Υπόθεση υποκλοπών: Αποκαλύψεις, συμπεράσματα και πολιτικές παθογένειες

Οι αποκαλύψεις και τα συμπεράσματα από την υπόθεση των υποκλοπών Facebook Twitter
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης, που δεν αναδείχθηκε ιδιαίτερα, είναι ότι την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ την έκανε η ίδια η κυβέρνηση. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, προβληματισμένοι από την κριτική που δέχθηκαν τελευταία ότι είχαν γίνει μονοθεματικοί, έκαναν ένα βήμα πίσω στο θέμα των υποκλοπών, για να αναδείξουν τα υπόλοιπα πολιτικά ζητήματα, χωρίς όμως να υποβαθμίζουν τη σημασία ενός θέματος που, όπως λέει συχνά ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν είναι προσωπικό, αλλά ζήτημα δημοκρατίας. 

Η κυβέρνηση από την αρχή υποβάθμισε το θέμα, ως ένα απλό λάθος για το οποίο ο πρωθυπουργός απέδωσε τις ευθύνες –αντικειμενικές και πολιτικές– στα πρόσωπα που παραιτήθηκαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να βγει μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συνεχιστεί μαζί του η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και σε έναν βαθμό τα κατάφερε. Δεν κατάφερε όμως τον συντονισμό των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) υπό την καθοδήγησή του, όπως επιθυμούσε, καθώς και την έκδοση κοινού πορίσματος. 

Εκ των πραγμάτων, η προσέγγιση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη που επεδίωκε ο πρωθυπουργός είναι πλέον αδύνατη. Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το θεωρεί –και είναι– για αυτόν μια θετική εξέλιξη, αλλά από την άλλη, ούτε με τον Τσίπρα ήρθε πιο κοντά ο Ανδρουλάκης, παρά την προσπάθεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην ερώτηση τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης από εδώ και πέρα, η απάντηση είναι ότι θα συνεχίσουν να κινούνται θεσμικά και να περιμένουν απαντήσεις, αν και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε να κλείσει το θέμα με το μικρότερο κόστος.

Τα πολιτικά συμπεράσματα της υπόθεσης των υποκλοπών είναι ότι α) οι παρακολουθήσεις, παρότι εξέθεσαν την κυβέρνηση, δεν είχαν τελικά μεγάλο πολιτικό κόστος για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η κοινή γνώμη δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και β) μεγαλύτερη ζημιά για τον πρωθυπουργό ήταν η απώλεια του στενότερου συνεργάτη του, Γρηγόρη Δημητριάδη, και η πλέον εμφανής ψυχρότητα με τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή της υπόθεσης, που δεν αναδείχθηκε ιδιαίτερα, είναι ότι την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ την έκανε η ίδια η κυβέρνηση. «Εμείς δεν ξέραμε ότι τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ», δηλώνει κατηγορηματικά συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη στη LiFO. «O Γεραπετρίτης έστειλε SMS στον Ανδρουλάκη που έλεγε "κ. πρόεδρε, σας παρακαλώ να μιλήσουμε", την ώρα που έβγαιναν οι παραιτήσεις Κοντολέοντα και Δημητριάδη», διηγείται. «Εμείς δεν ξέραμε τον λόγο και βγήκε η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και έγραψε ότι συνδεόταν με νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη. Έτσι το μάθαμε. Είχαμε μείνει, είχαμε πάθει σοκ. Μετά κατεβάσανε την ανάρτηση, αλλά την είχαν δει ήδη πολλοί».

ανδρουλακης Facebook Twitter
Στην ερώτηση «γιατί ο Ανδρουλάκης δεν πήγε να τον ενημερώσει ο διοικητής της ΕΥΠ», οι συνεργάτες του απαντούν: «Είπαν να πάει να τον ενημερώσουν, αλλά όταν ρωτήθηκε ο Δεμίρης αν αυτό προβλέπεται, είπε ότι είναι μια καινοτομία και ότι θα του πει αυτά που μπορεί να του πει. Τι είναι αυτά που μπορεί να του πει όμως;». Φωτ.: ΑΠΕ

Οι δικές μας πληροφορίες ανέφεραν τότε ότι στο Μαξίμου πίστεψαν πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε ενημερώσει ανεπίσημα τον Νίκο Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του και για αυτό έσπευσαν να αντιδράσουν με τις παραιτήσεις. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε ξεκαθαρίσει στην κυβέρνηση ότι εκείνος δεν θα συγκάλυπτε τίποτα και για αυτό έσπευσαν.

Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν δόθηκαν ποτέ, αλλά είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση το αποκάλυψε μόνη της, προφανώς χωρίς να έχει αυτή την πρόθεση. 

Στην ερώτηση τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης από εδώ και πέρα, η απάντηση είναι ότι θα συνεχίσουν να κινούνται θεσμικά και να περιμένουν απαντήσεις, αν και αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση πέτυχε να κλείσει το θέμα με το μικρότερο κόστος.

«Καταρχάς δεν υπάρχει ο φάκελός του, άρα δεν ξέρουμε τον λόγο. Ο Ανδρουλάκης απευθύνθηκε στην ΑΔΑΕ εγγράφως και ζήτησε ενημέρωση από ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθησή του. Το χαρτί που του ήρθε πίσω έλεγε ότι –βάσει της επίμαχης τροπολογίας που τότε είχε ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ– “εμείς δεν δυνάμεθα να σας ενημερώσουμε”. Άρα λοιπόν αυτήν τη στιγμή επίσημα δεν ξέρουμε κάτι, διότι δεν κατατέθηκε τίποτα στην Εξεταστική, με την επίκληση του απορρήτου», αναφέρουν. 

«Οι “εθνικοί λόγοι” που επικαλούνται για εμάς δεν είναι στοιχειοθετημένοι αλλά, αντιθέτως, η χρονοσειρά των γεγονότων δείχνει ότι οι λόγοι ήταν πολιτικοί και το γεγονός ότι ο φάκελος καταστράφηκε, κατά τη δική μας θεώρηση, έγινε για να καλύψουν τα ίχνη τους. Για ποιον λόγο; Διότι το αίτημα της παρακολούθησης είναι δίμηνο. Στη συνέχεια πήραν παράταση. Η παράταση υπογράφεται επί συγκεκριμένων στοιχείων. Στοιχεία κατ’ εμάς δεν υπήρχαν. Άρα, αν είχε μείνει ο φάκελος, έπρεπε να απαντήσουν γιατί ζήτησαν παράταση αφού δεν υπήρχαν στοιχεία. Αυτοί λένε ότι όλα έγιναν νόμιμα, αλλά δεν έχουν φέρει το αποδεικτικό υλικό, τους φακέλους στην Εξεταστική – δεν είπαμε να το κάνουν φέιγ βολάν». 

Νίκος Τόσκας Facebook Twitter
Υπενθυμίζουν όσα γράφτηκαν σε μία εφημερίδα για τον γιο του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Τόσκα. Φωτ.: ΑΠΕ

Στην ερώτηση «γιατί ο Ανδρουλάκης δεν πήγε να τον ενημερώσει ο διοικητής της ΕΥΠ», οι συνεργάτες του απαντούν: «Είπαν να πάει να τον ενημερώσουν, αλλά όταν ρωτήθηκε ο Δεμίρης αν αυτό προβλέπεται, είπε ότι είναι μια καινοτομία και ότι θα του πει αυτά που μπορεί να του πει. Τι είναι αυτά που μπορεί να του πει όμως;». 

Στο ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι υπάρχουν πράγματα που ξέρουν, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν χωρίς τεκμηρίωση. «Μέσα στην Εξεταστική ήρθε άνθρωπος της Krikel και είπε ότι την έφτιαξε με λίγα ευρώ και αυτή παίρνει αναθέσεις εκατομμυρίων. Δεν έγινε κανένας ουσιαστικός έλεγχος, ούτε έφοδος στα γραφεία», τονίζουν. Και όταν ρωτάμε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν το αναδεικνύει αυτό, απογοητευμένοι απαντούν: «Μα δεν υπάρχει καν θέμα στον δημόσιο διάλογο». Υπενθυμίζουν όσα γράφτηκαν σε μία εφημερίδα για τον γιο του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Τόσκα. «Γίνεται ένας υπουργός να υπογράφει συμβάσεις εκατομμυρίων με μία εταιρεία και στη συνέχεια ο γιος του να βρίσκει δουλειά όλως τυχαίως σε αυτή την εταιρεία; Και αυτό είναι ένα θέμα που δεν αναδείχθηκε ούτε από τη Νέα Δημοκρατία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε αυτό στην εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπήκε ακόμα και σε δελτίο Τύπου του κόμματος, αλλά «δεν μεταδόθηκε πουθενά», λένε, θεωρώντας ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει συμψηφισμό. 

«Τώρα περιμένουμε την PEGA και είναι σημαντικό η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να μιλήσει με αυτούς που πρέπει», λένε. Με ποιους θα μιλήσει η PEGA όμως; «Δεν γνωρίζουμε το τελικό πρόγραμμα. Εμείς ξέραμε ότι αυτό που έβγαλε ο Παπαδημούλης ήταν προπαρασκευαστικό και προς διαβούλευση. Ζήτησαν από κάθε πολιτική ομάδα να προτείνει ποιους θέλει και ποιους κρίνει ότι πρέπει να επιδιωχθεί να δουν. Εμείς θέλαμε Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Τσιάρα, Πιερρακάκη, Κοντολέοντα, Δεμίρη και άλλους».

 Από όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως, αντιλαμβάνονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον αποκλείεται να τους μιλήσει. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η φράση «Ό,τι είχε να πει ο πρωθυπουργός, το είπε».

papadimoulis Facebook Twitter
Θεωρούν ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης εκ των πραγμάτων υπονόμευσε τη διαδικασία και έδωσε άλλοθι σε όσους ήθελαν να αποφύγουν την κλήτευσή τους. Φωτ.: Eurokinissi

Θεωρούν ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης εκ των πραγμάτων υπονόμευσε τη διαδικασία και έδωσε άλλοθι σε όσους ήθελαν να αποφύγουν την κλήτευσή τους. «Δεν καταλάβαμε γιατί ο Παπαδημούλης ήταν επισπεύδων. Αυτοί στην Pega είχαν κάνει μία σύσκεψη και είχαν κρατήσει σημειώσεις για το πότε θα πάνε στην Ελλάδα και ποιους προτείνεται να δουν. Και αυτό το χαρτί ο Παπαδημούλης πήγε και το διέρρευσε, κάνοντας άνω κάτω την Επιτροπή». 

«Για το Ευρωκοινοβούλιο αυτά τα θέματα έχουν μεγάλη σημασία», λένε στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι στην Ε.Ε. δεν πιστεύει κανείς ότι ο Μητσοτάκης θέλει να φτιάξει ένα καθεστώς τύπου Όρμπαν, όπως λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιστεύουν ότι όλα αυτά συνδέονται με διαφθορά και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα κλείσει οριστικά με άλλον έναν καβγά στην ολομέλεια της Βουλής, χωρίς η Εξεταστική να έχει καταφέρει, για άλλη μια φορά, να βγάλει τίποτα. Η κυβέρνηση τραυματίστηκε αλλά, κατά κοινή ομολογία, πέτυχε να περιορίσει το τραύμα. Οι συμψηφισμοί, μια από τις πολιτικές παθογένειες της Ελλάδας, φαίνεται να δούλεψαν για άλλη μια φορά. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι βγήκε τελικά από την υπόθεση των υποκλοπών;

Βασιλική Σιούτη / Τι βγήκε τελικά από την υπόθεση των υποκλοπών;

Ελάχιστα βγήκαν από την Εξεταστική της Βουλής για τις υποκλοπές, καθώς οι βασικοί μάρτυρες επικαλέστηκαν το απόρρητο ή αρνήθηκαν να παραστούν. Το κάθε κόμμα συνέταξε για άλλη μια φορά το δικό του πόρισμα. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τα βρήκαν όλα νόμιμα, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για συγκάλυψη. Τώρα αναμένεται η συζήτηση στην ολομέλεια, η οποία αρχικά αποφασίστηκε για τις 21 Οκτωβρίου, όταν ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Η υπόθεση θα κλείσει πιθανότατα με άλλον έναν κοινοβουλευτικό καβγά από τον οποίο ο πρωθυπουργός μάλλον προτιμά να απουσιάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ανδρουλάκης: Ήταν πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησής μου; Ο Μητσοτάκης αλλάζει απόψεις σαν πουκάμισα

Πολιτική / Ανδρουλάκης: Ήταν πολιτικός ο λόγος της παρακολούθησής μου ή εθνικός; Ο Μητσοτάκης αλλάζει απόψεις σαν πουκάμισα

Ποιοι λόγοι εθνικής ασφάλειας υπάρχουν πίσω από ένα δημοσιογράφο που ερευνά ένα σκάνδαλο ή έναν υποψήφιο πρόεδρο κόμματος, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Ρεπορτάζ / SOS για Σίφνο, Σέριφο, Φολέγανδρο: Στα 7 πιο απειλούμενα μνημεία και τόπους της Ευρώπης

Τρία νησιά των Κυκλάδων, η Σίφνος, η Σέριφος και η Φολέγανδρος, συγκαταλέγονται στη λίστα των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Τι είναι αυτός ο κατάλογος, πώς επιλέχθηκαν τα τρία νησιά, ποιες είναι οι δράσεις που θα γίνουν στη συνέχεια.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι; Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς απαντούν

Ντίνα Καράτζιου / Να γίνει ή να μη γίνει το καζίνο στο Μαρούσι;

Η σχεδιαζόμενη μεταφορά του καζίνου από το Μον Παρνές της Πάρνηθας στο Μαρούσι έχει μια πολυκύμαντη διαδρομή με ξεχωριστό κοινωνικό, πολιτικό, δικαστικό, περιβαλλοντικό, πολεοδομικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

Οπτική Γωνία / Γράμμα ενός μαρξιστή κρατούμενου στις ρωσικές φυλακές

«Συνέθεσα σταδιακά ένα είδος εγκυκλοπαίδειας ανθρώπινων τύπων και ιστοριών ζωής, με βάση την οποία θα μπορούσα, κάποια στιγμή, να γράψω ένα αρκετά καλό βιβλίο». Ο Ρώσος κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Μπόρις Καγκαρλίτσκι έστειλε από το κελί του μια επιστολή στο αμερικανικό αριστερό περιοδικό Jacobin, περιγράφοντας τις συνθήκες κράτησης από φυλακή σε φυλακή.
THE LIFO TEAM
Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Λοξή Ματιά / Η αβάσταχτη κοινοτοπία του ελληνικού «συντηρητισμού»

Βλέπουμε ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν επιτρέπει άλλους διαλόγους. Όσοι συζητούν πολιτικά είναι μειοψηφικοί ή εκτός κύριου ρεύματος, ενώ οι πολλοί στέκουν αδιάφορα στο πλάι, περιμένοντας το χάζι της μάχης των αρχηγών στο TikTok.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
«Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Διεθνή / «Πάντα μπορεί να οξυνθεί η κρίση, ειδικά από δύο ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως του Ιράν και του Ισραήλ»

Μια διεξοδική συζήτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις πολλές της προεκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή και διεθνώς με τον 38χρονο Ιρανό δημοσιογράφο, ακτιβιστή και πολιτικό πρόσφυγα Σιαβάς Σαχαμπί, ο οποίος ζει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Βασιλική Σιούτη / Το Κοσσυφοπέδιο, η Ντόρα, η Ευρώπη και οι αντιδράσεις

Τι σημαίνει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κοσσυφοπέδιο; Τι εισηγήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, γιατί την επαίνεσε ο Αλέξης Τσίπρας και ποιες αντιδράσεις υπάρχουν.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Οπτική Γωνία / Ο διευθυντής των «Financial Times» στη LiFO: «Οι επιστροφές είναι δύσκολες στην πολιτική, ιδίως για τους πρώην πρωθυπουργούς»

Ο Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των «Financial Times» στις ΗΠΑ και ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους στον κόσμο, μιλά για την τραγωδία στα Τέμπη και τον Κ. Μητσοτάκη, σχολιάζει το rebranding του Τσίπρα, την εκλογή Κασσελάκη αλλά και τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές;

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Οι συνέπειες μπορεί να είναι δραματικές

Τρεις ακαδημαϊκοί αναλύουν τις επιπτώσεις μιας γενικευμένης σύγκρουσης για τον κόσμο και την Ελλάδα και επιχειρούν μια ιστορική αναδρομή, όταν οι σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ, το Ιράν και την Υεμένη ήταν ασυνήθιστα θετικές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ