειες, πάντως, οι οποίες φτάνουν στο τέλος της περιόδου, υπέστησαν μικρές αλλαγές σε επίπεδο ΕΕ, παραμένοντας κοντά στον μέσο όρο 5ετίας.

Ειδικότερα, η γαλλική παραγωγή μαλακού σιταριού το 2022 «υπολείπεται του μέσου όρου των τελευταίων δέκα ετών» λόγω των «πολύ σκληρών καιρικών συνθηκών», ενώ η ζήτηση είναι «ιδιαίτερα ισχυρή στη διεθνή σκηνή», εκτίμησε την Τρίτη η Agritel, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις αγροτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι κυριότεροι εισαγωγείς παγκοσμίως είχαν επίσης κακές σοδειές. Το Μαρόκο, για παράδειγμα, παρήγαγε 2,3 εκατ. τόνους σιταριού, σε σύγκριση με περισσότερους από 7 εκατομμύρια τόνους πέρυσι.

Τούτων δοθέντων, η εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για τους διαδρόμους εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία και η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να ισορροπήσει η παγκόσμια αγορά των σιτηρών.

Πηγή: Publications Office of the European Union, Le Monde

• • •

ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ
Δύο άκρως ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις υπήρξαν αυτή τη βδομάδα με αντικείμενο την αποφυγή κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Sir Stephen Lovegrove, προειδοποίησε ότι η διάβρωση των παρασκηνιακών διαύλων με την Κίνα και τη Ρωσία αυξάνει την πιθανότητα μιας «τυχαίας κλιμάκωσης σε στρατηγική σύγκρουση».

Ως αντιπαράδειγμα, ανέφερε ότι «τα δύο μονολιθικά μπλοκ του Ψυχρού Πολέμου, η ΕΣΣΔ και το ΝΑΤΟ — αν και όχι χωρίς ανησυχητικές συγκρούσεις — κατάφεραν να φτάσουν σε κοινή κατανόηση του δόγματος που σήμερα απουσιάζει... Το δόγμα είναι αδιαφανές στη Μόσχα και το Πεκίνο, πόσο μάλλον στην Πιονγκγιάνγκ ή την Τεχεράνη».

Προχθές, η περιώνυμη δεξαμενή σκέψης του Πενταγώνου, Rand Corporation, δημοσίευσε έκθεση («Pathways to Russian Escalation Against NATO from the Ukraine War», July 2022) στην οποία σημειώνει: «Το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποφασίσει να κλιμακώσει τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία επιτιθέμενη σε αμερικανικό ή συμμαχικό στόχο αποτελεί σημαντική ανησυχία... αλλά μια τέτοια κλιμάκωση δεν είναι αναπόφευκτη, εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους λάβουν κάποια μέτρα για να την αποκρούσουν».

Η έκθεση συνοψίζει τις εξής πιο πιθανές οδούς κλιμάκωσης: Σπιράλ κλιμάκωσης που έχει ήδη αρχίσει (π.χ. κυρώσεις), προληπτική ενέργεια αν θεωρηθεί ότι επίκειται επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, παρεμπόδιση της στρατιωτικής βοήθειας των συμμάχων του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, εσωτερική αστάθεια στη Ρωσία που πυροδοτεί επιθετικότητα. 

Πηγή: Rand Corporation, The Guardian

• • •

ΝΕΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τον διορισμό του 49χρονου βουλευτή του κόμματος «Υπηρέτης του Λαού» του Ζελένσκι, Andriy Kostin, στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Ο Kostin, που αντικαθιστά την απολυθείσα Ιρίνα Βενεντίκτοβα, ψηφίστηκε από 299 από τους 450 βουλευτές της Ουκρανίας. Ορισμένοι αντίπαλοι επέκριναν την επιλογή ως υπερβολικά κομματική, αλλά ο Ζελένσκι τόνισε τον επαγγελματισμό του πρώην δικηγόρου.

Σημειωτέον, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ουκρανία την Τρίτη να διορίσει έναν εισαγγελέα ικανό να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Ωστόσο, το πρώτο καθήκον του Kostin, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, θα είναι «να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποδείξει την ευθύνη της Ρωσίας στον πόλεμο», «σε συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

Πηγή: The Kyiv Independent

• • •

Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΕΝΩΘΗΚΕ
Στις 26 Ιουλίου, η Κροατία εγκαινίασε την πολυαναμενόμενη γέφυρα που συνδέει τη νότια ακτή της Αδριατικής, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπρόβνικ, με την υπόλοιπη χώρα. Η γέφυρα αυτή αποτελούσε ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα υποδομής της χώρας από το 1991 που η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία.

Η σύνδεση δίνει τέλος στις αμέτρητες ώρες που σπαταλούσαν εργαζόμενοι, έμποροι και τουρίστες, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι στις μετακινήσεις μεταξύ Βορρά και Νότου να διέρχονται από μια στενή λωρίδα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η γέφυρα μήκους 2,4 χιλιομέτρων συνδέει την ηπειρωτική Κροατία με τη χερσόνησο Peljesac, παρακάμπτοντας μια μικρή λωρίδα γης που ανήκει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και παρέχει πλέον στην Κροατία εδαφική ακεραιότητα και καλύτερη πρόσβαση στην περιοχή. 

Κατασκευαστικές εταιρείες από την Ιταλία, την Τουρκία, την Αυστρία και την Κίνα υπέβαλαν προσφορές για το έργο. Η Κίνα κέρδισε τον διαγωνισμό, καθώς έκανε την οικονομικότερη προσφορά και λόγω της δέσμευσής της να ολοκληρώσει το έργο 6 μήνες νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο.

Το έργο, κόστους 420 εκατομμύρια ευρώ, ολοκληρώθηκε σε 3 χρόνια. Αντίθετα από άλλα έργα παγκοσμίως, κυρίως στην Αφρική, η Κίνα δεν το χρηματοδότησε, αλλά κατασκευάστηκε κατά 85% με κεφάλαια της ΕΕ και κατά 15% της Κροατίας. 

Πηγή: DW, CNN, Euronews

ΓΕΦΥΡΑ Facebook Twitter
Στις 26 Ιουλίου, η Κροατία εγκαινίασε την πολυαναμενόμενη γέφυρα που συνδέει τη νότια ακτή της Αδριατικής, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπρόβνικ, με την υπόλοιπη χώρα.

• • •

O ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΓΚΙΛΟΤΙΝΑ
Στις 27 Ιουλίου 1794 (9 Θερμιδόρ έτους ΙΙ) συλλαμβάνεται ως εχθρός του λαού ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος (1758 - 1794). 

Την επομένη αποκεφαλίζεται στη γκιλοτίνα.

Ήταν μόνον 36 ετών. Είχε προλάβει, ωστόσο, να στείλει στην γκιλοτίνα χιλιάδες «εχθρούς του λαού» /  «εχθρούς της Επανάστασης».

Με τον θάνατό του, τέθηκε τέλος στην περίοδο της λεγόμενης Τρομοκρατίας (5 Σεπτεμβρίου 1793 έως 27 Ιουλίου 1794), κατά την οποία τουλάχιστον 300.000 ύποπτοι συνελήφθησαν, 17.000 εκτελέστηκαν επίσημα, και ίσως 10.000 πέθαναν στη φυλακή ή χωρίς δίκη.

Οι ιστορικοί είναι διχασμένοι. Για κάποιους, ο Ροβεσπιέρος ήταν ο κύριος ιδεολόγος της Επανάστασης και ενσάρκωσε την πρώτη δημοκρατική εμπειρία της χώρας. Για άλλους, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη βία της περιόδου 1793-1794, τροφοδοτώντας με τις ομιλίες του τη συνωμοσιολογική ρητορική προκειμένου να εξαλειφθούν πολιτικοί αντίπαλοι μεγάλης επιρροής. 

ΡΟΒΕΣΠΙΕΡΟΣ Facebook Twitter
Στις 27 Ιουλίου 1794 (9 Θερμιδόρ έτους ΙΙ) συλλαμβάνεται ως εχθρός του λαού ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος (1758 - 1794) και την επομένη αποκεφαλίζεται στη γκιλοτίνα.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ