Εκλογές 2023: Υπάρχει περίπτωση «ακύρωσης» των Σπαρτιατών;

Εκλογές 2023: Υπάρχει περίπτωση «ακύρωσης» των Σπαρτιάτων; Facebook Twitter
Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
0

Το κόμμα Σπαρτιάτες εισήλθε στη Βουλή, μετά τις εκλογές του 2023, και αναδείχθηκε πέμπτη δύναμη με ποσοστό 4,6%. Φαίνεται, ωστόσο, πως δεν αποκλείεται να μπει «μπλόκο» από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο στην είσοδό του στο Κοινοβούλιο. 

Ο Κώστας Χρυσόγονος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου, μίλησε στο Mega για την πιθανότητα αυτή και επεσήμανε πως από τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του κόμματος Σπαρτιάτες το βράδυ των εκλογών, «είναι φανερό ότι υπάρχει θέμα υποκρυπτόμενης ηγεσίας».

Στις πρώτες δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ευχαρίστησε τον καταδικασμένο για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, για «τη σημαντική βοήθεια». Παράλληλα, στον σχηματισμό του βρίσκονται άτομα που ήταν υποψήφια με το κόμμα «Έλληνες» του φυλακισμένου Κασιδιάρη. 

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα» ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Βασίλης Στίγκας.

Ο κ. Χρυσόγονος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε πως «κάθε ψηφοφόρος στις εκλογικές περιφέρειες που έχουν εκλεγεί βουλευτές των Σπαρτιατών, έχει δικαίωμα - μέσα σε 15 μέρες από την ανακήρυξη των βουλευτών, που θα γίνει την άλλη εβδομάδα - να υποβάλει ένσταση ενώπιον του Ανωτάτου Εδικού Δικαστηρίου υποστηρίζοντας, ενδεχομένως, ότι το κόμμα κακώς συμμετείχε στις εκλογές καθώς ενέπιπτε στις απαγορευτικές διατάξεις του εκλογικού νόμου». 

Όταν του ζητήθηκε να πει την επιστημονική του εκτίμηση για το εάν τίθεται τέτοιο ζήτημα, σημείωσε: «Αυτό πρέπει να το κρίνει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ανεπηρέαστο», αλλά συμπλήρωσε: «Έχετε ξανακούσει αρχηγό κόμματος να βγαίνει το βράδυ των εκλογών και να ευχαριστεί τρίτο πρόσωπο διότι μπόρεσε να μπει στη Βουλή;».

Διαπίστωσε, πως «είναι φανερό ότι υπάρχει θέμα υποκρυπτόμενης ηγεσίας», επανέλαβε και πάλι όμως, πως τα πάντα θα κριθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Ερωτώμενος εάν μπορεί να ακυρωθεί το κόμμα, ο Κώστας Χρυσόγονος ενημέρωσε πως το Δικαστήριο «μπορεί να διατάξει την έκπτωση όλων των βουλευτών των Σπαρτιατών και να κατανεμηθούν οι έδρες τους κατ΄αναλογία στα άλλα κόμματα». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν αποκλείονται νέες διασπάσεις στα κόμματα»

LiFO politics / «Δεν αποκλείονται νέες διασπάσεις στα κόμματα»

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της OpinionPoll Ζαχαρίας Ζούπης συζητά με τη Βασιλική Σιούτη τα μηνύματα των Ευρωεκλογών και εξηγεί πως αν τα κόμματα δεν τα λάβουν σοβαρά υπόψιν, θα τα βρουν μπροστά τους ως γενικευμένη κρίση πολιτικής εκπροσώπησης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ