Πόσο αξίζει η ζωή ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου στη Γάζα;

Πεθαίνοντας ως δημοσιογράφος στη Γάζα Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις κατά της δολοφονίας Παλαιστίνιων δημοσιογράφων στην Βαρκελώνη. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΕΜΟ εχθρός είναι η αλήθεια, είναι γνωστό αυτό. Όλες οι πλευρές του πολέμου επιδιώκουν να την εξαφανίσουν, να την αλλοιώσουν, να τη διαστρεβλώσουν. Σε όλους τους πολέμους η προπαγάνδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την έναρξη, τη συνέχεια και κυρίως την αιτιολόγησή τους και την αιτιολόγηση των θηριωδιών που τους συνοδεύουν. Ωστόσο αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Οι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί του κόσμου δεν δυσκολεύονται απλώς να κάνουν τη δουλειά τους, αφού δεν επιτρέπεται από την κυβέρνηση του Ισραήλ να κάνουν οι ξένοι δημοσιογράφοι ρεπορτάζ στα πεδία του πολέμου, αλλά η απουσία τους δημιουργεί ένα όργιο παραπληροφόρησης, στο οποίο, ως συνήθως, επικρατεί ο πιο ισχυρός. Και σε αυτή την περίπτωση ο ισχυρός είναι η κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η απουσία δημοσιογράφων από μεγάλα, έγκυρα μέσα ενημέρωσης δίνει τη δυνατότητα σε μηχανισμούς προπαγάνδας και παραπληροφόρησης να διακινούν γεγονότα που δεν συνέβησαν και να κρύβουν άλλα που συνέβησαν. Οι εικόνες από το πραγματικό μακελειό στη Γάζα είναι ελάχιστες, συνήθως διοχετεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι αμφισβητούμενης εγκυρότητας. Συχνά, ακόμα και μεγάλα μέσα, πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και δημοσιεύουν ρεπορτάζ που δεν είναι δυνατόν να διασταυρωθούν. Κάνουν πολλές φορές λάθη.

Μεγάλες δημοσιογραφικές οργανώσεις και διεθνή μέσα αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα στο θέμα της δολοφονίας δημοσιογράφων στη Γάζα, αλλά, ως φαίνεται, αυτά δεν πτοούν τον ισραηλινό στρατό και τον Νετανιάχου.

Ένα από αυτά αφορά την έκρηξη στον χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου Αλ-Αχλί στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Κάποια μεγάλα διεθνή μέσα υιοθέτησαν την εκδοχή του υπουργείου Υγείας υπό την ηγεσία της Χαμάς ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο προκλήθηκε από ισραηλινό χτύπημα. Νέες φωτογραφίες που είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας αμφισβήτησαν αυτή την εκδοχή και τελικά αποδείχτηκε αδύνατο να αποδειχτεί με σιγουριά ποιος είναι υπεύθυνος γι’ αυτή την έκρηξη. Η έγκυρη εφημερίδα «New York Times», σε ένα μεγάλο δημοσίευμά της, ανέφερε ότι δόθηκε στους αναγνώστες εφαλμένη εντύπωση για το πόσο αξιόπιστη ήταν αυτή η πληροφορία.

Πεθαίνοντας ως δημοσιογράφος στη Γάζα Facebook Twitter
Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ούτε καν για τους δημοσιογράφους. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Αν η Χαμάς καταφέρνει μερικές φορές να παραπλανά τη διεθνή κοινή γνώμη, η κυβέρνηση Νετανιάχου το κάνει σε πολλαπλάσιο βαθμό γιατί έχει θεαματικά μεγαλύτερες δυνατότητες. Σε αυτό οφείλεται και η απαγόρευση της παρουσίας ξένων δημοσιογράφων στα πεδία του πολέμου. Αυτός ο αποκλεισμός δημιούργησε μια νέα συνθήκη. Την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή ενημέρωσης του κόσμου ανέλαβαν Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι οι οποίοι προσπάθησαν (και συνεχίζουν να το κάνουν) όχι μόνο να μεταφέρουν τα δραματικά γεγονότα του πολέμου αλλά και να μην ξεχαστεί ο ίδιος ο πόλεμος, όπως ξεχνιούνται οι πόλεμοι όταν έχουν μεγάλη διάρκεια και με το πέρασμα του χρόνου χάνουν τη σημασία που έχουν στην ειδησεογραφία και οι συνειδήσεις γίνονται ελαστικές.

Αυτό το γεγονός είχε τεράστιο κόστος για τους δημοσιογράφους στη Γάζα. Εκατοντάδες από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του πολέμου, γιατί η ζωή ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου δεν έχει την ίδια αξία με τη ζωή ενός Δυτικού. Σίγουρα όχι για τον ισραηλινό στρατό. Γιατί ο δυτικός κόσμος σίγουρα θα αντιδρούσε με μεγαλύτερη ένταση αν οι δημοσιογράφοι που έχασαν τη ζωή τους είχαν άλλες εθνικότητες.

Σύμφωνα με την οργάνωση CPJ (Committee to Protect Journalists), οι Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που έχουν έως τώρα χάσει τη ζωή τους ανέρχονται σε 189. Το Κέντρο Τύπου της Γάζας και άλλες παλαιστινιακές ομάδες μέσων ενημέρωσης ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό σε 246 και σύμφωνα με το «Costs of War» ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους στους δυο παγκόσμιους πολέμους και στον πόλεμο του Βιετνάμ, της Γιουγκοσλαβίας και του Αφγανιστάν μαζί! Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανεβάζει τον σχετικό αριθμό στους 247. Όμως, όποιος κι αν είναι ο ακριβής αριθμός, είναι τεράστιος και δεν αφορά μόνο τα θύματα και τις οικογένειές τους αλλά και την ίδια την αλήθεια.

Την περασμένη Δευτέρα η «Guardian» δημοσίευσε τα ονόματα και τις φωτογραφίες όλων των Παλαιστίνιων δημοσιογράφων που η CPJ κατέγραψε ως θύματα της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης από τον Οκτώβριο του 2023. Είναι, έγραψε η βρετανική εφημερίδα, ημέρα δράσης για την καταδίκη των δολοφονιών αλλά και ένδειξης αλληλεγγύης στους δημοσιογράφους που παραμένουν εκεί, καλύπτοντας τον πόλεμο στη Γάζα. Δεν πρόκειται μόνο για ανθρώπους που σκοτώθηκαν κάνοντας τη δουλειά τους, των οποίων το θάρρος και η αφοσίωση στην κάλυψη του πολέμου δεν μπορούν να αντικατασταθούν, αλλά και για την εξαφάνιση μιας γενιάς δημοσιογράφων.

Μεγάλες δημοσιογραφικές οργανώσεις και διεθνή μέσα αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα για το θέμα της δολοφονίας δημοσιογράφων στη Γάζα, αλλά, ως φαίνεται, αυτά δεν πτοούν τον ισραηλινό στρατό και τον Νετανιάχου. Η ισπανική «El Pais» σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρει ότι η Γάζα είναι το πιο θανατηφόρο μέρος του κόσμου για να κάνει κάποιος δημοσιογραφία. Μεταξύ των τελευταίων θυμάτων του ισραηλινού στρατού ήταν και ο βετεράνος φωτορεπόρτερ Χουσάμ αλ-Μάσρι που εργαζόταν για το πρακτορείο Reuters και την παλαιστινιακή τηλεόραση. Η σύζυγός του αναφέρει ότι ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα τον σκότωναν σε διπλή επίθεση σε ένα κέντρο υγείας. Ήταν το ασφαλέστερο μέρος, λέει. Φορούσε πάντα το γιλέκο του με τη λέξη «Press» στα αγγλικά και τα αραβικά. Τραβούσε βίντεο από το ίδιο μέρος για μήνες.

Τελικά αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ούτε καν για τους δημοσιογράφους. Ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων, Ταχσίν Αλ Άσταλ, λέει στην ισπανική εφημερίδα ότι «παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ούτε ένας ανάμεσά τους που θα συμφωνούσε να εγκαταλείψει το επάγγελμά του». Γενναία δήλωση, αλλά δεν περιορίζει το πρόβλημα και οι διεθνείς καταδίκες για την τακτική του Νετανιάχου δεν τον επηρεάζουν στο ελάχιστο…

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναυάγιο Χίου: «Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία;

Οπτική Γωνία / Ναυάγιο Χίου: Η απάθειά μας απέναντι στους 15 νεκρούς

«Κακιά στιγμή» ή εγκληματική αστοχία; Ένα ακόμα πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες, με το Λιμενικό να είναι ξανά υπόλογο και με τα αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας ξανά σε «ύπνωση».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Βασιλική Σιούτη / Γιατί η κυβέρνηση φέρνει τώρα το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός βάζει όλο το πολιτικό σύστημα σε δημόσια συζήτηση, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά πολιτικά και επικοινωνιακά οφέλη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Ρεπορτάζ / Εργατικά ατυχήματα: Θλιβερό ρεκόρ τριετίας το 2025

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στα Τρίκαλα επαναφέρει με ένταση τη συζήτηση για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Ποιες είναι οι χρόνιες αδυναμίες πρόληψης και ελέγχου που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές και τι αναφέρει ανεξάρτητη έρευνα που καταγράφει τρομακτικό ρεκόρ θανάτων σε χώρους εργασίας το 2025.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Ρεπορτάζ / «Οι καταναλωτές δεν θα γνωρίζουν τι τρώνε και οι αγρότες τι καλλιεργούν»

Από τα «καλαμπόκια-σκιάχτρα» της Greenpeace που σφράγισαν τις εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων στα τέλη του ’90 η Ευρώπη περνά στη νέα γενιά γενετικά τροποποιημένων φυτών που αναπτύσσονται μέσω των «νέων γονιδιωματικών τεχνικών». 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Οπτική Γωνία / Θα αφήσουμε τη Ροζάβα να γίνει μια «νέα Γάζα»;

Το νέο καθεστώς της Δαμασκού επιχειρεί να αφανίσει την αυτόνομη κουρδική περιοχή στα βορειοανατολικά της χώρας, οι μαχητές της οποίας είχαν πρωτοστατήσει στον πόλεμο κατά του ISIS στη Συρία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τούρκοι στο Κολωνάκι: Πώς αλλάζουν την αγορά ακινήτων της Αθήνας

Ρεπορτάζ / Oι Τούρκοι (και οι Ισραηλινοί) αγοράζουν Κολωνάκι

Οι Ισραηλινοί και οι Τούρκοι αναδεικνύονται πρωταγωνιστές της αγοράς ακινήτων, αξιοποιώντας το πρόγραμμα Golden Visa. Η αυξημένη παρουσία τους δεν αλλάζει μόνο τις ισορροπίες της κτηματαγοράς αλλά επαναχαράσσει και την αστική γεωγραφία, επηρεάζοντας τιμές και τη φυσιογνωμία της πόλης.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ