Θηλασμός: Ένα μοναδικό ελληνικό ταμπού

Θηλασμός: Ένα μοναδικό ελληνικό ταμπού Facebook Twitter
Δεν μιλάμε για τον θηλασμό γιατί έχουμε καταφέρει να αναγάγουμε το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο σε ταμπού, σε κάτι «γυναικείο» που πρέπει να συζητάνε οι γυναίκες μεταξύ τους, κατά προτίμηση τυλιγμένες με πετσέτες.
0


«ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ
“θηλασμό”», έλεγε ο τίτλος. «“Μητρικό” βίντεο αποκαλύπτει ολόκληρο το στήθος της στο χλιδάτο Μόντε Κάρλο! Viral τα βγαλμένα από ερωτική ταινία μακριά νύχια που αγκαλιάζουν το “βαρύ” μπούστο», έλεγε ο υπότιτλος της «εφημερίδας» (βλέπω ότι τους αρέσουν πολύ τα εισαγωγικά, έτσι είπα να τα χρησιμοποιήσω κι εγώ). Στην εικόνα βλέπουμε μια influencer που θηλάζει. Κάποιες μέρες πριν είχε ανεβάσει ένα βίντεο που θήλαζε το παιδί της σε μια καφετέρια. Κάποια από τα σχόλια έλεγαν ότι έπρεπε να κρυφτεί κάτω από ειδική «πετσέτα», ότι είναι προκλητική και ότι δεν ανεβάζουμε το παιδί μας στα social όταν θηλάζουμε.

Το καλοκαίρι του 2021 αποπειράθηκα να θηλάσω τον γιο μου, που τότε ήταν 11 μηνών, σε μια άδεια γωνιά ενός περιφερειακού αεροδρομίου. Εμφανίστηκε σεκιούριτι που επέμενε να πάω στην «αίθουσα θηλασμού» για να «είμαι πιο άνετα». Με οδήγησε περίπου με το ζόρι σε ένα γυμνό γκρίζο δωμάτιο χωρίς παράθυρα ή air condition, με μια καρέκλα και μια αλλαξιέρα. Την ώρα που προσπαθούσα κάθιδρη να ταΐσω τον γιο μου που έκλαιγε γιατί είχε σκάσει από τη ζέστη σκέφτηκα πως όλο αυτό ήταν περίπου τόσο άνετο όσο και ο θηλασμός σε μπουντρούμι. Εκ των υστέρων μετανιώνω που δεν τσακώθηκα, που δεν επέμεινα και που δέχτηκα να πάω να κρυφτώ.

Ας μιλήσουμε για τον θηλασμό στην Ελλάδα λοιπόν, ξεκινώντας από τα αυτονόητα: δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο πώς επιλέγει ή τυχαίνει (και λέω «τυχαίνει» συνειδητά γιατί πολλές φορές αλλιώς τα σχεδιάζουμε κι αλλιώς μας βγαίνουν) να ταΐζει μια μητέρα το μωρό της.

Ας μιλήσουμε για τον θηλασμό στην Ελλάδα λοιπόν, ξεκινώντας από τα αυτονόητα: δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο πώς επιλέγει ή τυχαίνει (και λέω «τυχαίνει» συνειδητά γιατί πολλές φορές αλλιώς τα σχεδιάζουμε κι αλλιώς μας βγαίνουν) να ταΐζει μια μητέρα το μωρό της. Έχω φίλες που δεν είχαν καμία όρεξη να θηλάσουν και πήγαν στο γάλα σκόνης κατευθείαν. Έχω φίλες που καταπιέστηκαν απίστευτα για να θηλάσουν, δεν τα κατάφεραν και έχουν ακόμα τύψεις.

Έχω φίλες που κατάφεραν να θηλάσουν τα δύο χρόνια που προτείνει πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως το ενδεδειγμένο (συμπληρωματικά πάντα) όριο για να ακούσουν το σεφερλικό «θα τον θηλάζεις μέχρι να πάει φαντάρος»; Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν κάνεις, κάποιος θα σε κρίνει. Διαλέγεις γάλα σκόνη; «Δεν ξέρεις τα οφέλη του μητρικού γάλακτος; Δεν σε νοιάζει για το παιδί σου; Μήπως δεν προσπάθησες αρκετά να θηλάσεις;». Θηλάζεις; «Ναι, αλλά μέχρι πότε; Μήπως πρέπει να το κόψεις τώρα; Μήπως να μην το κάνεις δημοσίως; Γιατί δεν χρησιμοποιείς την ειδική πετσέτα;»

Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η παντελής έλλειψη ενημέρωσης για τον θηλασμό. Σε αντίθεση με τις βορειοευρωπαϊκές χώρες όπου όλοι σπρώχνουν τη μέλλουσα μητέρα προς τον θηλασμό (συχνά με ιδιαίτερη επιμονή), στην Ελλάδα σπάνια ενημερώνονται οι μέλλουσες μαμάδες από τους επαγγελματίες υγείας για το τι ακριβώς εστί θηλασμός ή ποια είναι τα οφέλη του. Κανείς δεν σου λέει ότι είναι συνήθως δύσκολος, ότι θέλει μπόλικη προετοιμασία και ψάξιμο, βιβλία, βίντεο, σεμινάρια, ότι ένα μωρό τις πρώτες εβδομάδες θηλάζει ακατάπαυστα γιατί ουσιαστικά σε «εκπαιδεύει» στο να παράγεις γάλα. Τους πρώτους μήνες θυμάμαι πως ήμουν κάπως σαν ημιθανές ζόμπι από την αϋπνία με ένα μωρό που ένιωθα πως ήθελε να με φάει ζωντανή. Σκεφτόμουν πως αποκλείεται να το κάνουν όλες οι γυναίκες αυτό, πως κάτι δεν είχα καταλάβει καλά.

Παρά τα μακροχρόνια οφέλη του μητρικού θηλασμού, στην Ελλάδα τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ξεκινούν από 80% τον πρώτο μήνα, πέφτουν στο 4% στο πρώτο εξάμηνο και φτάνουν στο 1% μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Αυτό οφείλεται και στη συχνά ελλιπή ενημέρωση των ίδιων των επαγγελματιών υγείας (αν μου το έλεγε κανείς αυτό πριν γεννήσω, θα γελούσα) αλλά και στα εντελώς μη φιλικά για τον θηλασμό πρωτόκολλα των ελληνικών μαιευτηρίων. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως η γνώση για τον θηλασμό, που πήγαινε συχνά από γενιά σε γενιά, έχει χαθεί. Οι μανάδες μας τη δεκαετία του ’80 και του ’90, με την ελάχιστη μητρική άδεια και το γάλα σε σκόνη παντού ήταν η πρώτη γενιά που άφησε τον θηλασμό πίσω της.

Πέρα απ’ όλες τις προκαταλήψεις, όμως, ή την άγνοια σχετικά με τον θηλασμό, υπάρχει και ένα μόνιμο ελληνικό πρόβλημα αντίληψης. Δεν μιλάμε για τον θηλασμό γιατί έχουμε καταφέρει να αναγάγουμε το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο σε ταμπού, σε κάτι «γυναικείο» που πρέπει να συζητάνε οι γυναίκες μεταξύ τους, κατά προτίμηση τυλιγμένες με πετσέτες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ