«Θέλει ο φασίστας να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει»

«Θέλει ο φασίστας να κρυφτεί κι η χαρά δεν τον αφήνει» Facebook Twitter
Ο ξεκάθαρα φασιστικός λόγος του Βασίλη Στίγκα σε πολλά σημεία ήταν τάλε κουάλε ο λόγος της ΧΑ σε μια, ας πούμε, πιο «mild», πιο «εκπολιτισμένη» εκδοχή καθώς απέφυγε τους τσαμπουκάδες και τις αγριοφωνάρες.
0

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΗΡΕΜΟΣ, χαλαρός, διαλεκτικός, «άνθρωπος της διπλανής πόρτας». Δεν έχανε δε την ψυχραιμία του, ακόμα κι όταν «στριμωχνόταν» από τους συνομιλητές του, παρότι κάποιες φορές έχανε τα λόγια του – και επόμενο ήταν, καθώς δεν υπάρχει πιο επίπονο καθήκον από το να προσπαθείς να κάνεις το μαύρο, άσπρο, για να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.

Και η αλήθεια είναι ότι ούτε η παρουσιάστρια της εκπομπής Μαρία Αναστασοπούλου ούτε οι έτεροι δύο καλεσμένοι της (Πέτρος Τατσόπουλος και Γιάννης Χουδαλάκης) του χαρίστηκαν ιδιαίτερα, απεναντίας τον «κρέμασαν» επανειλημμένα στα μανταλάκια. 

Είθε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» –ο εικονικός δηλαδή γιατί ο πραγματικός ή έστω ο «επίτιμος» μέχρι και τα περιστέρια του Συντάγματος ξέρουνε ποιος είναι– να έχει παρόμοια κριτική αντιμετώπιση και σε άλλες εκπομπές που τυχόν θα προσκληθεί (με τη δέουσα φειδώ, κατ’ ευχή) ώστε η δημοσιότητα να του γυρίσει μπούμερανγκ: όλοι βέβαια θυμόμαστε πόσο σιγόνταραν εκούσια ή ακούσια τη Χρυσή Αυγή την περίοδο της «παντοδυναμίας» της τα περισσότερα συστημικά ΜΜΕ και πραγματικά το τελευταίο που έλειπε σε αυτή την ταλαίπωρη χώρα είναι ένα σμάρι φασίστες να παρελαύνουν από τα ταμπλόιντ και τα πρωινάδικα μέχρι τις «σοβαρές» εκπομπές και εφημερίδες – και τέτοιους έχουμε δυστυχώς περίσσιους σε αυτήν τη Βουλή, και όχι μόνο στους «Σπαρτιάτες».

«Σέβομαι τη μάνα του Φύσσα, αλλά όμως να μην την ηρωοποιούμε». Ε, ναι, είναι γνωστό πόσο άχτι την έχετε γιατί στον ανένδοτο αγώνα αυτής της γυναίκας οφείλεται εν πολλοίς ότι οι οιωνεί ομοϊδεάτες σας σάς βλέπουν σήμερα από την «μπουζού».

Το κατά πόσο οι ψηφοφόροι των Στίγκα-Κασιδιάρη θα επηρεαστούν είναι ένα άλλο ζήτημα καθώς θα πρέπει, φοβάμαι, να ψάξει πολύ κανείς για να βρει κάποιον που «εξαπατήθηκε» ή «δεν κατάλαβε» τι ψήφισε, αν εξαιρέσουμε ίσως κάποιες μικρότερες ηλικίες (ούτε, άλλωστε, οι ίδιοι οι «Σπαρτιάτες» έκρυψαν ποτέ το ποιόν τους), έχει όμως σημασία αφενός να μην «αβγατίσουν» τα εκλογικά τους ποσοστά, αφετέρου να έχουν σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση σοβαρό, επίμονο, στοιχειοθετημένο αντίλογο και όχι «χάδια», ούτε και «σπρωξίματα» με άλλοθι τη χρεοκοπημένη θεωρία των δύο άκρων. 

Ιδού, όμως, μερικές χαρακτηριστικές αποστροφές του ξεκάθαρα φασίζοντος λόγου του ακροδεξιού «γυρολόγου» (όπως σωστά τον χαρακτήρισε η συνάδελφος Ντίνα ΚαράτζιουΒασίλη Στίγκα, που σε πολλά σημεία ήταν τάλε κουάλε ο λόγος της ΧΑ σε μια, ας πούμε, πιο «mild», πιο «εκπολιτισμένη» εκδοχή καθώς απέφυγε τους τσαμπουκάδες και τις αγριοφωνάρες ενώ εδέησε να καταδικάσει τις βίαιες πρακτικές, ένα από τα ελάχιστα σημεία που το «δημοκρατικότατο», όπως το χαρακτήρισε, κόμμα του διαφοροποιείται από τους «καθαρόαιμους» ναζί. 

• «Οι θέσεις των Σπαρτιατών ταιριάζουν σε πολλά σημεία με αυτές των "Ελλήνων". Αυτό δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό». Ούτε βέβαια ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι των… Λακεδαιμονίων προέρχονται από το «κόμμα ευκαιρίας» του Κασιδιάρη, του οποίου η συμμετοχή στις εκλογές απαγορεύτηκε.

• «Εάν κριθεί τελεσίδικα εγκληματική οργάνωση η ΧΑ, μόνο τότε θα την καταδικάσουμε». Λες και δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα πριν ξεκινήσει η δίκη της ηγεσίας και των παρατρεχάμενών της! Τουλάχιστον, μας διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του «δεν εγκρίνουν τέτοιες (βίαιες) πρακτικές».  

• «Σέβομαι τη μάνα του Φύσσα, αλλά όμως να μην την ηρωοποιούμε». Ε, ναι, είναι γνωστό πόσο άχτι την έχετε γιατί στον ανένδοτο αγώνα αυτής της γυναίκας οφείλεται εν πολλοίς ότι οι οιωνεί ομοϊδεάτες σας σάς βλέπουν σήμερα από την «μπουζού». Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τις ιδεολογικές του συγγένειες, έσπευσε να αναφερθεί στις δολοφονίες των Φουντούλη-Καπελώνη έξω από τα γραφεία της ΧΑ στο Νέο Ηράκλειο (την ευθύνη είχαν αναλάβει οι «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις», αν και κατά μια άλλη εκδοχή επρόκειτο για μαφιόζικο ξεκαθάρισμα λογαριασμών), τις μάνες των οποίων «τις έχουν ξεχάσει όλοι και δεν τις καλούν πουθενά» – θυμάμαι πάντως ότι ο ίδιος ο πατέρας του Καπελώνη είχε ζητήσει από τη ΧΑ «να πάψει να καπηλεύεται την εικόνα και το όνομά του».

• «Δεν με ενδιαφέρει τι τατουάζ έχει κάνει ο Κασιδιάρης, δικαίωμά του, εξάλλου εκατομμύρια Έλληνες κυκλοφορούν με τατουάζ» (ο λόγος ήταν για τη σβάστικα που έχει «χτυπήσει» στο μπράτσο ο έγκλειστος πρώην υπαρχηγός της ΧΑ). Πράγματι, είτε σε tattoo φεστιβάλ, είτε σε παραλία τώρα το καλοκαίρι, είτε σε γυμναστήριο πας, δεν προλαβαίνεις να μετράς αγκυλωτούς σταυρούς. Εξοργιστικές γελοιότητες, όπως και η άλλη, που τάχα χαριτολογώντας είπε ότι ο Κασιδιάρης δεν ήταν ένα απλό «καύσιμο» για την εκλογική επιτυχία των Σπαρτιατών αλλά κηροζίνη, «από αυτή που πετάνε τα αεροπλάνα»).

• «Όλοι αυτοί που μας ψήφισαν, 250,000 άτομα, είναι ναζιστές;» αναρωτήθηκε σε μια άλλη αποστροφή του λόγου του. Ε, ναι, λοιπόν, ναζιστές είναι, με... περικεφαλαία μάλιστα, άσχετα αν το παραδέχονται ή όχι, αφού ψήφισαν συνειδητά ένα κόμμα που έλαβε προεκλογικά το «χρίσμα» ενός καταδικασμένου για σύσταση και συμμετοχή σε ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Άλλη απορία; 

Ομολογώ ότι δεν άντεξα να δω όλη την εκπομπή μέχρι τέλους, πόσο πιο τσατάλια να έκανα τα νεύρα μου. Πάντως, όσο την παρακολούθησα, δεν άκουσα να τεθεί κάποιο ερώτημα από τη δημοσιογράφο η τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους ούτε για την «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών, ούτε για τους «λαθροεισβολείς» που μας απειλούν, ούτε για την αντιδιαδήλωση κατά του Φεστιβάλ ΛΟΑΤΚΙ+ Ορατότητας των Χανίων στην οποία κάλεσαν μέλη των εκεί «Σπαρτιατών». Υπόψη, δε, ότι ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς που ανακίνησε το θέμα με τη δήθεν πορνογραφική εκπαιδευτική ταινία «Αγόρια στο Ντους» είναι πλέον βουλευτής του εν λόγω κόμματος και στο θεάρεστο έργο του θα συμβάλλουμε πλέον και εμείς που θα τον ψωμίζουμε με τους φόρους μας.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ