Θηλασμός: Ένα μοναδικό ελληνικό ταμπού

Θηλασμός: Ένα μοναδικό ελληνικό ταμπού Facebook Twitter
Δεν μιλάμε για τον θηλασμό γιατί έχουμε καταφέρει να αναγάγουμε το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο σε ταμπού, σε κάτι «γυναικείο» που πρέπει να συζητάνε οι γυναίκες μεταξύ τους, κατά προτίμηση τυλιγμένες με πετσέτες.
0


«ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ
“θηλασμό”», έλεγε ο τίτλος. «“Μητρικό” βίντεο αποκαλύπτει ολόκληρο το στήθος της στο χλιδάτο Μόντε Κάρλο! Viral τα βγαλμένα από ερωτική ταινία μακριά νύχια που αγκαλιάζουν το “βαρύ” μπούστο», έλεγε ο υπότιτλος της «εφημερίδας» (βλέπω ότι τους αρέσουν πολύ τα εισαγωγικά, έτσι είπα να τα χρησιμοποιήσω κι εγώ). Στην εικόνα βλέπουμε μια influencer που θηλάζει. Κάποιες μέρες πριν είχε ανεβάσει ένα βίντεο που θήλαζε το παιδί της σε μια καφετέρια. Κάποια από τα σχόλια έλεγαν ότι έπρεπε να κρυφτεί κάτω από ειδική «πετσέτα», ότι είναι προκλητική και ότι δεν ανεβάζουμε το παιδί μας στα social όταν θηλάζουμε.

Το καλοκαίρι του 2021 αποπειράθηκα να θηλάσω τον γιο μου, που τότε ήταν 11 μηνών, σε μια άδεια γωνιά ενός περιφερειακού αεροδρομίου. Εμφανίστηκε σεκιούριτι που επέμενε να πάω στην «αίθουσα θηλασμού» για να «είμαι πιο άνετα». Με οδήγησε περίπου με το ζόρι σε ένα γυμνό γκρίζο δωμάτιο χωρίς παράθυρα ή air condition, με μια καρέκλα και μια αλλαξιέρα. Την ώρα που προσπαθούσα κάθιδρη να ταΐσω τον γιο μου που έκλαιγε γιατί είχε σκάσει από τη ζέστη σκέφτηκα πως όλο αυτό ήταν περίπου τόσο άνετο όσο και ο θηλασμός σε μπουντρούμι. Εκ των υστέρων μετανιώνω που δεν τσακώθηκα, που δεν επέμεινα και που δέχτηκα να πάω να κρυφτώ.

Ας μιλήσουμε για τον θηλασμό στην Ελλάδα λοιπόν, ξεκινώντας από τα αυτονόητα: δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο πώς επιλέγει ή τυχαίνει (και λέω «τυχαίνει» συνειδητά γιατί πολλές φορές αλλιώς τα σχεδιάζουμε κι αλλιώς μας βγαίνουν) να ταΐζει μια μητέρα το μωρό της.

Ας μιλήσουμε για τον θηλασμό στην Ελλάδα λοιπόν, ξεκινώντας από τα αυτονόητα: δεν υπάρχει σωστό και λάθος στο πώς επιλέγει ή τυχαίνει (και λέω «τυχαίνει» συνειδητά γιατί πολλές φορές αλλιώς τα σχεδιάζουμε κι αλλιώς μας βγαίνουν) να ταΐζει μια μητέρα το μωρό της. Έχω φίλες που δεν είχαν καμία όρεξη να θηλάσουν και πήγαν στο γάλα σκόνης κατευθείαν. Έχω φίλες που καταπιέστηκαν απίστευτα για να θηλάσουν, δεν τα κατάφεραν και έχουν ακόμα τύψεις.

Έχω φίλες που κατάφεραν να θηλάσουν τα δύο χρόνια που προτείνει πλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ως το ενδεδειγμένο (συμπληρωματικά πάντα) όριο για να ακούσουν το σεφερλικό «θα τον θηλάζεις μέχρι να πάει φαντάρος»; Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν κάνεις, κάποιος θα σε κρίνει. Διαλέγεις γάλα σκόνη; «Δεν ξέρεις τα οφέλη του μητρικού γάλακτος; Δεν σε νοιάζει για το παιδί σου; Μήπως δεν προσπάθησες αρκετά να θηλάσεις;». Θηλάζεις; «Ναι, αλλά μέχρι πότε; Μήπως πρέπει να το κόψεις τώρα; Μήπως να μην το κάνεις δημοσίως; Γιατί δεν χρησιμοποιείς την ειδική πετσέτα;»

Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η παντελής έλλειψη ενημέρωσης για τον θηλασμό. Σε αντίθεση με τις βορειοευρωπαϊκές χώρες όπου όλοι σπρώχνουν τη μέλλουσα μητέρα προς τον θηλασμό (συχνά με ιδιαίτερη επιμονή), στην Ελλάδα σπάνια ενημερώνονται οι μέλλουσες μαμάδες από τους επαγγελματίες υγείας για το τι ακριβώς εστί θηλασμός ή ποια είναι τα οφέλη του. Κανείς δεν σου λέει ότι είναι συνήθως δύσκολος, ότι θέλει μπόλικη προετοιμασία και ψάξιμο, βιβλία, βίντεο, σεμινάρια, ότι ένα μωρό τις πρώτες εβδομάδες θηλάζει ακατάπαυστα γιατί ουσιαστικά σε «εκπαιδεύει» στο να παράγεις γάλα. Τους πρώτους μήνες θυμάμαι πως ήμουν κάπως σαν ημιθανές ζόμπι από την αϋπνία με ένα μωρό που ένιωθα πως ήθελε να με φάει ζωντανή. Σκεφτόμουν πως αποκλείεται να το κάνουν όλες οι γυναίκες αυτό, πως κάτι δεν είχα καταλάβει καλά.

Παρά τα μακροχρόνια οφέλη του μητρικού θηλασμού, στην Ελλάδα τα ποσοστά αποκλειστικού θηλασμού είναι εξαιρετικά χαμηλά. Ξεκινούν από 80% τον πρώτο μήνα, πέφτουν στο 4% στο πρώτο εξάμηνο και φτάνουν στο 1% μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Αυτό οφείλεται και στη συχνά ελλιπή ενημέρωση των ίδιων των επαγγελματιών υγείας (αν μου το έλεγε κανείς αυτό πριν γεννήσω, θα γελούσα) αλλά και στα εντελώς μη φιλικά για τον θηλασμό πρωτόκολλα των ελληνικών μαιευτηρίων. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως η γνώση για τον θηλασμό, που πήγαινε συχνά από γενιά σε γενιά, έχει χαθεί. Οι μανάδες μας τη δεκαετία του ’80 και του ’90, με την ελάχιστη μητρική άδεια και το γάλα σε σκόνη παντού ήταν η πρώτη γενιά που άφησε τον θηλασμό πίσω της.

Πέρα απ’ όλες τις προκαταλήψεις, όμως, ή την άγνοια σχετικά με τον θηλασμό, υπάρχει και ένα μόνιμο ελληνικό πρόβλημα αντίληψης. Δεν μιλάμε για τον θηλασμό γιατί έχουμε καταφέρει να αναγάγουμε το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο σε ταμπού, σε κάτι «γυναικείο» που πρέπει να συζητάνε οι γυναίκες μεταξύ τους, κατά προτίμηση τυλιγμένες με πετσέτες.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ