Πώς παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων

Πώς παρουσίασε ο Άδωνις Γεωργιάδης τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων Facebook Twitter
Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρεί εύλογο να αυξάνονται οι τιμές των φαρμάκων μετά από δέκα χρόνια, όπως ζητούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες, επειδή οι τιμές τους ήταν καθηλωμένες χαμηλά, όπως λέει. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0


ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ
πολλών φαρμάκων , που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό ασθενείς στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι έλυσε εχθές ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Πώς το έλυσε; Αυξάνοντας τις τιμές τους, οπότε τώρα δεν θα είναι πια φθηνά. Με αυτόν τον «ευρηματικό» τρόπο παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός εχθές τις μεγάλες αυξήσεις σε εκατοντάδες φάρμακα, οι οποίες θα επιβαρύνουν σημαντικά τους ασθενείς. 

Το επιχείρημα του υπουργού Υγείας ήταν ότι προχώρησε στις αυξήσεις για το καλό των ασθενών, προκειμένου να υπάρχει επάρκεια των φαρμάκων αυτών στην Ελλάδα, και όχι για το καλό των εταιρειών που πίεζαν για αυξήσεις. Ο υπουργός Υγείας αρνείται, μάλιστα, ότι οι ασθενείς θα επιβαρυνθούν οικονομικά (κάτι που είναι δεδομένο), με το επιχείρημα ότι, αν δεν αυξάνονταν οι τιμές, τα φάρμακα αυτά θα ήταν σε έλλειψη και θα τα αντικαθιστούσαν με άλλα, ακριβότερα. Άρα, με τη λογική του Άδωνι Γεωργιάδη, είναι σαν να μην επιβαρύνονται! «Επιβάρυνση των ασθενών δεν θα υπάρξει, διότι τα φάρμακα αυτά οι ασθενείς τα αντικαθιστούσαν αναγκαστικά με άλλα, πολύ ακριβότερα φάρμακα και άρα τελικά πλήρωναν περισσότερα χρήματα», ισχυρίστηκε και προχώρησε ακόμα πιο πέρα, λέγοντας πως «οι υπολογισμοί που αναφέρουν τα δημοσιεύματα υπολογίζουν μεν την παλαιά και τη νέα τιμή, αλλά δεν υπολογίζουν το κόστος για τον ασθενή της αντικατάστασής τους με άλλα, ακριβότερα φάρμακα». 

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας παραδέχεται εμμέσως ότι οι εταιρείες μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή των φαρμάκων που ήταν σε έλλειψη, αλλά δεν το έκαναν επειδή δεν είχαν σημαντικό κέρδος και το κόστος ήταν μεγάλο. 

Οι αυξήσεις που ισχύουν από χθες για περισσότερα από 800 φάρμακα υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν τους ασθενείς με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στο κόστος συμμετοχής τους, ενώ για τον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 60 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει δερματολογικό αντιβιοτικό το οποίο από 0,96 ευρώ πήγε στα 5,26 ευρώ και φάρμακο για το νευρικό σύστημα το οποίο από 2,7 ευρώ πήγε στα 12,35 ευρώ. Άλλο φάρμακο, για τον υποθυρεοειδισμό, αυξήθηκε από 1,59 σε 4,79 και ογκολογικό φάρμακο από 8,11 σε 22,88. Η μέση αύξηση των τιμών των φαρμάκων είναι στο 35%, αν και σε 100 φάρμακα η αύξηση είναι στο 100%, ενώ υπάρχει και φάρμακο που αυξήθηκε 448%. 

Το γεγονός είναι ότι, αφού το υπουργείο Υγείας, παρά τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοίνωνε, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που χρόνιζε, ανακοίνωσε χθες τις μεγάλες αυξήσεις τιμών σε πλήθος φαρμάκων. Το προηγούμενο διάστημα, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ είχαν ζητήσει να περιοριστούν οι εξαγωγές (σε χώρες όπως, π.χ., η Γερμανία) των φαρμάκων που είναι σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, αλλά δεν υπήρξε αποτέλεσμα.  

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν έλεγχε τι εξάγουν οι φαρμακαποθήκες, αλλά στηριζόταν στην καλή θέληση και τον λόγο τους ότι εξάγουν μόνο από τα περισσεύματα. Ο ίδιος ζητούσε πρόσφατα να υπάρχει ένας μηχανισμός που να ελέγχει αν εξάγεται πράγματι το περίσσευμα, αλλιώς, όπως είπε, θα εξάγονται όλα για να κερδοσκοπούν ορισμένοι. Πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε δηλώσει πως οι ελλείψεις των φαρμάκων «αντιμετωπίζονται και με την απαγόρευση των εξαγωγών, γεγονός για το οποίο αντιδρά με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους μια συγκεκριμένη ομάδα φαρμακαποθηκαρίων» οι οποίοι, όπως κατήγγειλε, «επί της ουσίας κανιβαλίζουν την αγορά» και «το αντικείμενό τους ήταν κατά προτεραιότητα, ή ακόμη και αποκλειστικά, οι εξαγωγές και όχι η διάθεση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά».

Πως παρουσίασε ο Αδωνις Γεωργιάδης τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων Facebook Twitter
Από εχθές που γνωστοποιήθηκαν οι αυξήσεις, υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες ιατρών οι οποίοι αναφέρουν ότι ανάμεσα στα φάρμακα που ακρίβυναν υπάρχουν και πολλά τα οποία δεν ήταν καθόλου σε έλλειψη και η αύξηση της τιμής τους αποτελεί δώρο προς τους φαρμακοβιομήχανους. Φωτ.: Eurokinissi

Στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, απασχολημένοι καθώς είναι με τα εσωκομματικά τους, δεν ανέδειξαν ιδιαίτερα το θέμα. Το ΚΚΕ ήταν αυτό που κυρίως ασχολήθηκε. Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος αναφέρεται ότι: «Όσο εξοργιστικό είναι οι λαϊκές οικογένειες, που ασφυκτιούν από την ακρίβεια, να φορτώνονται και τις νέες αυξήσεις σε πάνω από 800 φάρμακα, άλλο τόσο εξοργιστικό είναι ο υπουργός Υγείας, κάνοντας το μαύρο άσπρο, να ισχυρίζεται ότι απ’ τις αυξήσεις ωφελούνται οι ασθενείς. Μοναδικοί ωφελημένοι είναι οι φαρμακοβιομήχανοι, οι οποίοι και τις απαίτησαν, και όχι οι χιλιάδες ασθενείς που βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα». Η θέση του ΚΚΕ είναι κατάργηση κάθε συμμετοχής-πληρωμής των ασθενών σε όλα τα φάρμακα. 

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας παραδέχεται εμμέσως ότι οι εταιρείες μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή των φαρμάκων που ήταν σε έλλειψη, αλλά δεν το έκαναν επειδή δεν είχαν σημαντικό κέρδος και το κόστος ήταν μεγάλο. 

Από εχθές που γνωστοποιήθηκαν οι αυξήσεις, υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες ιατρών οι οποίοι αναφέρουν ότι ανάμεσα στα φάρμακα που ακρίβυναν υπάρχουν και πολλά τα οποία δεν ήταν καθόλου σε έλλειψη και η αύξηση της τιμής τους αποτελεί δώρο προς τους φαρμακοβιομήχανους. Ένα παράδειγμα που αναφέρεται είναι το Lasix, που η τιμή του αυξήθηκε κατά 40% και του οποίου «η χρήση γίνεται μαζικά εντός των νοσοκομείων και από άλλες ειδικότητες πλην της καρδιολογίας, κι έτσι η κερδοφορία της φαρμακευτικής εταιρείας θα εκτιναχθεί, εις βάρος και της δημόσιας υγείας», όπως αναφέρει ο καρδιολόγος Παναγιώτης Ιακωβής

Ο Άδωνις Γεωργιάδης θεωρεί εύλογο να αυξάνονται οι τιμές των φαρμάκων μετά από δέκα χρόνια, όπως ζητούσαν οι φαρμακοβιομηχανίες, επειδή οι τιμές τους ήταν καθηλωμένες χαμηλά, όπως λέει. Τα ίδια και χειρότερα, βέβαια, ισχύουν και για τους μισθούς και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων. Οι μισθοί στην Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουν επανέλθει εκεί που ήταν πριν από την κρίση και η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων τελευταία έχει μειωθεί δραματικά, την ώρα που η ακρίβεια συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη στη χώρα. Οπότε η αύξηση αυτή μπορεί να ανταποκρίνεται στο αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων που θεωρούν ότι έχουν μικρά κέρδη, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των Ελλήνων, η οποία επιδεινώνεται διαρκώς λόγω της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ