Πόσο καλύτερη και συνεπέστερη θα είναι η Κάμαλα ως Πρόεδρος απ' ό,τι ήταν ως εισαγγελέας;

Πόσο καλύτερη και συνεπέστερη θα είναι η Κάμαλα ως Πρόεδρος απ' ό,τι ήταν ως εισαγγελέας; Facebook Twitter
H Κάμαλα υπερασπίστηκε το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να έχει το συνδικάτο του, κάτι καθόλου δεδομένο στις ΗΠΑ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

Η ΕΙΔΗΣΗ ΟΤΙ ΜΕΤΑ την απόσυρση Μπάιντεν, που πολύ άργησε κιόλας, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι πιθανότατα η επόμενη υποψήφια των Δημοκρατικών –η τελική απόφαση θα ληφθεί στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, στις 19-21/8 στο Σικάγο– σκόρπισε αισιοδοξία εντός και εκτός ΗΠΑ ότι ναι, το υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ κλίμα μπορεί να αναστραφεί και ότι η Ινδοτζαμαϊκανής (και όχι «σκέτο» αφρικανικής, όπως συχνά γράφεται) καταγωγής υποψήφια, που έχει ήδη τη στήριξη του γερο-Τζο, θα πετύχει εκείνο που δεν κατάφερε το ’16 η Χίλαρι Κλίντον με τον ίδιο αντίπαλο, δηλαδή να γίνει η πρώτη γένους θηλυκού Πρόεδρος των ΗΠΑ, «σώζοντάς» τες ταυτόχρονα από απρόβλεπτες καταστάσεις.  

Το ζήτημα, όμως, που απασχολεί πολλούς προοδευτικούς Αμερικανούς και όχι μόνο, είναι πόσα «αυγά» είναι στ' αλήθεια αποφασισμένη να σπάσει η 60χρονη σήμερα Κάμαλα εάν το 2025 τη βρει στρογγυλοκαθισμένη στο Οβάλ Γραφείο, δηλαδή πόσο αδιαπραγμάτευτα θα στηρίξει μια σειρά θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες που δύσκολα θα χωρέσουν ακέραια στην «ξανά μανά Μεγάλη Αμερική» που υπόσχεται ο Τραμπ ή αν θα «νερώσει» αρκετά το κρασί της ώστε να προσεταιριστεί ευρύτερα κοινά και ομάδες συμφερόντων.

Ας δούμε, ωστόσο, ποια σημεία προβληματίζουν ακόμα και ανθρώπους που θα την ψήφιζαν και τα οποία έχουν αποτελέσει και στο παρελθόν αφορμή να της γίνει κριτική «από αριστερά».

Το ζήτημα που απασχολεί πολλούς προοδευτικούς Αμερικανούς και όχι μόνο είναι αφενός αν θα καταφέρει να επιβληθεί στο μαστιζόμενο από εσωτερικές έριδες κόμμα της, αφετέρου πόσα «αυγά» είναι στ' αλήθεια αποφασισμένη να σπάσει η 60χρονη σήμερα Κάμαλα εάν το 2025 τη βρει στρογγυλοκαθισμένη στο Οβάλ Γραφείο.

«Η δουλειά ενός προοδευτικού εισαγγελέα είναι να φροντίζει για τους παραγνωρισμένους, να μιλάει για εκείνους των οποίων η φωνή δεν ακούγεται, να βλέπει και να αντιμετωπίζει τις αιτίες του εγκλήματος, όχι μόνο τις συνέπειές του, να ρίχνει φως στην ανισότητα και την αδικία. Δεν χρειάζονται όλοι τιμωρία, αυτό που χρειάζονται πολλοί, ξεκάθαρα, είναι βοήθεια», δήλωνε το 2016 στους «New York Times». Ως εισαγγελέας είχε, εντούτοις, απειλήσει με ποινική δίωξη τους γονείς των μαθητών που έκαναν κοπάνες συστηματικά, είχε επίσης υπερασπιστεί τη θανατική ποινή και την καταβολή εγγύησης σε μετρητά.

Πόσο καλύτερη και συνεπέστερη θα είναι η Κάμαλα ως Πρόεδρος απ' ό,τι ήταν ως εισαγγελέας; Facebook Twitter
Μπορεί η Ινδοτζαμαϊκανής καταγωγής υποψήφια, που έχει ήδη τη στήριξη του γερο-Τζο, να πετύχει εκείνο που δεν κατάφερε το ’16 η Χίλαρι Κλίντον με τον ίδιο αντίπαλο, να γίνει δηλαδή η πρώτη γένους θηλυκού Πρόεδρος των ΗΠΑ, «σώζοντάς» τες ταυτόχρονα από απρόβλεπτες καταστάσεις; Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Κατηγορήθηκε, επιπλέον, ότι άργησε να πάρει πολιτικές θέσεις σε θέματα ποινικής δικαιοσύνης σε μια περίοδο που μια σειρά προοδευτικοί συνάδελφοί της εξελέγησαν έχοντας υποσχεθεί να μειώσουν τις ποινές ή να αποποινικοποιήσουν αδικήματα που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών, να επανεξετάσουν το ζήτημα των εγγυήσεων σε μετρητά και, στον απόηχο του κινήματος Black Lives Matter, να γίνουν αυστηρότεροι σε θέματα αστυνομικής βίας.

Παρότι ως αντιπρόεδρος είχε υπερασπιστεί την αξία της δημόσιας υγείας και του προγράμματος Medicare For All –είχε μάλιστα τρέξει μια σειρά δράσεις την εποχή της πανδημίας–, της καταλογίζουν ότι είχε ταυτόχρονα ανοίξει διάφορα «παραθυράκια» που ευνοούσαν τις ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιώτες γιατρούς. Στα «συν» της είναι, ωστόσο, ότι ήταν και παραμένει σταθερά υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση.

Πίεσε μεν για τη δημιουργία προγραμμάτων που βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν δουλειά αντί να φυλακίζονται για μικροπαραβάσεις, υπήρξαν όμως περιπτώσεις που το γραφείο της επέμεινε να παραμείνουν κάποιοι κρατούμενοι στη φυλακή ακόμη και όταν είχαν καταδικαστεί για δευτερεύοντα αδικήματα ή υπήρχαν ισχυρές αποδείξεις για την αθωότητά τους, κι αυτό σε μια Πολιτεία όπως η Καλιφόρνια, με μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές.

Μολονότι δε έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής –οι ΗΠΑ είναι από τις ελάχιστες δυτικού τύπου δημοκρατίες όπου εξακολουθεί να υφίσταται–, αρνήθηκε μάλιστα να εφαρμόσει την εσχάτη των ποινών εναντίον ενός άνδρα που σκότωσε αστυνομικό, το 2014 το γραφείο της είχε εφεσιβάλει δικαστική απόφαση που την έκρινε αντισυνταγματική στην Καλιφόρνια. Και ενώ εφάρμοσε εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση των φυλετικών προκαταλήψεων των αστυνομικών, απέφυγε να διερευνήσει δικαστικά υποθέσεις που σχετίζονταν με αστυνομικές δολοφονίες, παρά τις εκκλήσεις που είχαν γίνει σχετικά, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το γραφείο της φέρεται να υπερασπίστηκε όργανα της τάξης που κατηγορούνταν για παραπτώματα.

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, έχει κατηγορηθεί πως, παρότι ως αντιπρόεδρος έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για χρήση ασύμμετρης βίας, δεν αμφισβητεί τη σταθερή και σχεδόν άνευ όρων φιλοϊσραηλινή αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή ούτε έχει εκφραστεί υπέρ της ύπαρξης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Θα πρέπει βέβαια εδώ να ληφθεί υπόψη αφενός η μεγάλη δύναμη του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, αφετέρου το αντισημιτικό στοιχείο που όχι σπάνια ευδοκιμεί στην «απέναντι όχθη».

Αν και θεωρείται ότι λόγω και καταγωγής έχει θετικές θέσεις για το μεταναστευτικό, δηλώνοντας ότι η χώρα της είναι «έθνος μεταναστών» και ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί «στη ρίζα του», δηλαδή στις συνθήκες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύουν αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, έκανε έξι ολόκληρους μήνες να επισκεφθεί τα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα αφότου ανέλαβε ως αντιπρόεδρος το «καυτό» αυτό χαρτοφυλάκιο-«φάκελο», ενώ σε επίσημη επίσκεψή της στη Γουατεμάλα είχε κάνει έκκληση στους ντόπιους να μην έρχονται στις ΗΠΑ.  

Ενώ φέρεται να υποστηρίζει την ελεύθερη κάνναβη, παραδεχόμενη κιόλας ότι κάπνισε «κάποτε» (στις περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται πια η φαρμακευτική χρήση της, σε αρκετές και η ψυχαγωγική) –«κανείς δεν πρέπει να πηγαίνει φυλακή επειδή καπνίζει χόρτο», έγραφε στον προσωπικό της λογαριασμό στο X αφότου μίλησε σε συγκέντρωση για την καθιερωμένη ως «Ημέρα 420» (20/4), εισήγαγε μάλιστα το 2020 νομοθεσία για την αποποινικοποίηση και τη φορολόγηση της κάνναβης σε ομοσπονδιακό επίπεδο–, το 2010 είχε αντιταχθεί στην προοπτική αυτή, ενώ ως εισαγγελέας επέβλεψε την καταδίκη περισσότερων από 1.900 ατόμων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί κάνναβης.

Αν και πηγές αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες δεν φυλακίστηκαν, η «εμμονή» της εκείνη είχε δημιουργήσει επιπλέον ερωτηματικά, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία όσων συλλαμβάνονται για ουσίες είναι «παραδοσιακά» Μαύροι ή Λατινοαμερικάνοι και αυτό όχι επειδή οι αγγλοσαξονικής καταγωγής λευκοί Αμερικανοί είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αυτές.

Οι παραπάνω «ενστάσεις» αφορούν βέβαια κατά βάση στο παρελθόν της Χάρις και θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι σκοπιμότητες, τα πολιτικά παιχνίδια και οι διάφορες «ισορροπίες» που όφειλε ή πίστευε ότι όφειλε να κρατά τόσο ως νομικός όσο και ως πολιτικός, ακόμα κι αν κάποιες φορές φαινόταν ανακόλουθη και με θολές προθέσεις. Αναφερόμαστε κιόλας σε μια χώρα που βιώνει τον βαθύτερο ίσως διχασμό της από τον Εμφύλιο του 1861-65.

Στα περισσότερα από τα παραπάνω ζητήματα έχει υιοθετήσει πλέον πιο σαφείς προοδευτικές θέσεις (από υπολογισμό για τους πιο καχύποπτους, από ειλικρινή αναθεώρηση για τους πιο αισιόδοξους), ενώ σε μια σειρά άλλα επίμαχα θέματα –ΛΟΑΤΚΙ+ και γυναικεία δικαιώματα, αμβλώσεις, ουκρανικό, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, ανάγκη περιορισμού του «καθαγιασμένου» στην Αμερική δικαιώματος της οπλοφορίας– παραμένει συνεπής. Βέβαια, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο μακριά θέλει και μπορεί να το φτάσει με το πανίσχυρο «λόμπι των όπλων», ενώ ένα άλλο στοίχημα είναι αν θα απαλλάξει τους Δημοκρατικούς από το στίγμα του «φιλοπόλεμου κόμματος» που εκμεταλλεύονται και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι, ακολουθώντας μια ηπιότερη εξωτερική πολιτική. Μάλιστα, στην πρώτη της προεκλογική ομιλία ως υποψήφιας Προέδρου την Τρίτη στο Ουισκόνσιν, η Κάμαλα υπερασπίστηκε το δικαίωμα κάθε εργαζομένου να έχει το συνδικάτο του, κάτι καθόλου δεδομένο στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, και ευελπιστώντας ότι εφόσον αναδειχθεί νικήτρια στην κάλπη ο «ρεαλισμός» και ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν θα αμβλύνουν τις προοδευτικότερες θέσεις της, δεν μπαίνει δίλημμα ποιον από τους δύο υποψήφιους θα στήριζε κάποιος στοιχειωδώς σοβαρός άνθρωπος – «ακόμα και το πτώμα του Μπάιντεν θα ψήφιζα απέναντι στον Τραμπ», όπως δήλωνε φίλος!

Αρκεί βέβαια να έχει κατά νου (κάτι που ισχύει για πολλούς άλλους προοδευτικούς υποψήφιους) ότι εάν υπερψηφιστεί, αυτό θα συμβεί επειδή ο κόσμος περιμένει από εκείνη και το Δημοκρατικό Κόμμα μια πειστική όσο και ξεκάθαρα διαφορετική πολιτική πρόταση από εκείνη του αντιπάλου της – αν είναι να εφαρμόσει σε μια σειρά θέματα πολιτικές ανάλογες με αυτές των Ρεπουμπλικανών, έστω «ραφιναρισμένες», την επομένη πολλοί ψηφοφόροι θα προτιμήσουν, και δικαίως, το πρωτότυπο.     

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Οπτική Γωνία / Αμπντελά Ταϊά: «Η γενιά αυτή τολμά όσα δεν τολμήσαμε εμείς και της αξίζει κάθε στήριξη!»

Ο Μαροκινός συγγραφέας και σκηνοθέτης, κάτοικος Γαλλίας πλέον και γνωστός στην Ελλάδα από το υπέροχο μυθιστόρημα «Η ζωή με το δικό σου φως», μιλά με θαυμασμό για την εξέγερση της νεολαίας που συνταράσσει την πατρίδα του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Συνέντευξη / Νίκος Χασαπόπουλος: «Παραλίγο να πεθάνω από τη σκευωρία της Novartis»

Μετά από μισό αιώνα στο «Βήμα», ο Νίκος Χασαπόπουλος μιλά για πρώτη φορά για την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του, τις στιγμές που έζησε δίπλα σε Λαμπράκη, Ψυχάρη και πρωθυπουργούς, αλλά και για το μεγάλο λάθος του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Οπτική Γωνία / Ένας άλλος «Μεσοπόλεμος»: Το μένος για τα θύματα (που γίνονται φωνή)

Έχουμε ένα καινούργιο συναίσθημα, όχι το κλασικό της εποχής των φασισμών, δηλαδή τον φόβο μη βρεθεί κανείς στη θέση των κατώτερων, όσων έμειναν πίσω ή «από κάτω». Πλέον βλέπει κανείς μένος για τα θύματα που μιλάνε.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Μποτιλιαρισμένοι στην Αθήνα: Δαπανούμε έναν μισθό στον δρόμο κάθε έτος

Οπτική Γωνία / Κάθε χρόνο χάνουμε 110 ώρες από τη ζωή μας κολλημένοι στο τιμόνι

Πώς μπορεί να μειωθεί άμεσα το μποτιλιάρισμα στους δρόμους της πρωτεύουσας; Γιατί η λεωφόρος Κηφισού δεν θα αδειάσει ποτέ; Ο συγκοινωνιολόγος και καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Βασιλική Σιούτη / Ο Ερντογάν που (δεν) τα πήρε όλα και οι αποκαλύψεις πίσω από τις εντυπώσεις

Οι εκ των υστέρων αποκαλύψεις για τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν κατέδειξαν τις πραγματικές ισορροπίες στο πεδίο των διεθνών σχέσεων: καμία πλευρά δεν κερδίζει άνευ ανταλλαγμάτων και οι διεθνείς σχέσεις δεν καθορίζονται από προσωπικές συμπάθειες.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Βασιλική Σιούτη / Η στρατηγική του Νίκου Δένδια και η λεπτή ισορροπία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα Τέμπη και με την ακρίβεια, που προκαλεί κοινωνική δυσφορία, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται ως μεταρρυθμιστής που θα οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις στη νέα εποχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Ακροβατώντας / Χθες ο Μαζωνάκης, σήμερα ο Μπισμπίκης: Ποιο θα είναι το επόμενο «μεγάλο θέμα»;

Αξιολογώντας ως πιο σημαντικό ένα τροχαίο από τη συνάντηση Τραμπ - Νετανιάχου, τα κυρίαρχα μέσα αναδεικνύουν το ασήμαντο χάριν τηλεθέασης, εξυπηρετώντας συγκεκριμένες σκοπιμότητες που θα μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας από τα σημαντικά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Joe Coughlin: «Η τρίτη ηλικία δεν είναι κρουαζιέρες ή πατερίτσες»

Οπτική Γωνία / Joe Coughlin: «Γηρατειά δεν είναι μόνο κρουαζιέρες, πατερίτσες και να είσαι με το ένα πόδι στον τάφο»

Ο φιλέλληνας καθηγητής εξετάζει τις όψεις της μακροζωίας, πιστεύει πως στην Ελλάδα αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδυαστεί άνετα με το lifestyle και μιλάει με τρόπο ασυνήθιστο για το γήρας.
ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Οπτική Γωνία / Κοσμάς Μαρινάκης: «Σε ποιον θα πουλήσει ο καπιταλιστής αν ο κόσμος δεν έχει να το αγοράσει;»

Ο δημιουργός του Greekonomics μιλά στη LiFO για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αλλά και τις επιθέσεις που δέχτηκε πρόσφατα για κάποιες «άβολες αλήθειες» που επισήμανε αναφορικά με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα πολιτικών, οικονομικών «καρτέλ» και ΜΜΕ στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Οπτική Γωνία / Γιατί οι διεθνείς συγκυρίες δεν ευνοούν την Ελλάδα;

Από την Ουκρανία και την κρίση στη Γαλλία μέχρι τις αποφάσεις Τραμπ, η Ευρώπη περνάει κρίση ταυτότητας. Πώς επηρεάζεται η χώρα μας; Μιλά στη LiFO ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ