Explainer: Τι επιχειρηματικές συμφωνίες υπέγραψε η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία;

Explainer: Τι επιχειρηματικές συμφωνίες υπέγραψε η Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία; Facebook Twitter
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΔΙΑΔΟΧΟΥ ΤΗΣ Σ. ΑΡΑΒΙΑΣ MOHAMMED BIN SALMAN AL SAUD ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
0

Τι συμφωνίες υπέγραψε η Σαουδική Αραβία με τη χώρα μας; 

Ελληνικές εταιρείες και σαουδαραβικοί ιδιωτικοί όμιλοι υπέγραψαν συνολικά 16 συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Σε ποιος κλάδους;

Στους τομείς της ενέργειας, της αμυντικής τεχνολογίας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, του πολιτισμού, των τροφίμων, των γεωργικών προϊόντων και των κατασκευών.

Πότε έγιναν οι συζητήσεις ; 

Στο φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Ανώτερα στελέχη από 59 εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας- μεταξύ άλλων από τους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, του τουρισμού και των logisticts- πραγματοποίησαν συνολικά 234 συναντήσεις με ελληνικές εταιρείες.

Ποιες ελληνικές εταιρείες κατέληξαν τελικά σε συμφωνία;  

Από ελληνικής πλευράς συμφωνίες υπέγραψαν 13 εταιρείες - όμιλοι: Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A.,  Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A., Chr. Stamatiou & Sons S.A., Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

Ποιες είναι οι πιο μεγάλες συμφωνίες;

Η ίδρυση κοινής επιχείρησης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο East to Med data Corridor (έργο EMC), καθώς και η συμφωνία 2,6 δισ. ευρώ που αφορά τον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Μίλησε μου για το East to Med data Corridor..

Το «MENA Hub», ο βραχίονας διεθνούς συνδεσιμότητας και Κέντρων Δεδομένων της STC της Σαουδικής Αραβίας, θα κατασκευάσει την καλωδιακή υποδομή σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA. Το Έργο EMC δίνει τη δυνατότητα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, στην Ελλάδα και την Κύπρο να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική τους θέση, δημιουργώντας ένα νέο διάδρομο μεταφοράς δεδομένων.

Ποιες είναι οι συμφωνίες αναλυτικά;

Οι συμφωνίες και τα μνημόνια είναι τα εξής:

 1. Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding -MoU) στη Ναυτιλία μεταξύ των Dynacom Tankers Management Ltd και National Shipping company of Saudi Arabia (Bahri)
 2. Μνημόνιο Κατανόησης στις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ των Sea Traders S.A. και National Shipping company of Saudi Arabia (Bahri)
 3. Μνημόνιο Κατανόησης στην Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο, τις ΑΠΕ και τα έργα Υποδομών μεταξύ των Mytilineos S.A. και Ajlan & Bros. Holding Group (Abilitii)
 4. Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στη διερεύνηση πιθανών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, του φυσικού αερίου, των εξορύξεων, των ΑΠΕ, της αποθήκευσης ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων μεταξύ των Mytilineos S.A. and Albawani
 5. Μνημόνιο Κατανόησης για τη δημιουργία εταιρείας προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος μεταξύ των Ελληνικής Περιβαλλοντικής Α.Ε. και Advanced Systems Group international for Trading.
 6. Συμφωνία συνεργασίας για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τομέων στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ των Theon Sensors S.A και National Company for Mechanical Systems.
 7. Μνημόνιο Κατανόησης για την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων ΑΠΕ στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, με πιθανή προμήθεια φ/β κυψελών από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα μεταξύ των Mytilineos S.A. και Desert TECHNOLOGIES INDUSTRIES FACTORY.
 8. Μνημόνιο Κατανόησης  για την ανάπτυξη κοινών προϊόντων και την πώληση και διανομή προϊόντων στη Σαουδική Αραβία, στον Περσικό Κόλπο και στην ελληνική αγορά μεταξύ των RAYCAP και Desert TECHNOLOGIES INDUSTRIES FACTORY.
 9. Μη δεσμευτική επιστολή ενδιαφέροντος μεταξύ των GrEC Fund και FAS Energy Company, βάσει της οποίας η τελευταία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της συμμετέχη ως επενδυτής και εταίρος (LP) του GrEC Fund στις βάση των καλύτερων προσπαθειών.
 10. Μνημόνιο Κατανόησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα των κτιρίων και των κατασκευών μεταξύ των Holroyd Holdings Ltd και SHIBH AL JAZIRA GENERAL CONTRACTING (SAJCO).
 11. Μνημόνιο κατανόησης για ναυτιλιακή και ναυπηγική συνεργασία μεταξύ των Southpoint Maritime S.A. και SHIBH AL JAZIRA GENERAL CONTRACTING (SAJCO).
 12. Μνημόνιο Συνεννόησης για την από κοινού ανάπτυξη υδατοκαλλιέργειας στη Σαουδική Αραβία και ενίσχυση των υπηρεσιών υποστήριξης για τομείς υδατοκαλλιέργειας μεταξύ των CHR.STAMATIOU & SONS S.A. και Tharawat Seas Company.
 13. Συμφωνία Αντιπροσωπείας Πωλήσεων μεταξύ των Aegean και Elaf Aviation Group. Η συνεργασία αναμένεται να αυξήσει τα ταξίδια, τον τουρισμό και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κρατών.
 14. Μνημόνιο για την ίδρυση εργοστασίου στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ των Highway Special Construction Systems S.A. και Mshari Al Shathri Company
 15. Συμφωνία για το έργο Collahuasi Chile μεταξύ των CORINTH PIPEWORKS PIPE INDUSTRY S.A. και AL-QAHTANI PIPE COATING INDUSTRIES.
 16. Μνημόνια Συνεργασίας στον τομέα των εισαγωγών και εξαγωγών μεταξύ της Al-Batha και των εταιρειών Waqar, Sparta Spirit Co, Agricultural Products of Thassos SA, Marmeliza Handmade Delicacies and Avgi Ltd.

Πώς σχολίασε ο διεθνής τύπος το ταξίδι του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα; 

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που ανέφερε ότι η επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα στην Αθήνα ήταν η πρώτη επίσκεψη στην Ευρώπη, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (όπως και η προηγούμενη του αριστερού προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα) δημιουργεί και διατηρεί ένα δίκτυο περιφερειακών συμμαχιών, με τις οποίες η χώρα θέλει να προστατευτεί από τις «νεοοθωμανικές» συμπεριφορές της Τουρκίας. Οι καλές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο εδώ, όπως και οι στενές ανταλλαγές με τη Σαουδική Αραβία.»

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ