ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΗΠΙΟΤΗΤΑ

Διαβάζω ότι στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα επιτρέψει να στραφεί η συζήτηση στο τι λέγεται στα κοινωνικά μέσα προκειμένου ο πρωθυπουργός να αποφύγει τον «μεγαλύτερο βούρκο των ημερών» — τη συγκάλυψη του σκανδάλου από Μητσοτάκη – Μενδώνη.


Εξάλλου, η πρώην υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, έκανε λόγο για απόπειρα ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι ελεεινό κυκλοφορεί, έτσι ώστε να φύγει από το κάδρο ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη.


Έχετε δίκιο. Αμφότεροι. Βουλευτής σας, που διακινεί τις αθλιότητες για κύκλωμα παιδοφιλίας γύρω από τον πρωθυπουργό, εκθέτει τις απόψεις του στους New York Times. Ήπια και συγκροτημένα.

 

• • •


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία του έπληξε το Ισραήλ.


Μεγάλο τμήμα των ακτών του έχει γεμίσει με μαζούτ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, «η πίσσα που καταλήγει τις τελευταίες μέρες στις ισραηλινές ακτές είναι η χειρότερη θαλάσσια μόλυνση στη χώρα για δεκαετίες». Η εφημερίδα κάνει λόγο για τόνους μαζούτ σε έκταση 170 χιλιομέτρων, ήτοι το 40% του ισραηλινού αιγιαλού, και αναφέρει δηλώσεις ειδικών που υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη, ενώ σε άλλες θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί το περιβάλλον.


Πουλιά και χελώνες έχουν καλυφθεί με μαζούτ, ενώ μια φάλαινα μήκους 17 μέτρων βρέθηκε νεκρή στην ακτή.


Η πηγή της μόλυνσης εικάζεται ότι είναι πλοίο που έπλεε σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την ακτή, εν μέσω θύελλας στις 11 Φεβρουαρίου.


• • •

 

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ

Οι αντιπαλότητες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος LREM (La Republique en Marche) στη Γαλλία δεν λένε να σταματήσουν.


Η απόφαση του Πράσινου δημάρχου της Λυών, Γκρεγκορί Ντουσέ, να απομακρύνει προσωρινά το κρέας από το μενού στις σχολικές καντίνες έχει προκαλέσει πολιτική έριδα τόσο στη χώρα όσο και στο LREM.


Από τη μια, ο υπουργός Γεωργίας και ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησαν τον Ντουσέ για «ιδεολογική» συμπεριφορά και εργαλειοποίηση της διατροφής των μαθητών. Από την άλλη, η υπουργός Περιβάλλοντος και ο υπουργός Υγείας δήλωσαν ότι δεν έχουν αντιρρήσεις για την απόφαση του δημάρχου.


Η ακροδεξιά δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει λάδι στη φωτιά. Ο γνωστός ακροδεξιός και πιθανόν υποψήφιος για την προεδρία, Ερίκ Ζεμούρ, κατηγόρησε τον δήμαρχο της Λυών για υποκρισία: δεν θέλει κρέας στις καντίνες, δήλωσε, διότι οι μουσουλμάνοι μαθητές κοροϊδεύουν τους άλλους ως «ακάθαρτους» επειδή τρώνε χοιρινό κρέας.


Οι διενέξεις για τη διατροφή στις σχολικές καντίνες εκδηλώνονται μία μόλις εβδομάδα μετά τις συγκρούσεις για τον ισλαμο-αριστερισμό στα πανεπιστήμια που ξεκίνησαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης, και στους οποίους αντιπαρατέθηκαν έξι υπουργοί και βαριά ονόματα του κόμματος με τοποθετήσεις τους στη Le Monde.


Και ενώ συμβαίνουν αυτά, ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, επαναβεβαίωσε ότι η επιδημική κατάσταση παραμένει ανησυχητική στο σύνολο της χώρας και οι προσεχείς μέρες είναι «κρίσιμες» για δέκα γεωγραφικές περιοχές: «Η επιδημία σταμάτησε να μειώνεται [στη χώρα] και μάλιστα σε περιοχές μπορεί να αυξάνεται. Διαγράψαμε σε μία εβδομάδα τις δύο εβδομάδες συνεχούς πτώσης που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα».


Ο Εμ. Μακρόν δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν και πώς θα καταφέρει να ξεπεράσει τα εμφανή πλέον όρια της δικής του πολιτικής τού «ταυτόχρονα» και τις έριδες στο εσωτερικό του κόμματός του.


O βούρκος των ημερών
Λίγοι αγρότες μαζί με τα ζώα τους διαμαρτυρήθηκαν στη Λυών για το μενού στις σχολικές καντίνες.

 

• • •


ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΗ ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΑ

Κάθε εβδομάδα και ένα σκάνδαλο στην ταλαίπωρη αυτή χώρα.


Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, η σύζυγός του, και δέκα μέλη της ομάδας του, καθώς και 16 βουλευτές και υπάλληλοι του κοινοβουλίου εμβολιάστηκαν εκτός σειράς.


Για να ξεπεραστεί η διαφθορά και η ευνοιοκρατία που βασιλεύουν στη χώρα, η κυβέρνηση ξεκίνησε καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εγγραφούν σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα, ώστε όλα να γίνουν σύμφωνα με τους κανόνες.


Οι πολίτες έχουν εξοργιστεί, όπως και ο περιφερειακός διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της Παγκόσμιας Τράπεζας, Saroj Kumar Jha, ο οποίος απείλησε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα κόψει τη χρηματοδότηση για τον εμβολιασμό.

 

• • •

 

ΕΝΑΣ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΣ ΠΡΩΗΝ ΟΔΗΓΟΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ

Το 1963, ο Calvin E. Tyler Jr., σταμάτησε το κολέγιο στη Βαλτιμόρη, επειδή δεν είχε να πληρώσει τα δίδακτρα.


Έγινε οδηγός νταλίκας στην εταιρεία UPS (United Parcel Service), και με τα χρόνια ανήλθε σε υψηλές διοικητικές θέσεις της εταιρείας.


Αυτή τη εβδομάδα, αυτός και η σύζυγός του δώρισαν 20.000.000 δολάρια στο κολέγιο, που δεν μπόρεσε να τελειώσει (γνωστό τώρα ως Morgan State University), για τη χρηματοδότηση των σπουδών οικονομικά αδύναμων φοιτητών.

 

O βούρκος των ημερών
Ο Calvin E. Tyler Jr. με τη σύζυγό του τη μέρα που υπογράφουν τη δωρεά τους στο Morgan State University.

 

• • •

 

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ «ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ»

Αρχές Απριλίου του 1956, διέρρεε στον δυτικό τύπο ότι ο Νικίτα Xρουστσόφ είχε εξαπολύσει, στις 24 προς 25 Φεβρουαρίου, δριμύτατο κατηγορητήριο κατά του Στάλιν. Επρόκειτο για τη λεγόμενη «μυστική ομιλία» σχετικά με την «προσωπολατρεία και τις συνέπειές της» που ο τότε γραμματέας του ΚΚΣΕ είχε εκφωνήσει, κεκλεισμένων των θυρών, στο πλαίσιο του 20ου Συνεδρίου. Ενώ προετοιμάζονταν να αφήσουν πίσω τους ένα μάλλον ανούσιο συνέδριο, οι σύνεδροι εμβρόντητοι άκουγαν να καταγγέλλεται το πιο μυθικό πρόσωπο της εποχής τους. Άρχιζε επισήμως η «αποσταλινοποίηση».


Κολοσσιαίο γεγονός για την τότε κραταιά Σοβιετική Ένωση, άρα κολοσσιαίο για ολόκληρο τον πλανήτη. Κι όμως, θα χρειαστούν τρεις ολόκληροι μήνες μέχρι το πλήρες κείμενο να καταλήξει, μέσω της Μοσάντ και της CIA, στις σελίδες των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Υπερβολικός χρόνος, δεδομένου ότι η «εισήγηση Xρουστσόφ» αρχίζει να διαβάζεται από τις αρχές Μαρτίου σε όλες τις κομματικές οργανώσεις, και τη γνωρίζουν ήδη οι αντιπροσωπείες των «αδελφών» κομμάτων. Πώς κρατήθηκε μυστική μια τόσο σημαντική ομιλία, την οποία γνώριζαν τόσοι πολλοί;


Προφανώς, μια αιτία ήταν η εξωφρενική λογοκρισία που απέκλειε κάθε διοχέτευση πληροφοριών εκτός της χώρας μέσω των επίσημων καναλιών. Προφανώς, επίσης, ο φόβος των συνεπειών, αφού και είχε απαγορευθεί αυστηρά η κοινοποίηση του κειμένου στο εξωτερικό και μόνο αριθμημένα αντίγραφα κυκλοφορούσαν.


Παρά ταύτα, το γεγονός ήταν πολύ σημαντικό για να αρκούν αυτές οι εξηγήσεις. Άλλωστε, τα αμέσως επόμενα χρόνια, μέλη και οπαδοί των ΚΚ διεθνώς αρνούνταν την ύπαρξη του κειμένου, βοηθούντος και του Xρουστσόφ που ισχυριζόταν ότι είχε χαλκευθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Έπρεπε μάλιστα να φθάσει το 1989 για να δημοσιευθεί, επί Γκορμπατσόφ, το πλήρες κείμενο στη Σοβιετική Ένωση.


Η ελεγχόμενη αποσταλινοποίηση λειτούργησε, διότι στηρίχτηκε ακριβώς πάνω στην ουσία του σταλινισμού, πάνω στη θρησκευτική πίστη ότι μόνο εμείς κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια και μόνον εμάς αφορά. Ένας ολόκληρος κόσμος που ήταν και ήθελε να παραμείνει κλειστός, και, που παρά το τεράστιο μέγεθός του, λειτουργούσε σαν σέκτα.


O βούρκος των ημερών
Ο γραμματέας του ΚΚΣΕ, Νικίτα Xρουστσόφ, στο βήμα του 20ου Συνεδρίου.