LIVE!

Στη σκιά της ακρίβειας και των γαλλικών εκλογών

μητσοτάκης Facebook Twitter
Αυτό που επίμονα αναφέρει ο πρωθυπουργός είναι ότι αν δεν σπεύσει η Ε.Ε. να βρει γρήγορα τρόπους ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αυξήσεων στην ενέργεια και της ακρίβειας, θα επιστρέψουν οι «εθνικολαϊκιστές» σε όλη την Ευρώπη. Εικονογράφηση: Ατελιέ/LIFO
0

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ αύξησε τις ανησυχίες που ήδη είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Εμανουέλ Μακρόν, με ενισχυμένο το ευρωπαϊκό ηγετικό προφίλ του, έμοιαζε απόλυτα κυρίαρχος μέχρι πριν από λίγο καιρό, αλλά η επιρροή του άρχισε να υποχωρεί, όταν στη γαλλική κοινωνία κυριάρχησε το θέμα της οικονομίας και της ακρίβειας.

Έτσι, κέρδισε μεν στον πρώτο γύρο, αλλά μόλις με 27,6% (και σημαντική αποχή) έναντι του 23,4% της ακροδεξιάς Λεπέν και 22% του αριστερού Μελανσόν. Ένα αποτέλεσμα που απέχει πολύ από τον εκλογικό θρίαμβο και δεν επιτρέπει εφησυχασμό για τον δεύτερο γύρο, όσο και αν η επικράτηση του Μακρόν εξακολουθεί να θεωρείται πιθανότερη. 

Η άνοδος της ακροδεξιάς και της αριστεράς είναι αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλεί «άνοδο του εθνικολαϊκισμού» και αποτελεί τον απόλυτο πολιτικό εφιάλτη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει με πολλούς κεντροδεξιούς και φιλελεύθερους Ευρωπαίους πολιτικούς το προηγούμενο διάστημα, στους οποίους εξέφρασε τις ανησυχίες του. Αυτό που επίμονα αναφέρει είναι ότι αν δεν σπεύσει η Ε.Ε. να βρει γρήγορα τρόπους ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αυξήσεων στην ενέργεια και της ακρίβειας, θα επιστρέψουν οι «εθνικολαϊκιστές» σε όλη την Ευρώπη.

Αυτά τα έλεγε και πριν από την περασμένη Κυριακή των γαλλικών εκλογών, αλλά τώρα θεωρεί ότι οι ανησυχίες του αποδείχθηκαν βάσιμες. Τα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη έχουν υποστεί πολλές ήττες τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατη αυτή του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU της Άνγκελα Μέρκελ. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ ανήκει στις εξαιρέσεις και αυτήν τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), θεωρείται ο πιο ισχυρός κεντροδεξιός ηγέτης του στην Ε.Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι για αρκετό καιρό μετά την εκλογική νίκη του το 2019 εμφανιζόταν στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά ως το παράδειγμα για το πώς μπορείς να κερδίσεις τον «εθνικολαϊκισμό».

Στο Μέγαρο Μαξίμου τα πρώτα δύο χρόνια διαπίστωναν ότι οι αρχικές κρίσεις που διαχειρίστηκαν ενίσχυαν τη συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία και την κυριαρχία του πρωθυπουργού. Το χαρακτηριστικό και των δύο εκείνων κρίσεων (του Έβρου και της πανδημίας στην πρώτη φάση) ήταν ο φόβος που κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία, ο οποίος σχεδόν πάντα, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί επιστήμονες, συμβάλλει στην αύξηση της συσπείρωσης γύρω από τον ηγέτη.

Το κλίμα της αγανάκτησης είναι αυτό που θέλουν να αντιστρέψουν στον χρόνο που τους απομένει, πριν η οργή κυριαρχήσει.

Στην Ελλάδα ειδικά, το προφίλ κυβερνησιμότητας του Αλέξη Τσίπρα είχε πληγεί πάρα πολύ μετά τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε εξαιρετικά αδύναμος και απίθανο να απειλήσει την κυβέρνηση, και το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει, ούτε προβλεπόταν τότε, την ανανεωμένη επανεμφάνισή του. Κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένιωσε ότι παίζει χωρίς αντίπαλο και άρχισαν να εμφανίζονται οι συμπεριφορές πολιτικής αλαζονείας.

Άλλωστε ο πήχης το πρώτο διάστημα ήταν πολύ χαμηλά και ακόμα και το ελάχιστο πολιτικό έργο φαινόταν μεγαλύτερο, ειδικά όταν αναδεικνυόταν και επικοινωνιακά. Όλα αυτά όμως δεν κρατούν για πολύ. Τα τεράστια δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τα γεγονότα του Έβρου και την πρώτη φάση της πανδημίας έχουν ξεφουσκώσει.

Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα με σημαντική διαφορά, παρά τη συρρίκνωσή της, κυρίως λόγω της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει την επιρροή του. Αλλά η αλλαγή πλαισίου αντικειμενικά ευνοεί την αντιπολίτευση και αυτό η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι συνιστά γι’ αυτήν πραγματική απειλή.

Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει υλοποιήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που η ΝΔ υποσχόταν στους ψηφοφόρους της, αλλά κατάφερε να τα πάει σχετικά καλά στην οικονομία και να διαχειριστεί επαρκώς τις πρώτες κρίσεις. Η τεράστια αύξηση στις τιμές της ενέργειας και των προϊόντων όμως, που ξεκίνησε μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας και κλιμακώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλάζει εντελώς το πλαίσιο. Η κοινωνία από τον φόβο περνάει στην αγανάκτηση και στην οργή, καθώς τα μεσαία και κατώτερα στρώματα δυσκολεύονται πλέον να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές τους ανάγκες.

Σύμφωνα με έρευνες, 3 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και τη θέρμανση, ενώ τα φτωχότερα στρώματα δαπανούν σχεδόν το μισό τους εισόδημα για είδη διατροφής και σούπερ μάρκετ. Τα συναισθήματα της οργής και της αγανάκτησης που προκαλεί η ανέχεια στρέφονται σχεδόν πάντα εναντίον της εκάστοτε κυβέρνησης και συνήθως δεν έχει μεγάλη σημασία εάν αυτή έχει ή όχι την αντικειμενική ευθύνη για την πρόκληση του αρχικού προβλήματος. Οι πολίτες περιμένουν από την κυβέρνηση να βρει τρόπο να το αντιμετωπίσει, όποιος και αν ευθύνεται. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε κάποια μέτρα το προηγούμενο διάστημα, αλλά τώρα βλέπει ότι δεν ήταν αρκετά για να κατευνάσουν την οργή που εμφανίζεται στην κοινωνία και έχει ανιχνευθεί και από τις έρευνες που έχουν στο Μαξίμου. Οι επικοινωνιολόγοι που τον συμβουλεύουν γνωρίζουν ότι ένας θυμωμένος ψηφοφόρος, όταν πηγαίνει στην κάλπη, δεν θα επιδοκιμάσει την κυβέρνηση.

Το κλίμα της αγανάκτησης λοιπόν είναι αυτό που θέλουν να αντιστρέψουν στον χρόνο που τους απομένει, πριν η οργή κυριαρχήσει. Αντιλαμβάνονται τώρα ότι η αύξηση των εσόδων στον τουρισμό που αναμένουν στο τέλος του καλοκαιριού και στα οποία είχαν επενδύσει όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά για να αλλάξει το κλίμα δεν θα είναι αρκετή. 

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να θίξει το θέμα του αγωγού EastMed δημοσίως εδώ και καιρό. Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό, μετά το άδειασμα της διοίκησης Μπάιντεν, τον φέρνει σε δύσκολη θέση.

Οι δηλώσεις που έγιναν για την επιτάχυνση των ερευνών σχετικά με την εξόρυξη του φυσικού αερίου δεν επηρέασαν την πολιτική κατάσταση, καθώς δεν πρόκειται για κάτι που μπορεί να συμβάλει άμεσα στην όποια επίλυση του προβλήματος της ενέργειας. Η προαναγγελία όσων θα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός όμως καλλιεργούσε προσδοκίες το προηγούμενο διάστημα, μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους.

Ο ίδιος άλλωστε δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος για το αποτέλεσμα των ερευνών, απλώς χαρούμενος, όπως είπε, που κάνει μια νέα αρχή σε αυτήν τη διαδικασία. Στην κριτική της αντιπολίτευσης γιατί καθυστέρησε τόσο, η απάντηση είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια η εμπορική εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου δεν αποτελούσε μια οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για τη χώρα λόγω των πολύ χαμηλών τιμών, τότε, του φυσικού αερίου.

«Αυτό, όμως, είναι μια πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει», είπε στη σύσκεψη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της οποίας προέδρευσε, «και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο αλλά και η σημασία που θα έχει το φυσικό αέριο τα επόμενα χρόνια ως καύσιμο μετάβασης ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας». 

μητσοτάκης εδευ Facebook Twitter
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Φωτ.: Eurokinissi

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να θίξει το θέμα του αγωγού EastMed δημοσίως εδώ και καιρό. Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό, μετά το άδειασμα της διοίκησης Μπάιντεν, τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είχε υπογράψει η κυβέρνησή του εν χορδαίς και οργάνοις και στο οποίο είχε επενδύσει πολλά. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ όμως δεν το στηρίζει πια, παρότι ούτε εμπλέκεται τυπικά ούτε το χρηματοδοτεί. Αυτό προκαλεί μια αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμα πώς θα κινηθεί.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πρωθυπουργός έθεσε κατ’ ιδίαν το θέμα στη Βικτόρια Νούλαντ όταν ήρθε, όχι πολύ ξεκάθαρα, αλλά με έναν γενικότερο τρόπο, λέγοντάς της ότι με αφορμή τη ρωσική κρίση θα πρέπει να ξαναδούν όλα τα έργα στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού. Θετική ανταπόκριση δεν υπήρξε, όπως είναι γνωστό, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα πόσο καθοριστική θα είναι η στάση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, όσο παραμένει τυπικά ανοιχτό.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν τώρα να εντάξουν και την Τουρκία στο θέμα των συνεργασιών στην ανατολική Μεσόγειο και υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και παρασκήνιο γύρω από το θέμα των αγωγών. Στην κυβέρνηση, παρότι δημόσια δεν δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις, ανεπισήμως υποστηρίζουν ότι το πρότζεκτ του EastMed παραμένει ζωντανό και ότι δεν θα ματαιωθεί για να γίνει ένας τουρκικός αγωγός, όπως θέλει η Τουρκία. Διαφοροποιούν όμως τη ρητορική τους, λέγοντας τώρα ότι αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να αποτελεί εκείνη την πύλη εισόδου για την Ε.Ε. 

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ σε πρόσφατη ομιλία του προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, μιλώντας για μια νέα, ασφαλή οδό ενεργειακού εφοδιασμού προς την Ευρώπη. Δήλωσε ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει σε οποιοδήποτε έργο υποστηρίζει τη σταθερότητα, ενώ αναμένεται και επίσκεψή του στο Ισραήλ για το θέμα αυτό, μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Μάιο, καθώς, όπως είπε, «στην ανατολική Μεσόγειο έχει αρχίσει να διαφαίνεται βούληση για λύση, η οποία περιλαμβάνει και την Τουρκία».

Όλα αυτά, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ντονμέζ, ίσως ξεκαθαρίσουν τον επόμενο μήνα και, ανάλογα με τις εξελίξεις, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να έχει να αντιμετωπίσει άλλο ένα καυτό ζήτημα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ