Στάθης Καλύβας: «Τα περισσότερα παιδιά δεν μαθαίνουν να σκέφτονται στο σχολείο»

Στάθης Καλύβας: «Τα περισσότερα παιδιά δεν μαθαίνουν να αναλύουν και να συνθέτουν, δηλαδή να σκέφτονται, στο σχολείο» Facebook Twitter
O ακαδημαϊκός Στάθης Καλύβας παρουσιάζει έναν νέο κύκλο διαλόγων που θα προσεγγίσουν την καινοτομία «αλλιώς». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0


ΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ το καινούργιο μέσα από το παλιό; Πώς πορεύεται κανείς στη ζωή του με τρόπο καινοτόμο, πρωτότυπο και δημιουργικό, δηλαδή ρηξικέλευθο; Τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι συνέπειες, τα εμπόδια και οι χαρές, η ρουτίνα και τα αναπάντεχα μιας τέτοιας πορείας;

Μέσα από τρεις διεισδυτικές συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2024 με τον γενικό τίτλο «Ρηξικέλευθο», ο ακαδημαϊκός Στάθης Καλύβας παρουσιάζει έναν νέο κύκλο διαλόγων που θα προσεγγίσουν την καινοτομία «αλλιώς».

Κάθε συζήτηση θα εστιάζει σε δύο ανθρώπους που κινούνται σε διαφορετικό πεδίο ο καθένας· έναν αρχιτέκτονα και μια οινοποιό τον Ιανουάριο του 2024· μια αρχαιολόγο και έναν ξενοδόχο τον Μάιο του 2024· μια μουσικό και έναν φυσικό τον Οκτώβριο του 2024. Στην πρώτη εκδήλωση ο Στάθης Καλύβας διερευνά τη σχέση καινοτομίας και δημιουργικότητας, συνομιλώντας με τον αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη και την οινολόγο και οινοποιό Χλόη Χατζηβαρύτη.

Μαζί τους «συνομιλεί» ο νεαρός πιανίστας Δανιήλ Κολανιάν, ερμηνεύοντας έργα του μεγάλου καινοτόμου του πιάνου Φραντς Λιστ.

«Μια εκδήλωση για την καινοτομία δεν θα μπορούσε παρά να είναι καινοτόμα. Άλλωστε, ένας λόγος που θέλησα να καταπιαστώ με το θέμα αυτό είναι πως, ενώ η έννοια της καινοτομίας είναι πραγματικά σημαντική, η συζήτηση γύρω από αυτήν τείνει να είναι εντελώς προβλέψιμη και βαρετή».

Τον ρωτώ τι ήταν αυτό που τον παρακίνησε να οργανώσει αυτές τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής. «Ως επιστήμονας γνωρίζω πολύ καλά πως η ποιότητα της επιστημονικής έρευνας είναι στενά συνδεδεμένη με την αναζήτηση του πρωτότυπου και του καινούργιου, δηλαδή με την καινοτομία, είτε μιλάμε για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, όπου αναζητούμε νέες θεωρίες, νέες ερμηνείες αλλά και γεγονότα του παρελθόντος που δεν γνωρίζαμε, είτε μιλάμε για τις λεγόμενες θετικές επιστήμες, όπου η ανακάλυψη και η εφεύρεση έχουν κεντρική θέση και συνδέονται άμεσα με την οικονομική ανάπτυξη.

Στάθης Καλύβας: «Τα περισσότερα παιδιά δεν μαθαίνουν να αναλύουν και να συνθέτουν, δηλαδή να σκέφτονται, στο σχολείο» Facebook Twitter
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο Μουσικής. Φωτ.: Μενέλαος Μυρίλλας/ SOOC

Παράλληλα, πάντα με προβλημάτιζε το περιεχόμενο της καινοτομίας. Είναι πάντα το νέο καλύτερο από το παλιό; Πώς συγκρίνουμε και επιλέγουμε τις καλές από τις λιγότερες καλές (ή και τις καθαρά αρνητικές) καινοτομίες; Έτσι, όταν ο Γιάννης Βακαρέλης μου πρότεινε να οργανώσω κάποια εκδήλωση για το Μέγαρο Μουσικής, στράφηκα προς το θέμα αυτό και επέλεξα για τίτλο των εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν συνολικά τρεις συζητήσεις τη λέξη “ρηξικέλευθο”, η οποία θεωρώ πως αγγίζει με ουσιαστικό τρόπο τη θεματολογία που θέλω να αναδείξω και την ανοίγει για να συμπεριλάβει την ιδέα του δημιουργικού βίου με όλες τις πτυχές του», απαντά ο γνωστός καθηγητής.

Στη συνέχεια, εκφράζω την απορία μου για το πώς η καινοτομία επηρεάζει σήμερα το συλλογικό μας μέλλον. «Ο πιο άμεσος και ορατός τρόπος είναι μέσω της οικονομικής ανάπτυξης στην οποία οδηγούν οι ανακαλύψεις και εφευρέσεις της επιστήμης και η εκμετάλλευσή τους από τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με την οικονομική ανάπτυξη, η επιστημονική πρόοδος βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας π.χ. μέσω της καταπολέμησης της αρρώστιας.

Η καινοτομία εξηγεί την απίστευτη πρόοδο της ανθρωπότητας μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Κάθε θετικό βήμα, όμως, έχει και αρνητικές πλευρές τις οποίες καλείται να λύσει και πάλι η καινοτομία. Αυτός είναι ένας λιγότερο ορατός και πιο έμμεσος, αλλά εξίσου ουσιαστικός τρόπος με τον οποίο επηρεάζει το συλλογικό μας μέλλον. Σε αυτόν θέλω να επικεντρώσω, και μάλιστα με τον τρόπο που λειτουργεί στην Ελλάδα του σήμερα».

Δημιουργείτε πρωτότυπες συνομιλίες. Ποιος είναι ο κοινός τόπος μεταξύ ενός αρχιτέκτονα και ενός οινοποιού; Ποιο ήταν το σκεπτικό της ιδέας; «Μια εκδήλωση για την καινοτομία δεν θα μπορούσε παρά να είναι καινοτόμα. Άλλωστε, ένας λόγος που θέλησα να καταπιαστώ με το θέμα αυτό είναι πως, ενώ η έννοια της καινοτομίας είναι πραγματικά σημαντική, η συζήτηση γύρω από αυτήν τείνει να είναι εντελώς προβλέψιμη και βαρετή.

Σκέφτηκα, λοιπόν, πως αν ήθελα να καινοτομήσω, έπρεπε να πετύχω τουλάχιστον τα εξής: πρώτον, άνοιγμα της έννοιας της καινοτομίας, ώστε να ξεφύγει από τη σχεδόν αποκλειστική της ταύτιση με τον τεχνολογικό/ψηφιακό και στενά οικονομικό χαρακτήρα που έχει σήμερα, δεύτερον, συζητήσεις/διαλόγους αντί για διαλέξεις/μονολόγους, τρίτον, έμφαση στο παράδειγμα, και μάλιστα το βιωμένο, αντί στην αοριστολογία, και τέταρτον μια πρωτότυπη δομή συζήτησης. Ποια είναι αυτή η δομή; Πρόκειται για συζητήσεις με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικά πεδία και δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, στην πρώτη συζήτηση συμμετέχουν ένας αρχιτέκτονας που κάνει τέχνη στην Αθήνα και στην Αίγινα και μια οινοποιός που δραστηριοποιείται στο επιχειρείν στη Γουμένισσα του νομού Κιλκίς. Στόχος είναι να αναζητήσουμε ομοιότητες και διαφορές, ιδίως αυτές που δεν είναι προφανείς. Όσο για τους συζητητές, τους επέλεξα χωρίς να τους γνωρίζω (με μια εξαίρεση) και με γνώμονα αφενός το ότι δεν είναι ευρύτερα γνωστοί και αφετέρου την ιδιαίτερη ποιότητα που αναδύεται μέσα από το έργο τους, που θεωρώ πως παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον», επισημαίνει.

Στη συνέχεια τον ρωτώ ποιες είναι οι πτυχές που θα ξεδιπλωθούν όσον αφορά την ψυχική διάσταση της καινοτομίας. «Συνήθως, οι μελέτες περί καινοτομίας επικεντρώνουν στο πάθος, την πειθαρχία και την στοχοπροσήλωση που είναι απαραίτητες για την επιτυχία κάθε εγχειρήματος. Σε αυτά τα αναμφίβολα σημαντικά στοιχεία θέλω να προσθέσω τουλάχιστον δύο επιπλέον πτυχές. Η πρώτη είναι η επιθυμία που έχει κάποιος να είναι δημιουργικός – πώς γεννιέται και εξελίσσεται; Η δεύτερη είναι η χαρά που συνοδεύει τη διαδικασία αυτή παρά τις δυσκολίες, τα ρίσκα και τις συχνές (και απαραίτητες) αποτυχίες που τη συνοδεύουν», υποστηρίζει ο Στάθης Καλύβας.

Άραγε, πιστεύει ότι στην εποχή μας το ελληνικό σχολείο ακολουθεί τις τεχνολογικές τάσεις που κυριαρχούν στις ανεπτυγμένες χώρες; «Δεν είμαι σίγουρος ποιες είναι οι τεχνολογικές τάσεις που χαρακτηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στις ανεπτυγμένες χώρες και αν είναι ενιαίες. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι πως εκεί που το ελληνικό σχολείο υστερεί με τρόπο που είναι παραπάνω από ορατός είναι στην ανάπτυξη κριτικών διανοητικών δεξιοτήτων. Τα περισσότερα παιδιά δεν μαθαίνουν να αναλύουν και να συνθέτουν, δηλαδή να σκέφτονται, στο σχολείο. Αυτό είναι τεράστιο θέμα γιατί, δίχως τη δεξιότητα αυτή, δεν θα μπορούν να ζήσουν με δημιουργικό τρόπο, στερώντας έτσι και την κοινωνία αλλά και τον εαυτό τους από μια πολύ ουσιαστική διάσταση της ζωής», σημειώνει.

Κλείνοντας, ανακοινώνει ποιος είναι ο βασικός στόχος των εκδηλώσεων. «Οι συζητήσεις αυτές θα βιντεοσκοπηθούν και θα συνοδεύονται από podcasts με κάθε συζητητή. Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτός των τριών συζητήσεων, θα εξετάσω τι έχει προκύψει και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί. Ένας κεντρικός στόχος είναι να λειτουργήσουν οι συζητήσεις αυτές ως πηγή έμπνευσης κυρίως για τους νέους και να τους ωθήσουν προς μια ζωή με περισσότερη δημιουργικότητα και καινοτομία», καταλήγει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάθης Καλύβας

Οι Αθηναίοι / Στάθης Καλύβας: «Με έχουν κατηγορήσει ως "εθνομηδενιστή" και "πράκτορα" των ξένων»

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και κάτοχος της έδρας Gladstone στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αφηγείται τη ζωή του με αφορμή την πολυσυζητημένη σειρά ντοκιμαντέρ «Καταστροφές και Θρίαμβοι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 20/07 - ΗΧΗΤΙΚΟ ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ-Στάθης Καλύβας: «Τον Ιούλιο του 2015 θα μπορούσαμε να είχαμε γίνει Σρι Λάνκα»

Άκου την επιστήμη / Στάθης Καλύβας: «Στην Ελλάδα πολλά πανεπιστήμια είναι τόποι αφιλόξενοι για τους φοιτητές»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διακεκριμένο πολιτικό επιστήμονα και πανεπιστημιακό Στάθη Καλύβα για τον λαϊκισμό, τα μαθήματα της ιστορίας, τα πανεπιστήμια και τις παθογένειες της χώρας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στάθης Καλύβας: «Μου αρέσει ο Ουελμπέκ γιατί πηγαίνει στη ρίζα των ζητημάτων»

The Book Lovers / Στάθης Καλύβας: «Μου αρέσει ο Ουελμπέκ γιατί πηγαίνει στη ρίζα των ζητημάτων»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Στάθη Καλύβα, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για τη διαδρομή του στην ανάγνωση, από την παιδική εμπειρία του Τεν Τεν και του ελέφαντα Μπαμπάρ, μέχρι τον Μάριο Βάργκας Γιόσα, τον Μισέλ Ουελμπέκ και τον Εμανουέλ Καρέρ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ