Τα ανήλικα της διπλανής πόρτας

Τα ανήλικα της διπλανής πόρτας Facebook Twitter
Τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, με τη βοήθεια διαφόρων τύπων που αναζητούν λίγα λεπτά δημοσιότητας, προκαλούν αυτά που προκαλούσαν πάντα: εντυπωσιασμό. Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΕΝΑ ΠΡΩΙΝΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ
μια εκπομπή από αυτές που χαρακτηρίζονται ως «ενημερωτικές» – δεν είναι τέτοιες, θέαμα παράγουν, όπως και το πρωινό εκείνο. Θέμα της η ανήλικη παραβατικότητα, ένα πιασάρικο ζήτημα της εποχής που πουλάει, τα μηχανάκια της AGB πρέπει να ενθουσιάζονται με αυτό. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι η κοινωνία εδώ και καιρό εισπράττει από παντού τρόμο και φόβο γι’ αυτά τα ανήλικα της διπλανής πόρτας, αγόρια και κορίτσια, που παρουσιάζονται ως μεγάλοι εγκληματίες. Δέρνουν, βγάζουν μαχαίρια, κάνουν μπούλινγκ, βιάζουν. Και αν πάρουμε στα σοβαρά αυτούς που μας μιλάνε για όλα αυτά πρωί, μεσημέρι, βράδυ, πρέπει να είμαστε η χώρα με τη υψηλότερη νεανική παραβατικότητα, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Η παρουσιάστρια μίλησε με έμφαση για «στοιχεία που σοκάρουν» και μια άλλη δημοσιογράφος ανέλαβε να τα παραθέσει με τη βοήθεια ενός μεγάλου πίνακα. Ήταν στοιχεία της αστυνομίας. Αυτά έλεγαν περίπου ότι αυξήθηκαν φέτος σε μεγάλο ποσοστό οι συλλήψεις ανηλίκων σε σχέση με το προηγούμενο οκτάμηνο. Σκέφτηκα ότι αν ο Χρυσοχοΐδης ή ένας ανώτερος αστυνομικός έλεγαν στους υφισταμένους τους να κάνουν πιο εντατικούς ελέγχους φέτος σε σχέση με πέρσι, θα ήταν λογικό να έχουν αυξηθεί τα ποσοστά. Αυτά τα στοιχεία μόνα τους, αποκομμένα από κάθε άλλη παράμετρο, αποτελούν επαρκείς λόγους για να πούμε ότι αυξήθηκε η νεανική εγκληματικότητα και να μας βομβαρδίζουν τα κανάλια καθημερινά με τόσο φόβο;

Δεν έχει καταγραφεί επίσημα μια μεγάλη αύξηση, δηλαδή η πραγματικότητα και τα στοιχεία δεν συμφωνούν με όσα τρομολάγνα ακούγονται, ούτε καν με τους αριθμούς της αστυνομίας, οι οποίοι από μόνοι τους δεν σημαίνουν πολλά.

Σκέφτηκα και κάτι άλλο, αλλά ενδεχομένως να υπερβάλω, να είναι ένα ακραίο σενάριο. Η κυβέρνηση, ζορισμένη από τα προβλήματα που συνεχώς συσσωρεύονται άλυτα και βλέποντας ιδιαίτερα τις καμπύλες των δημοσκοπήσεων που τη δείχνουν, αργά αλλά σταθερά, να καταρρέει, να προωθεί τη λογική του φόβου, μοιράζει περίσσιο τρόμο και φόβο για ένα θέμα που μας αφορά όλους, ώστε να στρέψουμε τα μάτια μας αλλού. Και τι σχέση έχει η κυβέρνηση με τα μεγάλα κανάλια, τα οποία είναι οι φορείς του φόβου, αυτά που τον μεταφέρουν; Εκεί δεν δυσκολεύτηκα να βρω την απάντηση.

Σαν ένας συνηθισμένος τηλεθεατής, παρότι σπάνια βλέπω τηλεόραση, συνέχισα να παρακολουθώ. Ο παρουσιαστής, όπως και η συνάδελφος δίπλα του, είχαν σοβαρό ύφος και αρκετούς καλεσμένους στα τηλεοπτικά παράθυρα. Έναν από αυτούς τον έχω ξαναδεί κάπου, είναι πρώην ή νυν αστυνομικός και μια φορά τον είχαν αποκαλέσει «αστυνομικό συνεργάτη του σταθμού» ή κάτι παρόμοιο – περίεργη ιδιότητα, οφείλουμε να παραδεχτούμε. Μίλησε αυτός, μίλησε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, μίλησε ο πρόεδρος μιας σχολικής επιτροπής, μίλησε και ο πατέρας ενός θύματος παιδικής βίας· η ατμόσφαιρα είχε φορτιστεί, μέχρι που ήρθε η σειρά ενός συμπαθητικού ανθρώπου που έχει την ιδιότητα του παιδοψυχιάτρου και τον λένε Γιώργο Νικολαΐδη.

Είπε ενδιαφέροντα πράγματα, αν και δεν τον άφησαν να πει πολλά. Σε αυτά που πρόλαβε ήταν και κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία: ότι η βία μεταξύ ανηλίκων, η οποία είχε κορυφωθεί στα χρόνια της κρίσης και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε, ακολούθησε πτωτική πορεία στη διάρκεια της πανδημίας λόγω της αδυναμίας συνάθροισης των παιδιών σε δημόσιους χώρους και μια «διορθωτική» πορεία μετά την πανδημία. Δεν έχει καταγραφεί επίσημα μια μεγάλη αύξηση, δηλαδή η πραγματικότητα και τα στοιχεία δεν συμφωνούν με όσα τρομολάγνα ακούγονται, ούτε καν με τους αριθμούς της αστυνομίας, οι οποίοι από μόνοι τους δεν σημαίνουν πολλά.

Τα στοιχεία της Eurostat που εντοπίσαμε για ανήλικους δράστες ή υπόπτους φτάνουν μέχρι το 2021. Και αυτά δεν επιβεβαιώνουν καμιά ελληνική πρωτιά στον τομέα αυτό – Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Φινλανδία, είναι πολύ μπροστά. Όμως, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, δηλαδή η ασυμφωνία της πραγματικότητας με την εικόνα που μεταφέρεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, τα οποία μεγεθύνουν ένα αντικειμενικά υπαρκτό ζήτημα που είναι πολυπαραγοντικό. Τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, με τη βοήθεια διαφόρων τύπων που αναζητούν λίγα λεπτά δημοσιότητας, προκαλούν αυτά που προκαλούσαν πάντα: εντυπωσιασμό.

Το πρόβλημα είναι αν ο δημόσιος διάλογος για ένα τόσο σημαντικό θέμα μπορεί ακόμα να πραγματοποιείται με αυτούς τους όρους τηλεοπτικής δημοκρατίας, τόσο μεγάλης μάλιστα, ώστε να ωθεί κυβέρνηση και πρωθυπουργό σε προτάσεις αυστηροποίησης των ποινών, η οποία ποτέ δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σε κανένα θέμα. Στη χώρα μας δεν γίνεται ποτέ ουσιαστικός διάλογος με τη συμμετοχή εκείνων που πρέπει. Η ενημέρωση κινείται με όρους εντυπωσιασμού, οι κυβερνήσεις νομοθετούν με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη. Αν όχι πάντα, τουλάχιστον πολλές φορές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Daily / Εφηβική βία: Σαν να μην πέρασε μια μέρα από τα «Τσακάλια» του Δαλιανίδη

Ένας συρφετός υστερίας, ηθικού πανικού, κοινωνικού κανιβαλισμού, αμφίβολων μαρτυριών και βαρυσήμαντων αναλύσεων από «ειδικούς» της συμφοράς. Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται το ζήτημα της έξαρσης της εφηβικής βίας από τα τηλεοπτικά μέσα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ